Roodenburg Actueel 2011 - week 20

 

Fair play bij Roodenburg (4)

In een aantal artikelen willen wij spelers en leiders attent maken op het begrip fair play. Dit jaar verschenen over dit thema al eerder artikelen. In Roodenburg Actueel nummers 5, 9 en 15 van 2011 leest u meer over dit facet van het voetbal. U kunt de artikelen raadplegen door naar de website te gaan, u klikt dan op Info en daarna op Roodenburg Actueel archief.

 

Als voorbeeld nemen we u dit keer mee naar een finale van een bekerwedstrijd. Het team van Karel leidde in deze wedstrijd met 2-1 en er moest nog 5 minuten worden gespeeld. Johan speelde als spits bij de tegenpartij, een team uit Den Haag. De Hagenezen die achterstonden waren steeds in de aanval, want als ze gelijk zouden maken, konden ze via strafschoppen alsnog de beker winnen. Het team van Karel, een team uit Leiden, stond met de rug tegen de muur.

 

En toen gebeurde het. Haagse Omar begon met een slalom dribbel met de bal aan de voet en sprintte het strafschopgebied binnen. Na het passeren van twee tegenstanders liet hij de bal te ver van de voet glippen. Hij was de controle over de bal kwijt en dat gaf Karel de gelegenheid om met een sliding de bal weg te glijden. Karel speelde dus de bal. Omdat Omar op snelheid lag, kwam hij bij deze actie ten val.

 

De scheidsrechter, die de zaak niet goed kon zien, zag de vallende Omar en floot plotseling voor een penalty. Dat werd de scheidsrechter niet in dank afgenomen, want er was luid protest van de Leidenaren. Ze riepen “het was geen penalty”.

 

Omdat de scheidsrechter niet geheel zeker van zijn zaak was, liep hij richting Omar en vroeg hem: Ben je geraakt door de tegenspeler? Omar, die al door had, dat het geen penalty was, antwoordde de arbiter dat hij niet was geraakt en ongelukkig ten val was gekomen. Hierop besliste de man in het zwart dat het geen penalty was en gaf de bal na een scheidsrechtersbal aan de keeper van de Leidenaren.

 

Het werd dus geen 2-2 en de eindstand was 2-1 in het voordeel van Leiden. De Hagenezen hadden gelijk kunnen komen, maar dankzij de eerlijkheid van Omar gebeurde dit niet.

 

Waar het om gaat is dat je als speler een vriend moet zijn van de scheidsrechter. Je moet hem helpen bij het leiden van een wedstrijd, want een arbiter kan niet alles overzien. Is een scheidsrechter niet helemaal zeker, dan vraagt hij weleens aan een speler of het klopt wat hij heeft waargenomen. In de trend van: heb je de bal nog aangeraakt als verdediger bij een corner of was de bal geheel over de lijn? Jij als speler hebt het vaak beter waargenomen en dan wordt er een eerlijk antwoord verwacht. Dat is goed voor jouw team, maar ook voor de tegenpartij. Want alleen wedstrijden die eerlijk verlopen, zijn cool. Zelfs als de belangen groot zijn, als de beker niet wordt binnengehaald, gaat eerlijkheid boven winst.

 

Nadat de wedstrijd was afgelopen, vormden de Hagenezen bij het verlaten van het veld een ereboog en applaudisseerden voor de winnende Leidenaren. De strijd was gestreden, er werd respect getoond voor de tegenstander. Wij zien graag dat spelers na afloop hun tegenstander de hand schudden en hen bedanken voor de gespeelde pot. Want wat zou er zijn als er geen tegenstander was? Juist ja, geen wedstrijd.

 

Fair play dag komende woensdag 18 mei
Start om 14.30 uur, slot 17.00 uur

In het verlengde van de fair play gedachte wordt er komende woensdag een Fair play dag georganiseerd. Daarbij ontmoeten wijkbewoners, professionals, Roodenburgers, ouders en vele anderen elkaar op het sportveld. Teams kunnen meedoen en komen in actie tegen andere teams. Dit gebeurt via allerlei spelvormen en net als ieder jaar belooft het een waar spektakel te worden. Springkussens, hindernisbanen, pannavelden, draaimolens, enz. Het is gewoon kermis bij Roodenburg. De F-junioren hebben deze middag geen training, want er is van alles te doen. Wil je meer weten? Ga dan naar de website: www.fairplayleiden.nl.


Roodenburg zondag 2 naar KNVB bekerfinale

Roodenburg 2 zondag heeft dinsdagavond een eclatante overwinning behaald op Haaglandia 2 zaterdag. Vanaf het begin drongen de bezoekers aan, maar iedere tegenaanval van Roodenburg was messcherp, zodat het na 20 minuten 3-0 was. De eindstand werd 7-1 (zie ook deze week). De andere halve finale moet nog gespeeld worden en gaat tussen Binnenmaas 5 en Schoonhoven 2. De winnaar van deze wedstrijd komt op Hemelvaartsdag 2 juni uit tegen Roodenburg 2 op de terreinen van Berkel.


Zaterdagafdeling kiest voetballer van seizoen 2010/2011

Zaterdagavond 11 juni om 20.00 uur

De avond is bedoeld voor alle leden van de club, sponsors , spelers en spelersvrouwen van de zaterdagafdeling. Per zaterdagteam wordt de beste speler verkozen, voor het eerste worden er 3 schoenen uitgereikt (goud,zilver en brons). Tevens nemen we op deze avond afscheid van een aantal mensen die ons helaas gaan verlaten. Robin van Vliet en Fred Vermeer zullen een aantal schoenen gaan uitreiken voor het eerste. De avond zal worden ondersteund door live muziek. De verkiezing wordt georganiseerd door de feest- , sponsor- en zaterdagcommissie, aanvoerders en bestuur.


Deze week

Het was dinsdagavond behoorlijk druk op Noord. De wedstrijd van de D1 van zaterdag was op verzoek van Voorschoten vooruitgeschoven. Omdat er ook een bekerwedstrijd was, werd er uitgeweken naar het kunstgrasveld. Roodenburg won met 3-1.

 

Op het hoofdveld kwamen Roodenburg zondag en Haaglandia 2 zaterdag in actie. Haaglandia probeerde direct druk te zetten, maar de routine in spits van Roodenburg was er de oorzaak van dat Roodenburg binnen 20 minuten met 3-0 voorstond. Deze voorsprong werd verder uitgebouwd, terwijl Haaglandia echt niet slecht liep te voetballen. De zondag 1 en zaterdag 1 waren beiden aan het trainen. Om 20.55 kreeg Roodenburg zondag een penalty te nemen en iedereen riep “Khalid! Khalid!” Khalid El Fakih is een rechtsback die sober speelt, maar wel vanuit zijn taak. Khalid nam de penalty nemen. De training van zondag 1 werd onderbroken, er was tromgeroffel op de reclameborden. Khalid bleef rustig, hij heeft in de eerdere Actueel gelezen wat je moet doen om succes te hebben met een penalty. Als verdediger weet hij dat de bal hoog in de hoek moet plaatsen. Khalid joeg de bal in het kruis en moest daarna vluchten. Spelers van het tweede, maar ook van het eerste, stopten hem onder de grond. Een geintje wat moet kunnen bij een stand van 7-1.

 

Woensdagmiddag waren er veel kinderen aan het spelen voor sleuteldrop. In een veilige omgeving met een lekker zonnetje, was het goed toeven in het park.

 

Donderdagavond waren er nog 7 groepen aan het trainen en bereidden teams zich voor op het weekendgebeuren.

 

Vrijdag waren de mensen van de kantine in de weer op het veld. In verband met de belangrijke wedstrijden op zaterdag werden de sproeiers aangezet, zodat het veld op zaterdag goed bespeelbaar was.

 

Zaterdagavond was het groot feest bij onze buren. Een feesttent was neergezet. Pernix bestaat 90 jaar en dat is een felicitatie waard. Die felicitatie is er ook voor GHC, de stadsgenoot, want zij vieren het kampioenschap. In Leiden zijn er op dit moment twee 1e klassers. Een teken dat het Leids voetbal op de weg terug is?

 

Zondagmiddag werd er in een afgeladen kantine gekeken naar de ontknoping van de Eredivisie. Velen leven mee, vlak voor tijd verlieten sommige Twente-supporters het lokaal.


Geslaagde penaltybokaal F-jeugd

Om 10.00 uur waren de spelers aanwezig en was de begeleiding nipt op tijd om te beginnen aan de tweede Roodenburg penaltybokaal. 30 spelertjes waren afgekomen op dit evenement, waarbij scoren en keepen centraal stonden.

 

De start werd gedaan door Xander Harteveld van F1. Hij vroeg de spelers vooraf welke tips zij hadden hoe je een penalty goed moest nemen. Daarna gingen de groepen onder leiding van leiders aan de slag.

 

Xander had de F1 onder zijn hoede, Saskia de F2 , Dave de F3 en Mohammed de F4. Het was de bedoeling om zo snel mogelijk 10 doelpunten te scoren. Voor de winnaars was er een gouden medaille, een zilveren en een bronzen medaille beschikbaar.

 

Bij de F1 was Nordin de absolute winnaar. Hij was al bij 10 penalty’s, terwijl zijn directe achtervolgers Feisal en Mohammed bleven steken op 7. Winnaar van de F2 werd Valentin, tweede was Helal, die met 9 gescoorde doelpunten vlak achter hem eindigde. De derde plaats was voor Ilias. Bij de F3 ging de overwinning naar Libaan, gevolgd door Jack en Marouan. Hicham was de winnaar bij de F4 op de tweede plaats gevolgd door Mahu en als derde eindigde Quinten. De prijsuitreiking werd in de kantine verricht door Saskia van het Jeugdbestuur.

 

Maar er was nog een noviteit. Roodenburg heeft een snelheidsradar, waarmee de snelheid van de bal wordt gemeten. Het ging er dus om, wie het hardst kon schieten. Iedere speler kreeg drie beurten en via het LED scherm werd direct de snelheid van het schot zichtbaar.

 

Nordin was niet alleen de beste penaltykiller, hij schoot ook het hardst van alle F-junioren. Eerst schoot hij 74 kilometer per uur, daarna 68 en 67 kilometer. Tweede was Youssef met 67 en derde Mohammed met 66 kilometer per uur. Bij F2 bleek Chhid het hardste te kunnen schieten. Met 73 kilometer werd hij tweede van de hele F-groep. Hossam eindigde als tweede met 65 en Ilias derde met 62 kilometer. Bij de F3 won Ismael met 66 kilometer. Tweede was Anass met 60 en derde Giovanni met 56 kilometer. Bij de F4 won Hicham met 64 km, tweede was Quinten met 58 en op de gedeelde derde plaats eindigden Reda en Mahu met 56 kilometer. We kunnen terugkijken op een leuke en leerzame ochtend.


Loopclinic E-jeugd zaterdag 14 mei

Onder leiding van Anass Eddini en trainer Soufan Zoulali vond de loopclinic plaats voor de E-junioren, waarbij de groep gebruik heeft gemaakt van de loopset van de club (minihorden, snelheidsladder). Het accent lag op hoe je zo efficiënt mogelijk kunt lopen (lopen dat zo min mogelijk kracht kost). Anass liet een aantal zaken zien zoals de afzet, het gebruik van de armen en de knie-inzet. Daarna waren de spelers intensief aan het oefenen. Na een half uur trainen was het tijd voor het echte voetbalspel. Want een zaak blijft, voetballers willen voetballen. Al met al was het een leerzame ochtend voor spelers en trainers.


Het voetbalgebeuren op zaterdag

Om half tien was er een oefenwedstrijd van de nieuwe D van Roodenburg tegen Lugdunum D2. De trainers zijn bezig met het formeren van een nieuw D-team en iedereen deed zijn stinkende best. Roodenburg won deze wedstrijd met 3-2 en dat werd duidelijk hoorbaar gevierd.

 

Vanaf 11.00 uur was het derde team actief op het wetraveld. Tegenstander Rijnvogels 6 hield men eronder. Het werd 6-3 en Barry de Bock verrichte een hard en goed ingeschoten penalty. De keeper kwam er nog aan, maar de bal was hard genoeg om het net te treffen.

 

Roodenburg 2 en 3 wonnen beiden, zodat het een prima zaterdag werd.

 

De A1 speelde een goede eerste helft bij ROAC. De ruststand was 1-0, in de tweede helft kreeg men snel een goal tegen. Wat het meest opviel was de vele eerstejaars A-junioren die in de ploeg acteerden. Het kan een basis zijn voor een sterk A1 in het volgende jaar.

 

Een C1 bestaande uit eerstejaars C-junioren en tweedejaars D-junioren verloor van Voorschoten.

 

Roodenburg zaterdag 1 blijft tweedeklasser

Roodenburg zaterdag 1 moest winnen van Haaglandia om tweedeklasser te blijven. Haaglanida had het team versterkt met A-junioren na de schorsingen van afgelopen zaterdag. Roodenburg kwam met 1-0 achter, maar wist een minuut later via een kopbal de gelijkmaker te forceren. Daarna werd het zelfs 2-1 en was het billenknijpen. Door dit resultaat speelde Roodenburg zich op spectaculaire wijze veilig en trainer Marcel vertelde dat er na de winter maar liefst 24 punten waren behaald. In het verleden viel de ploeg na de winter weg, nu bleef iedereen tot het laatste moment scherp en werd de ploeg vijfde van onderen.

 

Een fantastisch resultaat bij een vereniging, waar de spelers nog gewoon contributie en hun eigen biertje moeten betalen. Teamsfeer en knokken, eigenschappen die behoren bij de Roodenburger waren doorslaggevend. Een felicitatie aan de gehele begeleiding is hier op zijn plaats.

 

Roodenburg zaterdag 2 wint eerste wedstrijd nacompetitie

Roodenburg zaterdag 2 heeft in een gelijkopgaande wedstrijd een nuttige overwinning behaald op ARC 4. Het betrof de eerste wedstrijd van de nacompetitie. Volgende week speelt de zaterdag 2 uit om 11.00 uur bij ARC. De winnaar van deze wedstrijd neemt het op tegen nummer 10 van de reserve 2e klasse A en dit is SVC’08 2.

 

Uitslagen zaterdag 14 mei 2011

Roodenburg Haaglandia: 2-1

Roodenburg 2 ARC 4: 3-2

Roodenburg 3 Valken 6: 6-3

ROAC A1 Roodenburg A1: 3-2

Voorschoten C3 Roodenburg C1: 6-0

Roodenburg D - Lugdunum: 3-2


Het voetbalgebeuren op zondag

Het zesde team was vorige week al kampioen en had graag het thuispubliek willen laten zien waarom zij de ware kampioen zijn. Tegenstander Docos 9 liet het afweten en zegde de wedstrijd af. Dat gold ook voor zondag 4. Tegenstander Teylingen 4 blies af.

 

Het tweede kwam wel in actie, maar was geen schim van de ploeg die dinsdagavond won van Haaglandia. Het fysiek sterke MMO bleef de blauwzwarten de baas en won met 3-2. Zondag 3 verloor tegen het sterke Docos 3 met 5-3.

 

Uitslagen zondag 15 mei

MMO 2 Roodenburg 2: 3-2

Docos 3 Roodenburg 3: 5-3


Komende week

Maandagmiddag 16 mei 13.00 uur
Start activiteiten in verband met het 85-jarig bestaan?

Een aantal leerlingen is bezig met het interviewen van oudere wijkbewoners in het kader van hun maatschappelijke stage. Ze willen die interviews laten verschijnen in boekvorm. Zij gaan een boekje maken met verhalen over Roodenburg. Maandagmiddag worden de interviews afgenomen in het clubhuis. Oudere Roodenburgers laten hun ervaringen vastleggen; Lau Zitman, Bram de Roode, Bert Verver, Daan Fasseur en Isaac van Weerlee staan er op de lijst van geïnterviewden. Deze interviews met herinneringen kunnen de basis zijn voor het gedenkjaar 2012, waarin de club 85 jaar zal bestaan.

 

Programma dinsdag 17 mei competitie

Oegstgeest 7 -Roodenburg za 5: 19.30 uur

Oefenen van de nieuwe D

Roodenburg D - RCL: 18.00 uur

 

Bijeenkomst dinsdagavond 17 mei A-junioren met ouders

Op dinsdagavond 17 mei is er een bijeenkomst voor alle A-junioren, hun ouders en een aantal instanties. De politiek zal daarbij aanwezig zijn. Met de A-junioren en hun ouders is er een project gedraaid door de Stichting Meander en het Jongerenwerk. Dit wordt nu afgesloten en daarbij hoort muziek, er zijn toespraken, een optreden van stand-up comedians en er wordt gegeten. Voor deze bijeenkomst, die om 17.30 uur begint, zijn uitnodigingen gestuurd.

 

Vrijdag 20 mei

Op die middag is er een intern toernooi voor alle E-junioren. Youns organiseert het toernooi dat begint om 16.00 uur. Alle E-junioren doen aan dit toernooi mee.

 

Programma zaterdag 21 mei

ARC 4 Roodenburg 2 za: 11.00 uur

Roodenburg 3 Valken 6: 11.30 uur

Katwijk 12 Roodenburg 4: 12.00 uur

Roodenburg 5 VVSB 4: 12.00 uur

 

Verder zijn er toernooien voor de F1 en F2 bij Forum Sport en horen de andere F-junioren of zij eventueel ook op toernooi gaan bij vv Leiden.

 

Roodenburg zondag en nacompetitie

Roodenburg zondag heeft zich geplaatst voor de nacompetitie. Net als de zaterdag 1 had het zondagteam een sterke tweede seizoenshelft. Dit resulteerde in de 4e plaats in de competitie en daardoor werd de eerste periodetitel overgenomen.

 

Roodenburg speelt nu eerst uit en de week later thuis tegen MMO. Mocht het zondagteam hier winnend uitkomen, dan wordt op neutraal terrein gespeeld tegen de winnaar van het treffen tussen Kickers 69 en Hoekpolder. Die wedstrijd wordt op 5 juni gespeeld.

 

Programma zondag 22 mei

MMO - Roodenburg: 14.00 uur

Roodenburg 2 SJC 3: 11.00 uur

Roodenburg 4 Warmunda 3: 13.00 uur 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.