Roodenburg Actueel 2011 - week 14

 

De kopgalg is terug 

Het was een wens van de jeugdtrainers: er moest weer een kopgalg komen op sportpark Noord. Een kopgalg is een apparaat dat wordt gebruikt bij het aanleren van het koppen. De D-juniorenleeftijd is de geschikte leeftijd om deze techniek te perfectioneren. Recent kreeg de zondag 1 van Roodenburg diverse kopkansen. Maar iedere geplaatste voorzet schampte slechts een hoofd, met als gevolg dat er die middag niet koppend werd gescoord. Wanneer de spitsen vroeger “aan de galg hadden gehangen”, hadden er zeker meer ingegaan.

 

In mijn kop staat het al: de kopgalg is terug. In de begin jaren tachtig had Roodenburg op het trainingsveld een drietal kopgalgen. Deze waren geplaatst achter een wand, zodat de wind er geen vat op kon krijgen. Roodenburg speelde met de A1 op het hoogste niveau met de jeugd en de spelers trainden 3x per week; op maandag, woensdag en vrijdag. De vrijdagtraining was de afsluitende training, na die training was er de wedstrijdbespreking en werd er teruggeblikt op de voorgaande wedstrijd. Dit gebeurde in de kantine achter de schuifwand. Leider Nico Vogelenzang zorgde voor melk, soep en broodjes.

 

Maar een aantal spelers had in die tijd al meer ambitie. Ze wilden extra trainen. Dus kwam het viertal Bob van Bohemen, Henry Pouw, Arno Lancel en Boudy Pijnakker ook op dinsdag en soms op donderdag naar het veld. Zij kwamen om zich te bekwamen in het koppen. In die tijd was Bert Jansen trainer van Roodenburg 3 en zijn groep trainde later. Bert, die veel ervaring had opgedaan bij Sparta, voorzag de spelers van de nodige tips en na een aantal oefeningen zag men dat het koppen steeds beter werd. De tips die Bert toen gaf, werden meegenomen in een leerprogramma en latere jeugdspelers van Roodenburg leerden volgens dit programma goed aanvallend en verdedigend koppen.

 

Via de kopgalg kan men de basistechniek aanleren, want het voordeel is dat de bal steeds op dezelfde hoogte hangt of aankomt. Een ander facet is dat de spelers leren timen bij het springend koppen. Bij het springend koppen gaat het erom dat de speler de bal op het hoogste punt van de sprong raakt. Dit is een van de moeilijkste facetten van het springend koppen, omdat de speler de balbaan goed moet inschatten en het koppen gebeurt met het hele lichaam en niet alleen met het hoofd.

 

Naast timing werd er ook sprongkracht getraind. Een speler die hoger springt dan zijn tegenstander of eerder springt is in het voordeel. De sprongkracht werd getraind d.m.v. sprongoefeningen en voor de oudste jeugd (A-junioren) en de senioren hadden we destijds de beschikking over een gewichtsvest van 7,5 kilo. Een keer springen met dit gewicht viel nog wel mee, maar wie per training 30 tot 40 sprongen maakte, voelde het.

 

U begrijpt dat spelers in die tijd als jeugdspeler veel kracht opdeden. Een van de teams bestond uit het centrale duo Wim Pikaar, de huidige voorzitter van FC Rijnland, en Eelco Fielemon, de huidige trainer van UDO. Wanneer je A-juniorenspits van de tegenpartij was, had je als je hoge ballen moest zien af te ronden, geen gezellige middag op Noord.

 

De kopgalg is er niet alleen om te leren koppen, maar was een uitstekend hulpmiddel voor de keepers om te leren stompen. Timen met stompen en sprongkracht kunnen worden getraind.

 

In de komende weken zal de galg gebruikt gaan worden. Slechts 2 spelers kunnen per keer oefenen en het resultaat zal pas na verloop van tijd zichtbaar zijn.

 

Vorige week zijn er stappen gemaakt met het boek Uitblinkers. Deze week is het eerste leerprogramma voor C- en D-spelers verstuurd.


Deze week 

Het was maandag onrustig op de training en dat had volgens de kenners te maken met de invoering van de zomertijd. De kinderen hadden duidelijk last van hun bioritme.

 

Dinsdag werd er melding gemaakt dat de KNVB strenger gaat straffen bij geweld van het voetbal op de amateurvelden. Teams worden eerder uit de competitie genomen. Geweld op de velden kan nimmer worden getolereerd, maar misschien is het goed om ook de symptomen die leiden tot agressie te onderzoeken.

 

Het ijsseizoen is weer begonnen en dat betekent dat het OLA ijs weer verkrijgbaar is. Zoals gebruikelijk gaan we voor kwaliteit.

 

Woensdagmiddag waren er diverse schoolteams op het kunstgras. Ze oefenden voor het schoolvoetbaltoernooi van de lagere scholen. Zowel jongens als meiden bekwaamden zich. In de sloot naast de kantine ging een echte baggerboot voorbij. De sloten werden uitgebaggerd en zullen daardoor dieper worden. Toen wij het nieuwe gebouw ontwierpen, hadden we zelfs een aanlegsteiger gepland en een terras aan de achterzijde. Spelers en/of supporter die met de boot naar de club kwamen en aan de achterzijde aanlegde. Een sloot die wel uitkomt op de Zijl. Het was een idee dat we niet hebben verwerkelijkt, misschien wel iets te futuristisch.

 

Heeft u al kaarten gekocht voor de eet- en feestavond van zaterdag 16 april?

 

Op zaterdag troffen we een opmerkelijke oproep aan. De kop luidde: Hoeveel gemeenteraadsleden zijn bezig met hun spel? En hoeveel met hun stad? Het was een oproep van de stichting Huis van de Sport aan de Leidenaren en aan de raadsleden om de politieke verantwoording te nemen en de voorgestelde plannen binnen iedere raadsfractie goed te evalueren. Laten we dit erop zeggen: Leiden heeft het laatste tiental jaren een inhaalslag gemaakt op het gebied van sportaccommodaties. De ontwikkeling van zwembad De Zijl, sportpark Noord, de kunstgrasvelden bij de diverse clubs, nu de ontwikkeling aan de Montgomerystraat en de Boshuizerkade en straks een topsportcomplex in de Mors. Complexen die midden in woonbuurten liggen. Wie het aandurft, toont visie en zo’n kans krijg je slechts eenmaal.


Het voetbalgebeuren op zaterdag 

De D2 was al vroeg op pad voor een uitwedstrijd. De ouders zorgden voor het vervoer.

 

De meiden bleken deze morgen sterker en wonnen met 1-0.

 

De wedstrijd van de D1 tegen UVS D4 eindigde in een 1-1 stand. Bij UVS D4 waren spelers, die bij een Roodenburgselectie niet zouden misstaan. Het leek erop dat die al toe zijn aan de tweede voetballeven.

 

De C1 had grote problemen om in Wassenaar te komen. De taxi viel weg vanwege familieomstandigheden. Met kunst en vliegwerk werd er toch gespeeld en uiteindelijk verloren met 4-3.

 

De A1 speelde een 0-0 wedstrijd tegen GHC A1. Beide ploegen kregen kansjes, maar dan moet de wedstrijdconcentratie gedurende 90 minuten 100% zijn. Dat was het niet en daardoor won GHC met 3-0.

 

Zaterdag 1 wist weinig uitgespeelde kansen te creëren en Forum Sport was tevreden met 1-0. Vijf minuten voor tijd werd het toch 1-1 en daarna was het billenknijpen. Twee ballen gingen voor Roodenburg langs de goede kant van de paal.

 

Zaterdag 2 won de tweede helft van Voorschoten, waardoor er een eindstand van 4-1 op het standenbord kwam.

 

Roodenburg 4 won van Kagia en Roodenburg 5 had de pech dat de tegenstander onvoldoende spelers had en dus niet op Noord verscheen.

 

In Rijnsburg was het derde team aan het korfballen. De eindstand was 5-5. Een uitslag die bij onze buren (Pernix) heel normaal is.

 

In het zonnetje bleef het een lange tijd goed toeven op het terras.

 

Uitslagen zaterdag 2 april 

Roodenburg - Forum Sport: 1-1

Roodenburg 2 - Voorschoten 4: 4-1

Rijnsb Boys 7 - Roodenburg 3: 5-5

Roodenburg 4 - Kagia 3: 8-1

Roodenburg 5 - VVSB 4: BNO

GHC A1 - Roodenburg A1: 3-0

Blauw Zwart C2 - Roodenburg C1: 4-3

Roodenburg D1 - UVS D4: 1-1

ARC D12 M - Roodenburg D2: 1-0

Roodenburg MP - Zoetermeer MP: 5-24


Het voetbalgebeuren op zondag 

De regen die op zaterdagnacht was gevallen, deed de velden goed. Door de droogte wordt een veld al gauw hobbelig en na een mals regentje kun je alleen maar lekker voetballen.

 

’s Ochtends was het parkeerterrein al overvol. Het vijfde team had een vroegertje. Tegen Van Nispen 3 werd er verloren met 5-0. Een groot aantal reputaties sneuvelde deze morgen. Richard van Rijn miste een penalty en Johan van de Bogaard schoot in eigen doel. Tja, dan wordt het al gauw 0-5.

 

Op het kunstgrasveld vond er een selectietraining plaats van jongens die zich voorbereiden op het Nederlands kampioenschap van “pleintjesteams”.

 

Om elf uur speelde zondag 2 tegen Foreholte 3, onder de deskundige leiding van Howard Card. Volgens de begeleiding van Foreholte was het een wedstrijd met passie die onbeslist eindigde.

 

Om 12.00 uur speelde de zondag 3 tegen Lugdunum 1. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, stond er 3-3 op de teller.

 

Zondag 6 speelde tegen Leidse boys 4. Howard floot deze dag zijn 2e wedstrijd en besloot bij een stand van 5-0 in het voordeel van Roodenburg zijn wedstrijd te staken. In deze wedstrijd was Engels de voertaal en stonden de grensrechters net even anders dan bij Nederlandse arbiters. Bij 5-0 zag de grensrechter van Leidse Boys het even niet zitten en door zijn toedoen werd de wedstrijd gestaakt. Jammer, maar een cultuurprobleem kan ook wel eens de oorzaak zijn van onbegrip tussen mensen.

 

De zondag 1 had aan FC Zoetermeer een duchtte tegenstander. Roodenburg creëerde de meeste kansen en kwam via Momoun Rahou met 1-0 voor. In de tweede helft waren er kansen om de score uit te bouwen. Dit doelpunt viel echter niet, FC Zoetermeer kreeg zelfs een strafschop, maar toen was er een heldenrol weggelegd voor onze doelman Thieu Lampinont. Hij stopte de strafschop en daardoor won Roodenburg zondag voor de 4e keer.

 

In het jeugdhonk was er een bijeenkomst van mannen van de moskee. Zij voetballen al een paar jaar en hebben een bespreking. Het is een reden om “even in te breken” en met de mannen in discussie te gaan over het belang van ouderbetrokkenheid.

 

Op het kunstgras waren om 15.30 uur nog twee groepen bezig en zo kwam er een einde aan een drukke zondag op Noord

 

Uitslagen zondag 3 april 

Roodenburg - Zoetermeer: 1-0

Roodenburg 2 - Foreholte 3: 1-1

Roodenburg 3 - Lugdunum 1: 3-3

VUC 6 - Roodenburg 4: 8-2

Roodenburg 5 - Van Nispen 3: 0-5

Roodenburg 6 - Leidse Boys 4: 5-0


Jeugdkeepersdag 

Op dinsdag 3 mei 2011 wordt er in Valkenburg op de accommodatie van v.v. Valken’68 een KNVB Frans Hoekkeeperspromotiedag georganiseerd.

 

Uniek is ook de wedstrijd om de verkiezing van de beste keeper van de afdeling. Zowel de nummer 1 als 2 van de elke groep strijden in de leeftijdcategorieën van de F-, E-, D-, C-, B-, A-junioren en ouder, meisjes en dames op het eind van het seizoen om de titel van: "De beste keeper van Nederland".

 

Alle deelnemers ontvangen een lunchpakket en een sponsorpakket als aandenken. Welkom zijn alle keep(st)ers vanaf 6 jaar, dus zowel jongens als meisjes, en niemand is te oud. Daarnaast is een ieder die geïnteresseerd is welkom; dus ook trainers, leiders, ouders, vrienden en andere belangstellenden.

 

De kosten zijn 19.95 euro per persoon, inclusief lunchpakket, trainingen en een sponsorpakket met een t-shirt als aandenken. De dag duurt van ongeveer 10.00 uur t/m 16.00 uur.

 

Opgeven kan via het Inschrijfformulier. Dit kan men verkrijgen via het Jeugdbestuur: of aanmelden via www.footbally.nl (Keeperspromotiedag). Zijn er nog vragen, bel of mail dan Jack van der Meij, telefoon 06-12106535, van 19.00 tot 22.00 uur, of e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Men dient zich in te schrijven voor 25 april.


Komende week 

Het blijft langer licht en op maandag- en dinsdagavond zijn er avondwedstrijden gepland. De zaterdag 1 speelt thuis tegen Oegstgeest dat bezig is met een opmerkelijke race. Zaterdag speelt de zaterdag 1 thuis tegen RAS. Iedere wedstrijd is een finale. De zondag gaat uit naar Haagse Hout. Een vereniging die volgend jaar stopt met de zondagafdeling. Juist die wedstrijden vereisen concentratie.

 

Programma maandag 4 april 

Roodenburg D1 - ROAC D1: aanvang 18.30 uur

 

Programma dinsdag 5 april 

Roodenburg - Oegstgeest: aanvang 18.30 Uur

 

Programma zaterdag 9 april 

Roodenburg - Ras: aanvang 14.30 uur

Roodenburg 2 - Quick Boys 4: 12.00 uur

Roodenburg 3 - Quick Boys 12: 11.30 uur

Quick boys 14 - Roodenburg 4: 12.45 uur

Noordwijk 12 - Roodenburg 5: 12.30 uur

Alkmania A1 - Roodenburg A1: 14.30 uur

Forum Sport C4 - Roodenburg C1: 10.00 uur

Roodenburg D1 - Lugdunum D1: 10.00 uur

DWO D7M - Roodenburg D2: 10.00 uur

SVOW E1 - Roodenburg E1

Rijnsb B E9 - Roodenburg E2: 9.30 uur

Kagia F1 - Roodenburg F1: 10.00 uur

Lisse F4 - Roodenburg F2: 10.00 uur

Roodenburg F3 - Valken F4: 9.00 uur

Roodenburg F4 - UVS F9: 9.00 uur

Roodenburg MP - RKAVV MP: 10.00 uur

 

Programma zondag 10 april 

Haagse Hout - Roodenburg: 14.00 uur

SJC 3 - Roodenburg 2: 10.00 uur

DOSR 3 - Roodenburg 3: 10.00 uur

Roodenburg 4 - Kickers 6: 11.30 uur

SJC 10 - Roodenburg 5: 14.00 uur

Roodenburg 6 - G WillemVAC 9: 14.30 uur

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.