Roodenburg Actueel 2011 - week 2

 

Een levenlang lidmaatschap van de club

Recent vond bij Roodenburg de jaarvergadering plaats. Tijdens deze vergadering werden een aantal leden gehuldigd omdat zij 70, 60, 50 en 25 jaar lid waren van Roodenburg. Uit de interviews die door de voorzitter werden afgenomen, bleek dat de meeste leden na hun voetbalcarrière een functie bekleden. Zij vormen het fundament voor het clubleven. Wil een club dus blijven bestaan, dan heb je leden nodig die zich verbonden voelen met de club.

Wanneer men naar de samenstelling van de meeste clubs kijkt, is er een grote jeugdafdeling, een aantal seniorenteams, als het mee zit een veteranenteam en een aantal ouderen die vaak in een commissie/bestuur nog actief zijn. Is men uitgevoetbald en komt men dan na een paar jaar op een club, kent men ineens niemand meer, behalve die paar oudgedienden. In clubs in de dorpen is dat vaak anders, want daar ziet men “de ouderen” die nog regelmatig de club bezoeken. Voor stadsclubs is dat vaak veel moeilijker.

Oorzaken? Een van de oorzaken is door de politiek herkend. In een wijk als Leiden Noord zag je veel woningen die werden gebruikt om door te stromen. Onze leden die nu een gezin gaan stichten konden geen passende woning vinden in de wijk en kozen voor de buitengemeenten en dan wordt de band met de club minder. Zou de zoon of dochter gaan voetballen bij Roodenburg, dan blijft er een band bestaan. Het is dan ook niet vreemd dat er momenteel veel eengezinswoningen worden of gaan worden gebouwd. Hierdoor kunnen bewoners hun hele leven blijven wonen in de wijk.

Een andere oorzaak is natuurlijk het weghalen van talentvolle spelers geweest. In de jaren 80 werd voor het eerst het betalen van spelers gedoogd. Veel spelers zijn toen weggehaald door trainers die er zelf goed aan hebben verdiend, maar het gevolg is wel geweest dat een groot aantal van die spelers de band met het club en hun makkers heeft verloren. Vriendschappen zijn beëindigd en velen weten het veld niet meer te vinden. Clubs worden sterk als voetbalvrienden wekelijks hun weg weten te vinden bij hun club. Jarenlange vriendschappen, iets waar je later op kan terugvallen in goede en slechte tijden.

De individualisering is eveneens een oorzaak dat spelers stoppen met het bedrijven van teamsport. Tennis en golf zijn in, want teamsport geeft verplichtingen en omdat werktijden ook flexibel zijn geworden, kan men vaak niet aanwezig zijn om als elftal een potje voetbal te spelen.

Voor clubs ligt hier een uitdaging. Vele oud-spelers willen graag een potje voetbal spelen, maar dan moet daarvoor tijd en ruimte worden gemaakt. En je moet een animator hebben die de mensen aanspoort om mee te doen. De KNVB propageert het 7 tegen 7 voetbal. Bij sommige clubs is dit 7 tegen 7 een groot succes, zoals in Lisse, waar iedere zaterdagmiddag meerdere zeventallen tegen elkaar uitkomen. In Leiden ligt er een uitdaging om oud-spelers weer naar het veld te krijgen.

Toch zijn er binnen deze doelgroep een groot aantal die je niet binnen de lijnen praat. De oorzaak heeft veelal te maken met opgelopen blessures en wanneer je eigen baas bent, neem je niet het risico om uitgeschakeld te worden door een potje voetbal.

Op oudere leeftijd zijn sociale contacten juist belangrijk. Wij merken dit aan onze kaartmiddag op dinsdagmiddag, waar velen zich iedere week weer op verheugen. Op die manier blijft er een band tussen de mensen onderling en de club. De politiek en GGD beschouwen dergelijke activiteiten als zeer waardevol voor de samenleving. De GGD Hollands Midden constateert zelfs dat veel te weinig kinderen bewegen, maar in haar verslag maakt ze tevens melding dat met name veel ouderen verpieteren in eenzaamheid.

Een bezoek aan de websites van een aantal oudere verenigingen in Nederland, clubs die al honderd jaar bestaan, laat zien dat de clubs erg vitaal zijn. Voetbalclubs die tegenwoordig meer doen dan alleen maar een potje voetbal spelen. Cricket, jeu de boule, bridgen, biljarten en tennis zijn andere activiteiten. Maar er waren ook een aantal bijzondere zaken te lezen: bij HBS wordt bowls gespeeld. Wij hebben het ook wel eens overwogen, maar het is vooral een zaalsport en je hebt lange matten nodig. Bij Quick den Haag hebben ze een kookclub. Deze club bestaat uit ongeveer 5 leden en die koken op donderdagavond voor de leden die dan de club bezoeken. Bij HVV is er een squashafdeling en beschikt de club over een indoor tennishal. Bij Hercules in Utrecht kunnen de leden badminton spelen en wordt er goalball gespeeld voor visueel gehandicapten. Bij Quick 1888 is er een recreatiegroep voor ouderen. Een soort harttrimgroep die bezig is met recreatiesport.

Het meest opvallend van al die oude clubs is dat leden er vaak meerdere sporten kunnen bedrijven. De naam omnivereniging misstaat niet. Veel van deze clubs hebben de beschikking over zaalaccommodatie. Maar wat wel duidelijk is, is dat van oorsprong voetbalverenigingen zijn uitgegroeid tot grote sportverenigingen waar het hele gezin terecht kan. Er is dus de komende jaren nog veel te doen voor Roodenburg en de wijk. Kinderen moeten jong beginnen en als het aan de club ligt nog jarenlang kunnen vertoeven.


Deze week

Maandagavond kon er weer voor het eerst worden getraind. 21 F-junioren waren aanwezig om de tweede helft van het seizoen te beginnen met partijtjes.

Ondanks de kou was woensdagmiddag de eerste mini F-training begonnen voor de jongste jeugd, geboren in 2004 en 2005. Deze kinderen gaan nu spelen tegen teams van andere verenigingen. Aanstaande zaterdag spelen zij hun eerste thuiswedstrijd.

Donderdagavond regende het te hard om de E-juniorentraining door te laten gaan. De D-junioren trotseerden wel de regen.

Zaterdagmorgen as de vijfde bijeenkomst voor trainers van onze D- en E-jeugd. Extra aandacht is er de komende weken voor het passen en trappen, want daar moet de basis worden gelegd voor goed combinatiespel.

In het clubgebouw was er een gezamenlijke lunch van zaterdag 1 en zondag 1. Er was soep en er waren broodjes. Daarna gingen de teams naar Leiderdorp om mee te doen aan het toernooi om de Wintercup. Zondag bleef het clubgebouw dicht, want er waren geen trainingen gepland. Deze dag zal het buurtvoetbal floreren.


De Wintercup

Dit jaar werd het toernooi gehouden in de Bloemerdhal. De teams van Roodenburg hadden zich voorbereid met een gezamenlijke lunch. De spelers van Voorschoten zaterdag 1 hadden trek in een toernooi en waren aanwezig in plaats van de zondag 1. De scheidsrechters die in actie kwamen, fluiten normaal hoofdklasse en divisieniveau en dat was direct aan de spelers te merken. Beslissingen werden snel geaccepteerd en dat kwam het spelniveau alleen maar ten goede.

8 standaardteams namen deel en het echte spel begon eigenlijk in de kwartfinale. Was je in de voorronde eerste in de poule, dan moest je tegen de nummer 4 van de andere poule. De winnaar van die wedstrijd ging door. Dat betekende dat Roodenburg zondag moest uitkomen tegen Meerburg. Roodenburg was eerste in de poule, maar verloor van Meerburg dat dus verder speelde. Andere halve finalisten waren Alkmania, dat de baas was over onze zaterdagafdeling, UVS zondag, zij wonnen van vv Leiden en Voorschoten zaterdag, die sterker waren dan DOSR.

Het toernooi werd gewonnen door Voorschoten za 1 dat in de finale sterker bleek te zijn dan UVS zondag. Alkmania greep de derde plaats voor Meerburg. Voordat de halve finales werden gespeeld was er een wedstrijd tussen twee snackbars. De oudgedienden van Martin Centrum en Brams Snackbar kwamen bij de wedstrijd van de all stars tegen elkaar uit. Brams Snackbar had als coach Rinus de Bruin en hij was in zijn sas dat zijn spelers weer eens een wedstrijdje konden zalen. Het werd uiteindelijk 0-0, waarbij geconstateerd moet worden dat bij de meesten het “loopvermogen ontbrak”.

Al met al kan de organisatie terug kijken op een geslaagd toernooi, waarbij Roodenburg als gastheer mocht optreden.


Sponsorbingoloterij wordt Vriendenloterij

Met ingang van 5 januari 2011 verandert de naam van de Sponsoringloterij in Vriendenloterij. Wie meespeelt doet dit om een prijs te winnen of te spelen voor een goed doel. Leden die meespelen voor Roodenburg hebben deze week van de loterij een brief gehad dat ze meespelen voor L.V. Roodenburg. Van ieder lot gaat de helft van de inleg iedere maand naar de club. Wie wil meespelen voor Roodenburg gaat naar onze website. Klik op het logo en u wordt geleid naar de pagina van de Vriendenloterij. Wanneer er naar het goede doel wordt gevraagd, zoekt u naar LV Roodenburg.

Een nog directere manier: ga naar de website van de Vriendenloterij (www.vriendenloterij.nl). Klik boven op de balk op clubs. Dan naar Ik speel mee voor mijn favoriete club. Kies bij het goede doel Roodenburg. Volg daarna de aanwijzingen op de site.

Winnen wordt vanaf heden ook leuker. Als u straks een prijs wint, winnen 5 vrienden die lid zijn van de Vriendenloterij ook een prijs. En u mag zelf bepalen wie! Wint u de € 100.000,- dan winnen de vrienden, clubgenoten of buren allemaal € 20.000. Wint u een lekkere taart, dan winnen zij die ook.

Dus ons advies: ga meespelen en steun Roodenburg en misschien verricht u nog een leuk vriendendienstje?


Dinsdag 11 januari jeugdleiders-/jeugdtrainersvergadering

De uitgestelde leiders-/trainersvergadering wordt gehouden in het jeugdhonk. Guy Loth trapt om 20.00 uur af. Alle leiders/trainers van de jeugd zijn hierbij uitgenodigd en hebben vorige week een e-mailbericht ontvangen van het jeugdbestuur.


Programma zaterdag 15 januari

Roodenburg za 3 - Rijnsb boys 7: 11.30 uur
RCL 9 - Roodenburg za4: 15.15 uur
VVSB za 4 - Roodenburg za5: 13.00 uur
ASC A1 - Roodenburg A1: 14.30 uur
Blauw Zwart C2 - Roodenburg C1: 10.30 uur
DOSR D4 - Roodenburg D2: 12.30 uur
Roodenburg E1 - Quick Boys E4: 10.00 uur
SJC E6 - Roodenburg E2: 10.30 uur
RCL F2 - Roodenburg F1: 9.30 uur
Quick Boys F6 - Roodenburg F2: 9.30 uur
Roodenburg F3 - Voorschoten F9: 9.00 uur
Katwijk F8 - Roodenburg F4: 9.00 uur
Roodenburg MP 1 - RCL MP 2: 10.00 uur


15 januari spelregel- en voetbalquiz voor de D1-junioren

De wedstrijd van de D1 voor komende zaterdag is uitgesteld. Daarom organiseert Roodenburg voor de D1 een spelregel- en voetbalquiz in het jeugdhonk. Deze show begint om 10.30 uur. Aan de orde komen beeldfragmenten, meerkeuzenvragen en sportvragen. Robin van Wieringen is de quizleider. Mochten de D2-junioren zijn afgelast, dan kunnen ze eveneens meedoen aan deze quiz.


Programma zondag 16 januari

Roodenburg - Haagse Hout: 14.30 uur
Foreholte 3 - Roodenburg 2: 10.00 uur
UDO 4 - Roodenburg 3: 10.30 uur
Roodenburg 4 - UDO 5: 11.30 uur
Lugdunum 4 - Roodenburg 5: 10.30 uur
Roodenburg 6 - Foreholte 10 : 14.30 uur


Programma dinsdag 18 januari

De volgende ronde voor de KNVB-beker:
Siveo - Roodenburg zo: 20.00 uur


Programma donderdag 20 januari (bekerprogramma)

Roodenburg 6 - Docos 10: 20.00 u terrein Docos
Roodenburg 2 - RKAVV 4: 20.00 u terrein RKAVV


Trainingstijd mini F

Voor de winter speelden de jongste telgen van de club op zaterdagochtend. Op zaterdag gaan deze kinderen na de winter wedstrijdjes spelen tegen kinderen van andere teams. De mini F speelt 4 tegen 4 / 5 tegen 5. De kinderen gaan ook oefenen en spelen. Dat doen we op woensdagmiddag van 16.30 uur tot 17.30 uur en daarmee wordt de woensdagmiddag een echte jeugdmiddag. De mini F zijn de kinderen die geboren zijn in 2004 en 2005!

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.