Roodenburg Actueel 2011 - week 3

 

Het Scheltemadebat

Afgelopen zondag vond het Scheltemadebat. Daar waren een groot aantal sportbestuurders aanwezig om te luisteren en te debatteren over de sport in Leiden. Topsport Leiden introduceerde een magazine dat regelmatig zal uitkomen en waarin Leidse topsporters zullen worden voorgesteld.

De meest opmerkelijke mededeling van Tjeerd Scheffer was dat Leiden de derde sportstad is van Nederland. Dat wil zeggen dat er is gemeten naar het percentage bewoners dat aan sport doet en na Zaandam en Nijmegen komt Leiden op de derde plaats.

Het panel stelde dat als je als stad topsport wilt bedrijven, je dan ambities moet durven uitspreken. Dat geldt voor het stadsbestuur, maar ook voor verenigingen. Je zult dus als club en stad een toekomstvisie moeten ontwikkelen. Begin van deze eeuw heeft Roodenburg zo’n visie ontwikkeld. We willen een wijkclub worden, waar iedereen zich thuisvoelt en zijn talenten kan ontwikkelen.

Een aantal zaken vielen in het debat op. De gemeente Leiden geeft € 35,- per inwoner uit voor sport. In het land ligt dit gemiddeld op € 57,- en daarmee loopt Leiden duidelijk uit de pas. Het verwijt dat op dit punt werd gemaakt is dat de Leidse sport een slecht pr-beleid voert. Ze kunnen een voorbeeld nemen aan cultuur; toen het LAK theater leek om te vallen, omdat de universiteit stopte met de financiering, hing de hele stad vol met flyers. Cultuur wist voor 300 stoelen in de Stadsgehoorzaal € 11 miljoen los te krijgen, terwijl ZZ Leiden voor 500 stoelen in de Vijf Meihal het met € 300.000 mag doen. Maar niet alleen op pr-gebied is er voor de Leidse sport veel te doen, de organisatie om sport heen is bij de gemeente ondoorzichtelijk. De ene keer heb je te maken met het Sportbedrijf, Leiden de andere keer met het Stadhuis, de mannen van Vastgoed hebben een lepel in de pap en die verdeeldheid komt de sport volgens de sprekers in de zaal niet ten goede.

Een ander aspect dat werd aangevoerd is de economische betekenis van sport voor de stad. Regelrecht werd er gedoeld op het Huis van de Sport, waar wonen, sporten en school samen komen. Het levert banen op, er komt een accommodatie voor de toekomst, waar overdag leerlingen sporten en ’s avonds de bewoners. Het initiatief ligt nu in de ijskast, dit tot ongenoegen van de initiatiefnemers. Want juist initiatieven van verenigingen samen met de gemeenten kunnen leiden tot goede resultaten.

Een voorbeeld hiervan is sportpark Noord. Twee verenigingen, buurtbewoners en instanties hebben destijds aan de wieg gestaan van een multifunctioneel sportcomplex waar men nu kan voetballen, jeu de boule spelen, korfballen en tennissen en misschien zit er in de toekomst meer in het vat? Daarnaast zijn er een park, volkstuinen en schooltuinen.

Maar je moet ook oog hebben voor projecten waar burgers veel invloed hebben gehad en die nog niet hebben gebracht wat was verwacht, zoals het honkbalveld op het complex van Lugdunum. Hier zou een honkbalinstituut ontstaan, waar dagelijks kon worden getraind en talenten zouden worden klaargestoomd met als doel om van Leiden een toonaangevende honkbalstad te maken. Het liep echter anders.

De basis voor topsport is de breedtesport. En de basis begint op de basisschool. Het zou goed zijn als kinderen dagelijks sport krijgen en met zoveel mogelijk verschillende sporten in aanraking komen. Daarmee leg je een basis voor talentontwikkeling. Dit betekent dat je als gemeente investeert in goed bewegingsonderwijs. Op school haal je zwemdiploma’s en als basisschoolleerling ben je regelmatig te vinden op de sportvelden in plaats van op die ene sportdag per jaar. Maar ook voetbalclubs zullen meer uren moeten aanbieden, zoals voor diverse groepen dagelijks jeugdtraining en de woensdagmiddag is bij uitstek voor de jongere jeugd. Door intensiever aan de basis te werken, ontwikkel je vanzelf talent.

Tot slot zou het goed zijn om bewegingsmanagers op grote sportcomplexen te hebben. Gemeenten hebben heel veel geld geïnvesteerd in accommodaties. Het zijn vooral de verenigingen en scholen die op bepaalde tijden huurder zijn. Maar velden liggen er regelmatig verlaten bij. Zaterdagmiddag bijvoorbeeld in de Leidse, in het atletiekgedeelte is niemand te vinden. Wanneer je topsport propageert in Leiden, zal daar in het weekend meer beweging moeten komen. Die bewegingsmanagers zouden daar verandering in kunnen brengen. Ze delen bijvoorbeeld het gebruik van de velden in, ze organiseren voor individuen/groepen sportactiviteiten en ze zijn toezichthouder. Op die manier worden de accommodaties nog beter gebruikt.

Het debat eindigde met de kreet dat clubs elkaar niet moeten beconcurreren. Het is tijd voor actie, aan het werk.


 

Ziekenboeg

Abdul Harsal , speler van C1, is geopereerd aan zijn blindedarm. De wond geneest goed en als de dokter het sein op groen zet, mag hij weer sporten. Over twee weken mag hij weer voetballen, vertelde toeschouwer Abdul bij de wedstrijd van zondag 1.

Frans Klein is getroffen door een hartaanval. Inmiddels verblijft hij op de IC. Wij wensen hem van harte beterschap toe.


 

Deze week

Dinsdagavond was de leiders-/trainersvergadering. Het zijn de nuttige vergaderingen, waarbij er wordt geëvalueerd en vooruit wordt gekeken. Een aantal zaken werd deze avond geregeld, zoals het opgeven voor de trainerscursussen of andere kadercursussen, er werd gekeken naar toekomstige toernooien en zo kwamen nog vele onderwerpen aan de orde. Voor de goede orde, wanneer trainers/leiders problemen hebben, kunnen ze altijd het Jeugdbestuur bereiken op maandagavond. Om de twee weken wordt er vergaderd en die vergaderingen beginnen altijd om 19.30 uur. Op zaterdagmorgen zijn er altijd leden van het Jeugdbestuur aanwezig.

Op deze avond verwelkomden wij twee nieuwe vrijwilligers. Kees Boer assisteert al een aantal weken Lucas Boers, de trainer van de C1. Wim Schroder hielp Patricia Sepers bij de training en begeleiding van de mini F.

De zondag 1 oefende tegen Lugdunum zaterdag 1. De Blauwzwarten wonnen van de Kikkers met 4-5.

Woensdag was er stromende regen, maar 7 mini F waren gekomen en zij trainden een uur lang. Daarbij werd voor het eerst geoefend met de wedstrijdregels van het mini F voetbal.

Zaterdag spelen Mini F en F4 hun eerste wedstrijd. Roodenburg wil per jaar een paar teams laten instromen. De voorwaarde is dat er begeleiding moet zijn en de ouders moeten in staat zijn om mee te gaan naar uitwedstrijden. In de 2e helft van het seizoen zijn er 11 jeugdteams en 11 seniorenteams. Wanneer we rustig doorgroeien, moeten dit volgend jaar 13 jeugdteams zijn.

Zondag 6 was compleet op de training en dit duidt erop dat de mannen “gaan voor een kampioenschap?”.

In de bestuursruimte werd er vergaderd door het Zondagbestuur met de aanvoerders van de zondagteams.

Op donderdag waren de E-junioren bezig met passen en trappen. Op deze leeftijd moesten ze leren samenspelen. Er werd ijverig getraind en we zien vooruitgang.


 

Het voetbalgebeuren

De bal is weer aan het rollen. Dankzij de vele kunstgrasvelden gingen de meeste wedstrijden door. Achter de Roodenburgkantine was het opletten geblazen, want in het wegdek zit een gat van 2 meter breed en 30 centimeter diep. Hoewel het is doorgegeven, is er nog niets aan gedaan en het is wachten op de eerste “echte gewonde”.

Bert en Guy waren bezig met nieuwe netten voor de jeugddoelen. Er waren deze morgen opstartproblemen en de griep heerste. Hierdoor moesten we uitwedstrijden afbellen.

De F3 speelde tegen Voorschoten F8 en Ed Klein, de oom van …. is leider van Voorschoten en omdat we veel kinderen hadden, speelden we met deze koude 9 tegen 9/ 10 tegen 10. Verder speelde bij Voorschoten een zoon van Marcel Leemans. Ook dat is een oudpupil en via sms groette hij vanuit Engeland. De F3 wist uiteindelijk te winnen met 3-1.

Bij de E1 waren we benieuwd naar het passen en trappen. Ze speelden leuk voetbal, probeerden leuk op te bouwen en er werd duidelijk met meer overleg gespeeld. De wedstrijd ging toch verloren, want we willen ze leren verdedigen en dan moeten ze mannetje tegen mannetje leren spelen.

De mini F speelde wel zijn eerste wedstrijd. Elf kinderen, voor Roodenburg as het de eerste wedstrijd, RCL speelt al vanaf september. De wedstrijd werd dik verloren, maar de ouders en kinderen hadden het reuze naar hun zin. Ieder kind kreeg na de wedstrijd een beker als aandenken voor de eerste wedstrijd en voor de hele groep was er patat.

Onze A1 speelde op de Kempenaerstraat en hoog vanaf de tribune was het goed analyseren. Een gelijkopgaande wedstrijd ging verloren omdat de rust ontbrak. Tegen wind in kwam men 1-0 voor, daarna was een individuele actie er de oorzaak van dat ASC gelijk kon maken en toen was het zaak om tegen wind in rustig te blijven en de wedstrijd te controleren. Dat gebeurde niet, want verdedigers werden naar voren gestuurd om iets te forceren. Het werkte anders uit en dat kon gebeuren. Want het is en blijft voetbal.

Terug op Noord was het behoorlijk druk en genoten spelers van de zaterdag 5 van hun overwinning.

De meeste spelers van zaterdag 3 waren inmiddels vertrokken, zij verloren met 1-2 van RB 7. De glans leek er een beetje af, alhoewel de 1-1 een fraai doelpunt was. Michel Buijn draaide open vanaf rechts naar links en de steekpass in precies voor de voeten van een diepgaande linkerspits/linkermiddenvelder. Deze situatie werd besproken met een C-junior om hem er op attent te maken dat er na een draaiactie direct wordt geopend.

Zaterdagochtend was er een spelregelquiz in het jeugdhonk voor de D1. Het kennen van de spelregels is een van de voorwaarden voor een tactisch plan. Het werd een leerzame bijeenkomst.

Uitslagen zaterdag 15 januari

Roodenburg za 3 - Rijnsb Boys 7: 1-2
RCL 9 - Roodenburg 4: 2-0
VVSB 4 - Roodenburg 5: 0-3
ASC A1 - Roodenburg A: 3-2
Roodenburg E1 - Quick Boys E 4: 2-6
SJC E6 - Roodenburg E2: 1-0
RCL F2 - Roodenburg F1: 2-1
Quick boys F6 - Roodenburg F2: 2-2
Roodenburg F3 - Voorschoten F9: 3-1
Roodenburg MP 1 - RCL MP 2: 3-22


 

Het zondaggebeuren

Haagse Hout is een moeilijke ploeg om te bespelen. Roodenburg was technisch beter, maar drukte niet door. Haagse Hout kreeg genoeg kansen voor de gelijkmaker, maar dankzij goed keeperswerk van Theuy Limpanont bleef de nul op het scorebord staan.

Zondag 2 ontwaakte uit de winterslaap. In de eerste helft kwam Foreholte 3 op 3-0 voor, in de tweede helft werd het nog 3-2, maar de punten waren weg.

Zondag 3 en 4 verloren en zondag 5 proefde de overwinning. Willem Ruis bleek de matchwinnaar.

Scheidsrechter Jamal Jermouni floot in “opvallend tenue” het zesde team. Die wonnen met 11-1 en hadden geen kind aan Foreholte 10.

Uitslagen zondag 16 januari

Roodenburg - Haagse Hout: 2-0
Foreholte 3 - Roodenburg 2: 3-2
UDO 4 - Roodenburg 3: 2-0
Roodenburg 4 - UDO 5: 2-3
Lugdunum 4 - Roodenburg 5: 0-1
Roodenburg 6 - Foreholte 10: 11-1


 

Komende week

Er zijn veel wedstrijden de komende week. Vooral zondagteams komen in actie voor de beker en op zaterdag gaat de zaterdag 1 uit naar RCL. Op het grote veld van de Bloemerd nemen zij het op tegen koploper RCL.

Op zondag is het “Rijnlanddag”. Zowel het eerste als tweede team komen tegen elkaar uit.

Programma dinsdag 18 januari (bekerwedstrijd)

Siveo - Roodenburg: 20.00 uur

Programma woensdag 19 januari

Trainersbijeenkomst E- en D-trainers. Aanvang 15.00 uur.

Programma donderdag 20 januari (bekerwedstrijden)

RKAVV 4 -Roodenburg 2: 20.00 uur
Docos 6 - Roodenburg 6: 20.00 uur

Programma zaterdag 22 januari

RCL - Roodenburg: 15.00 uur
Rijnsburgse B 4 - Roodenburg 2: 14.30 uur
Leiden 5 - Roodenburg 3: 14.00 uur
Roodenburg 4 - Lugdunum 3: 12.00 uur
Roodenburg 5 - Lugdunum 4: 13.00 uur
Roodenburg A1 - BSC 68 A1: 14.30 uur
Roodenburg C1 - DWO C3: 10.00 uur
Graaf W VAC D2 - Roodenburg D1: 10.30 uur
Roodenburg D2 - GHC D4: 11.00 uur
DOSR E2 - Roodenburg E1: 10.00 uur
Roodenburg E2 - Voorschoten E 15: 9.00 uur
Roodenburg F1 - Katwijk F2: 10.00 uur
Roodenburg F2 - Voorschoten F 6: 10.00 uur
Foreholte f9 - Roodenburg F3: 8.45 uur
Roodenburg F4 - Leiden F3: 9.00 uur
Forum sport MP1 - Roodenburg MP 1: 10.00 uur

Programma zondag 23 januari

Roodenburg - FC Rijnland: 14.30 uur
Roodenburg 2 -FC Rijnland 2: 11.00 uur
Roodenburg 3 -GOL Sport 2: 12.00 uur
Lugdunum 3 - Roodenburg 4: 10.30 uur
Stompwijk 4 - Roodenburg 5: 14.00 uur
UVS 4 - Roodenburg 6: 10.15 uur

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.