Roodenburg Actueel 2012 - nummer 2

 

Voordat de tweede periode start, vindt er door trainer, maar ook door het bestuur, een evaluatie plaats. De trainer vraagt zich af of zijn doelstellingen met de groep zijn bereikt. Het bestuur evalueert het functioneren van de trainer. Daarbij wordt overleg gepleegd met spelers/leiders.

 

De volgende vraag die een trainer voor zichzelf moet stellen is hoe hij zijn team in de tweede helft laat spelen. Welke doelen heeft hij, en de groep, voor ogen. Belangrijk is dat er vanuit een zichtbare organisatie wordt gespeeld, waarbij de taken voor een ieder duidelijk zijn. Voordat je kunt aanvallen, moet eerst de verdediging organisatorisch staan. Wanneer zij er in slagen om de 0 te houden, kan men aan aanvallen gaan denken. Valt men aan, maar krijgt men er iedere week meer tegen, dan is het water naar de zee dragen.

 

De organisatie van de verdediging is een zaak van het hele team, het begint al bij de aanvallers. Topploegen zetten vaak in de buurt van de middellijn de tegenstander vast en dwingen de ploeg tot balverlies. Een ander kenmerk van een goede organisatie is dat vele wedstrijden met dezelfde spelers worden geopereerd. Slechts als er een blessure valt of een speler raakt uit vorm, wordt er gewisseld. Een vast elftal geeft spelers veel houvast.

 

Tot slot is de tijd die beschikbaar is voor de voorbereidingsperiode tweede helft van grote betekenis. Een goede voorbereiding duurt al gauw 5 weken. In West 2 begint na 2 januari de voorbereiding en moet er op 14 januari al worden gespeeld, dan is die periode veel te kort.

 

Dit zo schrijvende vraag ik mij af hoe de KNVB Voetbalacademie tegen dit fenomeen aankijkt, want een dergelijk korte voorbereidingsperiode leidt al gauw tot extra blessures. Waarom houden we in augustus wel 5 weken aan en doen we dit in januari niet? Het lijkt mij een aandachtspunt waard.

 

Voor het overige wens ik alle teams veel succes toe in de tweede helft van de competitie.


 

Deze week

Maandagavond waren de E2, F en de B in de weer. Toen ik aan het begin van de week buitenliep, verbaasde ik mij over de temperatuur en merkte dat de handschoenen nog niet nodig waren.

 

Dinsdag was Joost met de E1 bezig.

 

Bij het klaverjassen en sjoelen werd het record aantal deelnemers verder aangescherpt. Het viel een deelnemer op dat de letter E van Roodenburg van het dak was gevallen. Raymond Keur heeft die gevonden. De sjoelvrouwtjes namen de nieuwe wedstrijdsjoelbak in gebruik. Marijke was al om kwart over een begonnen, maar ze kreeg de stenen maar niet in gleuf 3 en gleuf 4. Ze liet het er niet bij zitten en ging steeds harder gooien. Na 7 furieuze worpen , liet Dirk haar zien, dat er nog een plankje achter deze gleuven zat. Toen die was weggehaald, verliep alles als een zonnetje en verdween het angstzweet van het gezicht van Marijke.

 

Woensdag begon de training van de mini F. Trainer Ronald werd geassisteerd door twee stagiaires. Eliane en Casper, leerlingen van het Stedelijk Gymnasium (onze buren), komen hem voortaan op woensdagmiddag helpen. Wij heten beiden van harte welkom. Wist u dat het Stedelijk Gymnasium tot de beste vijf vwo-scholen van Nederland behoort?

 

Donderdag was het Sportbedrijf bezig met het zanden van de velden. Na een periode van regen werd de bovenlaag kleiachtig en die is dan weer rul gemaakt met zand. Het terras is verder verfraaid met twee zitbanken, waardoor het totaal aantal vaste zitplekken op het terras nu op 40 staat. Gebruiken we ook nog de zitmuurtjes, dan zijn er al gauw 50-60 vaste plaatsen op ons terras en zijn we op weg naar onze doelstelling: EEN VIJFSTERREN TERRAS. De laatste bankjes hebben een dubbele functie. Ze kunnen worden gebruikt als terrasmeubilair en als zittribune t.b.v. het kunstgrasveld. Afgelopen zaterdag werd er dan ook al gebruik gemaakt van deze zittribune voor kunstgrasveld 1. Een dergelijk terras is goed voor de uitstraling van de club en de buurt.

 

Onze keuken was al VIJF STERREN. Teams die hebben gespeeld, blijven graag hangen op Noord en kijken hun ogen uit naar de menukaart. Voor hen hebben wij weer wat nieuws, een teamportie met vlammetjes en kaasstengels. Alleen daarom kiezen teams voor een (langer) verblijf op Noord.


Het voetbalgebeuren op zaterdag

In een gelijkopgaande wedstrijd moest de E2 de meerdere erkennen in Kickers. De B1 speelde tegen GHC B2 en omdat de bal snel van man tot man ging en het accent lag op het proberen elkaar te vinden, werd GHC overrompeld.

 

De trainers van de F1 waren verhinderd, de ouders namen de coaching over en de F1 kon goed mee met tegenstander Kagia. Werd uit nog met grote cijfers verloren, nu werd er knap gelijk gespeeld.

 

De zaterdag 1 kwam vlak na rust met 2-1 voor door misschien wel het mooiste doelpunt van het jaar, maar door persoonlijke fouten ging RAS toch met de punten naar huis.

 

Uitslagen zaterdag 14 januari

Roodenburg - RAS: 2-4

Rijnbs Boys 7 - Roodenburg 3: 3-6

Roodenburg 5 - Koudekerk 3: ` 4-1

Roodenburg 6 - VVSB 5: 7-1

Roodenburg B1 - GHC B2: `` 8-2

Meerburg E3 - Roodenburg E1: 7-4

Roodenburg E2 - Kickers E3: 0-1

Roodenburg F1 - Kagia F1: 1-1

ASC F5 - Roodenburg F2: 13-0


Het voetbalgebeuren op zondag

Donderdagavond belde VVSB af. Zondag was er dus maar een wedstrijd en die was van het vierde elftal. Ze wonnen met 3-1 en wisten tweemaal met een lob de uitlopende keeper van SJC te verschalken.

 

Uitslagen zondag 15 januari

Roodenburg 2 - VVSB 4: uitg

Roodenburg 4 - SJC 9: 3-1


Roodenburg 85 jaar (8)

Deze week plaatsen we wederom een interview met een oud-Roodenburger. Jeffrey van As is begonnen als voetballer in de jeugd van Roodenburg, werd als A-junior gescout door Ajax, had de pech dat Frank de Boer voor hem stond en kwam na zijn Ajaxtijd o.a. uit voor MVV, NAC en ADO Den Haag. Momenteel is Jeffrey technisch directeur van NAC en heeft recent een contract getekend tot 2014.

 

In zijn interview met Lau Zitman gaat het o.a. over zijn periode bij Roodenburg en Ajax, de functie van technisch directeur en het belang om naast het voetballen vooral je school niet te verwaarlozen. Heel veel jongens en in hun kielzog ouders zien dollartekens als ze worden gescout. Velen worden geroepen, weinigen uitverkoren en dan ben je toch aangewezen op je schoolprestaties. Wanneer je dan geen goede schoolopleiding hebt genoten, heb je over het algemeen minder kansen in de maatschappij. Ook het commentaar van Johan Derksen blijft in dit interview niet onbesproken.

 

Jeffrey gaat verder in op de invloed van een hoofdtrainer. In een betaalde club bepalen de hoofdtrainer, de assistenten en de technisch directeur samen over het beleid van de club. Bij amateurclubs zou het net zo moeten gaan. Jarenlang is er soms gewerkt door jeugdtrainers en dan komt er een hoofdtrainer met een eigen mening die alles wat is opgebouwd opzij legt en zijn eigen gang mag gaan.

 

Een goede technische staf heeft zowel een hand aan de pols bij de selectieteams als tot de het functioneren van de jongste jeugdteams. In dat geval wil ik u wijzen op de manier hoe Johan Cruijff destijds Ajax aanstuurde. Hij was hoofdtrainer van de Amsterdammers, maar bemoeide zich eveneens met de opstelling van de E2. Door overzicht te hebben over de hele vereniging, kun je talenten observeren, ze begeleiden en hen klaarstomen voor het seniorenvoetbal.

 

We hebben wederom een foto bij dit verhaal geplakt en dat betreft de C1, waar Jeffrey als een van de grootste jongens van de groep voor uitkwam.


Programma aankomend weekend

Zaterdag 21 januari

Zevenhoven - Roodenburg: 15.00 uur

Koudekerk 2 - Roodenburg 2: 12.00 uur

Roodenburg 3 - RCL 4: 12.00 uur

Teylingen 1 - Roodenburg 4: 14.00 uur

Roodenburg 5 - Katwijk 9: 12.00 uur

Roodenburg 6 - Kagia 6: 14.00 uur

Noordwijk B2 - Roodenburg B1: 10.00 uur

Blauw Zwart C2 - Roodenburg C1: 11.15 uur

Quick Boys D4 - Roodenburg D1: 8.30 uur

Roodenburg D2 - Voorschoten D12M: 10.00 uur

Roodenburg E1 - Kickers E1: 10.30 uur

RCL E8 - Roodenburg E2: 11.30 uur

SJC F1 - Roodenburg F1: 10.30 uur

VVSB F5 - Roodenburg F2: 10.30 uur

 

Zondag 22 januari

Roodenburg - GOL Sport: 14.30 uur

Roodenburg 2 - ROAC 3: 11.00 uur

GHC - Roodenburg 4: 12.00 uur


 

Vrienden- en vriendinnentoernooi zaterdag 21 januari

Hallo voetbalsterren van de mini F (geboren in 2005-2006). Op zaterdag 21 januari is er een voetbaltoernooi voor de mini F. Het is gewoon tijdens onze training van 9.30 uur tot 10.30 uur. Alleen mogen jullie nu allemaal 1 vriendje of vriendinnetje meenemen naar de training.

 

Jullie gaan allemaal leuke oefeningen doen en als allerlaatste een partijtje. Als jullie met papa of mama en je vriendje of vriendinnetje op de voetbalclub komen, moeten jullie verzamelen in de kantine.

 

Even alles op een rijtje.

Tijd: 9.30 uur, verzamelen om 9.15 uur in de kantine

Meenemen: een vriendje of vriendinnetje

 

Tot zaterdag!

Trainers Ronald en Judith.

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.