Roodenburg Actueel 2011 - week 9

 

Fair play bij Roodenburg (2)

Bij Roodenburg zetten wij dit jaar in op het thema Fair Play. Dat het er niet elke week sportief aan toe gaat, ondervinden wij en vele andere verenigingen. Om gedrag van spelers te kunnen veranderen, publiceren wij regelmatig situaties die voorkomen tijdens wedstrijden. In het eerste verhaal, gepubliceerd in Roodenburg Actueel nummerr 5 van 2011 ging het om de zorg voor een geblesseerde speler. Het verhaal is nog steeds raadpleegbaar. Ga naar de website, kies het item Info boven aan en klik dan op Roodenburg Actueel archief.

Het 2e verhaal gaat over een gebeurtenis tijdens een E-wedstrijd. De ploeg van Kees speelde tegen de concurrent, een team uit hetzelfde dorp. Er was dus sprake van een echte derby. Op de lagere school was deze wedstrijd het gesprek van de dag. Zijn klasgenoten waren naar Kees toegekomen, zaterdag spelen we tegen jou en wij gaan winnen!

Zaterdagmorgen was Kees al vroeg op de club. Zijn ouders waren meegekomen, want het was een belangrijke wedstrijd, maar ook de ouders van de tegenpartij wilden deze derby niet missen.

Vlak voor rust was de stand 2-1 voor de ploeg van Kees. De tegenpartij zette echter goede aanvallen op en bij een van die aanvallen schoten zij de bal hard op het doel. De scheidsrechter stond aan de zijkant en kon niet zien of Kees de bal tegen zijn voet of tegen zijn hand had gekregen. Maar door die actie werd de bal wel tegengehouden. De jongens van de tegenpartij mopperden en dat was een reden voor de scheidsrechter om naar Kees toe te gaan.

Hij vroeg hem: Kees speelde je de bal met de handen, maakte je hands? Kees antwoordde volmondig ja, hij had ook neen kunnen zeggen, want de scheidsrechter had niets gezien. Door zijn eerlijke antwoord, was de scheidsrechter genoodzaakt om de tegenpartij een penalty te geven. Zijn klasgenoot schoot de bal onberispelijk in. De ruststand werd daardoor 2-2.

In de 2e helft speelde het team van Kees tegen de wind in en verloor uiteindelijk met 3-5. Na afloop van de wedstrijd kwam zijn trainer, de leider van de tegenpartij, naar hem toe en feliciteerde Kees. De wedstrijd was verloren, maar Kees kreeg de complimenten, want door zijn antwoord was de wedstrijd eerlijk verlopen.

Zouden jullie dat ook doen? Een wedstrijd verliezen door de scheidsrechter te helpen bij het nemen van een beslissing? Of zouden jullie dit niet doen met de gedachte dat winnen belangrijker is en dat je soms een beetje gemeen moet zijn.

Fair Play heeft alles te maken met de manier waarop je met elkaar omgaat. Voor oudere Roodenburgjeugdspelers die op bezoek gaan in de polder is dat soms lastig, maar dat is omgekeerd eveneens het geval als jongens uit de polder naar de grote stad komen. Ze komen buiten het voetbal zelden met elkaar in aanraking. Toch verlangen wij van ze dat ze op de juiste manier omgaan met de regels, respect voor elkaar, de verantwoordelijkheid om altijd sportief te spelen en gelijkheid van kansen.

Opdracht

Een sportieve wedstrijd spelen geeft meer voldoening dan een wedstrijd spelen met een gestolen doelpunt. Fair Play houdt in dat je eerlijk bent tegenover de scheidsrechter, de tegenstander en je medespelers. Een belangrijke waarde voor een goede levenshouding.

Vraag als ouder/trainer eens een aantal redenen waarom uw zoon of dochter voetballen zo leuk vind. Doel is dat kinderen zich bewust worden van de aantrekkelijke aspecten van sporten en bewegen. En informeer eens naar de reactie van uw zoon als de arbiter hem zou vragen of hij wel of niet hands zou hebben gemaakt. U ziet dat wij ouders betrekken in de sportieve opvoeding van de kinderen, want trainers en begeleiders kunnen dit niet alleen.


Deze week

Het is snoeitijd, vele bomen en struiken worden ontdaan van takken en overal zijn houtsnippers te zien.

De commissie Goed Gedrag maakt de laatste weken “overuren” en dat is geen goede zaak. Iedere Roodenburger die een rode kaart pakt of betrokken is bij een incident, dient zich op maandagavond te verantwoorden. Fout gedrag wordt niet getolereerd, ook al gebeurt dit in het heetst van de strijd. Bij veel verenigingen wordt het vaak met de mantel der liefde afgedekt, bij Roodenburg kom je er niet mee weg. De bedoeling is dat de vereniging respect uitstraalt. De verhalen hierboven helpen de leden/ouders daarbij. Na een gesprek krijgen de opgeroepen leden vaak de opdracht iets voor de club te doen. Op die manier ervaren ze wat er werkelijk gebeurt in de club en wat hun rol is in het verenigingsleven.

Veel jeugd was er tijdens de vakantie op het kunstgrasveld te vinden. Het blijft de speelplaats voor de buurt. Het gaat ook gepaard met schade.

Dinsdagmiddag werd het record aantal deelnemers aan het kaarten en sjoelen weer aangescherpt. Tijdens het kaarten werd er een potje verloren, omdat er niet werd geroemd toen er “vier vrouwen” op tafel lagen. Zou het met de cultuur hebben te maken? Want het gebeurde door iemand die dat vanuit zijn cultuur niet mag. Zijn potje ging daardoor verloren en de tegenstanders konden er hartelijk om lachen.

Woensdag viel er “ijswater”. Een aantal F-junioren was bezig met het trappen met de wreef. Het leek op een individuele “spitsentraining”.

Donderdag tijdens de vakantie trainden de E2 en D1. Bij de E2 probeerden we de pass met de binnenkant voet te verbeteren. Bij de D1 was dit de looptechniek en daarvoor werden snelheidsladders gebruikt. Verder oefenden ze het inspelen, kijken, aanbieden en positie kiezen in een oefening. Er moest daarbij ook worden gedacht. Het as een moeilijke oefening die komende week zal worden herhaald, maar vele elementen van het combinatiespel zitten in een oefenvorm verwerkt.


Het voetbalgebeuren op zaterdag

Veel ouders hebben het idee dat als het schoolvakantie is dat er dan op zaterdag niet wordt gevoetbald en dat er niet wordt getraind. Bij de wedstrijden die wel doorgingen viel op dat niet alle teams compleet waren en daarmee dupeer je het team. Aan de andere kant moet een minderheid extra zijn best doen, is er nog meer weerstand en dat is weer uitstekend om een goede voetballer te worden. Hoeveel jeugdtrainers zijn er in Nederland die hun team laten spelen met een mannetje minder? Alleen Melbi Raboen paste dit bewust toe in oefenwedstrijden.

De jeugdteams van Roodenburg hadden zaterdag hun dag niet. Daarom weinig overwinningen. Leuk was het dat de E2 kon oefenen tegen Lugdunum. De uitslag viel wat te hoog uit, maar toch maakt het team progressie.

Vanaf 11.00 uur begon het te storten. Om half een stonden de doelen al blank van het hoofdveld en moest de consul de wedstrijd van het eerste afgelasten. De wedstrijden van 2, 3 en 4 zijn wel doorgegaan. Alle punten bleven in Leiden.

Uitslagen zaterdag 26 februari

Roodenburg - Oegstgeest: afg
Roodenburg 2 - Voorschoten 4: 3-1
Roodenburg 3 - UVS 2 za: 5-2
Roodenburg 4 - UDO 2: 6-1
Roodenburg D1 - Quick boys D5: 0-1
Roodenburg D2 - Woubrugge D3: 3-3
Roodenburg E2 - Lugdunum E2: 0-13
UDO F1 - Roodenburg F1: 4-2
Valken F4 - Roodenburg F3: 7-1
Quick Boys F16 - Roodenburg F4: 6-0


Het voetbalgebeuren op zondag

Alle wedstrijden waren afgelast.


Komende week weer beperkt programma

Velen genieten nog steeds van de voorjaarsvakantie en daarom is er ook dit weekend een beperkt programma. Wel zijn er oefenwedstrijden mogelijk. De F1 oefent tegen Docos en mogelijk zijn er nog meer teams die gaan oefenen.

Roodenburg 1 moet zorgen dat komende zaterdag de punten in Leiden blijven. Zaterdag 2 gaat op bezoek bij koploper Kagia 2. Wanneer de ploeg geconcentreerd de klus gaat aanpakken en als men mekkeren voorkomt, moet het lukken.

Roodenburg - Soccer Boys: 14.30 uur
Kagia 2 - Roodenburg 2: 12.00 uur
Roodenburg 4 - RCL 9: 12.00 uur
Roodenburg A1 - ASC A1: 14.30 uur
Roodenburg C1 - Blauw Zwart C2: 10.00 uur
Teylingen D1 - Roodenburg D1: 9.00 uur
Roodenburg D2 - DWO d7 M: 10.00 uur

Oefenen

Docos F1 - Roodenburg F1: 11.00 uur

Programma zondag 6 maart

Roodenburg - Celeritas: 14.30 uur
Roodenburg 3 - UDO 4: 12.00 uur
UDO 5 - Roodenburg 4: 14.00 uur
Roodenburg 5 - Lugdunum 4: 13.00 uur
Foreholte 10 - Roodenburg 6: 10.00 uur

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.