Roodenburg Actueel 2011 - week 18

 

Zelftraining (3)

In deze vakantietijd zijn er veel spelers dagelijks op het kunstgrasveld te vinden, waar ze lekker kunnen voetballen, zonder dat ze worden lastig gevallen door auto’s in de straat. De vakantietijd is nog niet over en binnenkort komt de penaltybokaal er weer aan. Er is al komende woensdag een penaltybokaal voor de Danone Nationscup.

 

In de vorige Actueel zijn al wat tips gegeven voor de strafschopnemer. Op internet staan nog wat meer tips, zodat je als speler beslagen ten ijs kunt komen.

1. Een goede strafschop begint met een goede voorbereiding en training. Strafschoppen zijn wel degelijk te oefenen. Het gaat erom dat beweging, techniek en richting ingeslepen worden. Steeds weer wil je een penalty hard en zuiver trappen, zodat die tegen de staander komt. Als dat een aantal keren achter elkaar lukt, zie je dat je het gaat beheersen.

2. Voordat je een penalty neemt, moet je een plaatje in je hoofd creëren. Je wilt de bal steeds in de rechter onderhoek of linker bovenhoek hebben. Dan moet je daarop trainen. Goede spelers nemen na iedere training nog een paar penalty’s, waarbij ze steeds herhalen hoe ze in gedachte de penalty in het doel zien gaan.

3. Probeer informatie te krijgen over de keeper? Is hij rechtshandig of linkshandig? Wat is zijn sterkste hoek met vallen? Met welk been zet hij af? Spelers kunnen zo zelf inschatten wat sterke en zwakke kanten zijn van de keeper. Vanaf D moeten spelers hier al mee bezig zijn.

4. Een hoog ingeschoten bal biedt de hoogste garantie voor een doelpunt. Het aantal ballen dat wordt overgeschoten is maar 6%. Het aantal gestopte ballen ligt veel hoger.

5. Leg de bal altijd zelf neer en trap de bal met de wreef.

6. Concentratie is heel erg belangrijk. Je hebt een plaatje in je hoofd hoe je de bal gaat nemen. Laat je niet uit je concentratie halen door pratende tegenstanders of door een zwaaiende keeper.

7. De aanloop moet zodanig zijn dat de kracht van het schot behouden blijft. Een hard en goed gericht schot is bijna onhoudbaar. Schijnbewegingen zijn riskant, keepers kunnen wachten. Het panenka balletje van Ruiz was daar recent een goed voorbeeld van.

8. Zorg er bij de aanloop voor dat je recht achter de bal staat. De keeper kan dan niet goed zien in welke hoek je de bal gaat trappen. Neem je een schuine aanloop en schiet je in dezelfde hoek als waarvan je aanloop komt, dan is je zwaaibeen lang onderweg en heeft de keeper een goede kans om erop te reageren.

9. De beste strafschopnemers zijn de spelers die zich geen zorgen maken als ze een penalty hebben gemist. Iedere topspeler mist wel eens. Ga uit van je eigen kracht en zeg tegen jezelf dat een goede keeper een goed ingeschoten penalty niet kan stoppen, die is en blijft onhoudbaar.

 

Op de informatie van Actueel nummer 17 werd gereageerd door de keeper van onze zondag 1 Theuy Limpanont. Theuy heeft een aantal zaken waar hij op let als een speler een penalty gaat nemen. Theuy vroeg zich af of er statistieken zijn, waaruit blijkt in welke hoek er meer wordt geschoten. We zijn erg blij met zijn reactie, want keepers kunnen zich ook voorbereiden om een penalty te stoppen. Hier zijn een aantal tips voor onze keepers en onze trainers.

1. Een keeper kan het stoppen van strafschoppen trainen door zich niet alleen op zijn reflexen te richten, maar vooral op signalen die spelers afgeven. Goed hierop inspelen is mogelijk. Belangrijke signalen die de spelers afgeven zijn standbeen, zwaairichting, van de armen, de aanloop, de lengte en de snelheid van de aanloop.

2. Succesvolle penaltykillers maken er een spel van. Zij halen spelers uit hun ritme om tegen hen te praten (bijvoorbeeld: Joh, als je in mijn rechterhoek schiet, dan pak ik hem), door iets naar hem toe te gaan en hem in de ogen te kijken, door met de handen te gaan zwaaien op de doellijn. Men moet op de doellijn gaan staan, maar niemand zegt dat je precies in het midden moet staan. Sommige keepers gaan iets uit het midden staan en hun sterke hoek is wat groter. Waar het jou om gaat is dat een speler gaat denken voor het nemen van de penalty, maar hou het wel leuk. Bij alles wat je doet, moet je beseffen dat het binnen de spelregels moet blijven.

3. Een keeper moet zo lang mogelijk blijven staan. Gokken op een hoek heeft geen enkele zin, zolang de bal niet is geschoten. Het kiezen door de keeper voor een hoek geeft het minste rendement. Kijk verder goed een schutter in de ogen, sommige spelers kijken voordat ze schieten naar de hoek waar ze de bal heen willen sturen.

4. De meeste spelers pretenderen de rechterhoek (links van de keeper).

5. Analyseer welk type voetballer er voor je staat. Is het een stijve harkerige verdediger, dan is de kans groot dat de bal hard en hoog wordt geschoten. Bij dergelijke spelers is een snelle reactie nodig. Spitsen willen vaak veel sierlijker scoren en maken gebruik van schijnbewegingen. Dan is wachten het best!

6. Probeer de eigen zwakke hoek te compenseren door krachttraining van het zwakke afzetbeen.

7. Is de speler linksbenig of rechtsbenig? Besef dat een linksbenige penaltynemer moeilijk te lezen is, omdat die minder voorkomen als ze voor je staan. Probeer zoveel mogelijk voorkennis te vergaren over spelers die een penalty gaan nemen. In tijden van stress zullen ze altijd voor hun sterke hoek kiezen.

8. Verdedigers schieten anders dan aanvallers. Verdedigers nemen minder risico’s en maken minder snel schijnbewegingen dan aanvallers.

9. De stand van de schouders en het bovenlichaam geven een indicatie over of de bal hoog of laag wordt ingeschoten. De stand van de heup en de benen over de richting van het schot. Wanneer een schutter een schuine aanloop naar de bal maakt, hoeft zijn speelbeen niet te ver door te zwaaien als hij de hoek kiest in het verlengde van de aanloop. Neemt hij de hoek aan de kant vanwaar hij aanloop, dan is het zwaaibeen langer onderweg en heeft men als keeper een reële kans. Je kan als keeper hierop inspelen door de laatste hoek wat groter te maken.

10. Wees niet bang om voor joker te liggen. In wezen heb je als keeper niets te verliezen en alles te winnen.

 

Deze tips zijn afkomstig uit het boek “De strafschop”van Guyri Vergouw en aangevuld met eigen tips.


 

Deze week

Op dinsdagmiddag werd er 1 minuut stilte gehouden voor twee overleden leden van onze kaartclub. Henk Beekman, waarover bericht is in de vorige Actueel, en Cees Rosdorff die tot vorig seizoen wekelijks meespeelde.

 

’s Avonds stond er een Arabische tekst met foto’s van het Paastoernooi in de Arabische kranten en het is goed dat Roodenburg bekend wordt buiten de landsgrenzen. Dromend hopen we dat veel oliesjeiks dit bericht onder ogen krijgen, want sponsoring uit zo’n hoek geeft een nieuwe dimensie aan het Leidse voetbal?

 

Woensdagmorgen vertrok de rouwstoet van Henk Beekman vanaf Noord. Het was zijn laatste wens en tijdens de begrafenis bedankte de familie Roodenburg dat dit mogelijk is gemaakt. Het toont dat Henk een supporter was in hart en nieren.

 

Donderdagmorgen was er een stoet rolstoelers met begeleiders op Noord. Om 10.30 uur werd de jeu de boulebaan heropend. Die is opgeknapt. De eerste bal werd geworpen door een oude middenvoor van UVS, inmiddels 85 jaar. Zijn naam Jacques Hiensch die met trots nog de namen noemde waarmee hij destijds de voorhoede vormde van UVS. De rolstoelers en begeleiders waren afkomstig uit het verpleeghuis Overrhijn en een uur lang waren deze mensen actief op de baan. Op die manier krijgt het sportpark een multifunctioneel gebruik. Diezelfde morgen waren leerlingen van het Stedelijk Gymnasium en de school voor anderstaligen met hun gymnastiekles bezig. Net als de brandweer gebruiken zij de Roodenburgdoelen en op die manier vermaakt iedereen zich op Noord.


 

Opknappen van sportpark stond deze week centraal

Er is maandenlang naar toegewerkt en deze week was het zover. Geen I doe dag, maar een I doe week. Vanaf dinsdagmorgen waren leerlingen, zakgeldjongeren, Roodenburgjeugdleden, ouders, leerkrachten, opbouwwerkers en vele anderen aan de slag op Noord. Zwerfvuil is er verwijderd, er zijn plantjes geplant, struiken en bramenplanten zijn verwijderd. Dit is gebeurd op een groot gedeelte van het complex dat daardoor een metamorfose heeft ondergaan.

 

De jeu de boulebaan is opgeknapt en coniferen zorgen nu voor de juiste afscheiding. Op het parkeerterrein zijn struiken verdwenen en mogelijk komt er op die manier ruimte voor fietsenrekken. Achter de kantine (bij het oude ballenhok) zijn er struiken verdwenen en heeft een groep enthousiastelingen plannen om daar iets moois te maken.

 

Donderdagmorgen is de jeu de boulebaan officieel heropend. Bewoners van Overrhijn hebben “de eerste bal” gegooid.

 

Vrijdag zijn er betonnen picknicktafels en banken geplaatst. Bij de jeu de boulebaan zijn dit 3 banken, bestemd voor 9-12 personen die uitzicht geven op de velden 1 en 2. Op het terras zijn er 2 picknicktafels en 2 banken bij gekomen. Die zorgen ervoor dat er nu vaste zitplaatsen op het terras zijn gerealiseerd voor 18-20 personen. Verschillende mensen denken momenteel na over de verdere inrichting van het sportpark.

 

Wat zou u op het sportpark willen zien gerealiseerd om het sportpark nog cooler te maken? Stuur uw idee naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en dan komt het bij de juiste persoon terecht. De een wil een speelplek voor de jongste jeugd, bijvoorbeeld voor de kantine, waar nu nog fietsen staan, de ander een pannaveldje, maar misschien heeft u ook een origineel idee? Droom mee met onze denktank. En misschien bent u wel in staat om iets te realiseren?

 

Langs deze weg willen wij iedereen bedanken die zich heeft ingezet voor de grote opknapbeurt, die vermoedelijk in juni een vervolg krijgt.


 

Het voetbalgebeuren van zondag

Drie van de vier wedstrijden eindigden in een 3-2 overwinning voor Roodenburg. De zondag 6 won de uitwedstrijd tegen Warmunda met 1-5. Omdat de directe concurrent van het zesde team punten verloor, kan het zesde team komende zondag kampioen worden. Dit moet gebeuren in de uitwedstrijd tegen ASC7.

Uitslagen 1 mei

Warmunda 2 - Roodenburg 2: 2-3

Football Factory - Roodenburg 4: 2-3

Roodenburg 5 - SJC 10: 3-2

Warmunda 6 - Roodenburg 6: 1-5


 

Ziekenboeg

In de wedstrijd tegen SJC 10 is Richard van Rijn op de bal gaan staan. Bij zijn val liep hij een open breuk op in arm en ellepijp. Langs deze weg wensen wij hem van harte een voorspoedig herstel toe.


 

 Woensdagmiddag 4 mei districtsfinales Danone Nationscup

Op woensdagmiddag 4 mei wordt bij Roodenburg de districtsfinale gehouden van de Danone Nationscup. Dit zal zijn van 14.00 uur tot 18.00 uur. Kinderen van 10-12 jaar, die regelmatig voetballen op de Richard Krajicek Playgrounds, uit Zoetermeer, Den Haag, Delft en Leiden spelen deze middag tegen elkaar. Er wordt nu echter 11 tegen 11 gespeeld en de winnaar mag meedoen aan de landelijke finale die bij Excelsior in Rotterdam wordt gespeeld. En vele Roodenburgertjes weten het nog. De winnaar van de landelijke finale mag meedoen aan het Wereldkampioenschap. Om die reden is een groep Leidse spelers in Zuid-Afrika geweest. Naast het voetballen is er ruimte voor penaltyschieten en voor doelschieten. Veel vrienden en ouders worden verwacht om de jongens aan te moedigen. Het clubgebouw is deze middag open. De organisatie is in handen van het Jongerenwerk en ze zijn trots dat dit toernooi voor de eerste keer in Leiden wordt georganiseerd.


 

Wedstrijden aankomend weekend

Programma zaterdag 7 mei

Soccer Boys – Roodenburg: 15.00 uur

Roodenburg 2 - Katwijk 6: 12.00 uur

Roodenburg 3 - RCL 5: 11.00 uur

Roodenburg 4 - Voorschoten 9: 13.00 uur

Roodenburg 5 - Lisse 6: 14.00 uur

Roodenburg D1 - Teylingen D1: 10.00 uur

Roodenburg D2 - Boshuizen D1: 9.30 uur (oefenen)

Quick boys E4 - Roodenburg E1: 8.30 uur

Er worden nog meer oefenwedstrijden ingepland.

 

Programma zondag 8 mei

Gr WillemVac - Roodenburg: 14.30 uur

Roodenburg 2 - ASC 3: 11.00 uur

Roodenburg 3 - Lisse 4: 13.00 uur

Roodenburg 4 - Football Fact: 11.30 uur

ASC 7 - Roodenburg 6: 11.30 uur


 

Fair play Leiden woensdag 18 mei

Fair play Leiden is een groot sportevenement dat al 5 jaar wordt georganiseerd. Fairplay is in het leven geroepen om de sociale cohesie te vergroten. Het project is een initiatief van buurtbewoners en professionals dat wordt georganiseerd door het jeugd- en jongerenwerk. Dit initiatief vindt zijn oorsprong in Leiden Noord en wordt jaarlijks gehouden bij Roodenburg. Dit jaar is het jongerenwerk een samenwerking aangegaan met het ROC Leiden. Samen zorgen zij ervoor dat u weer een spetterende dag gaat beleven.

 

Deze dagen zullen voornamelijk in het teken staan van vele spellen; denk aan hindernisbanen, klimwanden, panna-knock-out, zaklopen. Er zijn deze dag springkussens en nog vele andere attracties en alles is gratis. Wel moet je inschrijven als je met een team wilt deelnemen. Dit doe je door te gaan naar de website www.fairplayleiden.nl. Dan ga je naar leiden-noord, zie items aan bovenkant van de site. Er worden ook dagen georganiseerd in Zuid bij korfbalclub Crescendo en Zuidwest bij Boshuizen. Maar in Leiden Noord gebeurt dit zoals jullie weten altijd bij Roodenburg.

 

Daarna kan je naar het inschrijfformulier. Je kan als team inschrijven en meedoen aan de spelletjes, maar ook komen kijken. Het is een ware happening en wij hopen dat ouders en/of leiders een of meer teams maken en deze middag eens wat anders doen dan achter de bal aan hollen.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.