Roodenburg Actueel 2011 - week 17

 

Zelftraining (nummer 2)

 

Penalty’s nemen

 

Het is weer vakantietijd en dan komt de Actueel met tips voor zelftraining van spelers. De vorige keer hebben we jullie laten zien hoe je over de bal moet kijken bij het dribbelen en de trainers hebben met jullie die oefeningen gedaan op de training. Zo aan het eind van het seizoen willen we dit keer aandacht besteden aan het nemen van penalty’s. Penalty’s bieden een uitstekende kans om te scoren omdat je oog in oog komt te staan met slechts een speler en dat is de keeper van de tegenpartij. Penalty’s beslissen soms over het eindresultaat van een wedstrijd. Zeker als het een serie penalty’s betreft over wel of niet winnen van een wedstrijd.

 

Er kwam een speler naar ons toe en die had het volgende probleem, wanneer hij een penalty moest nemen: als hij de bal wil nemen, word hij bang met als gevolg dat de bal er niet ingaat. Wat kan hij eraan doen om wel zeker te zijn als hij vanaf de stip moet schieten?

 

Er zijn heel veel spelers die met dit probleem worstelen als ze een penalty moeten nemen. Hij is niet de enige speler. Zelfs topspelers hebben er moeite mee als ze een aanloop nemen in een stadion waarin iedereen gaat fluiten.

 

De basis is dat je hard en zuiver moet trappen. Iedere keer moet de bal hard en zuiver in de hoek worden getrapt. Je moet net zo lang oefenen, totdat je de bal blind in de hoek kunt krijgen. Vanuit die zekerheid, die je hebt opgebouwd door veel te oefenen, kun je voordeel halen in “hete situaties”. In situaties waar het erom gaat.

 

Verder is het zaak dat je in situaties komt, waarbij lichaam en geest zo op de proef worden gesteld dat je ondanks dat rustig blijft. Dat zijn niet alleen maar penalty’s, maar dat zijn ook andere situaties. In al die kritieke situaties, moet je verantwoording durven nemen en je moet je op dat moment niet verstoppen. Het zal niet altijd lukken, maar in deze stresssituaties kun je leren wat je moet doen om verder te komen. Je moet dus je bewustzijn sterker maken. Je moet veel vaker tegen jezelf durven te zeggen: dit gaat mij lukken! En lukt het dan een keer toch niet, en iedere speler maakt dat mee, geef het dan niet op. Analyseer wat er fout ging en ga weer achter de bal staan. Je reageert bij de volgende penalty anders en het komt heel veel voor dat een speler sterker voor de dag komt na een negatieve ervaring. Dit alles gaat niet van vandaag naar morgen. Je hebt veel meer tijd nodig om beter te worden. Maar je kunt er wel zelf aan werken!

 

Volgende week in de Actueel komen er naast mentale tips een aantal technisch/tactische tips voor de schutter. Lees die goed door, herhaal ze en ga met vrienden aan de slag.


Een nieuwe website voor het Leids amateurvoetbal

 

Sinds deze week heeft het Leidse amateurvoetbal zijn eigen website: http://www.leidenamateurvoetbal.nl. Het is de bedoeling dat deze website heel veel aandacht gaat geven aan het Leidse voetbal. Roodenburg heeft zijn eigen pagina en de website richt zich tot nu toe nog op het zaterdagvoetbal, maar dit is nog maar een start. Vanaf augustus 2011 wil de website het gehele amateurvoetbal van Leiden gaan verslaan. Op de Roodenburgpagina van deze website treft u al diverse interessante artikelen aan. Tot nu toe is er veel interesse voor de standaardteams op zaterdag, het is slechts de start, maar er komen nog meer toeters en bellen bij.

 

Het Leids voetbal is toe aan een dergelijk initiatief, want het Leids voetbal is in de gewone media flink ondergesneeuwd geraakt. Ongeveer 2 jaar geleden is het idee voor de website ontstaan en bij een van de startbijeenkomsten heeft men zitten bomen over een websit, die het voetbal en de clubs die performance geven waar ze recht op hebben. Wij raden u aan om deze site toe te voegen aan uw favorieten.


Deze week

 

Maandag was er iemand die meespeelt met de Vriendenloterij. Hij speelt mee voor Roodenburg en had een prijs gewonnen. Hij vroeg zich af wie er nog meer meespeelden, want 5 vrienden van hem kwamen ook in aanmerking voor een dvd of een boek naar keuze. Graag wil Roodenburg weten wie er mee spelen. Is er een prijs dan kunnen meerderen profiteren. U kunt aangeven dat u meespeelt via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Speelt u nog niet mee, klikt u dan op de website van Roodenburg bij Vriendenloterij en u kunt gaan meespelen. Kies als goed doel lvRoodenburg voetbal te Leiden en onze club profiteert iedere maand van de helft van uw inleg.

 

Dinsdagmiddag vond het Paaskaarten plaats. Gezellige sfeer, iedereen met een prijs naar huis. Prijzen die in het teken stonden van het aanstaande Paasfeest.

 

Joop Ravensbergen nam deze middag het terras onder handen. Veel zwerfvuil en peuken verdwenen er in de afvalbak.

 

Ruud Arnoldi is terug in de wijk. Hij gaat zich als buurtadviseur vooral bezig houden met individuele begeleiding van bijvoorbeeld ouderen. Zijn taak is onder andere om ouderen in de wijk actief te houden en te laten deelnemen aan activiteiten. Er loopt een project voor maatschappelijke stagiaires. Een aantal jongeren wil ouderen gaan interviewen en daar een boekje van maken. Het thema is om een boekje over Roodenburg te maken. Oudere Roodenburgers die hun verhaal kwijt willen, kunnen zich komende dinsdagmiddag om 13.45 uur melden. Jongeren die een maatschappelijke stage volgen, gaan de ouderen interviewen. Misschien is dit boekje de eerste stap op weg naar de viering van het 85-jarig bestaan van Roodenburg. Bert Verver is de eerste oud-Roodenburger die zich heeft aangemeld, maar er waren er afgelopen dinsdagmiddag al een aantal die het een leuk idee vonden. Een van die oud-Roodenburgers was Isaac van Weerlee. In zijn auto een echte voetbalbak. Zijn kleinkind speelt er niet meer mee. Gehad van oom Ronald. Isaac gaf de bak aan Roodenburg. Joop Ravensbergen gaat de bak monteren en deze voetbalbak komt in het jeugdhonk. Er kan alleen op worden gespeeld als er toezicht is, maar het is een leuk attribuut voor de D- en E-jeugd.

 

Dinsdagavond speelden zondag 2 en zaterdag 4 hun bekerwedstrijd. De zaterdag 4 kon de “dubbel vergeten”, maar ging eervol ten onder tegen VUC 6, dat de ronde ervoor de zondag 4 had uitgeschakeld. In het team kwamen o.a. Marco Moen en Kees Thies uit, spelers die 2 jaar geleden nog acteerden op hoofdklassenniveau. Roodenburg zaterdag 4 maakte het de Hagenezen niet gemakkelijk. Eervol gingen zij ten onder met 5-4.

 

De zondag 2 bereikte wel de volgende ronde want er werd met 1-5 in Voorburg gewonnen van Forum Sport 4. Ze zitten nu in de halve finale en Schoonhoven 2 of CVV de Zwervers zijn de volgende tegenstander. Wordt ook die wedstrijd gewonnen, dan is de finale gehaald. De bekerfinale wordt gespeeld in Berkel.

 

Donderdag kregen de jeugdtrainers bericht dat er nieuwe voetbalinformatie voor hen op een bepaalde website beschikbaar is gekomen. Het zal zeker bijdragen aan de verbetering van het spelniveau en het begeleidingsniveau in Nederland.

 

Vrijdagavond was er een vol trainingsveld en na afloop kwamen veel selectiespelers kijken naar een spannende wedstrijd op groot scherm (ADO-Twente). Ruim in de tweede helft kwam de heer M. Nour binnen met een bos bloemen. De heer Mohammed Nour is geslaagd voor de basisopleiding Scheidsrechters. Roodenburg en de KNVB hebben er weer een gediplomeerd arbiter bij. Namens de club feliciteren we hem, want ieder weekend fluit hij zijn wedstrijdjes en zonder scheids geen wedstrijd.

 

Zaterdagmiddag was er een BOB-team op Noord. Dit team bezoekt wekelijks een club in Nederland en ze hadden voorlichtingsmateriaal bij zich over verantwoord alcoholgebruik. Spelers van zaterdag 5 deden om 16.00 uur een blaastest, maar de getallen waren niet verontrustend, want Roodenburg is immers een eetclub. De kantinetijden zorgen ervoor dat mensen niet zigzaggend huiswaarts keren. De derde helft is niet het belangrijkste moment van de sportbeoefening.


Henk Beekman overleden

 

Op 78-jarige leeftijd is onze donateur Henk Beekman overleden. Henk was een fanatieke supporter en zei maar niets over Roodenburg, want aan Roodenburg mocht je niet komen. Henk steunde de club ook als lid van de vriendenloterij. Hij was een vaste supporter van het eerste elftal en iedere dinsdagmiddag was hij present bij de kaartclub. Een paar maanden geleden wist hij dat het bergafwaarts ging en toch wilde hij vier weken geleden nog een keer komen meekaarten. Gebracht door zijn dochter en kleinzoon en zittend in een rolstoel schoof hij aan. Woensdagmorgen gaat zijn laatste wens in vervulling. Henk wil begraven worden vanuit de kantine van Roodenburg. Een plek waar hij wekelijks was te vinden. Daarna vindt de begrafenisplechtigheid plaats om 9.45 uur op Rhijnhof.


Het voetbalgebeuren tijdens Pasen

 

Het was zaterdagmorgen superweer toende F3 en F4 en de E1 tegen de F1 speelden. De F4 won met 3-2 nipt van de F3. De trainers en begeleiders observeerden de spelers en het spel. Op de andere helft speelde F1 tegen E1. De F speelde de eerste wedstrijd van 25 minuten en het was duidelijk zichtbaar dat de spelers aan het einde van de wedstrijd nog wat kracht te kort kwamen. In de laatste 10 minuten van de wedstrijd liep de E1 uit naar 4-0, maar voor de beide partijen was het een leerzame ochtend. Dat gold ook voor de spelers van de F2. Onder leiding van trainer Guy voerden zij een extra training uit.

 

Zaterdagmiddag speelde de zaterdag 5 thuis tegen ARC en won met overtuigende cijfers. Tegen ARC werd het 8-2.

 

Zaterdag 3 kreeg een pak op de broek, met 9-2 gingen ze in Sassenheim onderuit tegen Teylingen 1.

 

De zaterdag 1 speelde thuis tegen Zevenhoven en tot tien minuten voor tijd leek er geen vuiltje aan de lucht. Er werd een 1-0 voorsprong verdedigd, maar de druk werd groter en Roodenburg liet zich terug dringen. Zevenhoven boog alsnog een 1-0 achterstand om in een 2-1 overwinning.

 

Zondag was er het toernooi van de zondagafdeling. Een zeer geslaagd toernooi dankzij de sportieve wedstrijden en het schitterende weer.

 

Maandag was er weer een ronde competitievoetbal. Om 10.00 uur werd het hoofdveld al gesproeid. Er kwam bericht dat Voorschoten 6 geen team op de been kon brengen. Heel jammer, want het 6e is volop in de race voor het kampioenschap.

 

Zondag 2 speelde een zeer slordige eerste helft. Teveel praten, waardoor de wedstrijdconcentratie verdwenen was en men dupeerde hiermee medespelers. De ruststand was 1-2 en het praatje in de rust had zijn uitwerking. In de 2e helft werd er met meer discipline gespeeld. Lisse 3 leunde achterover, maar de conditie van het tweede was doorslaggevend. Met 3-2 werd gewonnen en zal Lisse, dat deze morgen kampioen kon worden, nog een paar dagen moeten wachten.

 

Zondag 5 had een wereldkeeper op doel. Achter het doel in Hoogmade riepen ze: “Tien, tien!”, maar MMO bleef steken op 8.

 

De zaterdag kwam voor de tweede keer in het Paasweekend in actie. Roodenburg kreeg in de eerste helft al diverse goede kansen, een bal binnenkant paal, een gemiste penalty van Patrick Heijmans en een fraai doelpunt van Marvin Bok. Polanen liet goed voetbal zien en zo werd het 1-1. In de 2e helft nam Patrick Heijmans revanche op zichzelf met een vrije trap en een afstandschot die beiden doel troffen. Richard Vreeken scoorde. De eindstand was 5-3 en daarmee staat Roodenburg derde van onderen en gaat komende zaterdag op bezoek bij Soccer Boys dat vlak boven Roodenburg staat. Tot het eind blijft het net als in de Eredivisie ongemeen spannend.

 

Uitslagen zaterdag 23 april

 

Roodenburg - Zevenhoven: 1-2

Teylingen 1 - Roodenburg 3: 9-2

Roodenburg 5 - ARC 11: 8-2

Roodenburg E1 - Roodenburg F1: 4-0

Roodenburg F3 - Roodenburg F4: 2-3

 

Uitslagen maandag 25 april

 

Roodenburg - Polanen: 5-3

Roodenburg 2 - Lisse 3: 3-2

Lugdunum 1 - Roodenburg 3: 2-2

Kickers 6 - Roodenburg 4: 3-5

MMO 4 - Roodenburg 5: 8-2

Roodenburg 6 - Voorschoten 6: BNO


Seniorentoernooi op Paaszondag 24 april

 

Het zondagbestuur organiseerde op eerste Paasdag een toernooi voor senioren recreatieteams. Om vijf over half elf ging een halve competitie met 6 teams van start. Er waren officiële scheidsrechters en grensrechters. Het toernooi stond in het teken van samenzijn en mede dankzij het goede weer was het druk op Noord. Er kwamen veel toeschouwers kijken en het gehele toernooi werd op film vastgelegd. Alle deelnemende teams kregen na het toernooi een cd met minstens een half uur beeld. Iets waar je later met plezier naar terugkijkt. Na de voorronden bleven er 2 finalisten over. Roodenburg 4 zondag en het team van Almere. Laatst genoemde ploeg won het toernooi. Derde was het team van de MIV Leiden. Een groep mannen. vooral uit Leiden Noord, die wekelijks via het spelen van voetbal in conditie blijven. De grootste beker ging naar het team dat qua sportiviteit en gedrag zich uitstekend manifesteerde. Dit was het team van de “grote moskee” van de Rembrandtstraat. De prijzen die beschikbaar waren gesteld door slagerij Mabroek werden uitgereikt door Omar Abouri, lid van het zondagbestuur en de sponsor. Iedereen kan terugkijken op een geweldig toernooi, wat zeker een plaats kan krijgen in onze toernooiagenda. Samen zijn was het thema van dit toernooi. Dit bleek ook zondagmiddag in het clubgebouw, want naast het voetballen buiten, was het ook binnen druk. Een groot aantal mensen wilde getuige zijn van de verrichtingen van Feyenoord en Ajax. Een aantal Roodenburgers, spelers die even pauze hadden en jeugd waren present om het verloop van de eredivisie te volgen. Onze man van de keuken (de heer Boky), vandaag geassisteerd door een extra keukenman (de heer Abdales), vond het prachtig dat zoveel vrouwen en kinderen mee waren gekomen naar het voetbal. Zo wordt voetbal een echt familiegebeuren. Langs deze weg willen wij iedereen die heeft meegewerkt aan de organisatie van dit toernooi bedanken voor hun inzet als vrijwilliger.


Geen voetbal op Koninginnedag 30 april

 

Op zaterdag 30 april zijn er geen competitiewedstrijden voor jeugd en senioren. Dat wordt dus een dagje vrijmarkt.

 

De jeugdtrainers geven aan wanneer er deze week getraind wordt. De F traint op woensdag.


Programma zondag 1 mei

 

Warmunda 2 - Roodenburg 2: 11.00 uur

Football Factory - Roodenburg 4: 12.30 uur

Roodenburg 5 - SJC 10: 12.30 uur

Warmunda 6 - Roodenburg 6: 14.00 uur

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.