Roodenburg Actueel 2011 - week 12

 

Hoe maken we roodenburg nog cooler (1)?

Met het voorjaar in zicht, wordt het wat onrustiger in de dieren- en de voetbalwereld. Vele verenigingen zijn nu al bezig met het in orde maken van hun selectie(s) voor het nieuwe seizoen. Er worden spelers gebeld en er worden talentendagen georganiseerd. Heel veel jongens in Leiden leven in de waan dat ze allemaal via UVS richting FC Twente gaan, maar dat is slechts voor een enkeling weggelegd en de volgende waarschuwing kan geen kwaad. De meeste spelers die de jeugdopleiding van een betaald voetbalorganisatie (BVO) doorlopen, komen niet in het eerste elftal terecht. Het merendeel keert terug naar de amateurs met een ervaring rijker. Dat kan een positieve ervaring zijn, omdat ze in de jeugd leuke wedstrijden hebben gespeeld, maar dat kunnen net zo goed negatieve ervaringen zijn, omdat de BVO hen heeft afgewezen of weggestuurd. Om die reden: je studie gaat voor, want daar moet je later je geld mee verdienen en dat moet je minstens veertig jaar doen. Voetballers zijn na 10 jaar uitgevoetbald en wie dan niet heeft gestudeerd, verschijnt niet aan de top van de “arbeidsladder”.

Veel Leidse jongeren hebben een idool als Brian Ruiz, de spits van FC Twente. Voor al die Roodenburgjongeren is er een ander idool: Bilal Baddaouri is speler van Roodenburg 1 zondag. Hij speelt vanaf de jeugd bij Roodenburg, heeft altijd selectie gespeeld in de jeugd en in de zondag senioren. Daarnaast studeerde Bilal fiscaal recht aan de universiteit van Leiden, terwijl hij thuis woonde. Bilal is nu afgestudeerd en 25 jaar en heeft een baan gevonden als fiscalist bij het grote internationale accountantskantoor van Price Waterhouse Coopers PwC). Hier kan hij een carrière maken die veel meer omhelst dan die van de vaak modale voetballers. En als je kijkt op de website van PwC, zoekt dit bedrijf ieder jaar nieuw “talent”. En dit “talent” moet wel kunnen omgaan met “studieboeken” i.p.v. met de “bal”. Dit wil niet zeggen dat je moet stoppen met voetballen, maar studeren en voetballen is een heel goede mix. Inspanning met je studie, ontspanning met de bal en de vrienden waarmee je voetbalt.

Hoe kunnen we Roodenburg “cool” maken? Daarvoor heb je leden en bestuurders nodig die drie belangrijke eigenschappen bezitten. Ten eerste moeten mensen “enthousiast“ zijn. Ze moeten een ideaal beeld hebben van hoe de club er straks uitziet, welke mensen men er wil ontmoeten. Nieuwe leden laten hun keuze afhangen van hoe hoog het eerste team speelt of men wil betaald worden. Wanneer men dan niet in het eerste elftal komt, is men het jaar later weer weg. Bij Roodenburg zie je dat elftallen vaak bestaan uit “vriendenteams”. Of het nu een selectieteam is of een recreatieteam. De meeste teams staan open voor nieuwe leden en teams blijven vaak jaren bij elkaar. Ze zijn herkenbaar voor het publiek en er is een sterke binding met de club. Jeugdspelers zie je als ze zaterdag gespeeld hebben op zondag weer terug. Bij velen is het gevoel ontstaan: de club is van ons. Door dat clubgevoel steken zij makkelijker de armen uit de mouwen als er wordt gevraagd om iets te doen. Roodenburg is dus een andere club dan een club waar alles draait om de prestatie.

De tweede eigenschap die we moeten hebben om Roodenburg nog cooler te maken is energie. Hoeveel stoppen we daar in om ons doel te bereiken? Hoe reageren we als het eens tegen zit? Energie is dus iets aanstekelijks. Je moet er zin in hebben en anderen moeten zin krijgen om erbij te horen. Je moet mensen bevliegen met een idee. Zo in de trant van: Hoe krijgen we een sterke selectiegroep? Hoe zou ons B-juniorenteam er volgend seizoen moeten uitzien? Hoe kunnen we sponsors bewegen om Roodenburg te willen ondersteunen? Hoe maken we duidelijk dat onze keuken toe is aan “een ster”? Hoe leiden we creatieve voetballers op? Het zijn allemaal voorbeelden van hoe je moet omgaan met energie. En om die doelen te bereiken is dus inzet nodig. Motiveren van mensen doe je alleen als ze betrokken willen worden. En dat bereik je door dat meer mensen anderen erbij trekken.

De derde eigenschap om Roodenburg nog cooler te maken is creativiteit. Het is ook de moeilijkste eigenschap. Het gaat erom dat mensen met ideeën komen en in luttele seconden moet je weten of een idee iets is. Je intuïtie geeft dit vaak al aan.

Bij een club dient men mensen die de bovenstaande drie eigenschappen bezitten te koesteren. In het recente verleden zijn er werkgroepjes ontstaan die een bepaald probleem hebben aangepakt. Denk aan de kledinglijn en het ontwerp van een nieuw shirt met logo. Maar zo zijn er meer problemen aangepakt. Steeds zullen er zich problemen blijven voordoen en het is de kunst om de mensen deel te laten worden van dit probleem. Omdat een vereniging bestaat uit veel leden, is er een goede kans dat de oplossing nabij is.

Een club als Roodenburg en een wijk als Leiden Noord is steeds in beweging. In de wijk komen er nieuwe woningen, een nieuwe school en een allee. In de club is de zaterdagafdeling de laatste jaren sterker geworden en de zondagafdeling herrezen. De jeugdafdeling groeit weer. Dat komt omdat een groot aantal mensen achter de veranderingen stond. Er werd veranderd omdat het leek alsof de club het loodje zou leggen. Nu het weer goed gaat, zijn er soms weer veranderingen noodzakelijk. Dit zijn veranderingen om mee te kunnen gaan met de concurrentie, want stilstaan is achteruit gaan. Veranderingen zijn mogelijk als we vol energie, enthousiasme en creativiteit te werk gaan en dat lukt alleen als velen ervoor gaan.

Een overdenking waard? U kunt uw ideeën spuien via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij zijn benieuwd.


Deze week

Het wordt beter weer, de dagen lengen en het wordt drukker op het kunstgrasveld.

Co, onze gastvrouw uit de kantine, is voor de derde keer opgenomen in het ziekenhuis. Er zijn nog steeds complicaties na een heupoperatie. Zaterdag was zij weer thuis en zat in de kantine.

Donderdagmorgen waren de mannen actief in het clubgebouw. Er werden aardappels geschild voor de salade, de saté werd aangebraden, de bestelling van de drankengroothandel werd naar de koelcel getransporteerd. Buiten waren mensen van de ongediertebestrijding bezig en werden de kleedkamers opgeknapt.

Donderdag kwam het tijdschrift Tijd voor Sport binnen. Veel aandacht was er voor de binding tussen vereniging en ouder.

In april wordt de website vernieuwd, maar nu leest u als ouder al alles hoe een vereniging eruit ziet en wat er van u wordt verwacht en wat zo leuk is om voetbalouder te zijn. Ga eens naar www.voetbalouder.nl.


Het voetbalgebeuren op zaterdag

Om half acht vertrok de C1 al voor een uitwedstrijd naar ARC. Bestuursleden van het hoofdbestuur waren nodig om de groep terug te halen, maar u ziet, er wordt veel inspanning geleverd om deze leeftijdsgroep aan het voetballen te houden. Je kan je alleen afvragen of een wedstrijd om 8.30 uur in Alphen wel ideaal is voor C-junioren. Dit is meer een tijd voor F-junioren.

Alle F-junioren speelden thuis en F4 stond de hele wedstrijd tegen Quick Boys met de rug tegen de muur. Uit was nog verloren met 6-0, nu wist Quick Boys vlak voor tijd te scoren en was het verzet gebroken.

De F1 speelde tegen koploper UDO F1. Roodenburg was technisch de bovenliggende partij, er werd volop aangevallen, maar ze hadden de spelers van UDO nodig voor de score. Twee eigen doelpunten van UDO en twee uitvallen zorgden voor de ruststand van 2-2. Na de rust bleef Roodenburg aandringen. Goed keeperswerk van de doelman van UDO leek te worden beloond. Maar tien minuten voor tijd moest de keeper buigen voor een hard afstandschot.

Na de F1 kwam de F2 aan de beurt. Tegen Oegstgeest F2 werd het uiteindelijk 1-1. Uit was nog verloren, maar nu was de F2 minstens gelijkwaardig. Coach Nourdin zag dat de ploeg goed vooruit was gegaan.

Naast de F2 speelde de mini F. Veel doelpunten en mooie penalty’s waren er te zien.

Op het hoofdveld speelde de D1 tegen Docos D3. Voor de winter werd er nog op de Mors gewonnen. Nu moest de ploeg het onderspit delven en is er dus veel werk aan de winkel voor trainer Robin.

Om 11.00 uur waren er opnieuw twee thuiswedstrijden op het kunstgras. De E2 speelde eveneens tegen Quick Boys en hier was Moutar Diallo het goudhaantje. Hij wist twee keer te scoren en daardoor won de E2 met 2-1.

De F3 speelde tegen Rijnvogels F4. Zij maakten er een doelpuntrijke wedstrijd van. Met 7-4 werd er gewonnen en werden er 3 punten toegevoegd aan het puntentotaal.

De uitwedstrijden waren niet zo succesvol. D2 en E1 verloren hun wedstrijd.

Hoewel er veel wedstrijden waren bij de jeugd mag best worden vermeld dat alle wedstrijden werden gefloten door verschillende clubscheidsrechters en A-junioren. Dat is een goede zaak, want men moet al vroeg ervaring opdoen wat er nodig is om een club te laten draaien.

’s Middags kwamen de senioren in actie. De zaterdag 3 won, de zaterdag 2 heeft een periode titel te pakken, maar leed in korte tijd een tweede nederlaa

De zaterdag 1 hielp koploper Lyra in het zadel. Na een paar minuten lag de bal door slordig uitverdedigen al in het netje. Voor de rust werd het 0-2, maar via een snelle goal kwam men terug in de wedstrijd. Hierdoor kwam de spanning terug in de wedstrijd, maar uiteindelijk werd het vlak voor tijd 1-3 en deed Lyra goede zaken. Zij wonnen en concurrenten RCL en GHC speelden gelijk.

Zaterdag 4 won en zaterdag 5 morste punten in Leiderdorp.

Uitslagen zaterdag 19 maart

Roodenburg - Lyra: 1-3
Roodenburg 2 - Valken 3: 1-5
Roodenburg 3 - Katwijk 8: 3-2
Lisse 5 - Roodenburg 4: 2-7
RCL 7 - Roodenburg 5: 2-2
Leiden A1 - Roodenburg A1: 5-1
ARC C5 - Roodenburg C1: 3-3
Roodenburg D1 - Docos D3: 1-4
Woubrugge D3 - Roodenburg D2: 2-0
Foreholte E4 - Roodenburg E1: 10-2
Roodenburg E2 - Quick boys E 10: 2-1
Roodenburg F1 - UDO F1: 3-2
Roodenburg F2 - Oegstgeest F2: 1-1
Roodenburg F3 - Rijnvogels F4: 7-4
Roodenburg F4 - Quick boys F16: 0-2
Roodenburg MP - Wilhelmus MP: 5-14


Sportief gedrag bij ARC C5– Roodenburg C1

Deze anekdote mag u niet missen. Tijdens de wedstrijd in Alphen a/d Rijn viel er een blessure die behandeld moest worden. Om die reden werd de bal buiten de lijnen gespeeld. Nadat de speler was opgelapt, ging het spel verder met een inworp. Omdat Roodenburg de bal had uitgetrapt, mocht ARC inwerpen. De bedoeling was dat ARC de bal zou terugspelen naar Roodenburg, maar dat werd door de spits van ARC niet begrepen. Hij pikte de bal, die bestemd was voor de Roodenburg verdediging, op, rook een doelkans en scoorde voor ARC. De scheidsrechter moest het doelpunt goedkeuren, want als de bal in het spel is, kan je niet affluiten voor onsportief gedrag. De andere spelers en de begeleiding van ARC zaten met het voorval wel in hun maag. In de geest van het spel geef je de bal terug aan de partij die de bal heeft uitgespeeld om een blessurebehandeling toe te staan. Zij handelden daarom naar de geest van het spel en lieten de spelers van Roodenburg aftrappen. Alle ARC -pelers bleven staan en de stand werd daardoor weer gelijk. Zeer sportief en wie dit in Duitsland had gedaan, was genomineerd voor de sportiviteitsprijs van de maand. Een dergelijk voorval deed zich voor in het district Mittelrhein in Duitsland. Daar werd het gedrag beloond met een oorkonde en kaartjes voor een wedstrijd van Alemania Aachen. Wanneer volgt het district West 2?


Het voetbalgebeuren op zondag

De zondag 1 behoefde niet naar Den Haag. De taferelen na de wedstrijd bij Docos Juventas waren de oorzaak om Juventas dit weekend niet te laten spelen.

Zondag 2 stond met 2-0 voor, maar moest uiteindelijk buigen. Het derde team verloor met 2-1 in Sassenheim. Het vierde met 2-3 van Leidse Boys. Het vijfde speelde verdienstelijk gelijk in een leuke uitwedstrijd bij en tegen FC Rijnland. Scheidsrechter Karel Groenendijk maakte er een leuke pot van. Het zesde team was niet compleet, ze misten voor de rust een penalty. Na de rust kwam SJC langszij via een penalty.

Uitslagen zondag 20 maart

Juventas - Roodenburg: uitg
VVSB 4 - Roodenburg 2: 3-2
Teylingen 3 - Roodenburg 3: 2-1
Roodenburg 4 - Leidse boys 4: 2-3
Rijnland 3 - Roodenburg 5: 2-2
Roodenburg 6 - SJC 13: 1-1


Zaterdagselectie naar NAC

Een avondje NAC stond er na de wedstrijd tegen Lyra op het menu voor onze zaterdagselectie. Dankzij de bemiddeling van de technisch directeur van NAC en onze oud-speler Jeffrey van As was dit mogelijk geworden. Jeffrey is een van de Roodenburgspelers die bij Roodenburg als jong jeugdlid is begonnen en als A-junior werd gescout door Ajax. Hij doorliep dus 8-9 jaar de Roodenburgopleiding. Hij speelde in Ajax A1, daarna Ajax 2, maar kon Ajax 1 niet halen omdat hij Frank de Boer als concurrent linksback voor zich had. Daarna speelde hij o.a. voor MVV en ADO den Haag. Al voorzien van de nodige proviand vertrok het gezelschap omstreeks 17.00 uur richting Breda. Ze genoten van de wedstrijd en de entourage. Na de wedstrijd verbleef de groep nog een tijd in een horecagelegenheid van het stadion.


Wedstrijden aankomende weekProgramma woensdag 23 maart

Roodenburg A1 - RCL A1: 19.30 uur - scheidsrechter C. van Tol

Programma zaterdag 26 maart

DSVP - Roodenburg: 14.30 uur
Roodenburg 2 - Noordwijk 5: 12.00 uur
Noordwijk 6 - Roodenburg 3: 14.30 uur
Roodenburg 4 - Kagia 5: 12.45 uur
Roodenburg 5 - Lisse 6: 13.45 uur
Roodenburg A1 - Voorschoten A2: 14.30 uur
Roodenburg C1 - Quick boys C5: 10.00 uur
Roodenburg D1 - Wassenaar D1: 8.45 uur
Roodenburg D2 - DOSR D4: 11.30 uur
Quick boys E 4 - Roodenburg E1: 10.30 uur
Roodenburg E2 - SJC E6: 10.00 uur
Roodenburg F1 - RCL F2: 10.00 uur
Roodenburg F2 - Quick Boys E6: 9.00 uur
Voorschoten F9 - Roodenburg F3: 8.45 uur
Roodenburg F4 - Katwijk F8: 9.00 uur
RCL MP 1 - Roodenburg MP1: 8.30 uur

Programma zondag 27 maart

Leidse Boys - Roodenburg: 14.30 uur
Roodenburg 2 - SJC 5: 11.00 uur
Roodenburg 3 - ASC 4: 12.00 uur
Boshuizen 3 - Roodenburg 4: 11.30 uur
Roodenburg 5 - Docos 8: 13.00 uur
Boshuizen 4 - Roodenburg 6: 9.30 uur

 

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.