Roodenburg Actueel 2011 - week 13

 

Kinderen leren voetballen door te voetballen

 

Zeist: Bij een voorsprong een wedstrijd “op slot gooien”. Er keihard ingaan en na afloop de aangeslagen tegenstander triomfantelijk een handje geven. Of straffe mandekking toepassen zodat de uitblinker van de tegenpartij geen bal raakt. Iedere voetballer doet het wel eens, maar voor jeugdtrainers is het uit den boze jonge kinderen deze “kneepjes van het voetballen uit te leggen. “Doelpunten maken en doelpunten voorkomen” dat is wat de F-pupil wil. De bal afpakken, dribbelen en schieten op doel. Als leider en coach volg je hem hierin en vertel je hem niet voortdurend wat te doen”.

 

 

Kinderen leren voetballen door te voetballen, zo staat het in het eerste deel van “allemaal uitblinkers” boeken. Een waarheid als een koe, maar niet voor iedere trainer, ouder of andere enthousiasteling die voor het eerst voor een groep E-tjes of F-tjes staat. De verwachtingen zijn vaak hoog gespannen. “We komen trainers tegen die inderdaad de wedstrijd op slot willen gooien omdat ze kans maken op het kampioenschap,” zegt men vanuit de KNVB-academie. Maar een F-pupil is daar helemaal niet mee bezig. Die willen gewoon lekker voetballen.
 
De KNVB adviseert clubs hoe zij zich bezig zouden moeten houden met de manier waarop trainers voor de groep staan. Voor de beginnelingen onder de trainersstaf is er extra aandacht. “Kinderen, die als mini’s, F- of E-pupillen gaan voetballen, krijgen voor het eerst met het spel te maken. Dan is het van belang dat dit op een goede en verantwoorde manier gebeurt. Anders haken kinderen af en zijn we ze voorgoed kwijt.
 
De jongste voetballers krijgen niet allemaal te maken met een trainer als Bert van Marwijk – iemand die precies weet wat hij de groep moet voorschotelen. Zo gaat het bij menig voetbalclub. De moeder die twee keer komt, is leider van het team, de vader die zich drie keer laat zien, wordt als trainer gevraagd. Bij Roodenburg hebben we naast een enkele ouder vooral jonge mannen en vrijwilligers die voor de groepen staan. Een heel diverse groep en eigenlijk zijn we nog naarstig op zoek naar een aantal mensen, die weinig verstand hebben van voetballen, maar des te meer van pedagogiek.

 

 

Een goede voetballer hoeft niet perse een goede trainer te zijn. We komen als KNVB vaders tegen die jarenlang de hoofdklasse hebben gespeeld. Die vinden het geweldig het team van zoonlief te leren voetballen, maar vergeten dat de jongens maar net zijn begonnen. Dan moet je niet komen aanzetten met moeilijke positiespelen. Je merkt het ook langs het veld. Ga op zaterdagochtend maar eens naar het veld en luister mee naar de aanwijzingen die kinderen van ouders en leiders krijgen. Die hebben het doodleuk over “druk zetten” of “de ruimte in lopen”. Die kinderen hebben geen idee waar ze het over hebben natuurlijk.
 
Om verenigingen te helpen is er een serie van drie boeken uitgegeven door de KNVB. Allemaal uitblinkers voor F-, E- en D-pupillen zijn boeken en dvd’s voor trainers die met deze leeftijd werken. In twaalf uur tijd leren ze een training geven die is afgestemd op de leeftijd van deze voetballers. Dit is een laagdrempelige manier om de doelgroepen te bedienen. De boeken zijn toegankelijk geschreven – je hoeft niet gestudeerd te hebben om de stof te begrijpen. Ook de dvd’s zijn door de verenigingen beschreven als zeer duidelijk. De KNVB voegt daar binnenkort nog oefenstof voor de mini’s aan toe.
 
Bij Roodenburg worden de boeken en dvd’s al gebruikt. Zoals we in de vorige Actueel al hebben geschreven , beschikt de club over creatieve denkers. Aan de hand van dit artikel hebben wij nieuwe plannen. En die zijn of gaan we t.z.t. uitvoeren.
 
Dit is artikel is een bewerking van artikel uit de uitgave Tijd voor Sport. Roodenburg doet mee aan dit project. 

 


 

Deze week

Naar aanleiding van het artikel over de carrière van Bilal Baddouri kwamen er meerdere positieve reacties binnen. Hebben de ouders of de kinderen dit gelezen en doen ze er wat mee? Moeten wij tegen de kinderen vertellen dat een maatschappelijke carrière belangrijker is dan een voetballoopbaan waarvoor er maar een enkeling slaagt. Dit is zeker voor D- en C-junioren een gespreksthema voor de leider met zijn team.

 

 

Dinsdagmiddag as het MORA-dag. Bram was aan het frituren. De ene snack moest 3 minuten in het vet, de ander 5 minuten en de volgende 7 minuten. Ze genoten er met volle teugen van onder het genot van muziek uit de zeventiger jaren.

 

 

Dinsdagavond waren er problemen met de stroomvoorziening die woensdagmorgen werden opgelost. Een relais was er stuk in de buurt van de hoofdschakelaars.

 

 

Woensdagavond speelde de A1 thuis tegen RCL. Het bestuur stelde zich op het standpunt dat als er een activiteit is, dan moet het clubgebouw open zijn. Het is de manier om de gasten te ontvangen. Onze “vaste gezichten” zijn deze avond het uithangbord van de club. Voor de wedstrijd en na de wedstrijd werd er nog een nieuw doelnet gehangen. In een spannende wedstrijd verloor onze A1 maar nipt van koploper RCL A1 met 2-3.

 

 

Deze week zijn de F junioren bezig met teamwedstrijden. Daarbij bepaalt het handelen van het ene team hoe lang de andere twee groepen een partijspel kunnen spelen en punten kunnen scoren. Net als maandag gingen de kinderen volledig op in hun spel. Daarbij toonden zij emotie en dat hoort in het leerproces. Kijkend naar de instructie-dvd van de KNVB wordt het “opgaan in het spel” door de kinderen niet toegepast.

 

 

Overdag vonden er deze week verschillende besprekingen plaats. Er werd gesproken over de toekomst van de club.

 


 

Het voetbalgebeuren op zaterdag

Een weekend met heel veel thuiswedstrijden en dat betekende veel leven in de brouwerij. De spits werd zaterdagmorgen afgebeten door de F4. Zij waren duidelijk sterker dan Katwijk.

 

 

Op het veld ernaast ging het om de eerste plaats. Quick Boys won uiteindelijk met 2-3 in een spannende wedstrijd. Na de wedstrijd was er veel Katwijk-gejuich, want het kampioenschap was door deze wedstrijd “binnen”.

 

 

De F1 speelde zijn vierde wedstrijd tegen RCL F2. De ploegen kennen elkaar inmiddels, want in de voorjaarsreeks en de najaarsreeks zijn de teams tegen elkaar uitgekomen. Roodenburg F1 won met 2-1, maar had het de tweede helft nog knap benauwd. Bij voetbal.nl is de stand niet geheel juist. In de stand staat dat Katwijk F2 – Roodenburg F1 2-0 is, maar de echte uitslag is 1-3 en daardoor heeft Roodenburg nu 8 wedstrijden gespeeld en 15 punten.

 

 

De E2 kwam met 2-1 voor, het was niet voldoende, want SJC scoorde 5 minuten voor tijd 2-3. De D1 was al vroeg in de weer. In een gelijkopgaande wedstrijd werden de punten gedeeld.

 

 

Een belangrijke constatering bij veel wedstrijden was de omschakeling bij de diverse teams. Wanneer men in de aanval is, lopen veel spelers een stapje harder dan als er moet worden verdedigd. Er waren diverse spelers die als we de bal niet hebben wandelen en niet meer aanspeelbaar zijn. Dit noemen we omschakelen. Is men de bal kwijt, dan moet men juist nog harder sprinten/lopen om de bal weer terug te veroveren of in positie te staan. Bij voetballen gaat het om twee hoofdzaken; aanvallen en verdedigen. Veel spelers beschouwen dit verdedigen als “vuil werk” dat je niet moet doen, maar in een team gaat het niet alleen om doelpunten maken, maar net zo goed om doelpunten voorkomen. Bij Roodenburg denken we dat we eerst moeten scoren anders hebben we niet gevoetbald. Er zijn verenigingen die uitgaan van de stand 0-0 en daarmee hebben we een punt. Weten we dan ook nog te scoren, dan is dit meegenomen.
 
De zaterdagsenioren weten wat winnen is. De zaterdag 1 won bij DSVP, de zaterdag 2 won van Noordwijk en speelt komende week het restant uit van de wedstrijd tegen Voorschoten. Ook zaterdag 4 en 5 hielden de punten thuis. Het was natuurlijk niet allemaal hosanna. Zaterdag 3 verloor in Noordwijk en de A1 liet Voorschoten A2 met 3 punten vertrekken.

 

Uitslagen zaterdag 26 maart

 

DSVP - Roodenburg: 1-2
Roodenburg 2 - Noordwijk 5: 3-1
Noordwijk 6 - Roodenburg 3: 3-1
Roodenburg 4 - Kagia 5: 3-0
Roodenburg 5 - Lisse 6: 3-0
Roodenburg A1 - Voorschoten A2: 2-3
Roodenburg C1 - Quick boys C5: 4-7
Roodenburg D1 - Wassenaar D1: 1-1
Roodenburg D2 - DOSR D4: 1-3
Roodenburg E2 - SJC E 6: 2-3
Roodenburg F1 - RCL F2: 2-1
Roodenburg F2 - Quick Boys E6: 2-3
Voorschoten F9 - Roodenburg F3: 7-2
Roodenburg F4 - Katwijk F8: 12-0

 


 

Het voetbalgebeuren op zondag

Zondag 6 is volop in de race om het kampioenschap. Het liefst speelt het team wat later op de zondagmiddag, want de zaterdagnacht is voor menigeen heilig. Tegenstander Boshuizen 4 had het tactisch strijdplan aangepast. We zetten de aanvangstijd op zondagmorgen om 9.30 uur en we laten de zomertijd ingaan. Misschien verschijnen er wel minder manschappen? De uitslag moet u verschuldigd blijven, maar na Roodenburg 6 speelde Roodenburg 4 bij Boshuizen. Dit team won met 2-6 en men vertelde dat het zesde eveneens had gewonnen.

 

 

Zondag 2 was duidelijk te sterk voor SJC. Met 7-1 werd er op de zondagmorgen vroeg een monsterscore geboekt.

 

 

Zondag 3 verloor, zondag 5 hield de stand in evenwicht.

 

Zondag 1 speelde slordig tegen Leidse Boys. Pas in de tweede helft werd de score geopend en nadat diverse spelers van de Boys krampproblemen hadden kon de score worden opgevoerd. Komende week komt FC Zoetermeer op bezoek en dat zal meer energie kosten.

Uitslagen zondag 27 maart

Leidse Boys - Roodenburg: 0-2
Roodenburg 2 - SJC 5: 7-1
Roodenburg 3 - ASC 4: 1-3
Boshuizen 3 - Roodenburg 4: 2-6
Roodenburg 5 - Docos 8: 3-3
Boshuizen 4 - Roodenburg 6: 9.30 uur ?

 


Feestavond lottocommissie

 

Zaterdag 16 april, aanvang 20.00 uur

Een keer per jaar wordt de feestavond van de lottocommissie gehouden. Een avond met live optredens en lekker eten. De artiesten die deze avond optreden zijn Marco Kins en Rob Griekspoor. Deze laatste zanger staat bekend om zijn repertoire van Tom Jones.

 

In Leiden hebben we Leiden Culinair, waar de Leidenaar in de zomer naartoe gaat om te genieten van culinaire hoogstandjes. In Leiden Noord hebben we het TamTam festival en de feestavond van de lottocommissie. Bij het festival kan men genieten van exotische gerechten.

 

 

De leden van de lottocommissie maken al jaren een warm en een koud buffet. Salades, (huzarensalade, vissalade, gevulde tomaten), maar ook een warm buffet met vele Indonesische specialiteiten, worden door een uitgebreide keukenploeg klaargemaakt. Een klus van meer dan een dag. Het is dan ook niet vreemd dat mensen 3x opscheppen. De kosten per persoon voor deze avond zijn € 13,50.
 
Er zijn kaarten te koop bij Bram Pardon of Piet Blankenstein. Dit kan op donderdagavond of in het weekend. U kunt ook terecht bij onze kantinebeheerder Dirk van der Zwart tel. 06-53698654.


Wedstrijdprogramma volgend weekend

Programma zaterdag 2 april

Roodenburg - Forum Sport: 14.30 uur
Roodenburg 2 - Voorschoten 4: 12.00 uur
Rijnsb Boys 7 - Roodenburg 3: 14.00 uur
Roodenburg 4 - Kagia 3: 12.00 uur
Roodenburg 5 - VVSB 4: 14.30 uur
GHC A1 - Roodenburg A1: 11.30 uur
Blauw Zwart C2 - Roodenburg C1: 10.30 uur
Roodenburg D1 - UVS D4: 10.00 uur
ARC D12 M - Roodenburg D2: 8.30 uur
Oegstgeest F2 - Roodenburg F2: 8.30 uur
Roodenburg MP - Zoetermeer MP: 10.00 uur

Programma zondag 3 april

Roodenburg - Zoetermeer: 14.30 uur
Roodenburg 2 - Foreholte 3: 11.00 uur
Roodenburg 3 - Lugdunum 1: 12.30 uur
VUC 6 - Roodenburg 4: 12.00 uur
Roodenburg 5 - Van Nispen 3: 10.30 uur
Roodenburg 6 - Leidse Boys 4: 14.30 uur

 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.