Roodenburg Actueel 2011 - week 19

 

Actieplan voor veiliger sportklimaat

Bij geweld tegen scheidsrechters kan het Openbaar Ministerie de strafeis vergelijkbaar stellen aan de straf die geëist wordt bij geweld tegen ambtsdragers en professionals. Binnen sportclubs worden voor iedereen op en rond het veld – ook voor ouders van jeugdleden – duidelijke gedragsregels opgesteld. Het omgaan met lastig gedrag en het stellen en handhaven van grenzen krijgt een vaste plek in de opleidingen van trainers en coaches. Dit zijn enkele punten uit het Actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’, dat minister Edith Schippers (VWS) op 22 april naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Op initiatief van Schippers is dit Actieplan in nauwe samenwerking met haar collega Opstelten (V&J), NOC*NSF, KNVB, KNHB, gemeenten (VNG en VSG) en MOgroep Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening opgesteld. Schippers stelt tot en met 2016 jaarlijks 7 miljoen euro uit de sportbegroting ter beschikking voor de uitvoering van het Actieplan.

 

Het kabinet wil Nederland veiliger maken. Daarbij hoort ook het veilig kunnen sporten bij een sportvereniging, zonder last te hebben van intimidatie of geweld. Hoewel miljoenen mensen elke week met plezier met sport bezig zijn, zijn er veel grote en kleinere incidenten op en rond de velden. Scheldpartijen, bedreigingen en het molesteren van scheidsrechters, vechtpartijen, discriminerende spreekkoren, alcoholmisbruik en seksuele intimidatie verzieken te vaak de sportieve sfeer. Met het Actieplan willen de partners gezamenlijk ongewenst gedrag en excessen aanpakken en een veilig sportklimaat creëren.

 

Op vier hoofdlijnen worden maatregelen genomen. Voorbeelden hiervan zijn:

1) Spel -, gedragsregels en tuchtrecht worden strakker gehandhaafd. Betrokken partijen willen een ‘pre match-briefing’ invoeren waarin wedstrijdleiding, aanvoerders en coaches met elkaar kennis maken, bijzonderheden doornemen en nog eens helder afspreken wat niet op het veld getolereerd wordt. Ook aan ouders van jeugdleden wordt helder gemaakt hoe de spel- en gedragsregels luiden. Het opstellen van gedragsregels gebeurt binnen clubs in onderlinge gezamenlijkheid, zodat er draagvlak voor is. Strafbepalingen, registratie en uitsluitingen worden aangescherpt.

2) Excessen worden harder aangepakt. Om scheidsrechters betere bescherming te bieden, kan bij geweld tegen hen de strafeis verhoogd worden. Er komen verder heldere richtlijnen over het omgaan met excessen, inclusief het optreden hierbij door de politie. Onderzocht gaat worden of sportverenigingen en tuchtcommissies in plaats van het slachtoffer eigenstandig aangifte bij de politie kunnen doen van geweld een strafbaar feit, zodat dit niet meer alleen aan het slachtoffer wordt overgelaten. Bij ontoelaatbare spreekkoren waarbij de openbare orde in het geding is, wordt door de sportclub aangifte gedaan en komt de politie in actie.

3) Sport wordt lokaal en landelijk betrokken bij het integrale veiligheidsbeleid. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat wanneer een gemeente in een bepaalde buurt inzet op meer veiligheid, de sportclub en maatschappelijke organisaties daar voortaan bij worden betrokken.

4) Vrijwilligers in de sport worden meer in staat gesteld ongewenst gedrag en excessen aan te pakken en te voorkomen. Bestuurders van bonden en verenigingen krijgen hiertoe ondersteuning. Het omgaan met lastig gedrag en het stellen en handhaven van grenzen krijgt een vaste plek in de opleidingen van trainers en coaches. Weerbaarheidtraining wordt een onderdeel van de opleidingen voor scheidsrechters en officials.

 

Bron: Ministerie van VWS


Deze week

Iedere dinsdagmiddag worden de deelnemers van de klaverjas- en sjoelclub getrakteerd op hapjes. Voor de organisatie is het een uitdaging om regelmatig wat nieuws te presenteren. Dit keer heeft men er een worstmiddag van gemaakt. Grillworst en ossenworst stonden er op het menu en met name de laatste worst trok gretig aftrek. Oude tijden herleefden.

 

Dinsdagavond was er geen plek meer te krijgen op het parkeerterrein. Om 19.15 uur oefende de A1 namelijk tegen Lugdunum A1. De eindstand was 1-2. Veel jongeren uit de buurt waren als toeschouwer aanwezig. Het is alleen jammer dat we merken dat onze gasten hun voetbalschoenen uitslaan op de gerenoveerde muren van kleedkamer 2.

 

Er werd op dinsdagavond tevens getraind door de zaterdag- en zondagselectie en daardoor was het gezellig druk en was “er leven in de brouwerij”.

 

Woensdagmiddag vond het toernooi om de Danone Nationscup plaats. Het geplande aantal deelnemende teams werd niet gehaald. Er was van alles te doen. Voetvolley, schieten op doel, voetballen, penalty schieten. Ook de toeschouwers mochten meedoen aan de activiteiten. De organisatie was deze middag in handen van Oczan Bayram die sportmanagement studeert en actief is bij het sportopbouwwerk. Leiden won uiteindelijk het toernooi en mag meedoen aan de landelijke finale die in juni bij Excelsior Rotterdam zal worden gespeeld.

 

Donderdag bereidde de zaterdagselectie zich voor op een van de finales die ze nog moeten spelen.

 

Vrijdag was dat ook het geval met de zondagselectie. Hier waren aan het eind van het seizoen nog 30 man in de weer. Heeft dit te maken met de halve finale voor de beker en de nacompetitie? Dit is maar ten dele waar? Het was lekker weer en een groep vormt zich als er sfeer van uit gaat. Heel wat tweede elftallen, waar de spelers van de selectie betaald krijgen, moeten het met minder man doen in deze tijd. We zijn benieuwd of het zich komende weken uitbetaald.

 

Zondagmorgen waren mensen op het veld van Pernix 2 dubbels aan het slaan. Een van die dubbels werd gevormd door de oudere Roodenburgers Johan van Wieringen, Bart Kok, Hennie Klein en Paul Rijsbergen. Ze spelen iedere dinsdagavond en zondagochtend tennis. Voor een jaarabonnement betalen zij € 110,- en dat geeft recht om iedere dag een balletje te slaan. Misschien een idee voor andere Roodenburgers die wat meer willen bewegen? Een van die Roodenburgers heeft vorig jaar een keer meegedaan. Maarten van Kooperen toonde lef. “Ik sla jullie allemaal van de baan”, schijnt hij te hebben geroepen. “Ik durf met jullie te wedden om een krat bier.” Maarten speelde tegen Paul, in wie hij zijn meerdere moest erkennen, want het werd driemaal 6-0. De heren, zo vertelden zij mij, zitten alleen nog te wachten op hun kratje. Aldus opgetekend op zondagmorgen 7 mei om 11.30 uur.


Het voetbalgebeuren op zaterdag

De zaterdag 1 is doordeweeks al gedreven. Uit bij Soccer Boys werd er gewonnen en dat zijn heel belangrijke punten, want hierdoor wordt directe degradatie voorkomen. Komende zaterdag is Haaglandia thuis de laatste tegenstander. Mocht deze wedstrijd worden gewonnen, dan speelt zaterdag 1 zich gewoon veilig in het eerste jaar dat zij vertoeven in de 2e klasse. We rekenen erop dat veel Roodenburgsupporters langs de lijn staan om onze ploeg aan te moedigen.

 

De zaterdag 2 verspeelde een 2-0 voorsprong en speelde gelijk. Voor zaterdag 3 gold hetzelfde verhaal. Vijf minuten voor tijd was de stand nog 2-0 in het voordeel van Roodenburg, maar de eindstand is 2-2 en “boze tongen” zeggen dat het hier een conditieprobleem was.

 

De zaterdag 4 speelde gelijk en de zaterdag 5 won in de 2e helft van Lisse. De zaterdag 5 is nu helemaal afhankelijk van de resultaten van de directe concurrent Kagia 3. De zaterdag 5 heeft 20 wedstrijden gespeeld en 52 punten, Kagia 3 heeft 19 wedstrijden gespeeld en 51 punten. Kagia moet dus punten morsen om het sprookje van de zaterdag 5 te laten uitkomen.

 

De D1 verloor van de kampioen Teylingen en D2 speelde een oefenwedstrijd tegen Boshuizen. Trainer Said had meerdere spelers op een andere positie gezet en dat bleek goed te vallen.

 

De E1 moest al heel vroeg richting Katwijk. De zuster van trainer Soufian reed mee en het is goed om op te merken dat in een spannende laatste wedstrijd de E1 met de punten aan de haal ging. Ze hebben in de loop van het seizoen leren voetballen en dan komen de resultaten vanzelf.

 

Uitslagen zaterdag 7 mei

Soccer Boys - Roodenburg: 2-3

Roodenburg 2 - Katwijk 6: 2-2

Roodenburg 3 - RCL 5: 2-2

Roodenburg 4 - Voorschoten: 1-1

Roodenburg 5 - Lisse 6: 5-2

Roodenburg D1 - Teylingen D1: 1-4

Roodenburg D2 - Boshuizen D1: 0-4

Quick boys E4 - Roodenburg E1: 6-7


Het voetbalgebeuren op zondag

 

Op zondag waren er drie thuis wedstrijden. Het 2e elftal behoefde zich niet al te zwaar in te spannen, want tegenstander ASC 3 verscheen maar met 9 man. Het werd uiteindelijk 5-2.

 

De zondag 4 speelde tegen een studententeam van de Football Factory en het derde elftal mocht op het hoofdveld zijn kunsten laten zien tegen FC Lisse.

 

De zondag 1 had een slechte generale voor het toetje van de nacompetitie. Bij Graaf Willem VAC werd verloren. In de nacompetitie ontmoet Roodenburg Meerburg. Deze ploeg won vanmiddag overtuigend van Stompwijk met 4-0.

 

Uitslagen zondag 8 mei

Gr Willem VAC - Roodenburg: 4-2

Roodenburg 2 - ASC 3: 6-2

Roodenburg 3 - Lisse 4: 1-2

Roodenburg 4 - Football Factory 7-5

Foreholte 7 - Roodenburg 5: 4-0

ASC 7 - Roodenburg 6: Roodenburg wint en wordt kampioen, zie hieronder.


Roodenburg zondag 6 kampioen

Wat we al min of meer hadden verwacht, is vandaag toch gebeurd. Met een behoorlijke zege op ASC heeft het 6e team van zondag de prijs binnengehaald. Namens het Zondagbestuur is het team uiteraard in het zonnetje gezet met een bloemetje en een drankje + heel wat applaus van de ASC-supporters. Hulde aan trainer Rosario die erin slaagde om wekelijks met een grote groep te trainen en dat heeft zich vertaald in een prijs, namelijk het kampioenschap.


Ziekenboeg

Deze week is Jan van Rijn opgenomen in de ziekenboeg. Jan fungeert als man van de huiskamer op zaterdagmorgen en fluit soms nog weleens een wedstrijdje. Langs deze weg wensen wij hem een voorspoedig herstel toe.


Wedstrijden aankomende week

Programma dinsdag 10 mei
Beker, halve finale

Roodenburg 2 zo - Haaglandia 2 za: aanvang 19.15 uur

Roodenburg D1 - Voorschoten D4: aanvang 18.30 uur

 

Programma zaterdag 14 mei

Roodenburg - Haaglandia: 14.30 uur

Roodenburg 3 - Rijnvogels 6: 11.30 uur

Noordwijk 11 - Roodenburg 4: 12.30 uur

Roac A1 - Roodenburg A1: 14.30 uur

Voorschoten C3 - Roodenburg C1: 12.30 uur

 

Programma zondag 15 mei

MMO 2 - Roodenburg 2: 11.00 uur

Docos 3 - Roodenburg 3: 12.15 uur

Roodenburg 4 - Teylingen 4: 11.30 uur

Roodenburg 6 - Docos 9: 14.30 uur


Penaltybokaal aanvang 10.00 uur

Op zaterdag 14 mei is de penaltybokaal voor alle F-teams. Het toernooi begint om 10.00 uur en ieder team speelt om de eigen prijzen. Dus er is een F1-poule, een F2-poule, een F3-poule en een F4-poule. Mogelijk is er een looptraining voor alle E-junioren en als de apparatuur op tijd uit Duitsland komt, is er voor de E en F nog een extra attractie.


Fair play op woensdagmiddag 18 mei

Met je team meedoen aan een zeskamp, een sterrenslag? Het kan woensdag 18 mei a.s., maar dan moet je met je team wel op tijd inschrijven. Ieder jaar komen er wel veel kinderen naar dit grote sportfestijn, maar dan hebben ze vooraf geen team gemaakt en kunnen ze niet meedoen aan allerlei leuke spellen. Wie kunnen er meedoen? Hoe oud moeten de leider en de deelnemers zijn? Je leest het allemaal op de website van Roodenburg bij nieuws. Ga naar www.lvroodenburg.nl. Je hebt onze website toch wel bij je favorieten staan? 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.