Roodenburg Actueel 2011 - week 8

 

Zelftraining (1)

Tips voor de (jeugd)voetballers van Roodenburg
Tips voor de krokusvakantie!!

Voetbal is een teamsport. Je speelt met 7 of 11 spelers een wedstrijd. Een team kan pas goed draaien als alle spelers hun stinkende best doen. Een groot aantal spelers oefent daarom extra, buiten de trainingsuren om. Dat doen ze bijvoorbeeld als het kunstgrasveld vrij is, ze doen het op speelpleintjes of in de voetbalkooi. Door extra te oefenen worden spelers steeds beter.

Er zijn spelers die veel trucjes willen aanleren. Vroeger deed de trainer de beweging voor en dan werd dit nagedaan. De trainer is vervangen door You Tube. Meestal heeft You Tube een betere vaardigheid dan de trainer en de computer is dus de plaats waar je moet zijn.

Maar met alleen kijken kom je er niet. Achter iedere beweging zit een verhaal, waarom voer je een beweging uit, wanneer, waar. Met die vragen kun je bij de trainer terecht.

Vorige week kwam er een jongetje met een vraag. “Trainer, ik wil graag in de E1 voetballen.” Daarvoor moest hij dus veel oefenen, niet alleen bij de club, maar ook thuis. Als een trainer ziet, dat je goed vooruit gaat, ga je opvallen en kan de trainer je vragen om hoger te spelen.

Een van de zaken die we bij Roodenburg altijd benadrukken is: oefen alles met rechts en met links. Als je iedere dag 10 minuten apart oefent met je “zwakke been”, dan wordt je een hele goede voetballer.

In deze Actueel behandelen we een probleem waar jeugdspelers vaak mee te maken hebben. Ze missen speloverzicht, terwijl ze er wel op trainen. Wat kun je doen naar aanleiding van de volgende vraag.

In de wedstrijd kijk ik nog heel vaak naar de bal en ik weet niet hoe ik dit moet veranderen? In de training probeer ik wel om niet naar de bal te kijken als ik dribbel, maar in de wedstrijd lukt het mij niet.”

Wanneer je oefeningen uitvoert, raden wij je aan om meer naar het speelveld te kijken dan naar de bal. Dat geldt voor als je de bal aanneemt, als je gaat passen en het geldt voor het dribbelen van de bal.

Een oefening die je met je vriendje of vriendin kunt uitvoeren kun je buiten de training doen op het kunstgrasveld. Gebruik daarbij de zijlijn of de middellijn van het kunstgrasveld. Je vriendje gaat op 50 meter staan en jij dribbelt naar hem toe van grote afstand. Hij wijst met zijn hand aan langs welke kant je van de lijn naar hem toe moet dribbelen. Hij doet dat door met zijn rechterarm of linkerarm te wijzen. Moeilijker wordt het als hij een rood of geel hoedje omhoog houdt. Je moet dan kijken welke kleur hij opsteekt.

Wat je vriendje ook kan doen is dat hij vingers opsteekt. Terwijl je naar hem toe dribbelt, moet je zeggen hoeveel vingers hij opsteekt. Tijdens het dribbelen moet je steeds naar hem kijken om te zien hoeveel vingers er naar de lucht wijzen. En terwijl je dit roept, moet je de bal natuurlijk wel onder controle houden.

In het begin zal het moeilijk zijn, maar dat is een kwestie van oefenen en herhalen. Wanneer je een wedstrijd gaat spelen, moet je het volgende doel voor ogen hebben: ik ga me concentreren om niet naar de bal te kijken. Toch zul je ervaren dat je toch kijkt.. Concentreer je echter in gedachte, dat je niet zal kijken. Zo gaan voetballen, dat gaat niet van de ene op de andere dag. Je zult dus veel moeten oefenen. Maar door het te doen, wordt het voor jou als speler steeds makkelijker om het spel in het zicht te hebben. En spelers die meer zien dan alleen de bal, kunnen sneller beslissingen nemen, hoe ze de bal verder spelen en verwerken.

Ga aan de slag en vertel je trainer dat je aan het oefenen bent om beter te leren kijken als speler. Hij heeft vast nog wel tips voor je. Verder de opmerking als ouders dit verhaal lezen, praat er met uw zoon of dochter over en ga eventueel met hem oefenen. Spelers die overzicht hebben, doorzien een situatie veel sneller dan spelers die alleen gefocust zijn op de aankomende bal!


Deze week

Misschien is het u opgevallen, maar het assortiment in het clubgebouw is uitgebreid met het “broodje gezond”. Een broodje dat past in de hedendaagse tijd, waarbij mensen kiezen voor gezonde voeding.

Op dinsdag stond er een oproep op de vrijwilligerswebsite van I doe. Roodenburg zoekt scheidsrechters voor de jeugd. Wie een maatschappelijke stage moet verrichten, kan bij Roodenburg terecht. Interesse? Mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Op woensdag werden de eerste prijzen gekocht voor het kaarten en sjoelen van volgende week dinsdag. Er doen steeds meer mensen mee en dat betekent dat er ook meer prijzen op de prijzentafel komen. Momenteel wordt er gekaart door “5 tafeltjes”en regelmatig vragen er mensen of ze mogen meedoen. Het zou niet verbazen als we over een paar weken met 6 tafels de strijd aan gaan. Want er gaan weer mensen met VUT, de mond-tot-mondreclame werkt en steeds meer oud-Roodenburgers weten de weg te vinden.

Co Sierat was gelukkig weer van de partij. Met een nieuwe heup en een wandelstok was ze naar het kaarten en sjoelen gekomen. Als toeschouwster moedigde zij de sjoelvrouwtjes aan. Het gaat ook goed met Frans Klein. Hij revalideert en is flink aan het bewegen/sporten. Iets waar we allemaal mee bezig moeten zijn.

Woensdagmorgen het droeve bericht dat de vrouw van onze oud-jeugdtrainer Peter Vlasveld is overleden. Astrid was al jarenlang ziek en de familie leefde tussen hoop en vrees. Aan die onzekerheid is een eind gekomen.

Woensdagmiddag was er trainersoverleg van de E- en D-trainers. De ouderavonden werden geëvalueerd en er werd gekeken naar een dvd van de KNVB. De KNVB wil graag haar visie overbrengen op de jeugd en de jeugdtrainers. Dat geldt al vanaf de jongste jeugd.

Het sportbedrijf heeft de afrastering gemaakt op het kunstgrasveld. Door uitstekend gaas zijn er nogal wat ballen gesneuveld.

Op het parkeerterrein wordt het doordeweeks steeds drukker. Het aantal werknemers en stagiaires dat overdag bij Roodenburg werkt, groeit en er wordt extra ruimte gebruikt.

Verder is deze week het digitale wedstrijdformulier ingevoerd voor de eerste elftallen. De scheidsrechter en de aanvoerder tekenen samen met de leider van de tegenpartij, en daarna is het een kwestie van de knop “Verzenden” indrukken. De tijd dat wedstrijdsecretarissen het formulier konden tegenhouden, ligt achter ons. Wat zal de volgende stap zijn? Het door de KNVB volgen van wedstrijden via de satelliet en via de monitor kijken of er geen ongerechtigde spelers tussen lopen? Duidelijk iets voor spelers van de A-categorie? Wordt dit de controle in het seizoen 2020-2021?

Vrijdagavond was een teamuitje van onze E1. Op de fiets gingen ze naar het bowlingcentrum van Sportcity boven het Winkelhof in Leiderdorp. Tien spelers en begeleiders. De meesten hadden nog nooit gebowld en de allerkleinste dacht dat je die bal moest inwerpen. Het werd een hele gezellige avond.

Zaterdagmorgen trainde de F1 onder leiding van leider Xander Hartevelt. De F1 stond stil en Xander kon nu wat details trainen. Komende zaterdag spelen ze uit bij UDO F1.


Het voetbalgebeuren

Op zaterdag waren er veel uitwedstrijden. De D1 kwam wederom niet in de wei, vorige week was het veld afgekeurd, nu waren de spelers van ROAC D1 op wintersport en was de wedstrijd uitgesteld.

Terwijl zaterdag 2 bezig was met zijn wedstrijd, kwamen er 2 ooievaars overvliegen. Die hebben dit jaar de Tuin van Noord niet verlaten en misschien moet er wel een paal met een nest komen in het Noorderpark? Zaterdag 2 dacht de buit binnen te hebben, maar vlak voor tijd scoorde Rijnvogels alsnog de gelijkmaker.

Zaterdag 3 kon volgens Fer van Kampen nog twee weken voetballen, maar scoren deden ze niet. Noordwijk ging met de punten naar huis. In Noordwijk 6 was een oud-Roodenburger, Ed Strijk, die met Kees Verver nog in de A-junioren en voor ons eerste elftal uitkwam. En dat was in het begin van de tachtiger jaren. Momenteel speelt de zoon van Ed in Noordwijk 2 en is een concurrent van Robin van Vliet.

De E2 kwam in Katwijk met 1-0 voor, maar regelmatig waren er teveel mensen mee in de aanval. Hierdoor kon Quick Boys 2x scoren. 10 seconden voor tijd maakten zij de verdiende gelijkmaker.

De C1 had het betere van het veldspel in Wassenaar, maar moest toezien hoe de punten in Wassenaar bleven. Het wachten was hier op Abdul Harsal, die herstelt van een blindendarmoperatie.

Kijkend naar RCL-GHC kwamen de sms-berichten binnen van de stand van Roodenburg 1 zaterdag. Er werd op het kunstgras van Haaglandia knap gewonnen met 0-2.

Zaterdag 4 speelde in de vierde ronde van de beker uit tegen Lisse 7. Speurend naar de uitslag was er een eindstand van 7-8. Wat voor een “krankzinnige wedstrijd” moet dit zijn geweest? Zaterdag 4 is weer een ronde verder.

De A1 verloor onnodig van Alkmania A1. De scheids was volgens de spelers prima, maar de grensrechter van Roodenburg vergat een keer te vlaggen voor buitenspel en daardoor won Alkmania deze wedstrijd. Als grensrechter moet je volledig geconcentreerd zijn op het spel en “niet horen” wat er achter je wordt geroepen, want voordat je het weet ben je te laat met het vlagsignaal en twijfel je of het wel of geen buitenspel is.

Uitslagen zaterdag 19 februari

Haaglandia/W Roodenburg: 0-2
Roodenburg 2 - Rijnvogels 3: 3-3
Roodenburg 3 - Noordwijk 6: 0-2
Lisse 7 - Roodenburg 4: 7-8
Roodenburg A1 - Alkmania A1: 1-2
Gr Willem VAC C2 - Roodenburg C1: 4-2
DOSR D4 - Roodenburg D2: 3-6
Quick Boys E 10 - Roodenburg E2: 2-2
Oegstgeest F2 - Roodenburg F2: 3-2
Rijnvogels F4 - Roodenburg F3: 1-2
Katwijk F8 - Roodenburg F4: 2-5

Het wedstrijdverslag van de website van Haaglandia:
Zaterdag 1 ziet Roodenburg met volle winst huiswaarts keren (0-2)

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Wigleven nam ons elftal het initiatief. De ene na de andere aanval werd opgezet en onze bezoekers moesten voluit aan de bak om de Haaglandia aanvalsdriften onschadelijk te maken. Met vereende krachten slaagden zij daarin en na een kwartiertje zagen zij zelfs kans om met snel uitgevoerde counters het onze verdediging af en toe moeilijk te maken. Niettemin bleef ons elftal de lakens uitdelen zonder te kunnen stellen, dat er echt goede scoringskansen werden gecreëerd. In de 20ste minuut werd Khalid. M., in mijn ogen binnen de zestien gevloerd, en zou dit een penalty moeten opleveren maar helaas voor ons zag de scheids dit iets anders, want hij legde de bal niet op de stip maar buiten het strafschopgebied. De daarop volgende vrije trap belandde precies in de handen van de Roodenburg keeper.

De Richard Douw formatie toonde veel werklust en was in die fase ook de betere ploeg alleen de afwerking van de redelijk goed opgezette aanvallen liet veel te wensen over. Roodenburg toonde ook de nodige vechtlust en het countervoetbal, dat zij speelde, was zeker niet ongevaarlijk.De rust ging in met een 0-0 stand.

Na de theepauze kwam in de 50e minuut Roodenburg op een 0-1 voorsprong. Uit hun strafschopgebied werd de bal hard naar voren gepeerd. De bal bereikte op onze helft de enige daar aanwezige Roodenburger, die met een bekeken lobballetje over Jaap v/d G. de bal via binnenkant paal binnen zag gaan. Dat was voor onze mannen een domper van jewelste. De Leidenaren kregen daarentegen vleugels door deze opsteker. Trainer Douw paste nog wat wissels toe maar ook zij waren niet bij machte om onze voorhoede succesvol te doen opereren. In een alles of niets poging om de stand een beter aanzien te geven werd door ons team het accent volledig op de aanval gelegd en werd de verdediging enigszins verwaarloosd. Door deze tactiek kregen onze gasten door balverlies aan onze kant - en dat kwam teveel voor-, de mogelijkheid om de bakens te verzetten en op jacht te gaan naar nog een doelpunt. Dat lukte zowaar in de 80st minuut. 0-2.

Even later wist onze doelman Jaap met een prima ingreep nog een derde goal te voorkomen. Ons elftal kreeg nog een paar scoringskans(jes) maar het zat vanmiddag allemaal niet mee. De goede wil om een beter resultaat te boeken was er wel maar de uitvoering om dit te bereiken gaf niet thuis. Natuurlijk liep onze ploeg ook tegen de nodige pech aan, maar het was ook zo’n wedstrijd waarvan je kunt zeggen “al speel je tot sint-juttemis” een Haaglandia doelpunt zal niet vallen. Jammer dat het door beide partijen vertoonde spel niet zodanig was dat het de ijzige kou deed vergeten. Na het laatste fluitsignaal kon Roodenburg met 3 winstpunten op zak terug naar Leiden.

Ik wil niet aan doemdenken doen maar het is een feit dat door deze nederlaag Zaterdag 1 in de gevarenzone is beland. Gelukkig staan er nog de nodige wedstrijden op het programma om uit die zone te komen. Wanneer met dezelfde werkinstelling als vanmiddag wordt gespeeld dan moet het wel heel gek lopen als de nog benodigde punten niet worden behaald.


Het voetbalgebeuren op zondag

De zondag 1 speelde uit bij koploper Hoekpolder. Het werd een regelmatige nederlaag.

De wedstrijd van het tweede team ging niet door, omdat Nieuwkoop 3 te weinig spelers had.

Er waren 2 bekerwedstrijden. Roodenburg 4 won nipt van Teylingen 5 en Roodenburg 6 was duidelijk de baas over Voorschoten 6. Beide teams gingen in de beker een ronde verder. Het vijfde team tekende voor de brilstand bij Docos.

Uitslagen zondag 20 februari

Hoekpolder - Roodenburg: 4-0
Roodenburg 2 - Nieuwkoop 3: uitg
Roodenburg 3 - DOSR 6: 2-5
Roodenburg 4 - Teylingen 5: 3-2
Docos 8 - Roodenburg 5: 0-0
Roodenburg 6 - Voorschoten 6: 6-1


Komende week

Aanstaande zaterdag is de derby tegen Oegstgeest. Het is een treffen van bekenden en daarom is het bedrijf van Maarten van Kooperen (Servicebouw) de ballensponsor.

Zaterdag 2 wil graag kampioen worden en dan moet er worden gewonnen van Voorschoten 4. Maar liefst 4 zaterdagteams spelen thuis dus zal het gezellig druk zijn op Noord.

De zondag speelt thuis tegen Zoetermeer. De uitwedstrijd liep niet zo, zoals de beide clubs graag hadden gezien. Een lekkere pot spelen kan een goed medicijn zijn.

Programma zaterdag 26 februari

Roodenburg - Oegstgeest: 14.30 uur
Roodenburg 2 - Voorschoten 4: 12.00 uur
Roodenburg 3 - UVS 2 za: 11.30 uur
Roodenburg 4 - UDO 2: 13.30 uur
Roodenburg D1 - Quick boys D5: 10.00 uur
Roodenburg D2 - Woubrugge D3: 10.00 uur
UDO F1 - Roodenburg F1: 9.00 uur
Valken F4 - Roodenburg F3: 11.00 uur
Quick Boys F16 - Roodenburg F4: 8.30 uur


Programma zondag 27 februari

Roodenburg - Zoetermeer: 14.30 uur
Roodenburg 2 - Lisse 3: 11.00 uur
Roodenburg 3 - Lugdunum 1: 12.00 uur
Kickers 6 - Roodenburg 4: 11.00 uur
MMO 4 - Roodenburg 5: 11.00 uur
Warmunda 6 - Roodenburg 6: 14.00 uur

 

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.