Roodenburg Actueel 2011 - week 10

 

De sportclub als buurthuis

De sportclub wordt steeds meer het buurthuis van de toekomst. Clubs die hebben meegedaan aan het project Tijd voor Sport zijn aantoonbaar sterker, groter en maatschappelijk bewuster geworden. Zij tonen aan dat sport in achterstandswijken een belangrijke bijdrage levert aan leefbaarheid en gezondheid. Veel jongeren hebben de weg gevonden naar de georganiseerde sport. Via het sporten komen ze in aanraking met structuur. Je moet aanwezig zijn op het afgesproken tijdstip, discipline en inzet wordt van je gevraagd en sport is verder een sociale bezigheid. Roodenburg is in Leiden de enige club waar het project Tijd voor Sport bijna volledig is uitgevoerd. Aan de andere kant van Leiden ging het mis.

Al jaren fungeert de club in het weekend als buurthuis. Heel veel jongeren komen vergezeld van vrienden vrijwillig naar het kunstgrasveld om een balletje te trappen. Is er live Eredivisie voetbal, dan ziet men dat oud en jong naar het clubgebouw komt om samen te kijken naar het voetbal. Bij sportvelden die niet in een wijk liggen en waar geen standaardteam thuis speelt, zie je op zondag “kind nog kraai”.

Mede dankzij Tijd voor Sport is het aantal jeugdteams gegroeid, maar die groei is wel geleidelijk gegaan, want teams worden pas ingedeeld als er voldoende begeleiding is. De club bepaalt daarbij zelf het groeitempo. De fout uit het verleden van het aannemen van kinderen zonder dat er begeleiding is, wordt niet meer gemaakt. De hulp van ouders is daarbij onontbeerlijk. We kunnen ouders gebruiken bij het geven van training en bij het begeleiden van het team. Ouders moeten inzien dat ze onontbeerlijk zijn bij het vervoer naar uitwedstrijden. Hierdoor stimuleren zij hun voetballende zoon. Maar naast ouders zijn het vooral de jongeren tussen de 18 en 30 jaar die de taak van trainer en begeleider hebben opgepakt. En als we de geruchten mogen geloven, willen volgend jaar weer 3-4 man begeleider/trainer worden bij de club.

De grootste uitdaging is hoe begeleid je al die trainers/begeleiders. Nu wordt er om de drie weken overleg gepleegd en worden zaken over training en begeleiding besproken. Dit gebeurt hoofdzakelijk via een intern leerplan dat is gebaseerd op wat de KNVB en de DFB voorschrijven. Trainers die bij Roodenburg actief zijn, worden regelmatig geobserveerd en krijgen dan tips over lesgeven, voetbaltheorie, enz.

Het project Tijd voor Sport kon slagen doordat er draagkracht was in bestuur en bij de vereniging. Bij Roodenburg heeft de jeugd altijd een belangrijke plaats ingenomen in de vereniging. De jeugdleden van nu zijn de bestuurders van 2030. Naast voetballen moeten spelers andere talenten ontwikkelen via de club. Niet voor niets zijn het vaak mensen uit Noord die een carrière maken. Is het niet als voetballer, dan is het wel als bestuurder, als ondernemer, enz.

De gemeenten in het land hebben ingezien dat het project heel belangrijk kan zijn voor buurten. De KNVB is zich daarvan eveneens bewust.

Wat zou de volgende stap moeten zijn?

Wanneer zich steeds meer mensen aanmelden als begeleider, moet je zorgen dat deze mensen via cursussen worden geschoold. De uitdaging van de KNVB moet zijn dat zij sponsorinkomsten besteden aan het gratis of goedkoop ter beschikking stellen van die cursussen. Hierdoor worden bond, clubs en personen nog sterker.

Roodenburg moet bekend worden bij sponsors die hun gelden willen doneren voor projecten die van grote maatschappelijke waarde zijn. Veel grote bedrijven zien dat als hun missie. Naast topsport is er veel sponsorgeld beschikbaar om maatschappelijke zaken te ondersteunen. Misschien moeten wij ons op dit punt veel meer profileren?

Er wacht ons een grote uitdaging. Hoe sterk is Roodenburg in 2015? Om dit te bereiken moet in 2011 het fundament worden gelegd. Dat kan alleen als velen daar nu de handen uit de mouwen voor willen steken.


Deze week

Dinsdagmiddag was het gezellig druk op de club. Een van onze oudste leden Kees van der Voort wilde zelf stilzitten bij de laatste kaartronde. Met meerdere grote plastic zakken werden de afvalbakken geledigd en maakte hij een ronde over het kunstgrasveld. Door de vakantie lag daar genoeg zwerfvuil. Op maandagavond bleek dat Kees Boer zich ook stoort aan het vele zwerfvuil. Waarschijnlijk gaat het meerderen aan het hart dat het beter kan met “overtollig zwerfvuil “op ons complex.

Deze week heeft de accommodatie de volle aandacht van het bestuur. Op vrijdag werd er een “schouw” gehouden. Het was een inspectietocht, waarbij bestuurders en deskundigen in de eerste schouw keken naar de gebouwen. Sportpark Noord is in vergelijking met andere sportparken krap behuisd. Iedere vierkante meter moet dus worden benut.

Donderdag was Roodenburg een kopgalg rijker. Goed leren koppen als speler en goed leren stompen als keeper doe je met de kopgalg. In een van de komende Roodenburg Actueels zal aandacht worden besteed aan het gebruik van de kopgalg, want als oud-spelers hebben het vaak over de kopgalg.

Zaterdagmiddag vertrok een grote groep (44 man van de zaterdagafdeling) met de bus en een aantal met eigen vervoer richting Eindhoven. In Carnavalstijd omgedoopt tot Lampengat. Hier vierde de groep carnaval en wie carnaval viert is even alle zorgen vergeten. Uitgaan met zo’n grote groep is toch een teken van binding. Binding is heel belangrijk en een club als Roodenburg hecht veel aan binding. Daarom komen veel oud-Roodenburgers nog regelmatig naar de club. In goede en in mindere tijden. Dat was onder andere de reden dat Roodenburg kon herrijzen.


Het voetbalgebeuren op zaterdag

Droog weer en geen vorst in de grond. Er kon dus in dit carnavalsweekend weer gespeeld worden. De F3 viel net zo vaak aan als GHC F3, maar de “tricolors” wisten veel vaker het doel te treffen.

De C1 maakte er een doelpuntrijke wedstrijd van. Het werd 5-5.

De F1 was in de eerste helft sterker dan de tegenpartij Docos F1, maar die hadden steun van een voor Roodenburg bekende voetbalopa, Peter Dubbeldeman, die de hele wedstrijd verbleef achter het doel van zijn kleinzoon. Hij coachte hem, want voor dat de Roodenburgers gingen schieten, kreeg kleinzoon lief al aanwijzingen van zijn opa. Omdat Sven het doel schoon hield, werd het uiteindelijk 2-0 voor Docos.

Bezoekers van ASC herkende de A1-ploeg van Roodenburg van voor de winter niet meer.

Roodenburg zaterdag 1 kreeg na de rust snel 2 doelpunten om de oren en had voldoende tijd om de aansluittreffer te maken. Verschillende Roodenburgers kwamen oog in oog met de keeper van Soccer Boys, maar ze weigerden de trekker over te halen.

De D2 won op een heel veld van de meiden van DWO.

Zaterdag 2 speelde bij koploper Kagia 2. Een overwinning had de ploeg wat dichterbij gebracht, maar de wedstrijd eindigde in 2-2. De E1 oefende tegen de E2. Het werd 7-2, maar het belangrijkste was dat alle E-junioren in de weer zijn geweest.

De D1 verloor tenslotte van Teylingen D1, de koploper. Bij Teylingen speelde Bas Goseling en deze speler is door Ajax gescout. Bas gaat daar proeftrainingen doen en zo zie je maar weer eens. Scouts komen overal kijken als je team maar behoorlijk presteert!

Uitslagen 5 maart

Roodenburg - Soccer Boys: 1-3
Kagia 2 - Roodenburg 2: 2-2
Roodenburg 4 - RCL 9 : 8-0
Roodenburg A1 - ASC A1: 0-8
Roodenburg C1 - Blauw Zwart C2: 5-5
Teylingen D1 - Roodenburg D1: 4-1
Roodenburg D2 - DWO d7 M: 3-0
Oefenen
Roodenburg E1 - Roodenburg E2: 7-2
Docos F1 - Roodenburg F1: 2-0
Roodenburg F3 - GHC F3: 2-7


Het voetbalgebeuren op zondag

De zondag 1 heeft twee spelers met routine kunnen toevoegen aan de selectie en daardoor wist de ploeg weer 3 punten toe te voegen aan het totaal. Roodenburg heeft nu 21 punten uit 15 wedstrijden. Robin van Wieringen en Bilal Badouri hebben vandaag gespeeld, maar daarnaast deed Hassan Bouda uit het tweede team mee. Hassan is een controlerende speler die in dienst speelt van het elftal en dat soort spelers heb je nodig. In het doel stond Benny Rhioues, hij verving de zieke Thieu.

Zondag 3 won weer eens een wedstrijd en Roodenburg 5 kon het niet redden tegen het jongere Lugdunum 4.

Het zesde blijft grossieren in overwinningen. Vroeg in de ochtend waren zij in Voorhout het team van Foreholte de baas.

In de rust van Ajax-AZ ging de laatste ronde er doorheen. Iedereen ging op tijd naar huis, buiten op het kunstgrasveld voetbalden nog 40 kinderen jonger dan 14 jaar. En zo hoort het bij een club waar je als jeugdspeler kan voetballen. Op alle 6 de grotere doelen waren groepjes kinderen actief.

Uitslagen zondag 6 maart

Roodenburg - Celeritas: 5-1
Roodenburg 3 - UDO 4: 7-2
UDO 5 - Roodenburg 4: 1-0
Roodenburg 5 - Lugdunum 4: 1-2
Foreholte 10 - Roodenburg 6: 1-4


Scheidsrechteraanstellingen bij thuiswedstrijden

De organisatie gaat beter lopen als de scheidsrechters tijdig worden ingedeeld voor de volgende week. Samen met de scheidsrechtercoördinatoren proberen we voor de thuiswedstrijden een week van te voren al de namen te kunnen geven van personen die een wedstrijd gaan fluiten. Volgende week gaan alle teams in de wei. Hier het programma en als dit bekend is, staat de arbiter er al bij.


Programma aankomende weekDonderdag 10 maart
Beker

UDO 3 - Roodenburg 2 zo: 20.00 uur

Zaterdag 12 maart

SVC’08 - Roodenburg: 14.30 uur
Ter Leede 4 - Roodenburg 2: 12.30 uur
Lisse 4 - Roodenburg 3: 15.00 uur
Roodenburg 4 - ARC 13: 12.00 uur
Roodenburg 5 - GHC 4: 13.00 uur
Roodenburg A1 - RCL A1: 14.30 uur - scheidsrechter C. van Tol
Roodenburg C1 - RCL C3: 10.00 uur
RKAVV D3 - Roodenburg D1: 8.45 uur
GHC D4 - Roodenburg D2: 12.45 uur
Roodenburg E1 - DOSR E2: 10.00 uur
Voorschoten E15 - Roodenburg E2: 11.30 uur
Katwijk F2 - Roodenburg F1: 9.00 uur
Voorschoten F6 - Roodenburg F2: 10.30 uur
Roodenburg F3 - Foreholte F9: 9.00 uur
Leiden F3 - Roodenburg F4: 9.00 uur
GHC MP 2 - Roodenburg MP1: 9.45 uur

Zondag 13 maart

Roodenburg - GOL Sport: 14.30 uur - scheidsrechter J.J. van Henneveldt
Roodenburg 2 - UDO 3: 11.00 uur - scheidsrechter M. Nour
Roodenburg 3 - Lisse 4: 12.00 uur - scheidsrechter J. Jermouni
ASC 5 - Roodenburg 4: 14.30 uur
Roodenburg 5 - ASC 6 : 13.00 uur eigen scheidsrechter

Beker

Roodenburg 6 - MSV, 71 2: 15.00 uur

 

 

 

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.