Roodenburg Actueel 2011 - week 15

 

Fair play bij Roodenburg (3)

Bij Roodenburg besteden we dit jaar veel tijd aan fair play. Via de Actueel worden ouders en spelers geconfronteerd met diverse situaties die zich regelmatig voordoen op de velden. Eerdere artikelen verschenen in Roodenburg Actueel nummers 5 en 9 van 2011.

 

Khalid en Mike zijn dol op voetbal. Ze kunnen aardig voetballen, maar willen nog beter worden. Daarom nemen ze, als ze bij Roodenburg zijn, hun bal mee en terwijl de vaders hun wedstrijden spelen, zijn zij op het kunstgrasveld aan het oefenen. De trainer heeft verteld dat ze iedere dag moeten oefenen met hun “zwakke been” en daarom doen ze “wie scoort is keep” met hun zwakke been.

 

Zoals iedere sporter wil Khalid altijd winnen. Hij baalt er dan ook stevig van als zijn elftal weer eens heeft verloren. Gelukkig worden er wedstrijden gewonnen, zijn team gaat het steeds beter doen. Het leukst zijn de wedstrijden waarbij het team maar met een doelpunt verschil weet te winnen. Dit zijn de spannendste wedstrijden, want de ene keer gaat zijn team met de overwinning aan de haal, de andere keer gaat de tegenpartij met opgeheven hoofd van het veld.

 

Natuurlijk wil iedereen graag winnen. Alleen kom je wel eens tegenstanders tegen die ten koste van alles willen winnen. Die met het schuim op de lippen en een rode waas voor de ogen het veld op komen. Die in het heetst van de strijd naar alles schoppen wat beweegt. Die geen enkel respect hebben voor de tegenstander. Vaak zijn het die spelers die ook de spelregels aan hun laars lappen. Een vrije trap een paar meter dichter bij het doel neerleggen dan waar de overtreding was. Een duwtje uitdelen waardoor je net uit evenwicht bent. Ze doen het niet open en bloot, de scheidsrechter heeft het meestal niet in de gaten. Het lijkt Khalid vreselijk als je op die manier moet winnen.

 

Wat Mike verschrikkelijk vindt, zijn tegenstanders die minachtende en soms zelfs ronduit discriminerende opmerkingen maken. Zo in de trend van “die Leienaars kunnen toch niet voetballen” of die Khalid uitmaken omdat hij een bruin kleurtje en zwart haar heeft.

 

Khalid en Mike laten zich door dit gedrag, dat ze vaak in uitwedstrijden tegenkomen, niet van de wijs brengen. In tegendeel, Khalid en Mike doen een stapje extra en proberen dan altijd op sportieve wijze “wraak te nemen”. Khalid als keeper put hieruit kracht en probeert geen doelpunt door te laten. Mike probeert de “pestkoppen” helemaal uit de wedstrijd te spelen. Hij passeert mensen en geeft mooie voorzetten. Heel vaak lukt het, want beide spelers kunnen goed voetballen.

 

Mike probeert altijd sportief te blijven. Hij wordt niet boos, hij is in het veld echter geen heilig boontje. Ook hij doet wel eens iets dat niet door de beugel kan. Maar dan is er altijd wel een medespeler die hem erop wijst dat de overtreding die hij net heeft gepleegd, niet kan. De trainer Robin hamert er altijd op dat je als elftal met zijn allen verantwoordelijk bent voor een sportief verloop van de wedstrijd.

 

Tot zover een paar zaken die bij menig wedstrijd zich voordoen. Spelers van je eigen team die een overtreding maken. Spelers die worden gediscrimineerd, omdat ze een ander kleurtje hebben of waarvan ze zeggen dat ze uit Leiden komen.

 

Bespreek de volgende zaken eens met je coach.

In een uitwedstrijd worden er discriminerende opmerkingen gemaakt door spelers of ouders van de tegenpartij. Tegen een dikke jongen werd er een paar maanden geleden nog geroepen “die heeft teveel shoarma gegeten.”

 

Hoe ga je daar mee om?

-Je bent boos en gaat hard spelen, want de tegenpartij is onsportief, dus mogen wij er ook hard in.

-Je bent in gedachte nog steeds bij die opmerkingen en kan je niet meer concentreren op de wedstrijd. Je verzoekt de trainer om te worden gewisseld.

-Je laat niks merken, maar doet er een schepje bovenop en speelt de tegenpartij van de mat. Na afloop geef je de tegenstander een hand en bedankt hem voor de sportieve wedstrijd.

 

Vertel je trainer of je ouders eens wat voor jou en het team de beste oplossing is.

 

Een speler van je eigen team gaat over de scheef. De tegenpartij speelt hard, dus geldt het recht van de sterkste.

-Moet je hard spel beantwoorden met hard of met goed spel?

-Zijn er spelers in jouw team die je een standje geven als je onsportief speelt of moedigen zij jou aan om nog harder er in te gaan?

 

Dit zijn twee zaken die met sportiviteit te maken hebben. Vinden jullie sportiviteit belangrijk. Schrijf eens een paar zaken op wat voor jou sportief en onsportief gedrag is.


Donateur Karel Brandt overleden

Het bestuur heeft bericht ontvangen dat op vrijdag 1 april onze donateur Karel Brandt is overleden. Karel woonde de laatste jaren in de Merenwijk. Vele jaren was hij een actief vrijwilliger bij RCL, waar zijn zoon Bram Brandt na zijn UVS-periode voetbalde en een bestuursfunctie bekleedt. Dichter in de buurt van zijn nieuwe woonomgeving was hij iedere zaterdagmiddag te vinden bij Roodenburg. Met zijn biertje en zijn colaatje had hij het duidelijk naar zijn zin en na afloop stonden de slaatjes al voor hem klaar. Bij Roodenburg vervulde Karel zijn laatste taak. Hij hield samen met Johan van Tongeren het scorebord bij van de zaterdag 1 in de kantine. Het bestuur wenst de familie veel sterkte met het overlijden van Karel die zich in korte tijd had ontpopt als een man met blauwzwart bloed.


Ziekenboeg

Ismael Azizi, speler van de E1, heeft twee weken in het ziekenhuis gelegen. Inmiddels is hij ontslagen en afgelopen donderdag kon hij de training beginnen. De E1 heeft inmiddels meer manschappen, waardoor de beide trainers Soufian en Selemon kunnen werken naar een leuk eindslot van dit seizoen.


Start inschrijving toernooien 35+ en 45+

Voor de ouderen onder ons bestaat de mogelijkheid om via 7 tegen 7 mee te doen aan veteranenvoetbal. Er zijn nogal wat oud-Roodenburgers, die de voetbalschoenen aan de wilgen hebben gehangen. Wanneer oud-spelers het voortouw nemen en een team formeren, kunnen ze via onderstaand bericht van de KNVB meedoen aan het toernooi.

 

De KNVB organiseert ook dit seizoen de jaarlijks terugkerende 7 tegen 7-toernooien. Ook in KNVB district West II mogen teams, bestaand uit leden en niet-leden, deelnemen aan deze toernooien voor 35+ en 45+ teams. Aanmelden kan via de secretaris van de vereniging of online via het digitale inschrijfportaal van de KNVB. Onderneem daarvoor de volgende stappen:

 

1. Ga naar http://inschrijven.knvb.nl

2. Kies bij district voor ‘District West II’

3. Kies bij type voor ‘Evenement’

4. Kies bij categorie voor ‘Toernooi’

5. Kies bij subcategorie voor ‘7x7 toernooi KNVB 35+ of 45+’

6. Selecteer op de landkaart een 35+ of 45+ toernooi in jouw regio

 

Via de verschillende voorrondes kunnen teams zich plaatsen voor één van de zes districtsfinales. De winnaars hiervan strijden op zaterdag 11 juni op het KNVB sportcomplex in Zeist om het Nederlands kampioenschap.

 

En dan nog dit: iedere donderdagavond om 19.00 uur traint Roodenburg 5 zondag nog een uurtje. Dat wil zeggen: ze spelen een onderlinge partij en misschien is dit een goede gelegenheid om aan de voetbalconditie te schaven?


Deze week

Maandagavond speelde de D1 een competitiewedstrijd tegen ROAC D1. De Rippers wonnen met 2-3.

 

Dinsdagavond was er een inhaalwedstrijd van de zaterdag 1.De zaterdag 1 won van Oegstgeest dat bezig is met een uistekende reeks.

 

Dinsdagmiddag is Sleuteldrop weer begonnen. Vanaf 1 april kunnen kinderen onder begeleiding lekker skelteren rondom het hoofdveld. Het parkeerterrein was voorheen hun domein, maar doordat er meer mensen werken, zijn er veel parkeerplekken bezet.

 

Donderdagavond was er een oefenwedstrijd voor de D1. De einduitslag bij en tegen Boshuizen D1 is 5-1 in het voordeel van Roodenburg.

Vrijdagavond heb ik om 21.00 uur nog een bespreking. Op het kunstgrasveld traint de zondagselectie en wordt er een fanatieke partij gespeeld. Minimaal 11 tegen 11 en dat is een goed teken. Want menig club tobt aan het eind van een seizoen met het fenomeen: hoe krijg ik het team weer compleet.


Het voetbalgebeuren op zaterdag

Zo tegen negen uur begonnen de eerste F-wedstrijden en het was jammer dat niet alle kinderen op tijd zijn. Hierdoor begonnen de teams verzwakt aan hun wedstrijd en dat voelde de F3, want ze verloren met grote cijfers.

 

De F4 speelde gelijk tegen UVS. Roodenburg was meer in de aanval, UVS schakelde sneller om en zo kregen ze kansen. Uiteindelijk was het 2-2 en waren er tijdens de wedstrijd veel hulptroepen in het veld. Het kunstgrasveld is geborsteld en dat zorgde voor de nodige glijpartijen.

 

De D1 ging gelijk op tegen Lugdunum. Bij de D1 moest de reservekeeper het doel in. Vijf minuten voor tijd werd er een Roodenburgspeler gehaakt op de lijn van het strafschopgebied en omdat de lijn ook tot het strafschopgebied behoort, werd er door scheidsrechter Soufian een penalty toegekend. Roodenburg won daardoor met 3-2.

 

Op het kunstgrasveld wemelde het van mini’s van RKAVV en Roodenburg. Doelpunten vielen er aan de lopende band en na afloop mocht iedere speler een penalty nemen op het grote doel en daarna keepen. Het waren spannende tijden voor de jongens en hun ouders.

 

Uitslagen zaterdag 9 april

Roodenburg - Ras: 1-2

Roodenburg 2 - Quick Boys 4: 4-2

Roodenburg 3 - Quick Boys 12: 4-3

Quick boys 14 - Roodenburg 4: 3-8

Noordwijk 12 - Roodenburg 5: 2-4

Alkmania A1 - Roodenburg A1: 9-1

Forum Sport C4 - Roodenburg C1: 2-4

Roodenburg D1 - Lugdunum D1: 3-2

DWO D7M - Roodenburg D2: 1-1

Rijnsb B E9 - Roodenburg E2: 3-1

Kagia F1 - Roodenburg F1: 6-7

Lisse F4 - Roodenburg F2: 1-7

Roodenburg F3 - Valken F4: 1-14

Roodenburg F4 - UVS F9: 2-2

Roodenburg MP - RKAVV MP: 13-9


Fotografie bij Roodenburg

Dit weekend en volgend weekend is er een fotograaf op sportpark Noord. Deze fotograaf brengt Leiden Noord in beeld. Zijn naam is Adriaan Nette. Van alle teams worden er teamfoto’s gemaakt en alle leden van ieder team worden apart op de foto vereeuwigd. Het is een uniek project, voetbalplaatjes van alle Roodenburgspelers. De club beschouwt deze reportage als goed promotiemateriaal voor de club. Adriaan heeft een eigen website www.adriaannette.nl. Breng een bezoek aan deze site, want er zijn van diverse aandachtsgebieden in Leiden Noord al foto’s gemaakt.


Het voetbalgebeuren op zondag

De zondag 4 snakte naar lucht aan het eind van de wedstrijd tegen Kickers. Uiteindelijk werd het 1-1.

 

De zondag 6 had in Graaf Willem VAC 9 een geduchte tegenstander. Uiteindelijk werd er een overwinning geboekt van 3-2.

 

De zondag 1 won wederom en is nog volop in de race van de 3e periode. In Den Haag werd het 1-3 tegen Haagse Hout.

 

Zondag 2 won ruim van SJC 3 met 2-7, Roodenburg 5 verloor daarentegen van SJC met 3-2. De zondag 3 verraste en won in de Veen met 2-3.

 

Uitslagen zondag 10 april

Haagse Hout - Roodenburg: 1-3

SJC 3 - Roodenburg 2: 2-7

DOSR 3 - Roodenburg 3: 2-3

Roodenburg 4 - Kickers 6: 1-1

SJC 10 - Roodenburg 5: 3-2

Roodenburg 6 - G WillemVAC 9: 3-2


Kooicup in ere hersteld

De toernooicommissie heeft het er druk mee, maar op zaterdag 28 mei is het zover. Dan wordt er een groot jeugdtoernooi gespeeld voor de jongste jeugd. Ongeveer 35 jeugdteams komen op deze zaterdagochtend van 10.00 uur tot 13.00 uur voetballen bij Roodenburg. Daarbij zijn 20 minipupillenteams. Het wordt een toernooi voor MP en voor de F1 t/m F4. U kunt deze datum alvast in uw agenda zetten.


Wedstrijden aankomend weekend 

Programma zaterdag 16 april

Duno - Roodenburg: 15.00 uur

Noordwijk 5 - Roodenburg 2: 14.30 uur

UVS 2 - Roodenburg 3: 14.30 uur

Roodenburg 4 - VVSB 3: 12.00 uur

Roodenburg 5 - Kagia 3: 13.00 uur

Roodenburg A1 - SJZ A1: 14.30 uur

Roodenburg C1 - Wassenaar C1: 10.00 uur

Quick Boys D5 - Roodenburg D1: 11.30 uur

Roodenburg D2 - ARC D12M: 11.00 uur

Roodenburg E1 - Rijnvogels E2: 10.00 uur

Roodenburg E2 - Lisse E12: 10.00 uur

Roodenburg F1 - DOSR F1: 10.00 uur

Roodenburg F2 - Foreholte F4: 10.00 uur

RCL F12 - Roodenburg F3: 8.30 uur

RCL F14 - Roodenburg F4: 12.30 uur

GHC MP 1 - Roodenburg MP 1: 8.45 uur

 

Programma zondag 17 april

Roodenburg - Leidse Boys: 14.30 uur

Roodenburg 2 - Warmunda 2: 11.00 uur

Roodenburg 3 - Voorschoten 4: 12.00 uur

Warmunda 3 - Roodenburg 4: 14.00 uur

Roodenburg 5 - GHC 1: 13.00 uur

Voorschoten 6 - Roodenburg 6: 11.00 uur


Zondag 24 april Seniorentoernooi

Op 1e Paasdag organiseert het zondagbestuur een toernooi voor seniorenteams. Het is een recreatievoetbaltoernooi voor elftallen. Zes teams spelen er mee: SVLY 3, MIV Leiden, Almere, Roodenburg 3, 4 en 6. Gedurende het toernooi staat sportief samenzijn centraal. Er is een toernooicommissie die al enkele keren bij elkaar is geweest om alles in goede banen te gaan leiden. Hoofdsponsor van het toernooi is Slagerij Mabrouk aan de Beestenmarkt 2 in Leiden. Het toernooi begint om 10.30 uur.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.