Roodenburg Actueel 2011 - week 41

Bij voetballen bepaalt het teamaspect alles. Men moet van elkaar weten wat men wel en wat men niet kan. Het gaat erom dat men de kwaliteiten van een ander ontdekt. Op die manier ontstaat er een goede onderlinge verhouding tussen de groepsleden en wordt de basis voor het succes hebben gelegd. Belangrijk daarbij is dat spelers moeten gaan denken vanuit de teamgedachte. Is wat ik doe goed voor het team? Door discipline en steeds onderling communiceren komt men vanzelf tot teambuilding.

 

Symptomen van verminderde teamgeest kom ik regelmatig tegen. Spelers ontbreekt het aan zelfdiscipline. Wanneer een trainer tijdens een training vraagt om ballen te laten liggen, zie je bij een ongedisciplineerde groep toch nog spelers die niet van de bal kunnen afblijven. Het hangt nu van de groep af of zo’n speler wordt aangesproken of niet. De sterke groep met een bepaalde wil, een doelstelling, identiteit , zal de speler aanspreken. Het gebrek aan concentratie zie je dan in het weekend terug in de wedstrijd. De mooiste kansen worden om zeep geholpen en de diepe oorzaak ligt vaak eerder in de week. Men kan zich niet volledig concentreren op zijn opgedragen taak.

 

Broeit er iets in een groep, dan lees je het vaak in een wedstrijdverslag. Het afgelopen weekend kreeg de aandachtige lezer van het Leidsch Dagblad daar staaltjes van te zien. Spelers die onderling met elkaar op de vuist willen, spelers die een trainer smeken om een extra spits erbij te zetten. Het zijn momenten dat het team even niet lekker draait.

 

De oorspronkelijke betekenis van het woord team is familie. De familie, waarbij leden van de familie elkaar ondersteunen. Een staaltje van met elkaar omgaan als een familie was vorige week herkenbaar tijdens de viering van drie oktober. De zaterdagselectie is na de overwinning op Duno met 25 man “drie oktober” gaan vieren in het Koetshuys. Om een team te kunnen formeren moet een coach voordat het seizoen begint, zich een aantal vragen stellen.

 

Hoe moet mijn team eruit zien?

Hoe ver zijn mijn spelers?

Willen ze uitkomen voor mijn club?

Passen ze in de groep en in de club?

Welke typen zoeken wij?

 

Daarom zijn trainers vanaf de seizoenstart bezig met het opbouwen van hun team. Het krijgen van teamsfeer en het erin houden is een moeilijk proces. De begeleiding moet de verschillende meningen en karakters “in een mandje” zien te krijgen en te houden. Om die reden is teamgeest niet iets waarvoor je één trainingsavond uittrekt. Het is een proces dat steeds plaatsvindt en voortdurend de aandacht vereist.

 

Ervaren spelers die sfeer meebrengen en andere spelers coachen, zijn daarbij een belangrijk verlengstuk voor de begeleiding. Aan de andere kant kunnen spelers die voortdurend negatief gedrag vertonen de teamgeest ondermijnen. Om die reden zal de begeleiding steeds moeten bijsturen.

 

Het hebben van succes heeft over het algemeen een gunstige uitwerking op de sfeer in de groep, maar ook na nederlagen kan de teamgeest goed blijven. Veel daarbij hangt af van hoe de teamopbouw heeft plaatsgevonden. Wordt vervolgd in deel 2.


Mini F– en ukkentraining

Iedere woensdagmiddag en zaterdagochtend is er mini F- en ukkentraining voor de jeugd die is geboren in 2005 en 2006. Ronald Jansen (oud-eerste-elftalspeler) is de nieuwe trainer voor deze groep. De kinderen oefenen 2x per week voetbalbewegingen en vaardigheid en daarmee worden ze voorbereid op het echte voetbal. Bij de lessen wordt er een beroep gedaan op de fantasie van de kinderen. Het ene moment zijn ze politieagent, het andere moment moeten ze als boer op hazenjacht. Vorige week zaterdag deden er 17 kinderen mee aan de training

 

Proeftraining is mogelijk. Indien kinderen een keer willen meedoen om te kijken of ze voetballen leuk vinden, kan dit. Zorg dat de kinderen een kwartier voor aanvang van de training aanwezig zijn. Op woensdagochtend beginnen we om 16.00 uur. Op zaterdagmorgen om 9.30 uur. Tot ziens bij onze spelles.


Deze week

Wil je het even vermelden? Met deze woorden wilde Hans Budding deze week iets goed maken tegenover zijn broer Theo. Theo was vorige week 2e geworden bij het klaverjassen en dan heb je altijd baas boven baas. Dit keer ging Hans Budding met de prijs aan de haal. Nu Jan Budding nog en de familie is compleet.

 

Dinsdagavond begon onze keeperstrainer Wim Eradus met de jeugdkeepers. Gloire Kalangu en de keeper van de B-jeugd krijgen met ingang van heden iedere dinsdagavond een half uur gerichte training.

 

Donderdagavond zag ik de eerste wedstrijd van onze B1. Ik pakte de 2e helft mee. De groep bestaat inmiddels uit 16-18 spelers en die hadden alleen nog maar getraind. Het was dan natuurlijk wel even zoeken naar elkaar. Wat kan de een wel, wat kan de ander niet, het proces zoals hierboven is beschreven. De eindstand was 4-2 voor Boshuizen, maar die waren al 2 maanden bezig. De trainers hebben aan de hand van deze wedstrijd genoeg informatie om verder te werken aan het team.

 

Vrijdagavond keek ik met bewondering naar de eerste goal van Nederland tegen Moldavië, een doelpunt dat werd gescoord uit een pass met een kwart draai. Een thema dat ik komende maand ga uitwerken voor diverse trainers. Het vinden van de juiste man in deze actie was fantastisch. Die keuze is niet makkelijk, want hoe staan de verdedigers, hoe bewegen de aanvallers, waar staat de keeper, wanneer geef ik de pass, het zijn allemaal beslismomenten in een situatie.

 

Zaterdagmorgen maakten de mini F kennis met een nieuwe trainster. Juffrouw Judith komt trainer Ronald helpen. Judith is leerlinge van sport en bewegen en heeft voetbalervaring. De wedstrijden tegen Lugdunum zaten vol emotie. Jeugdbestuursleden hadden er de handen vol aan. Ze bleven de tweede helft aandachtig toeschouwer en namen de kleedkamer, waarin Lugdunum zat na afloop “onder handen”.

 

’s Middags speelde de A1 tegen GHC. De ruststand was 1-0, maar na een tackle van achter speelde Mo voor eigen rechter en kon met rood vertrekken. Roodenburg kwam met 2-0 voor, maar vlak voor tijd kwam GHC A1, de ploeg van Wally Gallert die dit jaar wil oogsten, op 2-2.

 

Zaterdag 1 stond bij de rust al in verloren positie. De rust- en de eindstand was 3-0.

 

Uitslagen zaterdag 8 oktober

HVC 10 - Roodenburg: 3-0

Quick boys 4 Roodenburg 2: 3-0

Roodenburg 3 - Oegstgeest 5: tno

Katwijk 8 - Roodenburg 4: 1-5

Roodenburg 5 - Quick Boys 9: 5-1

Roodenburg 6 - Lugdunum 4: 1-1

GHC A1 - Roodenburg A1: 2-2

Roodenburg C1 - Lugdunum C1: 3-2

Roodenburg D1- RCL comb: 5-1

Meerburg F5G - Roodenburg F2: 1-0


Ziekenboeg

Jamal Jermouni, secretaris zondagbestuur, fluitist en begeleider bij de zondagselectie is geopereerd aan zijn knie. Langs deze weg wensen wij hem een voorspoedig herstel toe.

 

 

De E1 was op toernooi bij Foreholte. De twee eerste wedstrijden werden gelijkgespeeld, de laatste 2 wedstrijden verloren. Edwin van der Sar was toeschouwer en was vooral bezig met het uitdelen van handtekeningen. De E1 speelde mooi voetbal volgens coach Soufian Zoulali, maar miste weer veel kansen. Waar hebben wij dit eerder gelezen?


Het voetbalgebeuren op zondag

Laat ik beginnen op zaterdagmiddag bij GHC. Een trainer toonde mij via scrollen een weerbericht voor Leiden 85% regen, dat is morgen zeker afgelast. De regen viel niet met bakken en dus ging de wedstrijd door. Zowel het eerste als het tweede wonnen hun wedstrijd. Grote man bij het tweede was Younes Skakni, hij scoorde maar liefst 2x met het hoofd en verdubbelde door die kopballen zijn totaal aantal gescoorde kopgoals van zijn hele voetbalcarrière. Het derde en vierde team lieten de punten bij hun gastheren. Op het veld werd er tijdens de wedstrijd een fiets versierd met ballonnen. Er waren twee zwagers komen opdraven. John Ruigrok, keeper van het 4e team werd 50 jaar.

Hij had niets gezegd over dit heugelijke feit, maar komende zondag rekenen de spelers van 4 op het “kratje”.

 

Uitslagen zondag 9 oktober

Roodenburg – Docos: 3-1

Roodenburg 2 - Van Nispen 2: 3-2

Foreholte 5 - Roodenburg 3: 4-0

Stompwijk 5 - Roodenburg 4: 2-0


Programma aankomend weekend

Het Jeugdprogramma voor 15 oktober is nog onzeker. Via de trainers hoort men welke activiteit er wordt georganiseerd op de 15e.

 

Zaterdag 15 oktober

Roodenburg - Lyra: 14.30 uur

Roodenburg 2 - Voorschoten 4: 12.00 uur

Valken 6 - Roodenburg 3: 14.00 uur

Roodenburg 4 - Quick Boys 10: 11.30 uur

Woubrugge 3 - Roodenburg 5: 14.30 uur

Voorschoten 9 - Roodenburg 6: 14.30 uur

Ter Leede C2 - Roodenburg C1: 9.00 uur

 

Zondag 16 oktober

Foreholte 3 - Roodenburg 2 10.00 uur

Roodenburg 3 - Warmunda 3 11.00 uur

Roodenburg 4 - DOSR 8 12.00 uur


Jeugdinformatieboekje

Op ouderavonden is gebleken dat veel ouders niet de in en outs van de club kennen. Hoe laat moet mijn kind op de training zijn? Wanneer ik niet kan, bij wie en wanneer schrijf ik af? Wie zijn de trainers en de leiders en wat is hun telefoonnummer? Hoe is het met de discipline in de club gesteld? Wat doet de commissie Goed Gedrag? Het jeugdbestuur heeft al die informatie gebundeld en is op zoek gegaan naar sponsors. Dat is gelukt met als gevolg dat de club nu een overzichtelijk naslagwerk heeft. Alle ouders van jeugdleden, krijgen de komende weken een exemplaar, waarbij wij hopen dat dit het beter leren kennen van de club zal vergroten. Langs deze weg willen wij alle sponsors bedanken die dit project hebben ondersteund.


Zaterdag 22 oktober groot 4 tegen 4 toernooi

Op zaterdagmorgen 22 oktober is er een groot 4 tegen 4 toernooi voor al onze E- en F-junioren. Tevens zullen jongens en meisjes gaan meedoen die op de Brede School zitten. De organisatie verwacht 80 kinderen. Dit toernooi, het straatvoetbaltoernooi begint om 9.30 uur en duurt tot 12.30 uur. De organisatie is in handen van o.a. Glenn van Weeren en Robin van Wieringen. E- en F-junioren die willen meedoen, moeten hun naam opgeven aan de trainers. De leiding zal de teams indelen voor dit toernooi.


Een vakantiespel voor op het kunstgras

Penalty pokeren

Pokeren is in. Recent zijn de netten van de kunstgrasdoelen gemaakt. De netten zijn er niet om in te hangen. Heb je in de vakantie niets te doen, dan hebben we hier een suggestie om je te bekwamen in het nemen van penalty’s.

 

Spel man tegen man

De spelregels:

Je speelt tegen elkaar, de ene speler keept, de ander schiet.

Er wordt geschoten vanaf 11 meter.

Iedere speler begint met 10 punten aan het pokerspel.

Voor ieder schot zet een speler een aantal punten in.

Scoort de speler, dan wordt het aantal ingezette punten bij zijn totaal gezet. Mist de speler de penalty, dan gaan de punten van zijn totaal af.

Na ieder schot wordt de schutter de nieuwe keeper.

Welke speler scoort als eerste 50 punten?

 

Pokeren met teams

Je kan dit spel ook spelen met teams. Het is een leuk spel voor de vakantie of voor afsluiting van de training. Twee teams spelen tegen elkaar en ieder team stelt een keeper op. Ieder team start met 10 punten. Wordt er gescoord, dan komen de ingezette punten er bij, wordt er gemist dan gaan de punten er af. De teams schieten om de beurt. Welk team scoort als eerste 50 punten?

 

Tip: Men kan het aantal in te zetten punten per speler beperken. Pokeren moet wel leuk blijven. Stel dan de regel dat een speler maximaal 3 of 5 punten mag inzetten.

 

Je kan het moeilijker maken. Iedere penalty moet met het zwakke been worden genomen. De aanloop mag maar 2 stappen zijn. Veel plezier!

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.