Roodenburg Actueel 2011 - week 45

Maar er zijn andere motieven, waarom mensen zich aansluiten bij de club. Een reden kan zijn de manier hoe wij aan het werk zijn. Ik neem daarbij het geven van jeugdtraining als voorbeeld. De jeugdtrainers werken vooral via het Roodenburg-jeugdplan en vaak zijn de hoofdtrainers spelers met een Roodenburg-verleden. Laat ik zeggen, dat wat Cruijff wil bij Ajax, dat willen wij bij Roodenburg. En we hebben onder ons jeugdtrainerkorps trainers met een bepaalde uitstraling, die aanstekelijk werkt op jongelui. In stresssituaties blijven zij zichzelf en tonen voorbeeldgedrag. Dat vertaalt zich weer naar dat we regelmatig jongenlui, maar ook ouderen, krijgen die graag trainer willen worden bij Roodenburg. Dat zijn leden, oud-leden, er zijn er bij die hun beroepsstageplek bij ons vinden en voor maatschappelijke stage of snuffelstage kloppen er ook regelmatig jongenlui aan onze deur. Een aantal van onze trainers voetbalt daarbij ook nog bij een andere club.

 

Een andere vorm van betrokkenheid komt voor bij de uitvoering. Als voorbeeld neem ik het Sinterklaasfeest. Dat is een taak die een groot aantal mensen belangrijk vindt. In Nederland kun je niet zonder Sinterklaas. Op iedere school wordt het gevierd en dat gebeurt straks ook bij Roodenburg. Op 30 november is vernomen, komt de Goed Heiligman naar Leiden Noord. Het mooie van het betrokken zijn bij de uitvoering is dat mensen zich volledig inzetten en dit feest moet een topfeest worden.

 

Het is weer een andere vorm van betrokkenheid, maar net zo belangrijk. Mensen die zich volledig inzetten om een eenmalig evenement tot een succes te laten worden. Ik denk daarbij aan mensen van een feestcommissie die een of twee keer per jaar een spetterend feest organiseren en die zich 100% geven. Een ander evenement is de organisatie van een toernooi. Denk aan de Kooicup of de Wintercup. Men is gefocust op dit evenement en als het slaagt, geeft dit een grote voldoening. Voldoening aan de organisatoren en aan de deelnemers.

 

Een reden om betrokken te zijn, is de persoonlijke verbondenheid. Wie ken ik en wie doen het? Wanneer iemand training geeft, worden vaak vrienden of bekenden gevraagd om mee te doen. Heel vaak zijn dat leden uit de kennissenkring van de vrijwilliger en die voelen wel wat voor Roodenburg. Niet omdat het Roodenburg is, maar ze willen hun kennis niet in de steek laten. Misschien moeten onze barmensen wel op die manier nieuwe barmedewerkers rekruteren uit hun kennissenkring? (P.s. Een paar Ajacieden bij onze barman die onder een Feyenoord-deken slaapt?)

 

Afgelopen maandag werd ik nog aangesproken door een oud-jeugdspeler van UVS. Hij voetbalde niet meer, maar hij wilde zijn vriend niet in de steek laten. Spontaan bood hij hulp aan en ging helpen bij de training van onze E-jeugd. Mo, 19 jaar, was wel vaak bij onze club, trapte in de middag regelmatig een balletje, maar heeft een andere band met de club dan zij die lid zijn.

 

De laatste groep die betrokken is bij Roodenburg zijn de mensen die vooral geïnteresseerd zijn in de uitkomsten en de diensten van de club. Dat zijn bijvoorbeeld voetballers die willen weten of ze op een redelijke tijd kunnen trainen of dat de wedstrijden niet te laat zijn. Het zijn de leden die willen worden beschouwd als klant. Om hen te koesteren, moet de club zorgen voor aantrekkelijke voorwaarden, zoals het spelen van wedstrijden en trainen op prime time. En prime time is daarbij natuurlijk niet de aanvang van een wedstrijd op zaterdag om 16.15 uur.

 

Wanneer er klanten kijken, kijken er ook concurrenten. Die houden nauwkeurig de ontwikkelingen in de gaten en als ze iets leuks zien, zie je een tijdje later dat het wordt overgenomen. Ineens heeft de concurrent het “uitgevonden” en kondigt met trots de nieuwste uitvinding/het nieuwste evenement aan.

 

Betrokkenheid van mensen is dus een belangrijk item voor clubbestuurders. Hoe meer mensen er betrokken zijn, des te meer kans je hebt dat je club gaat groeien.


Deze week

Maandagavond gingen de B-, C- en D-junioren van Roodenburg naar Jong Ajax tegen Jong Sparta. Een wedstrijd op de toekomst die door Jong Ajax werd gewonnen met 4-0. Zittend op de tribune bekeken onze B-junioren deze wedstrijd met aandacht. Voor onze D-junioren waren belangrijke bezoekers een hot item. Frank de Boer kreeg om die reden voldoende handtekeningenjagers achter zich aan. Na afloop was er een bijeenkomst met de aanvoerder van Jong Ajax met Ricardo van Rhijn (oud-Docos). De spelers konden aan hem vragen stellen en hij kon iets vertellen over de manier hoe hij neoprof is geworden.

 

Op woensdag kregen we bericht van de KNVB dat D2 niet kan worden ingedeeld als zevental. Wij hebben voor dit team onze gebruikelijk weg gevolgd. Eerst een leider en een trainer, daarna moet de contributie zijn betaald en moet het vervoer naar uitwedstrijden zijn geregeld. Nu dit allemaal is geregeld, wordt er een verzoek ingediend om te mogen voetballen en het antwoord dat we hebben gekregen is negatief.

 

De herfst is aangebroken en dat betekent dat er bockbier wordt verkocht (herfstbock van Heineken). Dit speciaal bier wordt geschonken in een “bolleke” en is bestemd voor de liefhebbers.

 

Het was deze week voorpaginanieuws op de sportpagina. Leiden is toe aan een topklasser. FC Boshuizen, GHC en UVS zien het wel zitten. Er is zelfs al een stichting opgericht. Deze verenigingen denken vooral vanuit zichzelf en dat leidt automatisch tot wantrouwen bij de andere Leidse clubs. Zo zit dit wereldje al tientallen jaren in elkaar. Raymond Keur stelt terecht dat de toekomst van het Leidse voetbal eens nader moet worden beschouwd. Dat doe je met alle clubs samen. Pas dan kan je gaan denken aan de topklasse. Nu worden clubs “gemaand” om hun talenten af te staan. Het gebeurt al via benadering en via talentendagen. Een topklasser moet verder fiscaal haar zaken in orde hebben, want bij iedere club zijn de spelers in loondienst en wordt er loonheffing afgedragen. Dat vraagt een constante stroom van sponsorinkomsten, want anders kun je het vergeten op het hoogste niveau.

 

Vrijdagmiddag vond de uitreiking plaats van het Boek Veerkrachtige Verhalen uit Leiden. Leerlingen van het Marecollege interviewden oudere bewoners en de bedoeling was dat oud en jong met elkaar in contact kwamen. Een drietal Roodenburgers had de eer om te worden ondervraagd. Dick Bonnet, Lau Zitman en Bert Verver konden hun verhaal kwijt. Het werd vooral een persoonlijk verhaal. Wethouder Roos van Gelderen nam het eerste exemplaar in ontvangst. Ik kreeg deze middag een tweetal verhalen van Lau Zitman. In mei 2012 bestaat Roodenburg 85 jaar en wij hopen een groot aantal interviews en verhalen te mogen schrijven en publiceren in aanloop naar dit lustrum.

 

Zaterdagavond was er een feestavond georganiseerd door de feestcommissie. Een goede band verzorgde de muziek op deze avond .


Roodenburg 85 jaar

De leden van de archiefcommissie snuffelen regelmatig in ons archief. Er is heel veel materiaal, het is opgeborgen in de burcht, maar voor de mannen vaak moeilijk te bereiken. Wanneer ze op de zolder bezig zijn, blijft de vrees bij de heren bestaan, dat ze door het luik een buiklanding maken. Iedere keer dat zij er zijn, moeten ze dus halsbrekende toeren uithalen. In 1977 bestond Roodenburg 50 jaar en omdat er geen geld was, werd er een clubblad uitgegeven in plaats van een jubileumboek. Kees Verver, 17 jaar jong, zat destijds in de jeugdraad en nam een interview af met Jan du Prie. Jan was in 1977 het oudste lid en is inmiddels overleden. Jan du Prie voetbalde al in 1927 bij de club en was in die jaren 70 de materiaalman. Hij lijnde de velden en verzorgde de ballen. Met een kruiwagen bracht hij de ballen naar het trainingsveld. Na afloop kwam hij de ballen weer ophalen en telde hij het materiaal. Er mocht geen bal ontbreken, want dan was het zoeken geblazen. In dit interview vertelt Jan hoe het er vroeger aan toe ging. Toen mocht je tenminste nog een tegenstander met een schouderduw de sloot in duwen. Het andere verhaal is afkomstig van Wim Rijsbergen. Het is van juli 1977 en hij vertelt over zijn carrière tot die tijd. Jongens die profvoetballer willen worden, voorziet hij in dit interview van nuttige tips.


Het voetbalgebeuren

Het blijft mooi weer en vanaf half tien tot half vijf waren alle velden bezet. De resultaten van de jongste jeugd vielen wat tegen. De D1 en C1 speelden een wedstrijd tegen gelijkwaardige tegenstanders. Beide teams trokken aan het langste eind.

 

De zaterdag 1 kwam in mum van tijd met 2-0 voor, maar kon het tempo in de wedstrijd en daardoor de controle niet vasthouden.

 

Zaterdag 2 zag in het begin Valken 68 niet scoren vanuit een penalty. Daarna werden de zaken recht getrokken.

 

Zaterdag 4 en 5 wonnen, 3 en 6 verloren, net als de A1.

 

De B1 speelde de eerste thuiswedstrijd. Scheidsrechter Maroan Nasla liep goed de diagonaal en floot een goede partij. Tien minuten voor tijd kon het nog spannend worden, maar Blauw Zwart miste een penalty. Roodenburg B1 won de eerste thuiswedstrijd met 3-1.

 

Uitslagen zaterdag 5 november

Roodenburg - Forum Sport: 3-6

Roodenburg 2 - Valken 3: 5-1

Quick boys 7 - Roodenburg 3: 6-1

Roodenburg 4 - Quick boys 10: 4-1

Kagia 10 - Roodenburg 5: 0-5

Quick Boys 14 - Roodenburg 6: 3-1

Kagia A1 - Roodenburg A1: 2-0

Roodenburg B1 - Blauw Zwart B2: 3-1

Roodenburg C1 - Lugdunum C1: 2-1

Roodenburg D1 - Foreholte D3: 1-0

Voorschoten E4 - Roodenburg E1: 5-4

Alkmania E3 - Roodenburg E2: 4-3

UDO F1 - Roodenburg F1: 8-1

Roodenburg F2 - Gr Willem VAC: 1-9


Het voetbalgebeuren op zondag

Er waren maar weinig wedstrijden, want het was Offerfeest. Zondag 2 en 4 hebben uitstel aangevraagd en gekregen. Op het kunstgras was deze middag geen kind te zien. Het familiefeest was in volle gang. Het 4e en 1e speelden wel. Het vierde hield de 0-0, ondanks het feit dat Ruud van Rijn in een wak trapte tijdens de wedstrijd.

 

Bij de uitslagen las ik dat zondag 1 een gelijkspel behaalde in Leimuiden. Komende zondag speelt de zondag thuis tegen FC Rijnland. Het team van Ronald Mink doet het bijzonder goed, maar zoals ik heb gelezen komt dit doordat de spelers beter in conditie zijn dan in de tijd van trainer Per Crispijn. Maar eens kijken of zondag 1 ze komende zondag kan bijbenen.

 

Uitslagen zondag 6 november

Kickers 69 - Roodenburg: 2-2

Roodenburg 4 - VEP 7: 0-0


Ziekenboeg

Michael van Kooperen (za 1) en Rida Mokkadem (zo 2) lopen beiden op krukken en zijn geopereerd aan hun knieën. Het waren zware operaties en het herstel zal wel enige tijd duren. Wij wensen hen een voorspoedig herstel toe.


Programma aankomend weekend

Zaterdag 12 november

Gouda - Roodenburg: 14.30 uur

Katwijk 5 - Roodenburg 2: 11.15 uur

Rijnvogels 6 - Roodenburg 4: 14.00 uur

Roodenburg 5 - SVOW 2: 12.00 uur

Roodenburg 6 - RCL 8: 13.30 uur

Meerburg A1 - Roodenburg A1: 14.45 uur

GHC B2 - Roodenburg B1: 11.15 uur

Foreholte C3 - Roodenburg C1: 11.00 uur

Roodenburg D1 - van Nispen D1: 10.00 uur

Roodenburg E1 - Meerburg E3: 10.30 uur

Kickers E3 - Roodenburg E2: 9.00 uur

Kagia F1 - Roodenburg F1: 11.00 uur

Roodenburg F2 - ASC F5: 9.30 uur

 

Trainers studiebijeenkomst vrijdag 11 november

Er zijn een paar afmeldingen, maar op vrijdagavond 11 november organiseren wij een trainersbijeenkomst voor alle Roodenburg jeugdtrainers. De bijeenkomst bestaat uit een praktijkgedeelte en daarna een stuk theorie. Er is een reader ontworpen van 10 pagina’s. Het thema is SPELEND TECHNIEK AANLEREN. De aanvang is 18.30 uur.

 

Zondag 13 november

Roodenburg - Rijnland: 14.30 uur

ROAC 5 - Roodenburg 3: 14.30 uur

Bernardus 7 - Roodenburg 4: 10.00 uur 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.