Roodenburg Actueel 2012 - nummer 3

 

Wanneer je een training moet plannen, moet je eigenlijk 3 stappen zetten.

 

Stap 1: een doel vaststellen

Iedere training die we uitvoeren, moet een bepaald doel hebben. Wanneer we echt optimaal willen werken aan een doel, moet een trainer durven om bloktraining te geven. Bij bloktraining wordt er gedurende 2 tot 4 weken steeds geoefend op een onderdeel, bijvoorbeeld het aannemen van de bal, het trappen van de bal. Door steeds te herhalen, door het variëren, wordt het beste leereffect behaald en na een week of vier gaat de trainer over naar een nieuwe doelstelling.

 

Er zijn 4 bouwstenen voor een training: techniek, tactiek, conditie en persoonlijkheid. Wanneer we geen bloktraining doen, is het een goede zaak om steeds 1 bouwsteen te pakken die men via de training uitvoert. Pak je de bouwsteentechniek bij de jongste jeugd, dan gaat het om passen en schieten, dribbelen en schijnbewegingen, het aan- en meenemen van de bal en het koppen. Al deze zaken moeten in de loop van het seizoen regelmatig op het menu van de trainer staan.

 

Stap 2: het aantal deelnemers

De 2e stap die een trainer moet maken is inschatten hoeveel spelers hij op de training verwacht en wat het niveau van de groep is. Is dat bekend, dan moet hij zich afvragen of er voldoende materiaal en doelen ter beschikking staan.

 

Stap 3: trainingsvormen ontwikkelen

Is het aantal deelnemers bekend, dan kan men een training op papier voorbereiden. Ik wil vanavond trainen op bijvoorbeeld dribbelen en afwerken. Welke oefeningen ga ik doen in de warming up, sluiten die oefeningen aan op de kern van de les en hoeveel tijd heb ik voor de warming up?

 

In de kern gaat het om het leergedeelte. Welke organisatie zal ik gebruiken? Komen de spelers voldoende aan de beurt zodat ze veel kunnen herhalen? Beheersen de kinderen de oefening al of maken ze dit voor het eerst mee? Welke oefeningen heb ik om het makkelijker of moeilijker te maken? Welke aanwijzingen zal ik geven? Hoeveel tijd neem ik voor het leergedeelte?

 

Tot slot is er de partijvorm. Kan ik wat geleerd is in de kern laten terugkomen in de partijvorm? Welke organisatie ga ik gebruiken? Hebben de spelers voldoende balcontacten?

 

Het zijn zo maar een aantal vragen die op een jeugdtrainer afkomen. Voor Roodenburgtrainers zijn er tientallen kant en klare trainingen per leeftijdsgroep beschikbaar. Wanneer de jeugdtrainer het voetbalprobleem heeft geanalyseerd, is het mogelijk dat deze trainer de oplossingen via de e-mail krijgt aangereikt.


 

Deze week

We beginnen deze keer met de vorige weken, want recent vond er voor het laatst een zaalvoetbaltoernooi plaats in de Groenoordhallen. Roodenburg D1 van trainer Said Ajar won het toernooi en gaat de geschiedenis in als de laatste toernooiwinnaar van de hal. Na het toernooi is de groep ergens gaan eten, een activiteit die altijd goed is voor de sfeer.

 

Op dinsdagmiddag was onze partyservice weer volop in de weer. Kaas met gember en gevulde eitjes vormden deze week de verrassing. Elke week worden de mensen van de keuken op die manier uitgedaagd. Dat ze het vak goed onder de knie hebben, blijkt wel in het weekend. Dan komen er Roodenburgmensen naar het clubgebouw die weten dat de kok goed kan koken. Het zijn de liefhebbers die zich graag laten verwennen. Sommigen komen niet eens voor het voetbal, maar nemen rechtstreeks plaats "in het restaurant".

 

Deze week moest een cilinderslot worden vervangen van een ballenhok. Op zich niet zo'n grote klus, maar omdat verschillende trainers een sleutel hebben, moet er wel gewisseld worden van sleutel.

 

In het clubgebouw is er gestoeid met nieuwe decoders. We hadden wat storing bij het doorgeven van livewedstrijden. Oude decoders waren de oorzaak, maar nu is alles weer in orde en kan men op zondag weer naar 2 livewedstrijden komen kijken.

 

Dinsdagavond werd er door de zaterdag- en zondagselectie getraind. Mo Rahou heeft de training van de zondag overgenomen. 28 zaterdagspelers en 20 zondagspelers waren er in de weer.

 

Woensdagmiddag was onze mini F gewoon buiten aan het voetballen. Tegen het einde begon het te regenen en werd het tijd om te stoppen.

 

Donderdagavond voerde trainer Lotfy met de C-junioren een conditietraining uit waarbij het ging om de coördinatie bij het lopen. Ook dat is een onderdeel dat in de planning van de training moet terugkeren.

 

Zaterdag was er een inspectie in het jeugdhonk. Dankzij sponsoring van de UNG beschikt de club vanaf heden over 3 tafelvoetbalspellen. Het biedt trainers de mogelijkheid om een tafelvoetbaltoernooi te organiseren voor hun team/ leeftijdsgroep. Ik weet dat op vrijdagavond het jeugdhonk de laatste maand is gebruikt voor diverse groepsactiviteiten. zo beschikt de club ook over een dvd met spelregelvragen. Voor de jeugd van 10-14 jaar is er de komende maanden dus voldoende te beleven op Noord.


Het voetbalgebeuren op zaterdag

De D1 mocht op het hoofdveld spelen van Quick Boys. Het veld waar ook het Nederlands elftal op traint als ze zich voorbereiden op een interland wedstrijd. Een dergelijke entourage werkt altijd inspirerend op een team en dat gevoel wordt nog lekkerder als je met 3 punten van dit veld afgaat. Dat gebeurde zaterdag en het was een reden voor trainer Said en leider Hassan om de groep te fêteren op een patatje met.

 

De E1 had het voordeel dat ze de eerste helft wind tegen handen gekozen. Ze kwamen met 1-0 voor, in de tweede helft ging het harder waaien en bleef de ploeg overeind.

 

De D2 speelde voor het eerst thuis en won van de meisjes van Voorschoten.

 

De zaterdag 2 speelde uit bij Koudekerk. Voordat ze vertrokken kwam Frans Klein, de leider, met een leuke anekdote. Arjen Linstra heeft een aantal jaren in de jeugd bij Roodenburg gespeeld en moest door weer en wind vanaf de Hogewaard in Koudekerk naar Leiden Noord fietsen. Op zich al een hele opgave. Arjen belandde in de B2 en kreeg daar als trainer Cengiz Domnez. Inmiddels zijn beiden weer verenigd en zijn ze beiden actief bij Koudekerk 2. Arjen hield in die tijd schapen. Op een bepaald moment vroeg Cengiz of hij een schaap kon kopen (waarschijnlijk voor het Offerfeest). Arjen stemde toe en op een woensdagmiddag togen beiden richting het weilandje van Arjen om een schaap te vangen. Het werd geen succes, want de beesten voelden onraad en lieten zich niet gemakkelijk vangen. Ze waren de hele middag in de weer. Uiteindelijk lukte het, maar Cengiz zat daarbij tot zijn middel in de bagger. Maar er kwamen betere tijden voor Cengiz. Zaterdag won hij met Koudekerk 2 met 3-0 van Roodenburg 2 en bleek dat Cengiz de schaapjes toch op het droge had.

 

De zaterdag 3 won nipt van RCL 4. Al jaren kruisen de teams de degens. Vaak gaat aan deze derby een internetgevecht vooraf, laat ik zeggen een koude oorlog. Alle middelen om de tegenstander mentaal te beïnvloeden via de sociale media, worden uit de kast gehaald. Het gaat zelfs zo ver dat sommigen worden verzocht om uit de kast te komen. Hoe mooi is het dan als je de tegenstander naar Leiderdorp ziet afdruipen en de winst kan worden gevierd.

 

Uitslagen zaterdag 21 januari

Zevenhoven - Roodenburg: afg

Koudekerk 2 - Roodenburg 2: 3-0

Roodenburg 3 - RCL 4: 1-0

Teylingen 1 - Roodenburg 4: 3-3

Roodenburg 6 - Kagia 6: 4-3

Noordwijk B2 - Roodenburg B1: 4-2r

Blauw Zwart C2 - Roodenburg C1: afg

Quick Boys D4 - Roodenburg D1: 1-3

Roodenburg D2 - Voorschoten D12M: 5-0

Roodenburg E1 - Kickers E1: 1-0

RCL E8 - Roodenburg E2: 2-5

SJC F1 - Roodenburg F1: 10-0

VVSB F5 - Roodenburg F2: 6-0


Leuk vrienden- en vriendinnetjestoernooi mini F

De kinderen mochten een vriendje of vriendinnetje meenemen. Op deze leeftijd zijn de kinderen nog bezig om alles zelf te ontdekken. Met vader en moeder ontdekken ze, wat er om hen heen gebeurt en ze zijn erg open en spontaan. In totaal kwamen er 20 kinderen en de drie trainers hadden hun handen vol. Juffrouw Judith had het programma gemaakt. Er werd begonnen met tikspelen, daarna werd er geschoten op doelen met keepers. Tot slot werd er een toernooitje gespeeld. De moeders zorgden voor de limonade en na afloop was er een traktatie. Juffrouw Judith had zelf muffins gebakken en aan de glunderende gezichten te zien, smaakte dit uitstekend. Rest ons te berichten dat het herhalen van een dergelijk toernooi een reële optie is.


Het voetbalgebeuren op zondag

De zondag 4 hield een knap punt over in de uitwedstrijd tegen GHC. De zondag 2 had verloren bij ROAC. Nu trok het tweede aan het langste eind en werd het 4-3.

 

De zondag 1 had in de eerste helft het betere van het spel en kwam met 2-1 voor. In de tweede helft werd het al snel 3-1, maar daarna was het billenknijpen, omdat Roodenburg nogal wat kracht te kort kwam. De komende weken worden belangrijk. Zowel de spelers van 1 als van 2 hebben veel training nodig en mogen op het appel niet ontbreken.

 

Uitslagen zondag 22 januari

Roodenburg - GOL Sport: 3-2

Roodenburg 2 - ROAC 3: 4-3

GHC - Roodenburg 4: 1-1


Roodenurg 85 jaar (9)

Een van de leuke zaken van een reünie is dat mensen die elkaar soms tientallen jaren niet hebben gezien elkaar weer eens ontmoeten en dan heeft men elkaar heel veel te vertellen. Het komt natuurlijk ook voor dat mensen jaren niet bij de club zijn geweest. Ze zijn dan voor de meesten "uit het zicht verdwenen".

 

Dit keer hebben wij zo'n Roodenburger opgespoord en zijn naam is Henny Kluivers. Henny vertelt zijn verhaal. Het was een trainer die tussen de jongens stond. Hij ging met ze op vakantie of vissen. Henny is na zijn trainersbaan bij Roodenburg toch in het voetbal blijven hangen en fungeert momenteel als jeugdcoördinator bij DOSR. Eenmaal blauwzwart bloed is altijd blauwzwart bloed.

 

Wij wensen u veel leesplezier toe met zijn interview dat weer is geplaatst op de website bij de rubriek Roodenburg 85 jaar.


Programma aankomend weekend

Zaterdag 28 januari

Roodenburg - SVC 08: 14.30 uur

Roodenburg 2 - Rijnsb Boys 4: 12.00 uur

Rijnvogels 5 - Roodenburg 3: 14.00 uur

Roodenburg 4 - Voorschoten 7: 11.30 uur

RCL 7 - Roodenburg 5: 15.30 uur

Roodenburg B1 - Rijnsb boys B2: 14.30 uur

Roodenburg C1 - ASC C2: 10.00 uur

Roodenburg D1 - SJCD3: 10.00 uur

Kickers D 3 M - Roodenburg D2: 9.00 uur

UDO E2 - Roodenburg E1: 10.45 uur

Roodenburg E2 - GHC E3: 9.30 uur

Roodenburg F1 - Quick Boys F2: 10.30 uur

Roodenburg F2 - Rijnsb B F5: 9.30 uur

 

Zondag 29 januari

Leidse Boys - Roodenburg: 14.30 uur

SJC 4 -Roodenburg 2: 10.00 uur

Roodenburg 3 - Docos 5: 11.30 uur

Roodenburg 4 - SJZ 6: 12.00 uur

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.