Roodenburg Actueel 2011 - week 5

 

Fair play bij roodenburg (1)

Zorgen om tegenstander moet groter zijn dan het scoren van een doelpunt

Op de website van een district in Duitsland wordt site iedere maand een geval beschreven van sportief gedrag en trainer en spelers krijgen een oorkonde van het desbetreffende district. Omdat Fair Play hoog in het vaandel moet staan, besteden we in deze actueel aandacht aan dit verhaal.

Het gaat over een wedstrijd van D-junioren en de stand was op dat moment 0-0. Na een dieptepass stormde de spits alleen op het doel van de tegenpartij af. Bij een poging om langs de keeper te gaan, kwam het tot een ernstige botsing, waarbij spits Olaf met zijn noppen op de hand van de keeper ging staan. De keeper bleef liggen en het doel was leeg. Olaf had deze buitenkans kunnen benutten en de bal in het lege doel kunnen trappen. Hij deed het niet, bleef geschrokken staan en schoot de bal naast het doel. Hij boog zich over de gewonde keeper die duidelijk pijn had.

Dit typische staaltje van sportief gedrag was voor de trainer van het team een reden om Olaf in aanmerking te laten komen voor de sportiviteitprijs. Het mooie was dat de keeper kon doorspelen en uiteindelijk eindigde de wedstrijd onbeslist.

Tijdens de prijsuitreiking van het district Westfalen werd er aan de 12-jarige spits Olaf gevraagd waarom hij niet had gescoord. Hij antwoordde: “ik had medelijden met de geblesseerde keeper. Uit dit ongeluk wilde ik geen voordeel behalen. Ik zou niet blij kunnen zijn met zo’n eenvoudig doelpunt. Ik ben echter wel blij met mijn oorkonde en een vrij kaartje voor de wedstrijd van Alemannia Aachen.”

Zou zoiets ook bestaan bij het district West 2? Of clubs een speler kunnen nomineren die uiterst sportief gedrag toont. En als beloning een kaartje krijgt met zijn ouders voor een wedstrijd van een BVO in ons district. Het is een goede manier om sportief gedrag in de schijnwerpers te plaatsen.

Sportiviteit hoort thuis bij alle sporten. Judo is een sport die voortbouwt op eeuwenoude Japanse tradities. In die tradities staat respect voor de tegenstander centraal. Hoe gaan Nederlandse judoka’s daar mee om? Maar dat geldt net zo goed voor voetballers

Altijd lief voor je tegenstander?

Twee kinderen doen een judowedstrijd voor hoe een judowedstrijd begint en eindigt. Ze lopen in een wit judopak naar elkaar toe, maken een buiging en geven elkaar een hand. Het is duidelijk: bij judo is respect voor je tegenstander heel belangrijk! Piet is een van de twee judoka’s en krijgt de volgende vraag: Wat betekent sportiviteit voor jou bij judo? Hij antwoordt: “Het is een harde sport, maar als je goed kunt judoën kun je iemand hard op de grond gooien, zonder dat je hem pijn doet.” Dat heeft dat te maken met respect voor je tegenstander.

Er is overigens nog een regel bij judo: je mag de tegenstander niet blesseren. Dat is de verantwoordelijkheid die je hebt als judoka. Dat is natuurlijk mooi gezegd, maar houdt Piet zich altijd aan de regels? Piet zegt het heel zacht, niet altijd. Wat is dan onsportief gedrag bij judo Piet? “Je kunt je worp pijnlijker uitvoeren dan is toegestaan. Bijvoorbeeld als je iemand een heel eind door de lucht laat vliegen en hem dan met een forse klap op de grond gooit. Maar de scheidsrechter staat er bij judo bovenop, dus echt vals spelen kun je niet. Daar komt bij als je een worp verkeerd doet, dan krijg je een strafpunt en heb je 3 strafpunten, dan heb je de wedstrijd verloren.”

Bij voetbal is dat nog wel eens anders. De scheidsrechter staat regelmatig op een grotere afstand en kan niet alle overtredingen zien. Wel zie je op het veld dat sommige overtredingen door een spelersgroep niet worden geaccepteerd. Het vormt vaak de aanleiding voor een opstootje. Spelers pikken het niet als bewust de grenzen van sportief gedrag worden overtreden.

Bij voetbal hoort sportief spel, want alleen dan kun je een leuke wedstrijd spelen. En voetbal is toch vooral dat iedereen plezier heeft in het spelletje. Daarom moet dit verhaal een vervolg krijgen.

Opdracht voor spelers/trainers

Judo is een sport die gebaseerd is op respect voor de tegenstander. Voetballers in hoger spelende teams geven elkaar voor en na de wedstrijd een hand. Iedere voetballer geeft na een gespeelde wedstrijd zijn tegenstander een hand en bedankt hem voor de wedstrijd. Hebben ze daarmee hun sportief gedrag getoond of is er meer nodig? Praat er eens over met de groep en laat iedereen een voorbeeld geven van sportief gedrag.


Deze week

Op woensdagmiddag gaat tegenwoordig de kantine open als de mini F gaat trainen. Ondanks het frisse weer waren er heel wat kinderen en hun ouders aanwezig en voordat het oefenuur begon, moesten deze kinderen even uitrazen, zij moesten hun energie kwijt. Het tikspel is daarbij een spel dat al generaties lang wordt gespeeld. Bij de F-training helpen ouders mee en dat is noodzakelijk, want de F-groep is dit jaar flink gegroeid en wil je kinderen wat leren, dan moet je werken met kleine groepen en de mogelijkheid bieden dat ze veel beurten krijgen. Groepen van 10 kinderen die een keer per 3 minuten op doel mogen schieten, liggen al mijlen achter ons.

Het was merkbaar dat er een feestavond aankwam, want er werden veel kaarten besteld.

Vrijdagmiddag as het helder, de wind was koud. Het ging vriezen, hoe zouden de velden er op zaterdagmorgen bij liggen?

De grasvelden waren thuis afgelast, maar toch was zaterdag 2 present. Er werd een elftalfoto gemaakt door een professionele fotografe. Ieder jaar gaan de mannen op de kiek.

In de loop van zaterdagmiddag kwam er informatie binnen uit andere geledingen van de club.

De feestavond was uitverkocht. Zaterdagavond was er in een stampvol clubgebouw het feest van de feestcommissie.


Mini F- en ukkentraining verplaatst

Voor wie het nog niet wist. De Mini F speelt in de 2e helft van het seizoen tegen andere verenigingen. Er wordt klein veldvoetbal gespeeld. Daardoor wordt er niet meer op zaterdagmorgen geoefend, maar op woensdagmiddag. Van16.30 uur tot 17.30 uur oefenen de kinderen geboren in 2004 en 2005. De eerste kinderen van 2006 zijn inmiddels ook al aangemeld.


Het voetbalgebeuren

De vorst had vrijdagnacht hard toegeslagen. Bij de meeste clubs lagen de velden er af en bij de meeste clubs konden de afgelastingen op zaterdagmorgen al vroeg op hun website worden geraadpleegd.

De jongste koters van Roodenburg en DOSR kwamen wel in actie. Op kleine veldjes hadden de kinderen en hun ouders veel plezier. 17-6 stond garant voor veel doelpunten.

De andere thuiswedstrijd die doorging was van onze E1 tegen Foreholte E4. De bezoekers wonnen, want ze speelden de bal sneller over en verdedigden dichter op elkaar. Maar de E1 speelde bij vlagen goed mee.

Op de Kikkerpolder troffen de A1 van Lugdunum en Roodenburg elkaar. Door persoonlijke foutjes kwam Roodenburg achter, maar met mooie acties erd de stand steeds gelijk getrokken. Aan het eind van de tweede helft leek Roodenburg door te drukken, maar een handsbal op de doellijn van Yussuf Irdi voorkwam verder leed aan de kant van Lugdunum. Met een “draw” verlieten beide teams het kunstgrasveld. Het meest opvallend was dat spelers die normaal in de achterhoede speelden nu in de spits stonden opgesteld, rechtsbuiten stond op links, linksbuiten op rechts. Een interessante opleidingszaak, want je kan oordelen hoe een speler dan uit de verf komt. In een seniorenwedstrijd moet een speler tijdens de wedstrijd eveneens in meerdere posities de juiste beslissing nemen en dat moet wel worden geleerd in het jeugdvoetbal. Hoe vaak zie je niet dat een speler al op vroege leeftijd aan een positie wordt vastgeklonken en eenmaal aangekomen in de senioren komt er niets meer uit.

Uitslagen van zaterdag 29 januari

Voorschoten 8 - Roodenburg 5: 3-4
Lugdunum A1 - Roodenburg A1: 3-3
Roodenburg E1 - Foreholte E4: 1-7
Roodenburg MP - DOSR MP: 17-6


Ziekenboeg

Rinus de Bruin, lid van de sponsorcommissie, is opgenomen in het ziekenhuis. Inmiddels gaat het beter met hem en volgende week hoopt hij weer naar huis te keren.


Roodenburg mini F heeft eigen website

De jongste jeugd van Roodenburg is sinds drie weken begonnen met competitievoetbal en op woensdagmiddag wordt het steeds drukker. Wie meer wil weten over mini F en ukkenvoetbal, brengt een bezoek aan hun eigen website. Je treft er onder andere gadgets, wedstrijdverslagen, standen en nog veel meer aan. Het adres is: www.roodenburg.jouwweb.nl.


Het zondaggebeuren

Dankzij de kunstgrasvelden van uit spelende teams werd er deze zondag toch nog gespeeld.

De zondag 1 verloor door persoonlijke fouten van FC Zoetermeer. Een geduchte tegenstander, want de vereniging heeft maar liefst 10 seniorenteams spelen op zondag. De zondag 1 bleef daardoor in het rechter rijtje.

In Lisse speelde de zondag 2 in een leuke wedstrijd gelijk tegen Lisse 3.

De zondag 6 kwam eveneens in actie. De mannen vertrokken richting strand om daar te trainen.

Uitslagen zondag 30 januari

FC Zoetermeer - Roodenburg: 3-2
Lisse 3 - Roodenburg 2: 3-3


Komend weekend

Heel veel uitwedstrijden. De zaterdag 1 gaat naar De Vliet en ontmoet GHC dat duidelijk titelaspiraties heeft. Onze A1 speelt thuis tegen GHC A1. Onze reisclub (16 personen) gaat komend weekend naar Newcastle. Op het programma staat o.a. een bezoek aan de wedstrijd Newcastle United tegen Arsenal. Op zondag speelt de zondag 1 wederom uit en gaat nu op bezoek bij SVLY. Het komend weekend zijn er veel uitwedstrijden voor de ouders bij jeugdwedstrijden een zaak dat men op de plek van bestemming komt.

Programma zaterdag 5 februari

GHC - Roodenburg: 14.30 uur
Roodenburg 2 - Leiden 2: 12.00 uur
Teylingen 1 - Roodenburg 3: 13.30 uur
UDO 2 - Roodenburg 4: 15.00 uur
UDO 3 - Roodenburg 5: 15.00 uur
Roodenburg A1 - GHC A1: 14.30 uur
Roodenburg C1 - Leiden C1: 10.00 uur
Wassenaar D1 - Roodenburg D1: 10.00 uur
ARC D12 M - Roodenburg D2: 8.30 uur
Rijnvogels E2 - Roodenburg E1: 10.00 uur
Lisse E 12 - Roodenburg E2: 10.00 uur
DOSR F1 - Roodenburg F1: 9.00 uur
Foreholte F4 - Roodenburg F2: 8.30 uur
Roodenburg F3 - RCL F12: 9.00 uur
Roodenburg F4 - RCL F 14: 9.00 uur
Wilhelmus MP 2 - Roodenburg MP 1: 9.00 uur

Programma zondag 6 februari

SVLY - Roodenburg: 14.30 uur
ASC 3 - Roodenburg 2: 10.00 uur
SJC 7 - Roodenburg 3: 14.00 uur
Roodenburg 4 - Foreholte 5: 11.30 uur
Roodenburg 6 - Warmunda 6: 14.30 uur


Roodenburg collecteert voor Stichting Semmy

Tijdens het toernooi om de Wintercup is er gecollecteerd. Spelers en bezoekers hebben een bedrag van € 350,- opgehaald. Dit bedrag is heden overgemaakt naar de Stichting Semmy. Een Stichting die zich inzet voor kinderen met kanker. Wilt u meer weten, raadpleeg dan de volgende website www.stichtingsemmy.nl.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.