Roodenburg Actueel 2011 - week 37

 

Denk daarbij eens aan een E-junioren team, 7 tegen 7, en een trainer die iedere aanval en bij elk balverlies langs de lijn schreeuwt wat de kinderen wel en niet moeten doen. E-junioren zijn makkelijk te beïnvloeden, de motoriek van de spelers is over het algemeen groot en het speelveld wat kleiner. Daardoor heeft de coach veel invloed op het spelgebeuren.

 

Maar is dit de manier? Kunnen de kinderen zelf oplossingen vinden tijdens de spelsituaties? Het antwoord is neen en vaak ziet men dat deze spelers op latere leeftijd een stuk terugvallen. Kampioen bij de E en D, rommelaars bij de B en C, omdat ze het spel niet doorzien.

 

Om die reden een aantal tips uit het boek uitblinkers voor trainers van de jongste jeugd. Voor ouders langs de lijn nog de tip om het coachen over te laten aan de coach.

 

Coach met mate

Wanneer men een F-, E- of D-team coacht, doe dit met mate. Je kan als trainer een opstelling maken, in de wedstrijd zijn er kinderen die verdedigen leuker vinden en andere kinderen willen graag doelpunten maken. Als een kind een aanwijzing krijgt en hij volgt die niet op, herhaal dan de aanwijzing niet. Het kind gaat waarschijnlijk in het spel op en de enige manier om contact te krijgen met het kind is tijdens een wisselbeurt of in de rust. Spelers wat bijbrengen doet men het beste bij spelers die vanwege een wisselbeurt even langs de lijn staan. Zij rusten even uit en zijn vatbaar voor het ontvangen van aanwijzingen. In de rust kan men ook enkele aanwijzingen geven, niet teveel want dan onthouden ze het niet.

 

Positief coachen
Voor de wedstrijd

Een coach moet zich bewust zijn van zijn natuurlijke coachingsstijl. De een is sarcast de volgende humorist, de derde laat alles op zijn beloop, de vierde is heel direct. Wees bereid om je aan te passen.

Maak duidelijke afspraken over het gewenst gedrag aan het begin van het seizoen.

Aandacht en zelfvertrouwen geven is heel belangrijk als positieve coach. Verdeel je aandacht over alle spelers, beloon het nemen van initiatief en besef dat ontwikkeling alleen mogelijk is als ze fouten mogen maken.

Daarom mijn tip: vaak groeien voetballers op in een minder sterk team. In dergelijke teams moeten goede voetballers veel harder werken.

Complimenten zijn de basis waarop je dat zelfvertrouwen opbouwt. Complimenteer oprecht en concreet.

Een prettige sfeer creëer je als de spelers zich veilig voelen. Maak regelmatig een dolletje. Relativeer achterstand of voorsprong, verlies en winst.

Een persoonlijke band bouw je op. Investeer in de relatie met je spelers en de ouders zodat je op moeilijke momenten elkaar makkelijker vindt.

Motiveren vooraf doe je vooral door enthousiast te zijn, te zeggen dat je er zin in hebt en een beperkt aantal instructies mee te geven – daar is de training voor.

Geef bepaalde spelers een speciale verantwoordelijkheid door een taak aan hen over te dragen, wens iedereen veel plezier en wees een voorbeeld.

 

Tot zover een deel uit dit instructieboek van de KNVB. Allemaal uitblinkers. A.s. woensdag 14 september is er een trainersbijeenkomst. Een van de onderwerpen zal zijn het positief coachen van de spelers. Wij rekenen er op dat alle coaches/trainers/leiders deze avond bezoeken.


Woensdagavond 14 september

Jeugdtrainers/-leidersoverleg, aanvang 20.30 uur, in het jeugdhonk. Indien verhinderd, meld dit even aan jeugdcoördinator Jan Lovink


Deze week

Woensdagmiddag stond in het teken van de start van de combifunctionarissen in Leiden. De wethouder van sport, veel mensen uit het onderwijs en welzijn waren te samen gekomen op Noord en een aantal kinderen maakte deze middag kennis met gymnastiek, dans, basketbal, korfbal en voetbal. Combifunctionarissen gaan in Leiden een band leggen tussen de jeugd en het beoefenen van sport.

 

Vrijdag was ik bij de opening van het clubgebouw van RKVV Meerburg. Er volgde een receptie en daar ontmoette ik vele bekenden. Ik had al een vermoeden dat werd bewaarheid. Met een aantal oudgedienden werd ik door de wethouder van sport van Zoeterwoude gehuldigd. 50 jaar lid van Meerburg en lid van verdienste van Meerburg. Lid van verdienste van Meerburg voor mijn werkzaamheden bij Meerburg en Roodenburg. Volgens mij het eerste lid van verdienste dat zijn meeste sporen heeft verdiend bij een andere club dan waar hij wordt gehuldigd. Maar ik waardeer dit ten zeerste. De oorkonde krijgt een aparte plaats in mijn huis.

 

Het voetballen op zaterdag ging nog steeds niet zonder hort of stoot. Het echte voetbal kreeg natuurlijk aandacht. Van A1 en F1 werden analyses gemaakt, waarmee de trainers weer verder kunnen.

 

Zondag was de kantine open, de belangstelling voor eredivisielive was minimaal. Buiten keken 120 toeschouwers naar Roodenburg – Leidsche Boys. De eindslag was 5-0, maar het was een welzijn van vele oude bekenden en het clubgebouw was tot 18.00 uur open.

 

Bij de barmedewerkers was het dringen. Bram raakte zijn toppositie kwijt aan Marc. Het is goed dat er steeds meer nieuwe medewerksters instromen. Onze vaste keukenman hier, Bocky, is op vakantie, maar Jamal Darhane vervangt hem met verve.

 

Uitslagen zaterdag 10 september

SVC 08 - Roodenburg: 0-2

Roodenburg 2 - GHC 2: 2-3

Roodenburg A1 - Blauw Zwart A1: 2-2

UVS C3 - Roodenburg C1: 13-2

Roodenburg D1 - Voorschoten D: 1-3

Roodenburg E1 - Neerburg E2: 6-7

Roodenburg E2 - Docos E4: 8-1

Roodenburg F1 - VVSB F1: 0-4

 

Uitslagen zondag

Roodenburg - Leidsche Boys: 5-0

Floreant 3 - Roodenburg 2: 2-5

Graaf WVAC 3 Roodenburg 3: 6-2


Het mini F-/ukkenspeeluur op zaterdag is terug

Kinderen bij Roodenburg die 5-6 jaar zijn, horen niet direct te beginnen met wedstrijden. De club heeft een uitgebreid lesprogramma voor deze leeftijdsgroep ontwikkeld en wij zijn er in geslaagd om een nieuwe trainer te vinden voor deze groep. Ronald Jansen, oud-eerste-elftalspeler gaat met deze kinderen aan de slag. Kinderen geboren in 2005 en 2006, zij die de eerste stappen zetten bij een voetbalclub, kunnen vanaf heden meedoen aan ons speluur.

 

Deze kinderen oefenen op woensdagmiddag van 16.30 uur tot 17.30 uur.

De tweede bijeenkomst is op zaterdagochtend van 9.30 uur tot 10.30 uur.


Presentatiegids online

De Roodenburg presentatiegids van de Zaterdagafdeling kan nu door iedere voetballiefhebber worden geraadpleegd. Vanaf heden is de gids te zien via de website. Veel leesplezier.


Programma volgend weekend

Zaterdag 17 september

Roodenburg - MVV ’27: 14.30 uur

Roodenburg 2 - Koudekerk 2: 12.00 uur

RCL 4 - Roodenburg 3: 13.45 uur

Roodenburg 4 - Teylingen 1: 11.30 uur

Katwijk - Roodenburg 5: 14.00 uur

Kagia 6 - Roodenburg 6: 15.45 uur

Docos C3 - Roodenburg C1: 10.00 uur

Lugdunum D1 - Roodenburg D1: 10.00 uur

Roodenburg E1 - Voorschoten E5: 10.30 uur

UDO E4 - Roodenburg E2: 10.45 uur

Roodenburg E3 - ASC E6: 9.30 uur

UVS F1 - Roodenburg F1: 10.15 uur

Roodenburg F2 - Rijnsb B F6: 9.30 uur

 

Zondag 18 september

Stompwijk - Roodenburg: 14.00 uur

ROAC 3 - Roodenburg 2: 12.15uur

Roodenburg 3 - Footb Fact 1: 11.30 uur

Roodenburg 4 - GHC 1: 12.00 uur


Project stoeptegels is klaar

Een grote groep Roodenburgers heeft de mouwen opgestroopt en dankzij hun inzet, we spreken over een werkgroep van 11 man, is het straatwerk gereed gekomen rondom de hoofdtribune en de achterzijde van de kleedkamers. Hulde mannen. In mijn vorige Actueel heb ik aangegeven dat wanneer je een project in 30 dagen kunt afronden, je dan het beste resultaat hebt. Het is klaar, het is werkzaam. Er staan nog een aantal zaken op stapel.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.