Roodenburg Actueel 2011 - week 47

 

De techniektraining in die tijd was vooral gebaseerd op het steeds herhalen van een oefening. Een klassieker in die tijd was het vormen van twee rijen. Twee spelers een bal, staande tegenover elkaar en ze moesten dan de bal op allerlei manieren trappen en verwerken. De techniek was een onderdeel op zichzelf. Er waren spelers bij die de bal op de mooiste manieren konden stoppen en trappen. Daarbij werden ze echter niet gehinderd door tegenstanders en medespelers. De techniek werd er als het ware ingeslepen, hoe meer kennis de trainer van de techniektraining had en de spelers beschikten over talent, des te meer bagage kon de trainer de spelers meegeven. De trainingen waren in die tijd vooral gericht op het oefenen en met die verworven basis werden de spelers voorbereid op de wedstrijd.

 

Vanaf de jaren tachtig ontstond het idee dat de techniek moest worden aangeleerd door veel te spelen. Rinus Michels en Bert van Lingen waren in Zeist volop bezig met het 4 tegen 4 voetbal. Er was zelfs een Nederlands kampioenschap, waarin destijds nog wel eens een Roodenburgteam de finale bereikte. Maar 4 tegen 4 mag geen doel op zich worden, het is een onderdeel zijn van het grote spel 11 tegen 11.

 

In de nieuwe opleidingsmethode is het spel 4 tegen 4 nog steeds het basisspel. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar ook voor onze Oosterburen. Via het 4 tegen 4 wordt het voetballen geleerd. Het voordeel van het op deze manier aanleren van de techniek is dat de spelers er veel plezier aan beleven. De spelers leren de techniek te gebruiken in een spelsituatie en omdat ze maar met 4 spelers opereren, zijn er veel balcontacten gegarandeerd en kan de spelsituatie makkelijker worden overzien.

 

Naast de techniek komen in dit verkleinde spel ook tactische zaken aan de orde. Maar het blijft niet alleen bij het aanleren van techniek en tactiek. Conditie, reactie, spelvreugde en creativiteit worden meegetraind.

 

Veel Nederlandse trainers die deze methode toepassen, hoor je nog wel eens klagen. De spelers hebben te weinig basistechniek. Ze hebben in hun ogen te weinig geoefend en kunnen daardoor het spel niet optimaal spelen.

 

Ik ben het met die visie eens en daarom is de gedachte opgekomen om de beide manieren van hoe je de techniek aanleert te combineren. Via de methode spelend leren hebben de trainers handvatten gekregen om de beide methoden in een les te gebruiken. Het is te hopen dat het resultaat hiervan op termijn zichtbaar wordt.


Deze week

Maandag was ik bij de training van trainer Mezian. Mezian is trainer van onze B-junioren en als trainer eist hij steeds concentratie van de spelers. Verslappen in de training is verslappen in de wedstrijd. Maar dat geldt niet alleen voor voetballen, een dergelijke manier van handelen heb je ook nodig om schoolprestaties te leveren.

 

Dinsdagmiddag was het Mora middag. De deelnemers die deze middag kwamen, konden het avondeten laten staan. Wederom begroetten wij 2 nieuwe deelne(e)m(st)ers aan het gebeuren . De stemming zat er goed in. Ik zag dat onze keukenman zijn handen vol had met het organiseren van de broodjes en de snacks.

 

Dinsdagavond was de klassieker Duitsland - Nederland. Op een bepaald moment hoorde ik zingen Auf Wiedersehen. In 2002 is Duitsland begonnen met een nieuw opleidingsprogramma en ben ik dit gaan volgen en vertalen. Menig KNVB-functionaris vergrijsde als ik aangaf dat Roodenburg het DFB- programma gebruikte naast het KNVB-programma. Na woensdag is duidelijk geworden dat het Nederlandse voetbal in een nieuw tijdperk is gekomen. Als ik kijk naar de Nederlandse training, mis ik de creativiteit in de oefeningen en het bewijs van dit ontbreken werd geleverd door Jong Nederland tegen Jong Schotland. Geen voetbal, waarbij spelers met een creatieve oplossing zijn waargenomen.

 

Woensdagavond was de praktijktraining voor onze jeugdtrainers. Samen met trainer Said Ajar waren 10 D-spelers een uur bezig en keken andere jeugdtrainers toe. Het werd een interessante training en aan het eind werd er 5 tegen 5 gespeeld op jeugddoelen van 5 x 2 meter. Een regel voeg ik er aan toe en dat alles heeft te maken met de mentale conditie van de spelers. Een doelpunt telt alleen als de doelpuntenmaker de speler van de assist bedankt binnen 8 seconden door hem aan te tikken met een high five. Toen ik het spelgebeuren observeerde, zag ik deze avond dat de gever van de assist sprintte voor de high five naar de doelpuntenmaker in plaats van dat de doelpuntenmaker de speler opzocht die de pass had gegeven. Er is dus nog wat werk te doen. Want juist de doelpuntenmaker moet zijn medespeler bedanken en niet andersom.

 

Op vrijdagavond was er een onderlinge wedstrijd van D-junioren. Ons D2 zevental kan niet worden ingeschreven voor de competitie en op maandag werd op de website van de KNVB West 2 al gekeken naar de vrije teams voor het komende weekeinde. Op donderdag werd pas de pagina geplaatst en dankzij een fout op de website werden we verbannen naar Zuid 2 en kon men een oefenwedstrijd gaan spelen in Goes of in Tilburg. Jammer, want hier is sprake van overmacht.

 

Uitslagen zaterdag 19 november

DSVP - Roodenburg: 3-2

Roodenburg 2 - Leiden 2: 5-4

Noordwijk 6 - Roodenburg 3: 1-4

Roodenburg 4 - Lisse 4: 4-2

UDO 2 - Roodenburg 5: 1--5

Lisse 8 - Roodenburg 6: 4-3

Roodenburg B1 - HVV B2: 2-3

Roodenburg C1 - Rijnsb b C3: 4-1

Warmunda D1 - Roodenburg D1: 2-0

RKAVV E3 - Roodenburg E1: 8-10

Roodenburg E2 - Koudekerk E2: 3-6

Roodenburg F1 - Valken F1: 2-4

Voorschoten F7 - Roodenburg F2: 10-2

 

Uitslagen zondag 20 november

Zondag was het mistig en menig doelpunt zal de toeschouwer gemist hebben. Ze vielen echter als rijpe appels.

Warmunda - Roodenburg: 8-2

ASC 3 - Roodenburg 2: 1-3

Roodenburg 3 - Leidse B 2: 3-1

Roodenburg 4 - Meerburg 7: ?


Gezocht oude elftalfoto’s van

Wij zoeken elftalfoto’s van de jeugd met Jeffrey Stikkelorum als speler. Informatie kan worden gestuurd naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Training mini f begint woensdag 23 november een half uur later

De training van de mini F begint komende woensdag voor een keertje een half uur later. Er wordt dus begonnen om 16.30 uur. Trainer Ronald heeft een belletje gehad uit Spanje, want er schijnen scouts te komen uit Barcelona en die komen pas om 16.00 uur op Schiphol aan. Voordat ze in Leiden zijn, is het half vijf om de spelende Mini F te kunnen inspecteren.


Ziekenboeg

Trainer Lotfy Omrani (C-groep) is donderdag geopereerd aan een binnenmeniscus. Na een dag ben je tegenwoordig thuis en zal hij de spieren om de knieschijf sterker moeten maken. Wij wensen hem een voorspoedig herstel toe.


Roodenburg 85 jaar

In mei 2012 bestaat Roodenburg 85 jaar en in aanloop van dit lustrum is er een rubriek aan de website toegevoegd. Dit is de rubriek Roodenburg 85 jaar.

 

Wat kunt u in deze rubriek verwachten?

Lau Zitman, lid van de archiefcommissie, heeft veel bijzondere artikelen. Met leden van de commissie gaat men op zoek naar wetenswaardigheden die voor het nageslacht bewaard moeten blijven. Via de website wordt u deelgenoot. Momenteel zijn er al 2 oude interviews geplaatst. Ze zijn afkomstig uit de jubileumuitgave van april 1977 en Kees Verver (toen 17 jaar en lid van de jeugdraad) had een gesprek met het oudste lid van de club, Jan du Prie. Een interview dat de moeite waard is.

 

Over spelverruwing gesproken, in die tijd mocht je de keeper met bal en al nog het doel induwen en telde het doelpunt.

 

Het andere verhaal is van Wim Rijsbergen. Hij geeft in dit interview jeugdspelers de raad om eerst de school af te maken. Vroeger werd je door de betaalde clubs gescout als je A-junior was, tegenwoordig jagen de schatgravers op kinderen van 6 jaar.

 

Inmiddels heeft Lau weer het een en ander gevonden en zult u regelmatig op dit item moeten klikken. U mag op artikelen reageren. Gebruik dan onze webmailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Maar er zijn meer plannen. We houden u op de hoogte.


Programma aankomend weekend

Zaterdag 26 november

Roodenburg 3 - Oegstgeest 5: 12.00 uur

Roodenburg 5 - SVC’08 6: 12.00 uur

GHC A1 - Roodenburg A1: 14.30 uur

Voorschoten B3 - Roodenburg B1: 12.45 uur

UDO C1 - Roodenburg C1: 10.45 uur

Roodenburg D1 - Kagia D1: 10.00 uur

Roodenburg E1 - Valken E2: 10.30 uur

Bernardus E3 - Roodenburg E2: 10.15 uur

GHC F1 - Roodenburg F1: 9.00 uur

RCL F5 - Roodenburg F2: 8.30 uur

Mini f speeluur: 9.30 uur

 

Zondag 29 november

De derby

Roodenburg - FC Rijnland: 14.30 uur

SVLY 2 - Roodenburg 2: 12.00 uur


C-jeugd op filmbezoek

Afgelopen vrijdagavond is onze C-groep naar een filmvoorstelling geweest in het Kinderrechtenhuis aan de Hooglandse Kerkgracht. Ze hebben gekeken naar de film The Colors of the Mountain, een film van Movies that Matter. In de film wordt het leven geschetst van een bergdorpje in Colombia, waar guerrillastrijders en paramilities de bewoners teisteren. De negenjarige Manuel en zijn vriendjes doen niets liever dan voetballen. Maar als er op een dag een mijn ontploft naast hun voetbalveld, is het onbezorgde spelen voorbij. Deze avond werd ingeleid en nabesproken door een deskundige gastspreker en de kijkers mochten vragen stellen. Naar wat ik van trainer Robin heb vernomen, was het voor het team een zeer leerzame avond.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.