Roodenburg Actueel 2011 - week 51

 

Een dergelijke manier van hoe je met een groep omgaat, werkt over het algemeen veel langer dan door maar te strooien met premies. Die methode werkt vaak maar kort, Op de lange termijn wordt het de gewoonste zaak van de wereld en wordt de motivatie over het algemeen minder.

 

Een andere vorm die de passie van spelers schaadt, is de manier hoe er leiding wordt gegeven. Heeft men als trainer een stijl, waarbij je als trainer aangeeft dat jij alles weet en dat wat jij zegt, moet worden gedaan, dan heeft dat invloed op het presteren van de spelers. Ze doen immers niet iets uit vrije wil. En de lol straalt er evenmin af. Op die manier is een coach meer bezig met het dwingen van de spelers. Het eigen initiatief van de spelers wordt geremd, spelers worden bang om iets fout te doen.

 

Spelers die optimaal passie vertonen, die verheugen zich op de training. Die zijn al een half uur voor dat de training begint op de club. Ze hebben lol onder elkaar, lachen, en zijn eerlijk ten opzichte van elkaar.

 

Als trainer denk je dan altijd terug of je die kenmerken bent tegengekomen in de jaren dat je voor de groep hebt gestaan. Ik moet zeggen dat ik diverse groepen heb getraind met deze kenmerken en spelers en trainer kijken nog altijd met veel plezier terug naar die tijd.

Spelers, die passie hebben, die proberen bewegingen uit, zijn vaak onvoorspelbaar, en als het dan lukt en er wordt gescoord, dan juicht de hele ploeg met de speler.

Soms kan dat zelfs te ver gaan.

 

Ik doel daarbij op het volgende. Roodenburg A1 speelde eens tegen Feyenoord A1. Het was een wedstrijd vol spektakel. In de spits speelde Roger James, een speler met een enorme sprint in de benen. Roger was een paar weken voor deze wedstrijd geblesseerd geraakt aan de lies.

Na een intensieve behandeling was Roger fit, maar hij zou pas de tweede helft worden ingebracht.

In de rust was de stand 2-3 voor Feyenoord. Roger kwam in het veld en scoorde op snelheid de 3-3.

De hele ploeg dook op hem en toen hij overeind kwam., bleek hij een spierscheuring te hebben in de lies en kon dus niet verder. Roodenburg moest met 10 man verder en verloor met 4-6.

PS: de zoon van Roger komt momenteel uit voor de jeugd van AJAX.

Teams, die passie bezitten, hechten aan sportief spel. Kenmerken van zo’n team zijn dat er discipline heerst, spelers zijn vastberaden om er bij te willen horen. Ze trainen keihard en als de training is afgelopen, dan willen ze nog even doorspelen.

 

Om een team zover te krijgen moet je gevarieerd trainen. Bij het geven van de aanwijzingen moet je oog hebben voor het detail en iedere week moet je werken naar een bepaald doel. Wanneer je zo werkt, dan verveelt training nooit. Dan ga je iedere week met plezier het veld op en ben je benieuwd naar de vorderingen, die een speler heeft gemaakt. Daar praat je dan over met andere jeugdtrainers. Vroeger gebeurde dat in de kleedkamer van de trainers, tegenwoordig gebeurt dit in vogelvlucht. Hoe actiever je daar als trainer in bent en hoe je die houding overbrengt op de spelers, des te meer passie mag je verwachten.


Deze week

Maandagavond werd er door het vijfde zaterdagteam gespeeld tegen UVS 2. Jan, zet je wel in de actueel, dat wij met 7-0 hebben gewonnen. De E-jeugd was deze avond naar Jong Ajax en zag de Amsterdammers met 4-1 winnen van jong PSV. Het jeugdbestuur vergadert om de twee weken op maandag en deze regel is ingesteld: Om de beurt wordt er wat meegenomen voor de koffie. Het begon klein, maar tegenwoordig is het een zware klus om alle lekkernij naar binnen te werken. Bij Roodenburg worden niet alleen jeugdvoorzitters en trainers opgeleid (zie verslag 85 jaar hieronder).

 

Op dinsdagmiddag kregen de mensen van de bediening een cursus cateraar van de organisatie. Joop Verver slaagde voor zijn eerste partyhapje komkommer met selderijsalade en kreeg hiervoor een 9 van de dames. De komkommer hapt zo lekker weg, klonk het vanuit de zaal. Komende dinsdag bij het kerstkaarten zijn er wederom punten te verdienen voor de bediening. Op het terras constateerde ik dat er een derde picknicktafel is geplaatst. Op het terras hebben we nu 36 vaste zitplaatsen en dat is goed, wanneer het straks warmer weer wordt.

 

Vrijdagavond is het tegenwoordig "cultuuravond" op Noord. Er was een reünie voor de spelers en de begeleiders van het team dat in Zuid Afrika heeft deelgenomen aan de Danone Nationscup. Op het programma stond een documentaire over Ingrid Jonker. Een documentaire die de zilveren Roos heeft gewonnen op het filmfestival van Montreux. Een Zuid-Afrikaanse dichteres die in haar leven heel wat te verduren heeft gehad. Na deze documentaire was het tijd om foto's en filmpjes opnieuw te beleven en werd de avond besloten met een rondje Hoe heb ik Zuid-Afrika beleeft?

 

Zaterdagmorgen ging de D2 al vroeg op stap. Ze speelden hun eerste competitiewedstrijd tegen de D8M van UVS. De einduitslag was 1-2.

 

Vanaf half tien schalde er kerstmuziek over sportpark Noord. Drie groepen speelden onderling partijtjes. Er deden ruim 50 kinderen mee en na de wedstrijden was er een kerstontbijt georganiseerd in het clubhuis door de activiteitencommissie van de jeugd. Voor ieder kind was er een kerstmuts en nog veel meer andere cadeaus. En dat in crisistijd. Wat er allemaal is gedaan voor de jongste jeugd, leest u verder in het verslag van de activiteitencommissie. Een morgen, waarbij sommige mini F spelers voor het eerst kennis maakten met pindakaas op hun brood.

 

Zaterdagmorgen werd er ook nog vergaderd door de kascommissie, dit ter voorbereiding van de algemene ledenvergadering.

 

Zondag waren er nog 2 wedstrijden gepland. De zon 4 werd afgelast. Zondag 2 vroeg ik aan de spelers of die nog moesten spelen. Gelet op de hagelbuien mag ik aannemen dat de bal niet heeft gerold en kom ik tot de conclusie, dat we zaterdagmorgen met het weer veel geluk hebben gehad.

 

Uitslagen zaterdag 17 december

Roodenburg - RAS: afg

Roodenburg 2 - Rijnvogels 3: afg

Voorschoten 6 - Roodenburg 3: 5-1

VVSB 2 - Roodenburg 4: 3-2

Roodenburg 5 - Lisse 4: afg

VVSB 6 - Roodenburg 6: 7-2

HVV B2 - Roodenburg B1: afg

UVS DN8 - Roodenburg D2: 1-2

 

Uitslagen zondag 18 december

Boshuizen 3 - Roodenburg 2: ?


Algemene jaarvergadering

Morgen, maandag 19 december is het zover. De leden hebben een aparte mail gehad. De algemene jaarvergadering vindt plaats. De aanvang is 20.15 uur. De agenda staat op de homepage van de website. 


Jeugdtrainingen

I.v.m de winterstop is er geen jeugdtraining tijdens de kerstperiode. Op maandag 9 januari begint de training weer.


Kerstfeest bij Roodenburg

Om 9 uur begon de activiteitencommissie met alles klaar te zetten. De tafels mooi dekken, 70 eieren koken, beleg op schalen, hagelslag & pindakaas & pasta, voor iedere kind was er wel wat. Naast elk bordje lag een leuke kerstmuts. Onder de kerstboom de cadeaus en het ontbijt kon om 10.30 uur beginnen.

 

Helaas konden de ouders er niet bij zijn, want met 60 kinderen was het erg druk in de kantine. Nadat sommige moeders het beleg hadden bekeken, of het echt halal beleg was, konden we met het eten beginnen.

 

Vooral de mini-F zaten heerlijk te smullen. Er werd fristi & limonade geschonken. Dave de fotograaf was ook weer aanwezig. Na een kwartiertje hoorden we opeens ho, ho, ho en daar was de Kerstman. Elk team moest even bij hem komen. De mini-F kregen allemaal een bal met alle handtekeningen van het eerste erop. Jongens bedankt daarvoor! En Rinus bedankt voor het regelen van deze waardevolle handtekeningen!

 

De F1 en E1 en E2 kregen een fotolijst met een teamfoto erin. Ja en voor de F2 was het wel een beetje sneu, want die kregen een leeg fotolijstje. Er waren 4 pogingen gedaan om ze in een goed tenue op de foto te krijgen. Maar iedere keer lukte dat niet, omdat sommige kinderen niet in een compleet tenue kwamen. Niet leuk maar misschien een leer voor de volgende keer. De train(st)ers kregen ook allemaal iets, en natuurlijk Dick en Bram, die alles in de kantine en de muziek verzorgden. De kinderen kregen allen nog een kleurplaat, daar worden de 3 mooiste van uitgekozen (de uitslag komt te hangen in de huiskamer), en gingen toen naar huis. Maar wel op een hele leuke manier, want op het dak stond een sneeuwmachine. Door de vallende sneeuw keerde men gepakt en gezakt naar huis, alhoewel een groot aantal verder ging met voetballen op het kunstgras. Er was dus een echte kerstsfeer.

 

Iedereen alvast prettige feestdagen en een goed uiteinde en op naar de volgende activiteit.

 

Groetjes Johan & Dave & Mona & Amanda & Carla

 

De Kerstman moest weer verder. De kinderen kregen nog een mandarijn en een ijsje.


Roodenburg 85 jaar (5)

Iedere week is er op dit front beweging te verwachten. Cengiz Domnez is aan de beurt om zijn verhaal te vertellen. Cengiz heeft in de jeugd en in de senioren gespeeld. Na zijn actieve voetballoopbaan begon hij als jeugdtrainer van de D1. Zijn assistent was de huidige jeugdvoorzitter van UVS, Lukas Riethoven. Wie is er nu niet via Roodenburg opgeleid? Cengiz vindt het jammer dat hij nooit hoofdtrainer is geworden van de oudere jeugd van Roodenburg. Aan de andere kant heeft hij dankzij zijn ervaring op Noord bij heel wat clubs kunnen trainen.

 

In de jaren 80 woonden veel mensen van Turkse afkomst in Leiden Noord. De moskee staat om de hoek. Op de oude speelweide is GOL Sport ontstaan. Vroeger kwamen veel Turken voor Roodenburg uit? Dit aantal is geminimaliseerd. Onder hen grote talenten die vaak het geduld niet hadden om bij de groep te blijven. Wat te denken van Ismael Kartal. De vierde spits achter de voorhoede Ron de Roode, Marco van Alphen, Leo Compeer. Ismael moest om die reden wel eens uitkomen voor de A2. Een jaar later gingen de eerste twee aanvallers naar het betaalde voetbal, Ismael had het al opgegeven. Wat beweegt hen? Eergevoel? De redactie vroeg het aan Cengiz en via dit interview proberen we achter de motieven te komen. Want ook Roodenburg wil als wijkclub wel een afspiegeling zijn van de wijk.


Oudejaarsklaverjassen dinsdag 27 december

Tijdens Oud en Nieuw gaan we gewoon door. Veel Roodenburgers zijn tijdens Oud en Nieuw thuis. Om de week door te komen is er ook voor hen deze middag kaarten en sjoelen. We beginnen om 14.00 uur. We spelen Rotterdams. Drie ronden, steeds met een andere maat. Zin in sjoelen, het kan eveneens. Nieuw talent aan de bak? De deelnamesom is € 2,00 per persoon en zoals gewoonlijk gaat het om gezelligheid. Aanmelden begint om 13.30 uur. Om 16.30 uur willen de meesten naar huis.


Kersttip voor de jeugd

Het huiswerk van de PSV jeugd. De PSV jeugd behoeft in de winter niet stil te zitten. Door te kijken naar schijnbewegingen van wereldsterren kunnen zij hun techniek in deze periode verbeteren. De voetbaljeugd van Roodenburg kan dit ook.

 

Ga naar www.psvjeugd.nl. Daarna zie je onderaan op de homepage een vakje met huiswerk. Klik daarop en je treft hier verschillende tijdstippen aan, waarin huiswerk is gegeven door de coaches. Wij nemen het winterhuiswerk van 2010. Bekijk de filmpjes met bewegingen van Robinho, Christian Ronaldo, de AKKA, DeZIDANE de DECO en nog veel meer. Bewegingen die door jeugdspelers worden uitgevoerd. Jullie kunnen het ook beoefenen. De loopafstand is ongeveer de lengte van een tennisveldnet.

 

Het kunstgrasveld is de hele week overdag beschikbaar. Wij zijn benieuwd wie de mooiste schijnbewegingen op snelheid kan uitvoeren. En oefen steeds naar links en naar rechts, want de verdediger moet niet herkennen welke kant je opgaat.


De kerstwens tot slot

Het bestuur wenst alle leden, donateurs, sponsors en supporters fijne kerstdagen toe en een gezond 2012.

 

(Volgende week komt er wel een actueel, die komt op voor de kerst en zal o.a. een verslag van de algemene ledenvergadering omvatten.)

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.