Roodenburg Actueel 2011 - week 42

In een huis weten zij dat er tegels van de muur kunnen vallen, in een huis kunnen er spanningen ontstaan, maar allen willen dat het huis blijft bestaan en niet instort. Dat lukt alleen als iedereen graag in het huis wil wonen. Is een huis een krot geworden, dan zoekt men liever wat anders op.

 

Het niet instorten van het huis hangt dus af van de manier hoe het is gebouwd. Bij teambuilding gaan we volgens hetzelfde principe aan het werk als bij het bouwen van een huis.

 

De basis om met een voetbalteam succes te hebben is dat alle teamleden (trainer en spelers) dezelfde spelopvatting hebben. Daarbij moet ieder teamlid perfect teamtaken kunnen vervullen zoals aanvallen, verdedigen en omschakelen. Er mag niemand verzaken.

 

Is die basis aanwezig, dan moet je als team een doel stellen. Waarvoor voetbal je als team? Het kampioenschap? Lijfsbehoud? Met zijn allen moet je daar van doordrongen zijn en erachter staan. Het kan voorkomen dat je na een aantal weken de doelstelling moet bijstellen, want een team kan beter of slechter draaien dan werd verwacht.

 

In het team moet iedereen duidelijk worden gemaakt, dat iemand ALLEEN die doelstelling niet kan verwezenlijken. Je zult het altijd samen moeten doen. Messi redt het echt niet in zijn eentje tegen 11 Madrilenen. In een teamsport bereik je alleen je doel als je het met zijn allen doet.

 

De onderlinge karakters moeten in een team de rol spelen die bij hen past. De ene speler is dominant en de vedette, de ander een waterdrager die niet veel zegt en zich uitslooft zodat de vedette kan uitblinken. In een team weet iedere speler wat zijn plaats is.

 

De vedette kan alleen maar uitblinken als de waterdrager zorgt voor de passes of bereid is de bal af te pakken, waardoor de vedette kan uitblinken. Een echte vedette erkent de taak van de waterdrager en is hem daar erkentelijk voor. 11 vedetten in een ploeg, 11 haantjes wordt meestal niet veel. Je hebt allerlei types nodig, types die iets extra’s hebben en types die zich willen opofferen.

 

Een goed team staat als een huis. Wanneer mensen met elkaar in een huis wonen, worden er huisregels opgesteld. Hoe laat kom je thuis? Is je kamer opgeruimd als je naar school gaat? In een team is dat precies hetzelfde. De begeleiding en de teamleden hebben samen regels afgesproken waaraan iedereen zich moet houden. Die regels behelzen onder andere hoe leden van het team met elkaar omgaan. Wat wel en wat niet acceptabel is als men deel uitmaakt van het team. Regels kan men het beste bij het ontstaan van een groep vaststellen en iedereen is verantwoordelijk voor de handhaving van de regels.

 

Een team kan niet zonder een leider. Bij een huis is het vaak de huisvader die de baas is van het gezin. De trainer heeft de leiding over het team. Hij neemt de verantwoording voor het teamgebeuren en neemt beslissingen. Een team dat een wedstrijd gaat spelen, is vaak in een stresssituatie en dan moet een man de leiding hebben. Bij de brandweer is het precies hetzelfde. Is er brand, dan bepaalt de commandant hoe de aanpak is. Bij een voetbalteam is het niets anders. De trainer bepaalt hoe de tegenstander wordt bestreden. Met alle leden van het team zorgt hij dat hij een goed contact heeft en let op hoe de groep zich ontwikkeld.

 

De communicatie loopt over het algemeen via de trainer. Hij zet de toon, maar dat mag niet alleen van zijn kant komen. Het is dus niet zo van trainer naar teamleden, maar er moet sprake zijn van een wisselwerking. Teamleden en begeleiding dienen naar elkaar te luisteren.

 

Teamgeest ontstaat dus door het nemen van verschillende stappen en die stappen moeten worden gemaakt door alle leden van het team. De begeleiding en de spelers. Pas dan bouw je teamgeest op en dat is inderdaad niet iets wat je even uit de hoge hoed tovert. Daarvoor heb je een aantal stappen nodig, zoals hiervoor beschreven.


Afgelasting op zaterdag

Gaat de wedstrijd door? Heel veel mensen bellen de kantine, maar op zaterdagmorgen is die niet altijd al open om 8.00 uur. Wel zijn er mensen in de huiskamer. Of het wel of niet doorgaat komt u te weten door dit nummer te bellen: 071-5233593.


Nieuwe bordensponsor

Het bedrijf Aqua Protect Kunstvloeren heeft een reclamebord op sportpark Noord. Wat is dit voor een bedrijf? Aqua Protect Kunststofvloeren is uw specialist in het leveren en aanbrengen van diverse soorten kunststofvloeren. Zij zijn gevestigd in Leiderdorp en werken van daaruit door het hele land. Het bedrijf is sinds 1990 werkzaam in vochtweringen, kelderafdichtingen en kunststofvloeren. De laatste 13 jaar hebben zij zich echter vooral gespecialiseerd in het aanbrengen van decoratieve en industriële kunststofvloeren. Meer informatie is te vinden op de website van dit bedrijf: www.aquaprotectvloeren.nl. Wij heten Dennis met zijn bedrijf van harte welkom op Noord.


Deze week

De particuliere voetbalscholen hebben deze week bij veel clubs het roer overgenomen van de KNVB. Overal worden er Nederlandse Techniekkampioenschappen gehouden. Het komt voort uit de aparte trainingen die dergelijke bedrijven geven bij clubs. De KNVB komt nu ook met de organisatie van voetbalscholen bij clubs. Bij clubs krijgen kinderen extra training buiten de club, waarbij er meestal een prijskaartje zit aan de extra lessen.

 

Deze week een bericht dat het afsteken van vuurwerk wordt verboden. Een ernstig ongeluk bij clubs in West 2 heeft het bestuur doen besluiten om een verbod uit te vaardigen.

 

Volgende week weinig wedstrijden. Hoewel er bankencrisis is, gaat toch een groot gedeelte op vakantie. Op Noord is er een straatvoetbaltoernooi voor F-junioren en voor kinderen van de Brede School. Kinderen geboren in 2003-2004 en 2005 doen mee. In de middag is er genoeg ruimte om oefenwedstrijden te plannen.

 

Op vrijdagavond ontving ik de lijst van uit toernooien. Roodenburg heeft de uitnodiging voor diversen uit toernooien aanvaard. Johan van Tongeren is contactpersoon wanneer er uit-toernooien binnenkomen. Hij bespreekt dit met de trainers. Roodenburgers die over uit-toernooien meer informatie willen weten, kunnen met hem contact zoeken.

 

Over teamgeest gesproken, 2 spelers van zondag 1: Brahim Lakhalen en Hassan Bouda werken na hun blessures hard om terug te komen in zondag 1. Ze voeren naast de groep een eigen ontworpen herstelprogramma af.


Het voetbalgebeuren op zaterdag

De zaterdag 1 had het moeilijk tegen Lyra. Er werd druk vooruit gezet, Hendrik Boehlee viel uit in de warming up. Wesley Lancel heeft een rugblessure opgelopen en Adam Aksoy trouwde deze zaterdag. Het werd 3-0 voor Lyra en er restte niet anders dan een bruiloft.

 

Zaterdag 2 stond op 2-1 voor en er waren legio kansen om er 3-1 en 4-1 van te maken. Dat werd het niet, in de 89e minuut werd de stand gelijk 2-2.

 

Zaterdag 3 kreeg een kater te verwerken. Tegen Valken 6 liet men de punten in Valkenburg. Het werd 4-3. Zaterdag 4 en 5 wonnen hun partij.

 

Bij C1 waren er een aantal spelers niet op tijd voor de bespreking. Dat resulteerde al snel in een achterstand van 4-0. Uiteindelijk werd het 7-2.

 

Uitslagen zaterdag 15 oktober

Roodenburg - Lyra: 0-3

Roodenburg 2 - Voorschoten 4: 2-2

Valken 6 - Roodenburg 3: 4-3

Roodenburg 4 - Quick Boys 10: 6-3

Woubrugge 3 - Roodenburg 5: 1-4

Voorschoten 9 - Roodenburg 6: 2-1

Ter Leede C2 - Roodenburg C1: 7-2


Het voetbalgebeuren op zondag

Assistent-scheidsrechter met hond

Ik heb het nog niet eerder meegemaakt, maar misschien is het een optie voor de KNVB. Dit om de spelverruwing tegen te gaan. Het gebeurde in de wedstrijd Roodenburg 3 – Warmunda 3 . Aankomend op het veld zag ik een grote hond netjes lopen tussen de zijlijn en de afrastering. Het eerste dat bij mij op kwam was: wie heeft zijn hond losgelaten op het hoofdveld? De hond bleef echter trouw mee wandelen met de assistent-scheidsrechter van Warmunda. Het beest kwam niet binnen de lijnen. Het dier wist zijn plek. Wat mij opviel, was dat deze hond een steun was voor de grensrechter. Roodenburg 3-spelers waren duidelijk geïmponeerd door het grote beest en ik merkte dat er weinig commentaar was op de vlagsignalen vanuit het Warmondse kamp. Misschien waren ze wel bang voor het grote beest, want dankzij de aanwezigheid had de scheidsrechter van dienst een gemakkelijke middag. Een wedstrijd, die in het geheel is gefilmd door een cameraman met een grote professionele camera en waar de hond naar ik aanneem niet zal ontbreken. Een document, waar de huidige spelers van 3 als ze 55 jaar zijn nog eens aan zullen terugdenken.

 

Zondag 2 en 4 speelden eveneens en dankzij het mooie weer was het prettig toeven op Noord.

 

Uitslagen zondag 16 oktober

Foreholte 3 - Roodenburg 2: 1-1

Roodenburg 3 - Warmunda 3: 4-1

Roodenburg 4 - DOSR 8: 1-1


Programma aankomend weekend

Zaterdag 22 oktober

4 tegen 4-toernooi is uitsluitend een F-toernooi.

Wanneer? zaterdag 22 oktober van 9.30 uur tot 12.30 uur.

Wie doen er mee? Al onze F junioren. Zij kunnen zich inschrijven via hun trainer.

 

Verder komen er heel veel jongens en meisjes die via hun school hebben deelgenomen aan de extra trainingen na de schooluren. Het toernooi wordt gespeeld op het kunstgrasveld en 1e veld. Zorg dat je meedoet met het straatvoetbaltoernooi van Noord!!!

 

Zondag 23 oktober
Competitie

Docos 5 - Roodenburg 3: 12.15 uur

Beker

Foreholte 4 - Roodenburg 2: 14.00 uur


Training in de vakantie

Wanneer spelers niets hebben gehoord van hun trainer, betekent dit dat de trainingen gewoon doorgaan.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.