Roodenburg Actueel 2011 - week 21

 

Kooicup in ere hersteld

Volgende week, zaterdag 28 mei, is het zover. Na jaren van afwezigheid is er bij Roodenburg weer het bekende jeugdtoernooi om de Kooicup. De Kooicup was vroeger een begrip in Leiden. Je had eigenlijk drie toernooien die naamsbekendheid hadden in de stad. Voor de standaardteams was dit het Zilveren Molentoernooi van LFC, de veteranen kwamen elkaar tegen tijdens het Gouden Krieltoernooi van ASC en alle Leidse jeugdelftallen (D-junioren) togen op Hemelvaartsdag naar Roodenburg om deel te nemen aan de Kooicup. Honderden toeschouwers bezochten dit toernooi en bekende Leidenaren waren bereid om de prijsuitreiking te doen. Zo is er nog een foto met burgemeester Vis die de Kooicup uitreikt aan de pupillen van LFC en zien we op die foto een glunderende Alfons Groenendijk.

 

De nieuwste versie van de Kooicup is geen Leids onderonsje meer. De toernooicommissie van de jeugd heeft heel veel werk verricht. De commissie is er in geslaagd om veel verenigingen richting Leiden Noord te bewegen. De volgende verenigingen zijn ingegaan op hun uitnodiging: Rijnsburgse Boys, Meeuwenplaat, Voorschoten 97, KFC, RCL, sv Hoofddorp, VOC, Katwijk, RKAVV, Graaf Willem VAC, Nicolaas Boys, ASC, Buitenveldert, Haaglandia, DOSR, Teylingen, GHC, v.v.Leiden en natuurlijk doet Roodenburg ook mee. Dit zijn 19 verenigingen uit Noord- en Zuid-Holland die elkaar ontmoeten in Leiden Noord. Een leuke verscheidenheid, waarbij verenigingen en jeugd het opnemen tegen teams die ze nooit in de competitie tegenkomen.

 

In totaal doen er 42 teams mee aan dit toernooi en dat betekent dat we komende zaterdag alle kleedkamers hard nodig zullen hebben. Het betekent ook dat er veel scheidsrechters nodig zijn en onze A-junioren zullen daarbij helpen. Op het kunstgrasveld worden drie velden uitgelegd voor de mini F en op de velden 1 en 2 zijn er 4 velden voor alle F-teams. Roodenburg doet mee met de F1, F2, F3 en F4 en de mini F.

 

Omdat er heel veel mensen van heinde en verre komen, er komt zelfs een team met de bus, raden wij alle Roodenburgers aan om per fiets of wandelend te komen, want er is maar een beperkte parkeergelegenheid en de bereikbaarheid van Roodenburg laat te wensen over. Extra parkeergelegenheid bevindt zich tussen de flats langs de Willem de Zwijgerlaan.

 

Het toernooi begint om 9.30 uur en de prijsuitreiking is om 13.30 uur. Wij wensen iedereen die bij de organisatie van dit toernooi betrokken is veel succes toe en wensen al onze gasten een fijne dag toe.


Deze week

Een week waarin duidelijk wordt wat een wijkclub inhoudt. Een wijkclub is een club, waar wijkbewoners elkaar regelmatig ontmoeten. Voetbal en andere activiteiten lopen in elkaar over.

 

Maandagmiddag werden de interviews met oudere Roodenburgers afgenomen in de huiskamer door leerlingen die een maatschappelijke stage volgen. De verhalen komen in boekvorm uit.

 

Dinsdag was er een oefenwedstrijd tussen een nieuw Roodenburg D-jeugdteam en een D-team van RCL. De technisch directeur van NAC, Jeffrey van As, was ook aanwezig. Hij keek met belangstelling naar zijn zoon die voor RCL acteerde. Roodenburg had een vliegende start en kwam met 4-0 voor. In de tweede helft waren de RCL-spelers wat meer gewend aan het grote veld en bleef er een brilstand op het scorebord staan.

 

In het clubgebouw was er dinsdagavond een meeting van de A-junioren met hun ouders. Een verslag van deze bijeenkomst treft u elders aan.

 

Dinsdagavond speelde Roodenburg 5 zaterdag nog voor de competitie. Roodenburg 5 won de uitwedstrijd tegen Oegstgeest 7 met 3-6.

 

Woensdagmorgen was het Sportbedrijf machinaal bezig met het verwijderen van dood gras. Leerlingen van ROC Sport en Bewegen, jongerenwerkers en vele anderen zetten de toestellen op voor de Fair Play middag.

 

Door een misverstand was GHC toch nog richting Roodenburg getogen met F-spelers. De wedstrijd ging niet door want de velden waren bezet.

 

Woensdagavond speelde zondag 4 vooruit tegen Warmunda. De einduitslag was 3-3.

 

Donderdagavond was er wederom een oefenwedstrijd gepland en nu kwam de tegenstander niet op.

 

Vrijdagmiddag had Younes Fahrouch een toernooi georganiseerd voor alle E-junioren. Er deden 3 teams mee van 5 spelers. Ze hadden het reuze naar hun zin en na afloop was er voor iedere speler een medaille. Deze vrijdag werd er ook getraind door het team dat gaat deelnemen aan de Danone Nationscup, er was D-training en de Engelse school had gymles. Tussen de 50-60 kinderen van 10-12 jaar bevonden zich op het complex en dat is dan weer een heel ander facet van de wijkclub.

 

Het streven is dat steeds meer kinderen in de middag onder begeleiding gaan sporten. Sleuteldrop legt daarbij het accent op spelen, de maatschappij snakt naar vrije sporturen, waar kinderen onder begeleiding kunnen bewegen.

 

Zaterdagochtend vertrok het derde zaterdagteam voor een weekendje Groningen. Het was niet de bedoeling dat de heren het hele weekend rond gingen hangen in de buurt van de Grote Markt. Er waren voor de heren diverse activiteiten gepland en het lijkt erop dat deze groep in het spoor treedt van “Onze Weekenders”. Deze groep ging gedurende vijfentwintig jaar ieder jaar als groep op stap.

 

Zaterdagavond waren er om 20.15 uur nog veertig man aan het voetballen en had de wijk weer bezit genomen van het sportcomplex.


A-junioren sluiten project af

Dinsdagavond vond er een bijeenkomst plaats als afsluiting van een project dat met onze A-junioren en hun ouders is gevoerd. Het project is 2 jaar geleden opgezet door het jongerenwerk, de wijkagent, de Stichting Meander (voor multiculturele vraagstukken) en de Stichting Narcis (Stichting van Arabische vrouwen in Leiden). De probleemstelling was: hoe geef je jongeren meer handvaten, zodat zij slagen in de maatschappij? Er zijn nogal wat jongeren die de “verkeerde weg” kiezen. De jongeren kregen daarom wekelijks les “persoonlijkheidstraining”; wat doe ik, waar wil ik naar toe? Vaak voor de wedstrijden was er in het eerste jaar een training in de bestuurskamer.

 

Om mensen op weg te helpen naar volwassenheid zijn ouders heel belangrijk. In sommige culturen merk je dat ouders minder belangstelling tonen voor wat zoonlief op straat aan het doen is. Via dit project kregen vaders en moeders inzicht in hoe men de oudere jongens kan steunen in hun ontwikkeling.

 

De bijeenkomst begon dinsdagavond met een maaltijd. Die was voor een groot gedeelte gemaakt door de moeders. Naast een heerlijk “saucijzenbroodje”, maar met een andere vulling, was er rijstsalade, een salade met aubergines en een met wortelen en natuurlijk ontbrak de soep en het brood niet. Het smaakte uitstekend en aan het eind van de avond was er weinig over.

 

Daarna begon de bijeenkomst onder voorzitterschap van Charles van Meander. Eerst kregen we via grootbeeld een film te zien met interviews van de deelnemers. De meeste jongeren gaven aan dat ze veel hadden opgestoken en dat hun jongere broertjes zeker baat zouden hebben bij een dergelijke training.

 

Vervolgens kreeg Brahim Lakhal, de initiatiefnemer, het woord. Hij herhaalde de visie van de jongens dat zij baat hebben gehad met deze training. Het bereiken van de ouders gaf toch veel meer problemen. Vooral de vaders kreeg hij moeilijk naar de trainingen, alleen via “trucs” lukte het hem.

 

De bereidheid van de moeders bleek zeker voor buitenstaanders veel groter. Na de trainingen bleek dat moeders veel meer tijd gingen maken om te luisteren naar hun zoon. Ze hadden er door de training ook nieuwe vriendinnen bij gekregen. Tijdens deze bijeenkomst serveerden de dames het buffet en had onze “conciërge” de grootste lol met de dames. Een Marokkaanse opa die met zijn kleindochter naar de training kwam kijken, wees erop dat het heel goed was dat er veel vrouwen aanwezig waren in de kantine. Vrouwen zijn veel beter georganiseerd dan de mannen, gaf hij als hint mee. Maarten van Geffen had het al eerder aangegeven. Roodenburg wordt als club heel sterk als de vrouwen in grotere getale gaan deelnemen aan het clubleven.

 

Hierop kreeg voorzitter Raymond Keur het woord. Hij feliciteerde de deelnemers met hun training en wees de A-spelers op het clubleven. Reken er niet op dat anderen alles voor je regelen, je maakt deel uit van deze club en samen moeten wij met elkaar omgaan. Voetballen, training krijgen en training geven, helpen in de kantine. Een club is niet alleen even voetballen en dan weg. Een echte club bestaat uit leden die allen hun steentje bijdragen.

 

Tot slot was er een aandenken voor Brahim. Hij kreeg het originele Roodenburgshirt als dank van de club voor zijn bijdrage.

 

Nadat de toespraken voorbij waren, was het tijd om te lachen. Want lachen hoort ook bij een voetbalclub. Dat kan zijn na een kampioenschap, een mooie goal, lijfsbehoud, een goed gehouden bal door de keeper of knap verdedigen. De stand up comedian Amar, voorzien van microfoon en zender, kreeg de zaal via verschillende typetjes aan het lachen. De avond werd besloten met een theesessie met heerlijke koekjes. Jongens en de vrouwen maakten tenslotte samen de zaal weer schoon, zodat alles in orde was voor de Fair Playdag.


Verslag Fair Play dag 2011

Voor de vijfde keer werd deze middag in de wijk georganiseerd. Andre van Dijk is met een werkgroep bezig geweest om de organisatie rond te krijgen en dit initiatief heeft een vervolg gekregen in Leiden Zuid en Leiden Zuidwest.

 

Het kunstgrasveld en de parkeerplaats stonden vol met speeltoestellen. Op de parkeerplaats konden kinderen met een touw om het middel tot wel 10 meter klauteren. Er was een zandbak, een mini pannaveld en een schminkplaats. Vooral de jongste jeugd kon hier terecht.

 

Op het kunstgrasveld waren er meerdere spelonderdelen neergezet en streden teams per onderdeel tegen elkaar. Bij ieder onderdeel kwamen de teams een ander team tegen en daardoor werd gegarandeerd dat men veel verschillende wijkbewoners tegenkwam. Ieder onderdeel had een talent of ROC-leerling als uitvoerder.

 

Zo’n 150 personen namen deel aan de diverse spelvormen. Er waren meerdere opblaasbare pannavelden, waar menig Roodenburg F-speler zich bekwaamde in de kleine ruimte. Verder was er het spijkerbroek hangen, het stoten op de evenwichtsbalk met een opblaasbaar steekwapen, het lopen naar een hindernis met een katapult, de hindernisbaan, touwtrekken en doelschieten. Kortom voor jong en oud was er een echt zeskampspel op Noord. In de keuken waren meerdere personen bezig met gerechten, want eten en sporten gaan bij Roodenburg goed samen.

 

Wethouder Roos van Gelderen van Jeugd opende de zeskamp. Zij schonk een tegel met een lieveheersbeestje aan voorzitter Raymond Keur. Een tegel die het zinloos gebruik van geweld symboliseert. Daarna namen leerlingen van ROC de leiding over het sportgebeuren over en vermaakten velen zich op Noord.

 

De Fairplay is de kermis voor de jeugd van Noord en is iets waar vooral de jeugd naar uitkijkt.


Roodenburg 5 zaterdag officieus kampioen

Ze waren getogen naar de Bloemerd om te kijken naar hun directe concurrent Kagia 3. RCL 7 speelde om 11.00 uur tegen Kagia en in een bloedstollende wedstrijd werd het uiteindelijk 3-3. Om 13.00 uur kon Roodenburg 5 het afmaken, want bij een overwinning kon Roodenburg niet meer worden ingehaald door Kagia. De stand was op dit moment Roodenburg 21 wedstrijden 55 punten, Kagia 21 wedstrijden 54 punten. Maar VVSB 4 kwam voor de tweede keer niet opdagen. De KNVB beslist nu over het verdere verloop, maar op Noord werd alvast een voorsprong genomen op het kampioenschap. Fakkels, champagne, gebak en veel drank, want voor sommigen was dit een eerste kampioenschap in 16 jaar.

 

Roodenburg 5 is een team dat vorig jaar overkwam van RCL. Bij Roodenburg is er, omdat de club kleiner is, meer aandacht voor recreatieteams.

 

Het team wordt gesponsord door Demtech BV, Oranjelaan 27 te Zoeterwoude en door Brandt Schilderwerken uit Leiderdorp. Een zoon van mevrouw Brandt speelt in dit team. Het bleek een dochter te zijn van Wim van Kampen en Wim en Theo van Kampen waren in het verleden bekende spelers van AV Alphen, die later een contract tekenden bij UVS. Juist deze week overleed haar oom Theo van Kampen.

 

Mevrouw Brandt bezocht onze Wall of Fame, want haar vader had nog gespeeld met Koos van Weerlee bij Stormvogels/Telstar. Koos had zo’n mooi zwart haar, kon zij vertellen. Een foto van Koos hangt in onze Wall of Fame.

 

Het kampioenschap wordt ook geschonken aan Frans Ouwerkerk. Frans bezocht wekelijks de trainingen en wedstrijden. Zestien jaar heeft hij zijn kleinzoon gevolgd en afgelopen zaterdag was hij getuige van de viering van het kampioenschap. Namens de hele club feliciteren wij het vijfde team met het behaalde resultaat.


Roodenburg 2 zaterdag een ronde verder

Roodenburg zaterdag 2 heeft zich geplaatst voor de tweede ronde van de nacompetitie. In de uitwedstrijd tegen ARC 4 werd er gewonnen met 1-2. In de volgende ronde komt de zaterdag 2 uit tegen SVC ’08. Eerst wordt er uit gespeeld en op Hemelvaartsdag 2 juni volgt de returnwedstrijd.


Het voetbalgebeuren op zaterdag

Roodenburg zaterdag 2 won ook de tweede wedstrijd voor de nacompetitie bij ARC 4 en komt nu uit tegen SVC ’08.

 

Zaterdag 4 speelde zijn laatste uitwedstrijd, maar haalde de eindstreep niet.

 

Zaterdag 5 kwam niet in actie omdat tegenstander VVSB 4 voor de tweede keer niet afreisde naar Leiden. Het officieuze kampioenschap werd daardoor alvast gevierd op Noord.

 

Uitslagen zaterdag 21 mei

ARC 4 - Roodenburg 2 za: 1-2


Jeugdteams op toernooi bij v.v. Leiden en Forum Sport

 

Zaterdagmorgen ging de F3 op toernooi bij v.v. Leiden. Onze eerste jaarploeg moest het opnemen tegen diverse F1 teams en was op het laatste moment gevraagd door v.v. Leiden om een opengevallen plaats in te nemen. De ploeg die onder leiding stond van Guy Loth werd uiteindelijk vierde, maar iedereen had een aandenken gehad en met name de laatste wedstrijden van het toernooi had het team goed gespeeld.

 

De F1 en een F2 waren tijdig afgereisd naar Voorburg om deel te nemen aan het toernooi van Forum Sport. Voordat het toernooi begon, was er een algemene warming-up voor alle deelnemers die werd gegeven door Ronald MacDonald. Daarna konden de teams aan de slag. De F2 wisselde goede met minder goede wedstrijden af en er werd te laat omgeschakeld op verdedigen. De F1 verloor de eerste wedstrijd, maar herstelde zich knap. De F2 eindigde op de vijfde plaats, de F1 kon net de eerste plaats niet halen ondanks dat trainer Nouri extra motivatie had toegediend (ze mochten de leiding in de sloot gooien als ze eerste zouden worden). Het werd een tweede plek. F1 en F2 kunnen terugkijken op een geslaagd toernooi.


Het voetbalgebeuren op zondag

Het had geregend en dat was goed voor de velden. De zondag 2 speelde tegen SJC 3 en won met 4-3.

 

Zondag 5 speelde een uur eerder dan gepland tegen MMO 4. De spelers van MMO konden daarna hun eerste elftal gaan aanmoedigen. De zondag 5 won met 2-0.

 

Er waren veel toeschouwers afgekomen op de wedstrijd MMO – Roodenburg. Het had duidelijk invloed op de pass zuiverheid van de spelers, er zat meer spanning in de wedstrijd. Dit slordige spel werd door MMO afgestraft. De ruststand was 2-0. Na de rust werd er uit een ander vaatje getrapt en kwam er een eindscore van 2-2 tot stand. Komende zondag is de return en zoals het ernaar uitziet, wordt het behoorlijk druk. De winnaar van deze wedstrijd ontmoet op 2 en 5 juni de winnaar van de wedstrijd Hoekpolder – Kickers.

 

Uitslagen zondag 22 mei

MMO - Roodenburg: 2-2

Roodenburg 2 SJC 3: 4-3

Roodenburg 5 MMO 4: 2-0


Aankomende week

Dinsdag 24 mei laatste kaart- en sjoelmiddag

Op dinsdagmiddag is de laatste kaart- en sjoelmiddag van dit seizoen. Zo’n laatste middag heeft altijd een feestelijk karakter. Onze kok doet extra zijn best in de keuken en dan weet iedere Roodenburger dat het wel goed zit. Eind augustus beginnen we dan weer. De middag duurt van 14.00 uur tot 16.30 uur

 

Programma dinsdagavond 24 mei

Roodenburg nieuwe E – FC Boshuizen: 18.00 uur

 

Vrijdagavond 27 mei: trainers tegen sportpers

 

De jaarlijkse wedstrijd tussen een team van “Leidse trainers” tegen Leidse Sportpers. Aanvang 19.00 uur. Ze mogen hun kunsten vertonen op Noord. De een weet er alles van, de ander schrijft erover, maar de uitvoering is weer een heel ander verhaal. U bent van harte welkom bij deze wedstrijd.

 

Zaterdag 28 mei Kooicup voor mini F, F1, F2, F3 en F4

Aanvang 9.30 uur, Prijsuitreiking 13.30 uur

 

Programma zaterdag 28 mei

ROAC D1 - Roodenburg D1: 10.15 uur

 

Zaterdagavond 28 mei bijeenkomst alle D-junioren

De D-junioren sluiten samen met hun ouders en de trainers het seizoen af. Er wordt gevoetbald tegen de ouders, de moeders gaan koken en na deze bezigheden kijken ouders en jongens samen naar de Champions League finale. Dit is een besloten bijeenkomst van de D-jeugd.

 

Programma zondag 29 mei

Nacompetitie, de return

Roodenburg zondag - MMO: 14.30 uur

 

Kom je ploeg aanmoedigen en laat zien dat je een echte supporter bent. Dat geldt voor de eigen ploeg, maar net zo goed voor de tegenstander. 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.