Roodenburg Actueel 2012 - nummer 4

 

Een extra probleem dat je hebt is hoe behoud je de oudere leden bij de club? Toen de meesten lid werden, woonden ze in de buurt van de Willem de Zwijgerlaan. Wanneer ze een gezin stichten, kiezen velen er voor om buiten de stad te gaan wonen en zien we dan hun zoon nog terug bij de club? Het zijn allemaal zaken die spelen of hebben gespeeld. De buitenwereld keek daar wat meewarig tegenaan. Het was hun probleem niet of men was jaloers dat de club zo ruimhartig werd gesteund door de gemeente of fondsen.

 

Inmiddels staat Roodenburg aardig op de rails en dat is naar onze mening te danken aan twee zaken. Vele oud-leden keerden terug en ontmoeten graag wekelijks hun vrienden op het sportpark. De tweede oorzaak is de bereidheid van allochtone jongemannen om een team te gaan trainen en begeleiden. Het vraagt van hen bovenmatige pedagogische/didactische kwaliteiten. Via dit functioneren leerden zij verenigingsgebruiken kennen en dat gaat niet altijd over rozen. Want iedere club kent zijn hiërarchie en voordat je doorhebt hoe de competentie loopt, heb je wel eens te maken met een tegenslag of teleurstelling.

 

Nu we een aantal jaren bezig zijn, merk ik dat de eerdere gang van zaken in de vergetelheid raakt. Mensen haken af en zoeken hun heil elders. Anderen worden uitgedaagd en zien een gekleurde toekomst. Welke koers het schip zal varen, hangt af van de bemanning die is aangemonsterd.

 

Integratie vangt bij iedereen aan bij zichzelf. Hij/zij zal zich die vraag moeten stellen hoe in Leiden Noord, en dan bij Roodenburg in het bijzonder, men menswaardig met elkaar omgaat. Dat momenteel al 450 leden zich daartoe geroepen voelen, is een teken dat het leeft. Discussie en belangstelling voor elkaar hebben, vormen daarbij de pijlers.

 

Daarbij dient men rekening te houden met culturele verschillen. Bij Roodenburg zijn er daarom halal producten te koop en dit zal naar wat ik heb gehoord binnenkort ook bij een 2e club in Leiden mogelijk zijn. Er is respect voor het feit dat de een geen alcohol gebruikt. De keerzijde is dat de andere partij wel zijn biertje mag drinken in hetzelfde gebouw. En de rol van de vrouw mag in het clubleven niet worden onderschat. Sportverenigingen zijn er voor het hele gezin. Moeders doen enthousiast mee en wij zijn zeer blij dat een groep ouders bij de F is begonnen met een activiteitencommissie. Dankzij hun inzet, gebeuren er ineens allerlei leuke activiteiten, waardoor kinderen ook met elkaar leren omgaan buiten het voetbal.

 

Dat de vrouw belangrijk is in het gehele integratieproces wil ik tenslotte nog eens wetenschappelijk onderbouwen. Vorige week is er een rapport uitgekomen, hoe de bevolkingsopbouw er in Leiden zal uitzien in 2021 en 2031 en wat de accommodatiebehoefte zal zijn. Daarbij verwacht men op dit moment van onderzoek dat sportpark Noord dezelfde omvang zal behouden. Is dit het geval dan kunnen we in 2027 ons honderdjarig bestaan vieren. Wat verder opvalt is dat hockeyverenigingen eigenlijk ruimte te kort hebben. En wanneer je kijkt naar de samenstelling van hun ledenbestand, zie je dat daar vaak het hele gezin betrokken is bij de sportbeoefening. Zonen en dochters, vader en moeder, ze zijn allemaal bij de hockeyclub te vinden.

 

Wil Roodenburg dus beginnen aan een groeispurt, dan zal het gezin zich thuis moeten voelen bij de club en is meisjesvoetbal niet meer weg te denken. Maar een groeispurt kan pas beginnen als er goed kader is. Dit is kader dat overwicht heeft en deskundig is. Onze jeugdtrainers verdienen hulde en moeten de intentie hebben om zelf als trainer/begeleider "door te groeien". Nieuw talent dat aan boord van "lv Roodenburg" wil komen en die niet tijdens de reis overboord springt, is dus altijd welkom.

 

De integratie is dus nog niet klaar, maar staat pas aan het begin.


Deze week

Maandagavond rolde de bal op Noord. De B1 oefende tegen Boshuizen B1. In de eerste wedstrijd, toen het team nog niet was ingespeeld, werd het 4-1 voor Boshuizen. Nu was het Boshuizen dat vlak voor tijd gelijkmaakte. De B1 ligt, om in schaapsvaarttermen te blijven, op koers.

 

Dinsdagmiddag was er ineens gejuich aan onze wedstrijdsjoelbak. Lenie Stikkelorum was op dreef en voor het eerst lukte het haar om alle stenen door de gleuven te gooien. Het leverde haar 141 punten op. Niet eerder was dit gebeurd, dus was er gejuich. Misschien zijn er door resultaat nog meer dames die dit record willen evenaren? Aanmelden kan iedere dinsdagmiddag vanaf 13.30 uur.

 

Dinsdagavond speelde de zaterdag 1 tegen FC Rijnland.

 

Donderdagavond stond er voor alle trainende leden en supporters saté op het menu. En zeker als het koud en winderig is, gaat zo'n warme hap er makkelijk in.

 

Vrijdagavond zat de kantine vol. Na de training werd er gekeken naar de wedstrijd Marokko - Gabon. Trainer Nourdin Essaoui had voor deze gelegenheid zelfs een rood trainingspak met groene biezen aangetrokken. Toen ik terugkwam van een bijeenkomst te Rijnsburg informeerde ik naar de uitslag. 3-2 voor Gabon, de scheidsrechter floot alles tegen. Marokko naar huis, de Roodenburgers restte niet anders dan zich in juni te hijsen in een oranje trainingspak.

 

Bij Rijnsburgse Boys was er een aftrapbijeenkomst voor junioren trainers (A-, B- en C-trainers). De opkomst was goed, want de hele kantine zat vol. Het waren trainers uit de Bollenstreek en Leiden. Ik was onder de indruk van de manier hoe je het spel kunt beïnvloeden, wanneer je een doelstelling nastreeft. Waar ik niet van onder de indruk was op deze avond was die van de Leidse inbreng. Ik zag dat alleen GHC en Roodenburg vertegenwoordigd waren als Leidse clubs.

 

Zaterdagmorgen werd er aan de ouders die kwamen kijken naar de verrichtingen van hun zoon het Roodenburgboekje uitgereikt. In het boekje staan allerlei wetenswaardigheden voor de ouders en dit boekje versterkt de communicatie tussen club en ouders. De ouders weten nu hoe Roodenburg georganiseerd is.

 

Zaterdagmiddag was Ryan Thijssen de eerste pupil van de week. Na de wedstrijd kreeg hij een door alle spelers van de zaterdag 1 gesigneerde bal met alle handtekeningen van de spelers en de begeleiding. Zijn verslag treft u verderop aan in deze Actueel.

 

In het jeugdhonk werd er deze middag door de pupillen tafelvoetbal gespeeld.

 

In een vol clubgebouw keken de bezoekers live via Sport 1 naar Liverpool - Manchester United en zagen Dirk Kuyt de winnende goal scoren voor de Reds.

 

Zondag was de klassieker.


Het voetbalgebeuren op zaterdag

De C1 speelde zaterdag een goede wedstrijd, de bal ging sneller van man tot man en dat werd beloond met drie punten tegen ASC C2.

 

De E2 speelde bij vlagen goed voetbal, andere momenten liet men de tegenpartij in het spel komen. De E2 won voor de 2e keer op rij.

 

De wedstrijd van de D1 werd uitgesteld doordat tegenstander SJC personele problemen had.

 

De F1 verloor dik, maar speelde bij vlagen leuk voetbal. Daarbij hadden ze de pech dat Sermet Abdellah zich had afgemeld vanwege ziekte.

 

De F2 heeft dit jaar nog niet gewonnen en dan smaakt een overwinning zoet. Tegen de nieuwe F3 werd er vooral gewonnen omdat de spelers wat groter van postuur waren.

 

Omdat Ronald bij de F was, nam Joost de training over van de overige mini F. Die oefenden achterin het complex op schieten met de binnenkant voet en de wreef en ik kan u zeggen dat er veel doelpunten werden gemaakt.

 

De zaterdag 1 toonde veel inzet in de wedstrijd tegen SVC'08. Beide ploegen raakten een keer de paal of de lat, maar omdat er even veel ruimte werd weggeven, ging SVC met 3 punten naar huis.

 

Uitslagen zaterdag 28 januari

Roodenburg - SVC 08: 0-1

Roodenburg 2 - Rijnsb Boys 4: 4-1

Rijnvogels 5 - Roodenburg 3: 2-1

Roodenburg 4 - Voorschoten 7: 4-0

RCL 7 - Roodenburg 5: 1-4

Roodenburg B1 - Rijnsb boys B2: 2-1

Roodenburg C1 - ASC C2: 2-0

Roodenburg D1 - SJCD3: uitg

Kickers D 3 M - Roodenburg D2: 3-8

UDO E2 - Roodenburg E1: 3-5

Roodenburg E2 - GHC E3: 9-4

Roodenburg F1 - Quick Boys F2: 1-10

Roodenburg F2 - Roodenburg F3: 10-1


Nieuw team: Roodenburg F3

De meesten hebben 4 maanden geoefend, ze zijn mini F, maar gaan nu op een groter veld spelen. We willen ze laten beginnen in de 10e klasse, zodat ze ervaring kunnen opdoen. Deze week is een verzoek ingediend om de F3 in te delen.


Ziekenboeg

Rachid Benyadou, speler van de C1, is ernstig geblesseerd geraakt in de wedstrijd tegen ASC C2. Hij werd overgebracht naar het LUMC en is daar geopereerd aan een dubbele enkelbreuk. Wij wensen hem een voorspoedig herstel toe.


Het voetbalgebeuren op zondag

Vanaf de kant zagen we de voortekenen. Een speler die, als het maar even niet lukte , begon te schelden op zijn medespelers. Spelers die hem steeds probeerden te corrigeren en hem erop wezen om positief te blijven. Het hield niet op en hij begon ook tegen de arbiter. Deze gaf hem een gele kaart en toen sloegen de stoppen door. Hij verpestte het voor allen die het voetbalspelletje leuk vinden. Scheidsrechter, de tegenstander, de begeleiding en de medespelers. Zijn medespelers moesten worden tegengehouden, want die waren razend op deze teamgenoot. Ze namen het met zijn allen op voor de scheidsrechter, maar het leed was al geschiedt. De wedstrijd Leidse Boys werd dus gestaakt. De speler wacht een passende straf. De KNVB is hierin niet mals, maar als ik heb gekeken naar de reacties van zijn medespelers, zal niemand daar rouwig om zijn.

 

Uitslagen zondag 29 januari

Leidse Boys - Roodenburg: 0-2 gest

SJC 4 -Roodenburg 2: 3-0

Roodenburg 3 - Docos 5: 1-3


Roodenburg 85 jaar (10)

Het houdt niet op, dit keer heeft de redactie Remco van der Maat aan de tand gevoeld. Remco was in het jaar 1983 aanvoerder van de A-regionalen. Een team waarvan, als je de namen nu leest, er velen in een standaardteam hebben gespeeld. Hij kijkt terug naar zijn Roodenburg jeugdtijd, het trainingskamp in Huijbergen, zijn omzwervingen in Oostenrijk. Remco kwam uit de Kooi, beter gezegd uit de Driftstraat, en dat geldt voor veel zogenaamde Kooiboys, eenmaal een Kooiboy, altijd een Kooiboy. En dat houdt automatisch in dat je ieder weekend even kijkt, wat Roodenburg heeft gedaan.

 

Omdat het de week van Remco is hebben we een extra item geplaatst bij de rubriek de Oude Doos. in de jaren tachtig speelde de A- en B-jeugd van Roodenburg op het hoogste niveau. Dat hield in dat er veel publiek en scouts naar de wedstrijden kwamen kijken. De toeschouwers hoefden niet te betalen. Wel lag er bij de ingang een programmablaadje. De spelers maakten dit vroeger zelf. In dit programmablad stond onder meer de stand, de opstelling, een welkomstwoord en wat er de rest van het weekend gebeurde bij de club. Ook in uitwedstrijden gebeurde dit wel eens.

 

De redactie vond nog zo'n blaadje en die is afkomstig van v.v. Rijswijk. Deze club is inmiddels opgeheven. Het is een blaadje van november 1983 met daarop o.a. de opstelling, de stand en de gespeelde wedstrijden van de A1 van 1983, het team waarvan Remco de aanvoerder was.


Programma aankomend weekend

Zaterdag 4 februari

MVV 29 - Roodenburg: 14.30 uur

RCL 3 - Roodenburg 2: 12.30 uur

Roodenburg 3 - Voorschoten 6: 12.00 uur

RCL 6 - Roodenburg 4: 14.15 uur

Roodenburg 5 - Leiden 4: 12.00 uur

Roodenburg 6 - ARC 15: 14.00 uur

Roodenburg B1 - Quick Boys B4: 10.00 uur

Docos C3 - Roodenburg C1: 12.15 uur

Foreholte D4 - Roodenburg D1: 8.30 uur

Roodenburg D2 - Docos D7M: 10.00 uur

Roodenburg E1 - Foreholte E5: 10.30 uur

Roodenburg E2 - Meerburg E7: 8.30 uur

Roodenburg F1 - RCL F2: 10.30 uur

Meerburg F5 G - Roodenburg F2: 10.00 uur

 

Zondag 5 februari

Roodenburg - Stompwijk 92: 14.30 uur

Roodenburg 2 - Boshuizen 3: 11.00 uur

SJC 7 - Roodenburg 3: 14.00 uur

Lugunum 5 - Roodenburg 4: 10.30 uur


Het verslag van de eerste pupil van de week

Pupil van de Week: Ryan Thijssen

Wedstrijd: Roodenburg – SVC

Datum: 28 januari 2012

Leeftijd: 7 jaar

Team: F1

Positie: Linksachter

Gescoord: 1x

Favoriete club: Feyenoord en het Nederlands Elftal

 

Wie was vandaag de beste speler?

Marcel

 

Hoe vond je het om vandaag pupil van de week te zijn?

Ik vond het erg leuk.

 

Vertel eens wat je allemaal gedaan hebt.

Ik mocht bij de bespreking zijn. De trainer vertelde de spelers wat ze moesten doen. Daarna mocht ik mee in de kleedkamer en meedoen met de warming-up. Ze kunnen hard rennen. Toen de wedstrijd ging beginnen, liep ik met de scheidsrechter het veld op en ik mocht de aftrap nemen. Ik liep op de keeper van de tegenstander af en scoorde tussen zijn benen. De hele wedstrijd heb ik op de bank gezeten en na de wedstrijd mocht ik weer mee de kleedkamer in. Toen ging ik naar de bestuurskamer en daar kreeg ik een oorkonde en een bal met alle namen van de spelers en trainers.

20120128-Pupil_van_de_week 

Dank je wel voor de leuke middag dat ik bij jullie mocht zijn.

 

Groetjes, Ryan Thijssen


F1 heeft een eigen teampagina

Deze mail kreeg ik door van Dave Neuteboom. Het is de teampagina van de F1. U moet dan klikken op de volgende link: http://roodenburgf1-2.ditismijnteam.nl/

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.