Roodenburg Actueel 2011 - week 48

 

Het woordenboek geeft aan dat synchronisatie het proces of het resultaat is van iets gelijktijdig maken. Pas in de negentiende eeuw is synchronisatie in de geschiedenis van de mens een rol van betekenis gaan spelen. De treinen gingen zo snel rijden dat een verschil in lokale tijd ging opvallen. Het gelijk zetten van de klokken langs de spoorlijn werd noodzakelijk. Synchronisatie van de klokken was ook een vereiste van het veilig gebruik van enkelspoor. De treinen konden volgens het spoorboekje blijven rijden, zodat vermeden werd dat 2 treinen tegelijkertijd op hetzelfde spoorvak op elkaar aanstormden. Maar synchronisatie komt ook voor op tv. Beeld en geluid moeten gelijk lopen. Bij de fotocamera en de flits en bij de computer.

 

Voetballen en synchronisatie is nieuw, maar wordt beschreven als de vaardigheid om zich voor 100% te concentreren op het Hier en Nu. Waarnemen, anticiperen en handelen op hetzelfde moment. Lichaam en geest spreken dezelfde taal en worden het eens. Als dat zo is, dan is de speler in zijn element.

 

Maar hoe vaak komt dit voor? Een teken dat iemand niet in zijn element is, komt voor als de speler gaat piekeren over het verleden of de toekomst en bezig is met het resultaat en niet met zijn actie. Als hij piekert over het feit dat hij een fout heeft gemaakt en zich afvraagt , wat gaat er gebeuren als ik weer een fout maak? Het is dus zaak dat de trainer beschikt over een goed waarnemingsvermogen en via een goed contact te weten komt wat er leeft. Dat waarnemen begint al door de opstelling van de trainer. Wanneer de coach spelers in de rug heeft die hij niet kan waarnemen, bestaat de kans dat negatieve stemming invloed heeft op training of wedstrijd. Een andere zaak waar de coach op moet letten is een overtuigende stem. Met dat middel kan hij zorgen voor een optimaal werkklimaat.

 

Concentratie eisen is een belangrijk element. Wanneer men een les begint, dan duurt het inleidend praatje niet langer dan anderhalve minuut. Verder moet een les interessant en afwisselend zijn, want ook dat heeft invloed op de stemming van de spelers. De trainer moet een positieve grondhouding uitstralen en kan via stem, gebaar en mimiek invloed hebben op het gedrag van zijn spelers. Het stellen van directe vragen aan spelers, ze kennen bij voornaam, het zijn allemaal zaken om de concentratie zo optimaal mogelijk te houden. En corrigeert de trainer, dan moet hij wel weten wat hij zegt, hij moet het verloop van een oefening kennen en met de juiste technische details komen. Aan het eind wordt gevraagd of iedereen het begrepen heeft . Een groep die echt betrokken is, durft vragen terug te stellen. Wanneer een trainer op die manier bezig is, kan hij via zo’n training de spelers voorbereiden op de volgende wedstrijd.

 

Mag ik het nog even samenvatten? Een speler in synchronie begrijpt een oefening snel, stelt wedervragen en luistert goed naar de correcties. Hij start op het juiste moment en anticipeert op de acties van andere spelers, terwijl hij zich volledig concentreert op zijn eigen actie. Hierdoor maakt zijn team minder fouten, spelers zoeken elkaar op het veld, helpen elkaar en zijn rustig en opmerkzaam.

 

Dit artikel is speciaal geschreven voor onze jeugdtrainers en de buitenwacht. Talent hebben is een, maar mentaal sterk zijn is net zo belangrijk.


Deze week

Zondag was ik als erelid van Meerburg bij de derby Meerburg – SJZ en met mij 800 anderen. Doelpunten heb ik niet gezien, maar wel gehoord. Omdat het zo mistig was, bleek dat de mobiele telefoon een uitstekend navigatiemiddel was op zoek naar bekenden. Anderen liepen het veld rond en daardoor ontmoette ik deze middag een spits, Paul van der Heyden, waarmee ik 46 jaar geleden ben begonnen als D-pupil .We hadden heel veel te bespreken en eigenlijk heeft dit niets met Roodenburg doende. Maar toch was er iets opmerkelijks. Net als bij de andere derby van Alkmania – DOSR werd er wel gejend en gejuicht, maar was het vooral een ontmoeting. Dit zo overziende vraag ik mij af of de KNVB niet te ver is gegaan met het aanstellen van stewards bij amateurwedstrijden. Moeten we weer niet terug naar de ontmoeting? Clubs die worden gesteund door zich misdragende supporters hebben naar mijn mening genoeg middelen om ze te weren. Wat denkt u van een veldverbod of een foto in de plaatselijke krant? Even geen privacy, maar gewoon aanspreken namens de gemeenschap. En lukt dit niet, dan met degradatie als stok achter de deur. Duidelijker kan het niet, clubs, waar de sociale controle wordt aangehaald. Wat dat betreft is de derde en vierde klasse een verademing.

 

Het wordt steeds drukker bij het kaarten en sjoelen. Dit keer gooide een kapster roet in het eten. Onze nieuwe sjoelster had de eerste ronden erop zitten, totdat bleek dat de kapster langs kwam. Gehaast verliet zij de arena, de sjoelstenen ongeroerd achter zich latend.

 

De training van de mini F en de F-pupillen was “wat onrustig”, toen bleek dat een aantal Zwarte Pieten voetballes wilden krijgen bij Roodenburg (zie verslag elders). Sommige Mini F spelers waren bang en durfden niet meer, anderen gingen voetballen met de Pieten.

 

’s Avonds speelde de D2 een oefenwedstrijd tegen een combinatie van FC Boshuizen. Er werd gespeeld met 9 tegen 9, het toekomstige KNVB spel voor de eerstejaars D-junioren. Op tweederde veld met grote doelen en met buitenspel. De D2 verloor met 4-1, maar ze hebben toch weer een wedstrijd achter de rug. Conditietrainer Hassan nam de overige spelers onder zijn hoede.

 

Vrijdagavond was het druk op het kunstgrasveld. In de vooravond speelden D-spelers en C1 een wedstrijd op het hele veld. De C1 speelde met een handicap. Er was veel begeleiding rondom de teams. Een moeder die kwam kijken, vroeg of de kantine open kon. Ik deel haar mede dat we afhankelijk zijn van vrijwilligers op het tijdstip 17.30 uur.

 

Zaterdag rolde de bal. De F1 heeft sinds deze week een mascotte. Die heet Leo en is gekleed in een Roodenburgtenue. Het hielp, want de onoverwinnelijke F1 van Henk Buyn, oud-trainer van Roodenburg en nu van GHC F1, moest voor het eerst een punt toestaan aan de F1 van Gloire Kalangu. Een foto van Leo wordt geplaatst op teampagina F1 op website. Ieder zevental/elftal heeft daar een teampagina die de spelers en begeleiding zelf moeten “vullen”.

 

Bij de E1 bleek dat het nieuwe keepershirt van Hicham Nour een afschrikkende werking had op de tegenstanders. Moest hij als keeper van de E1 voorheen nog regelmatig naar het net om de bal e uit te halen. Zaterdag hield Hicham de nul en dat kwam misschien ook wel door zijn gele keepershirt!

 

Uitslagen van zaterdag 26 november

Roodenburg 3 - Oegstgeest 5: 3-6

Roodenburg 5 - SVC’08 6: 4-2

Voorschoten B3 - Roodenburg B1: 0-6

UDO C1 - Roodenburg C1: 3-2

Roodenburg D1 - Kagia D1: 1-4

Roodenburg E1 - Valken E2: 8-0

Bernardus E3 - Roodenburg E2: 7-1

GHC F1 - Roodenburg F1: 2-2

RCL F5 - Roodenburg F2: 10-0

 

Uitslagen van zondag 27 november

Roodenburg - FC Rijnland: 5-1

SVLY 2 - Roodenburg 2: 4-4

SVLY won na strafschoppen.


Sint Nicolaas stuurt pieten naar voetballes

Eindelijk was het zover. De pieten landden om 3 uur op Schiphol en kwamen om 5 uur aan bij Roodenburg. Ze mochten van Sinterklaas mee trainen met de mini-F en de F1 en F2. De kinderen waren helemaal verrast toen de pieten het veld op kwamen. Er werd een partijtje gespeeld: de pieten tegen de mini-F. Het bleef lang 0-0 maar toen werd de mini-F zo fel, dat ze bleven scoren. De pieten hadden een slechte techniek. Het werd 5-1 voor de mini-F. Nog even op de foto met zijn allen en toen moesten de pieten echt weg. De pieten gingen even lunchen,want ze wilden ook mee trainen met de F-1 en F-2. En dat doe je niet met een lege maag! Na het eten verschenen de pieten bij de F1 en F2 training. Maar dat was echt te zwaar voor de pieten!! Het was een leuke wedstrijd en de F-1 en F-2 wonnen met 10-1. De pieten hebben wel heel veel geleerd bij Roodenburg. Aan de Sint gingen de pieten vragen of ze nog een keertje bij Roodenburg mogen komen. Nou ben benieuwd wat Sinterklaas gaat zeggen? Komen ze terug? Na de training konden ze helaas niet blijven, want ze moesten weer naar Sinterklaas. Want JA, die is de baas van de pieten. PS: op de website zal dit verhaal verschijnen met foto’s van de kinderen.


Woensdagmiddag 30 november Sint Nicolaas komt!!!

Sinterklaas en zijn Pieten willen heel graag goed leren voetballen. Nu hebben ze gehoord dat de kinderen bij Roodenburg dit heel goed kunnen doen, dus hebben Sint en zijn Pieten besloten om Roodenburg te bezoeken voor een voetballes. De bedoeling is dat ze op 30 november rond 18.00 uur Roodenburg zullen bezoeken en misschien neemt de Sint voor alle lieve kinderen wel een cadeau mee.......

 

Kinderen worden verwacht tussen 16.30 uur en 17.00 uur, de kinderen die welkom zijn hebben een brief ingeleverd bij hun trainers.

 

Van 17.00 tot 18.00 uur is er bingo. Rond 18.00/18.15 komt sinterklaas.

 

Voor de ouders is er een aparte hoek, de kinderen zitten allemaal bij elkaar.

PS: Er is deze woensdag geen Mini F- en F-training.


Roodenburg 85 jaar (1) nieuws uit de oude doos

Het zal de komende maanden steeds meer gaan leven. In ons archief hebben we heel veel interessante wetenswaardigheden gevonden en wij willen u hiervan deelgenoot maken. Op de website is deze week een reisverslag gezet van Carel van der Born. Hij beschrijft het Paastoernooi van de A1 en de B1 in 1977 naar Kibaek te Denemarken. Van het toernooi is er een foto van de B1. Er worden heel wat spelers gezocht voor de reünie. De namen van de spelers staan erbij en sommigen zijn uit het zicht verdwenen. Een tweede item is de rugbywedstrijd van 1972-1973. Het betreft een voorwedstrijd van DIOK tegen de Leidse Studenten. Van Daan Fasseur, onze oud-jeugdvoorzitter, hebben we een reisverslag gevonden van een internationaal jeugdtoernooi in West Berlijn in 1985. Een toernooi dat voor Michel Borst eindigde in het gips. Wij wensen u veel leesplezier toe en wij adviseren u de website in de gaten te houden voor nieuwe toevoegingen.


Roodenburg 85 jaar (2) interviews met reunisten (1)

Roodenburg heeft een missie en dat is dat iemand die lid wordt van de club, zijn talent kan ontwikkelen bij Roodenburg. Dat betreft dan niet alleen de voetbaltalenten, maar geldt net zo goed voor hun maatschappelijke carrière. De spits wordt afgebeten door Wim Ligtvoet, Wim woonde in de Bernhardstraat en werd met zijn neven lid van Roodenburg. Tegenwoordig acteert familielid Wesley Lancel nog in het eerst elftal. Wim kijkt terug naar zijn voetbal en maatschappelijke carrière en de invloed hierop van de club. Een prachtig interview dat inzicht geeft hoe mensen zijn beïnvloed doordat zij lid waren van onze club.


Programma aankomend weekend

Zaterdag 3 december

Roodenburg – Ras: 14.30 u

Roodenburg 2 - Rijnvogels 3: 12.00 u

Roodenburg 3 - Rijnsb boys 7: 14.00 u

Roodenburg 4 - VVSB 2: 11.30 u

Koudekerk 3 - Roodenburg 5: 14.30 u

VVSB 5 - Roodenburg 6: 15.00 u

Meerburg A1 - Roodenburg A1: 15.00 u

 

Beker

Roodenburg E1 - Meerburg E2: 10.30 u

 

Zondag 4 december

ASC - Roodenburg: 14.30 u

VVSB 4 - Roodenburg 2: 11.00 u

SJC 9 - Roodenburg 4: 14.00 u


Zaterdag 3 december Roodenburg - RAS

De pupil van de week is terug

A.s. zaterdag is Ryan Thijssen de eerste pupil van de week. Dit zal gebeuren bij de thuiswedstrijd van ons eerste zaterdagteam tegen RAS. Hoe gaan we te werk? De pupil van de week wordt getrokken via lootjes. Alle spelersnamen van de F1, de F2, de E1 en de E2 gaan per team in een apart doosje. De trainers van de desbetreffende teams trekken een lot en dan is die speler de pupil van de week. Bij iedere thuiswedstrijd is er dus een speler van een ander team pupil van de week.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.