Roodenburg Actueel 2011 - week 39


Wat is zijn taak?

Een TJC bewaakt het technisch beleidplan van een club. Hij is verantwoordelijk voor de uitvoering van het sporttechnisch beleid van de jeugdafdeling van een vereniging. Een belangrijke rol daarbij is de rol van kwaliteitsbewaker. Met kwaliteitsbewaker wordt bedoeld dat hij kijkt hoe de trainingen van de diverse leeftijdsgroepen verlopen en samen met anderen kijkt hij welke trainers/vrijwilligers er worden aangetrokken om die trainingen te kunnen uitvoeren. Want de kwaliteitseisen die (de ouders van) leden stellen worden steeds hoger. Dit betekent dat er sprake is van toenemende professionalisering van het kader.

 

Bij een grote club zal zo’n TJC zich voornamelijk richten op de selectieteams, terwijl de B3, C3 en D3 slechts geringe belangstelling mogen verwachten. Toch lopen er in deze groep vaak spelers, de zogenaamde laatbloeiers, die, wanneer ze wel aandacht zouden krijgen, toch nog doorbreken. Jongens, die wel ambitie hebben, wagen om die reden vaak aan het eind of middenin het seizoen de stap om naar een club te vertrekken, waar ze wel een kans krijgen voor de selectie en speelt men dan slechts 2e klasse, dan is een overstap tussentijds nog mogelijk.

 

Bij Roodenburg worden de trainers per e-mail of via drukwerk op de hoogte gehouden van de laatste voetbalontwikkelingen. Voor de jongste jeugd heeft de KNVB vorig jaar dvd’s en leerboeken uitgegeven, waar de trainer en de leider heel veel kennis kan verwerven. Naast de KNVB informatie is kennis van internationale ontwikkelingen op het gebied van voetbal een must. Want voetbal ontwikkelt zich over de hele wereld en denken dat je alleen het wiel hebt uitgevonden, is vaak de start van de weg terug.

 

Een andere manier om voetbalkennis te tanken, is het volgen van trainerscursussen en de club mag trots zijn dat momenteel een viertal leden een TC3 cursus volgt. Dinsdagavond was ik bij de training van de senioren en luisterde naar de trainer van dienst en dan hoor je dat hij op cursus zit. Hij gaat anders organiseren, gaat anders kijken naar het spelletje en dat is een goede zaak.

 

Iedere club heeft een bepaalde cultuur. De ene club is vooral gezellig, maar bij Roodenburg wordt al 84 jaar langs de lijn over voetbal gesproken en wordt het spelverloop nauwgezet gevolgd. Zaterdag staande naast John van de Wetering en Hans Tisseur hoor je, hoe het spel van zaterdag 1 wordt geanalyseerd.

 

Naast het kijken naar wedstrijden, is de observatie van trainingen een zaak, waar de TJC zich mee bezighoudt. In vele gevallen zal hij niet direct ingrijpen, maar na een training is het goed om met trainers van gedachte te wisselen over wat er gebeurt, wat er beter kan en wat de doelstellingen zijn van de trainer. De TJC is daarbij een aanspreekpunt, maar de trainer moet het vooral zelf doen. Want iedere trainer ontwikkelt in de loop van de jaren zijn eigen stijl, zijn eigen manier van coachen en omgaan met de groep.

 

Een laatste taak die de TJC doet, is constant kijken naar nieuw trainerstalent. Roodenburg is in de gelukkige omstandigheid dat er regelmatig mensen interesse tonen om trainer te willen worden. De taak van de TJC is om die persoon te begeleiden en om hem tegelijkertijd te observeren. Is hij geschikt, hoe gaat hij om met de groep, past de groep bij hem, welke uitstraling heeft hij op de kinderen? Het zijn allemaal belangrijke criteria. Niet alleen voor de TJC, maar tevens voor de ouders die verwachten dat hun kinderen zo goed mogelijk worden begeleid.

 

Het betekent dat een TJC voldoende werk heeft en wanneer hij met inzet zijn taak vervuld, worden club, trainers en spelers er beter van.


Deze week

Maandagavond speelde de D1 een oefenwedstrijd tegen Boshuizen. Ze wonnen met 4-2 en de meesten arriveerden per fiets op een schemerachtig sportpark Noord.

 

Dinsdagmiddag begon een nieuw project bij Roodenburg van de combifunctionarissen. 40 kinderen van groep 3 van de lagere scholen uit de Kooi kregen op het kunstgrasveld hun eerste voetballes tijdens schooluur. Er was een parcours uitgezet en 4 groepjes van ongeveer 10 kinderen waren gedurende anderhalf uur actief op Noord. Het is de bedoeling dat kinderen met meerdere sporten in aanraking komen en vinden ze een sport dan leuk, dan kunnen ze instromen naar een club. De regering zet met dit project hoog in, want hoe meer kinderen er aan sport doen, des te beter dit is voor de volksgezondheid.

 

Woensdagmiddag was het ukkenspeeluur vervroegd en verschenen er ineens een hoop kinderen op het speeluur. Het was alle zeilen bijzetten voor de trainers. Op het terras waren andere kinderen begonnen met het maken van een mozaïek. ’s Avonds merkte ik dat de B-, D- en F-groep steeds meer spelers krijgen. De F speelde een toernooi 4:4 en bij balbezit moesten de kinderen het veld groot maken. Na de training bleek dat er een bal weg was. Over de sloot. Trainers Achhie en Gloire gingen op safari, maar kwamen wel met de bal terug. Een trainer en spelers moeten liefde tonen voor het gebruik van sportmateriaal.

 

Donderdagavond speelde de zaterdag 3 een bekerwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys 6. Er werd die avond gekorfbald, maar de uien gingen met de punten aan de haal. Het bleef 6-5 voor RBB 6.

 

Op Leidenamateurvoetbal.nl staat een interview met Adem Aksoy die geniet van het leven na het schietincident in Alphen a/d Rijn. Een interview dat zeker het lezen waard is en dan relativeer je weer eens hoe onbelangrijk voetbal eigenlijk is.

 

Vrijdagmiddag was het prachtig weer en was er een tweede groep van 40 kinderen aan het sporten op Noord.

 

Zaterdagmorgen werd Isaac van Weerlee geïnterviewd door Aad Siera van Leiden amateurvoetbal. Het was een interview voor De Oude Doos van de website Leiden amateurvoetbal. In aanloop naar ons 85-jarig bestaan, zie ik zo’n rubriek graag op de website komen, zodat veel (oud-)leden op die manier hun verhaal kwijt kunnen.

 

Zondagmorgen keek ik naar de Roodenburg twitterberichten. Alle zondagwedstrijden waren aangekondigd en het aantal berichten neemt flink toe. Uitslagen van de zaterdagsenioren, wedstrijden van zondagsenioren, nieuwtjes. Men wordt steeds sneller op de hoogte gehouden. Hoe vertaalde zich dit in het aantal daadwerkelijke bezoekers van sportpark Noord? Mooi weer, een leuke tegenstander. De wedstrijd echter ontbrak aan echte strijd. MMO wilde, Roodenburg dacht vooral aan mooi voetbal en toen won de ploeg die het meest efficiënt voetbalt. De tijd van de nacompetitie voor Roodenburg is voorbij, iedere week zullen de mouwen moeten worden opgestroopt, want op zondag is het geen potje zaalvoetbal.


Ziekenboeg

Twee Roodenburgers, die eerder in de ziekenboeg waren opgenomen, hebben vorige week opnieuw in het ziekenhuis gelegen. Mimoun Rahou is opnieuw geopereerd en hopelijk is de operatie nu geslaagd. Ger Schoonderwoerd de Bezemer heeft weer een aantal kuren ondergaan en bedankt het bestuur voor de mooie bloemen.


Uitslagen

Zaterdag 24 september

Oegstgeest - Roodenburg: 2-2

Rijnsb Boys 4 - Roodenburg 2: 2-4

Roodenburg 3 - Rijnvogels 5: 5-3

Voorschoten 7 - Roodenburg 4: 0-2

Roodenburg 5 - RCL 7: 5-1

ASC A1 - Roodenburg A1: 6-1

ASC C2 - Roodenburg C1: 1-2

Roodenburg D1 - ASC D2: 0-1

Roodenburg E1 - Gr Willem VAC E4: 4-0

Roodenburg E2 - ASC E4: 1-1

Roodenburg F1 - RCL F2: 1-3

VVSB F5 - Roodenburg F2: 8-0

 

Zondag 25 september

Roodenburg MMO: 2-4

Roodenburg 2 SJC 4: 3-4

SJZ 6 Roodenburg 4: 4-1


Standenborden

In de kantine, in de buurt van het jeugdhonk hangen de standenborden. Een paar jaar geleden was dit een initiatief van wijlen Jan van Berkel. Wie betrokken was bij het eerste zaterdagteam moest wel weten op welke plek ze stonden. Een standenbord stimuleert dus de belangstelling van de supporters. Ben Heetvelt heeft aangegeven om dit jaar de standen te gaan bijhouden van de zaterdagteams. Deze week zijn de bordjes gemaakt en opgehangen. Vanaf heden zijn de standen van zaterdag 1, 2 en zondag 1 zichtbaar.


Ouderavond E-pupillen

Maandagavond 26 september vindt deze avond daadwerkelijk plaats. Alle ouders van de E-pupillen hebben een brief ontvangen in de bus en worden verwacht voor een ouderbijeenkomst in het jeugdhonk. Aanvang 19.30 uur.


Programma aankomend weekend 

Programma zaterdag 1 oktober

Roodenburg - Duno: 14.30 uur

Roodenburg 2 - RCL 3: 12.00 uur

Voorschoten 6 - Roodenburg 3: 14.30 uur

Roodenburg 4 RCL 6: 11.30 uur

Leiden 4 - Roodenburg 5: 14.00 uur

Roodenburg A1 - Lugdunum A1: 14.30 uur

Rijnsb B C3 - Roodenburg C1: 11.00 uur

Docos D3 - Roodenburg D1: 9.30 uur

RCL E 6 - Roodenburg E1: 11.30 uur

GHC E3 - Roodenburg E2: 9.30 uur

GHC F1 - Roodenburg F1: 9.30 uur

Roodenburg F2 - UVS F4: 9.30 uur

 

Op zondag zijn er maar een beperkt aantal wedstrijden en dat alles heeft te maken met de drie oktoberfeesten in dit weekend.

 

Programma zondag 2 oktober

Altior - Roodenburg: 14.00 uur

Roodenburg 3 - SJC: 11.30 uur

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.