Roodenburg Actueel 2011 - week 50

Wanneer een spits snel is en een goed schot in de benen heeft, wil dat nog niet zeggen dat we een goede spits in huis hebben. Het gaat erom dat die spits deze kwaliteiten op het juiste moment weet te gebruiken. Iedere speler beschikt over energie. Deze dimensie: de energiebron beschrijft de vaardigheid om met behulp van deze energiebron de beste prestatie neer te zetten. Maar vaak wordt de beschikbare energiebron niet goed gebruikt. Wanneer je teveel van jezelf vraagt, kan dit leiden tot vermoeidheid. Maar doe je daarentegen te weinig, dan wordt men lamlendig.

 

Hoe zie je nu aan een speler dat deze beschikt over een goed energieniveau? Een dergelijke speler werkt evenwichtig en zelfverzekerd, hij toont steeds inzet en is ook zonder bal steeds in beweging. Wanneer je op die manier als voetballer bezig bent, zit je op het goede energieniveau.

 

Kijkende naar wedstrijden op het lagere niveau, zie je toch vaak dat alleen de man aan de bal beweegt en hooguit een of twee spelers zonder bal bieden zich aan als aanspeelpunt. Is het energieniveau goed opgebouwd, dan zijn er vele spelers bezig met bewegen ten dienste van de balbezitter als de ploeg aan de bal is.

 

Spelers met voldoende energie, herken je aan hun gezicht. Je ziet stralende gezichten. Een dergelijke speler begrijpt nieuwe situaties snel, zijn gedachten zijn flitsend, zijn bewegingen natuurlijk.

Een dergelijke speler gaat volledig op in het spel, hij bereikt als het ware een flow. In een dergelijke toestand zijn hartslag, ademhaling en bloeddruk optimaal gesynchroniseerd.

Het daardoor ontstane geluksgevoel komt dan via het spel tot uitdrukking.

In dat geval denk ik terug aan de wedstrijd Duitsland – Nederland, waarbij het Duitse team lof kreeg toegezwaaid over de manier, waarop wij speels van de mat werden gespeeld. De vraag, die ik daarbij zou willen stellen is. Hoe zit het met het energieniveau van vooral de oudere Nederlandse spelers?

 

Om energie te krijgen, zul je als trainer moeten gaan nadenken hoe je jouw energie gaat overdragen op de spelers. Een trainer die een oefening volgt met de handen op de rug of die agressief de speler benaderd, zal over het algemeen weinig response kunnen verwachten van zijn spelers. Leeft een trainer met de actie van de speler mee, toont hij via lichaamstaal en inzet dat hij betrokken is, dan krijgt hij dat later terug van zijn speler. Om die reden moet een trainer herkennen wat de uitwerking is van de manier waarop hij met de spelers communiceert.

 

Als tip denk ik terug aan groepen die voor de rust naar de kleedkamer gaan. Het is zaak dat spelers eerst tot rust komen en dat een trainer met een rustige stem de groep benaderd. Op die manier worden hartslag en bloeddruk verlaagd, de ademhaling gereguleerd en wordt een herstelfase ingeluid. Het gaat er heel anders aan toe als men direct begint te schreeuwen, de spelers gaat verwijten dat ze fouten hebben gemaakt. Doe je dit, dan begint de tweede helft direct met stress.

 

Op de training moet men al via het goed opstellen voorkomen dat spelers er een potje van gaan maken. Daarbij moet men steeds op de juiste afstand staan van de groep, zodat ze de heldere aanwijzingen goed kunnen horen en toepassen. Verder moet men als trainer oefeningen inplannen die de energiebehoefte regelen. Alleen dribbelen in een tempo maakt spelers lusteloos. Werk je daarentegen met dribbelvormen in verschillende tempo’s, dan ben je op zoek naar de energiebron. Maar dat geldt net zo goed voor een duel 1 tegen 1, waarbij de passeractie de ene beweging is, maar waarbij het scoren daarna nog eens energie vraagt van de speler.

 

Hoe herken je een team dat beschikt over een goede energiebron? Dat is een team dat vastberaden aantreedt, dat zuiverheid toont bij de passing, dat gecontroleerd de bal rond speelt en dat harmonieus met elkaar samenwerkt.


Algemene ledenvergadering maandag 19 december, 20.15 uur

Een bestuur van een voetbalvereniging moet binnen een half jaar nadat het verenigingsjaar is verstreken de leden informeren over het gevoerde en te voeren beleid. Dat gebeurt via de algemene ledenvergadering, waar alle leden van 18 jaar en ouder en de ouders van jeugdleden voor worden uitgenodigd. Tijdens deze vergadering geeft het bestuur uitleg over de gevolgde koers, de financiën, etc. Leden kunnen op deze bijeenkomst ook zaken inbrengen. De bestuursverkiezing en de huldiging van leden vormt eveneens een onderdeel van de belangrijkste vergadering van een club. Op de website staat de agenda van deze vergadering.


Deze week

Dinsdagavond oefende de zaterdag 1 tegen Foreholte op kunstgras. De overige zaterdagspelers sloten aan bij de zondagselectie.

 

Dinsdagmiddag werd er een dankbetuiging op het mededelingen geprikt. Willem Zuidervaart is in november overleden en zijn beide zonen, Ramon en Pascal, komen uit in onze zaterdag 3.

 

Kees van der voort had ik aan de lijn. Hij deelde mede dat hij aardig is opgeknapt en hij wil komende dinsdag weer meedoen met het kaarten en sjoelen.

 

Woensdag was het een slechte dag voor de A1. Voor zowel Kagia A1 als Roodenburg A1 was het einde oefening.

 

Woensdagmiddag waren er windstoten te verwachten en hoe ga je daarmee om als je de mini F traint? Er werd deze middag vlak voor de hoofdtribune getraind. Het veld leed niet onder het gewicht van 6-jarigen. De westerstorm had geen grip op de bal en de kinderen waren na een uur alweer verdwenen.

 

Woensdagavond zijn de foto’s geplaatst van het Sint Nicolaasfeest. Nog steeds hebben de kinderen het over deze avond.

 

De oefenstof die ik volg wordt dynamischer. Naast tekeningen worden er nu animatieoefeningen toegevoegd aan het programma. De techniek gaat steeds verder.

 

Woensdagavond begon de activiteitencommissie van de jeugd met het versieren van het clubhuis. Op donderdag werd dit voortgezet. Het clubhuis is in kerstsfeer en vooral als het donker is doet dit gezellig aan.

 

Donderdag werd de reünielijst weer verder uitgebreid. We zitten in december en de reünie is pas in mei, maar nu al komen er dagelijks verzoeken binnen om te worden uitgenodigd voor deze reünie.

 

Vrijdagavond werd de vrije training druk bezocht. Na deze training verzamelden de C-junioren zich in het jeugdhonk. Roodenburg heeft een afsluitbaar jeugdhonk en daardoor kan men er leuke activiteiten organiseren voor groepen van10 tot maximaal 35 man. Vrij entree is geen optie, het openstellen voor groepen onder begeleiding zorgt ervoor dat het jeugdhonk optimaal wordt gebruikt.

 

De C-groep was met de begeleiders bezig met een interessante bezigheid. Als een groep filmmakers dachten zij met zijn allen na over onderwerpen die ze gaan gebruiken bij het maken van een film. Het was een groepsbezigheid en ik ben benieuwd welk eindproduct er straks wordt gepresenteerd. Worden hier cameramensen en regisseurs opgeleid voor Roodenburg tv?

 

Zaterdagmorgen om 10.00 uur waren alle velden bezet. De mini F week voor een keer uit naar de buurman. Het is een goed teken dat er veel jeugd in Noord aan het sporten is.

 

Twee ooievaars hebben bezit genomen van de lichtmasten op kunstgrasveld 1. Ze moedigden de F2 en SVC ’08 F1 aan. Die waren een maatje te groot voor de F2 en wonnen met duidelijke cijfers.

 

Er werd deze morgen meer verloren dan gewonnen, maar er werd weer een speelronde afgewerkt.

 

Zondag speelt het 4e team tegen Foreholte. Tijdens de wedstrijd verdween Daan Jansen in een wak en de wedstrijd eindigde in 2-4 voor de Voorhouters.

 

Het eerste zondag speelde op een bepaald moment een 5-5 systeem. Iedereen viel aan en het werd uiteindelijk 7-3 en daarmee werd er een monsterscore behaald.

 

Het derde team speelde een heel plezierige wedstrijd bij UDO en de punten werden gedeeld.

 

Uitslagen zaterdag 10 december

Valken 68 - Roodenburg: 4-1

GHC2 - Roodenburg 2: 2-1

Roodenburg 3 -Oegstgeest 6: 8-3

Kagia 3 - Roodenburg 4: 4-4

Roodenburg 5 - UVS 2: Uitg

Roodenburg 6 - Noordwijk 8: 2-5

Roodenburg B1 - RCL B3: 6-4

Roodenburg C1 - Voorschoten C3: 0-7

ASC D2 - Roodenburg D1: 2-1

Lisse E4 - Roodenburg E1: 6-3

Roodenburg E2 - Alphense B E6: 1-2

Roodenburg F1 - Foreholte F2: 0-4

Roodenburg F2 - SVC 08 F1: 0-7

 

Uitslagen zondag 11 december

Roodenburg - Bernardus: 7-3

Roodenburg 2 - UDO 3: 2-5

UDO 5 - Roodenburg 3: 2-2

Roodenburg 4 - Foreholte 6: 2-4


Roodenburg 85 jaar (4)

De webmaster heeft de rubriek Roodenburg 85 jaar op de website aangepast. Wanneer u nu op dit item drukt, krijgt u een menu te zien met twee onderdelen. Uit de oude doos met interessant archiefmateriaal en heel veel oude foto’s. Bij een aantal foto’s staan geen namen vermeld. Maar er verschenen deze week foto’s van teams uit de vijftiger jaren, de A-aspiranten van 1952-1953 en de A-junioren die kampioen werden in 1956 met wel de namen van de spelers.

 

In de rubriek Interviews worden er verhalen opgetekend van (oud-)leden die hun Roodenburgverhaal vertellen. We hebben verhalen van Wim Ligtvoet en Marcel IJzendoorn geplaatst. Deze week was het de beurt aan sportverslaggever Richard van Iterson, die o.a. een vakantieverhaal vertelt van Ajax en Roodenburgspelers in Spanje. Wat heeft André Ooijer met Roodenburg?

 

Op foto’s staan veel namen van (oud-)spelers die we uitnodigen voor de reünie. We hebben Michel Borst gevonden, maar niet iedereen staat op onze reünielijst. Aanmelden voor de reünie die 26 of 27 mei wordt gehouden, kan via e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Programma aankomende week

Maandag 12 december

De E1 bezoekt deze avond de wedstrijd van jong Ajax tegen Jong PSV. Afgelopen zaterdag ging de wedstrijd Roodenburg 5 – UVS 2 niet door. Er was gebeld dat UVS geen team op de been kon brengen. Zaterdag stond UVS op het veld, maar Roodenburg 5 was er niet. Er is afgesproken om deze wedstrijd dus maandag alsnog te spelen.

 

Roodenburg 5 za - UVS za 2: 19.00 uur

 

Zaterdag 17 december

Roodenburg - Ras: 14.30 uur

Roodenburg 2 - Rijnvogels 3: 12.00 uur

Voorschoten 6 - Roodenburg 3: 12.30 uur

VVSB 2 - Roodenburg 4: 14.30 uur

Roodenburg 5 - Lisse 4: 12.00 uur

VVSB 6 - Roodenburg 6: 11.30 uur

Roodenburg A1 - Altior A1: 14.30 uur

HVV B2 - Roodenburg B1: 14.45 uur

UVS DN8 - Roodenburg D2: 9.00 uur

 

Voor alle mini F-, F- en E-pupillen: training gevolgd door een kerstontbijt. Deze groepen trainen allen tegelijkertijd om 9.30 uur. Na de training gaan we met alle kinderen gezellig ontbijten in het clubhuis. Misschien komt de Kerstman wel een kijkje nemen?

 

Zondag 18 december

Boshuizen 3 - Roodenburg 2: 12.00 uur

Roodenburg 4 - Lugdunum 5: 12.00 uur


Winterstop jongere jeugd

Vanaf 17 december is er geen competitie voetbal meer voor de jeugd en de senioren. De jeugdteams nemen even gas terug en gaan zeker tot 10 januari genieten van de kerstvakantie. Via de Roodenburg Actueel en website lezen jullie wanneer de trainingen weer gaan beginnen.

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.