Roodenburg Actueel 2011 - week 23

 

T.G.A.D. (herinneringen aan 45 jaar trainen onder allerlei omstandigheden, door Jan Lovink)

U bent misschien benieuwd wat die letters inhouden. Voordat Jan Lovink dat uitlegt, moet hij mede delen dat hij na 45 jaar training geven aan een groep is gestopt als trainer. Een van zijn principes was dat de training altijd moest kunnen doorgaan en er waren maar heel weinig omstandigheden, waardoor de spelers naar huis werden gestuurd. Tegenwoordig ontvangen de spelers nog wel eens een sms-bericht dat er niet wordt getraind. Bij Lovink heerste regelmaat, de trainer was er en de spelers eveneens. En daardoor kweek je groepsgevoel als basis om te presteren. In dit verhaal een aantal voorbeelden hoe er in 45 jaar onder moeilijke omstandigheden toch is getraind.

 

Baggeren

Terugkijkend naar de omstandigheden is Jan begonnen bij Meerburg in 1966. Als A-junior werd hij gevraagd door wijlen jeugdvoorzitter Piet van der Geer. “Jan wil jij de pupillen trainen? We hebben niemand.” En in 45 jaar is er niets veranderd. Nog steeds vragen wij A-junioren om mee te helpen bij het geven van training. Pupillen mochten toen pas voetballen als ze 10 jaar waren en wedstrijden werden gespeeld op een heel veld met de grote doelen en een deklat. Deze deklat hing met ijzeren beugels aan de echte lat, op die manier werd het grote doel voor de pupillen verkleind.

 

Zijn trainingsstof pakte Jan op door te kijken naar trainingen van senioren en eigen trainingen. Naderhand ging hij op jacht naar visie via het kopen van voetbalboeken en in zijn Roodenburgtijd behaalde hij 3 trainersdiploma’s.

 

Bij Meerburg was er een grasveldje naast de oude kantine. Men had een hoofdveld en in een houten keet waren er 2 kleedkamers zonder warme douche. In een betonnen bak (trog) kon men na de training de benen afspoelen. Het veldje was 55-30 meter (een kwart veld) en daarop werd door 14-20 man 2x per week gedurende het hele jaar getraind. In oktober, als het regenseizoen begon, veranderde het veldje in een kleipoel en kwam de gemeente om het weer “even schraal” te maken. Er werd dan een vrachtwagen zand (met de schop) uitgestrooid over de bagger en na 3 weken was het dan weer klei. Doordat de spelers jaar in jaar uit in de kleine ruimten trainden ,waren ze meester in het korte spel en de passeeractie. Als trainer droeg men tijdens de maanden dat het baggeren was kaplaarzen.

 

Na 7 jaar Meerburg werd het dus Roodenburg en kwam Jan voor het eerst te trainen op een heel veld(het huidige kunstgrasveld). Dit was wederom een grasveld dat in de herfst en winter veranderde in een baggerveld. Als trainer was men “in natte tijden” op zoek naar een droge plek, waar dan toch nog kon worden getraind. Trainingen op de vierkante meter waren Jan’s recept. Ging het echter vriezen dan werd er gezocht naar alternatieven.

 

Het zaaltje aan de Oude Vest

Jan herinnert zich het gymnastiekzaaltje op de Oude Vest. Vlakbij de Schouwburg, een zaaltje van 12 x 10 meter, een iets grotere huiskamer, waar dan met pijn en moeite 2 tegen 2 gespeeld kon worden. Matten fungeerden als doel. Er stonden echter 12-15 A-spelers, waaronder Jan Ouwerkerk (een man met een heel hard schot!). Als trainer zette Jan zijn dienstbril op of een sportbril. Een bril met onbreekbaar glas. Want werd er hard geschoten, dan caramboleerde de bal via verschillede muren. Je moest steeds attent zijn op afzwaaiende projectielen. En inderdaad onze Jan presteerde het om via een carambole zijn bril van de neus te schieten.

 

Kleedkamer 1 en 2

Andere uitwijkmogelijkheden waren de kleedkamers. Was het veld te slecht, dan stond er een conditieprogramma in de kleedkamer op het menu. De A-juniorengroep werd dan in tweeën gesplitst. In de ene kleedkamer voerde wijlen Arie Fielemon, onze verzorger, de scepter en werden er jutezakken op de grond neergelegd. Dit was de kamer van de buikspieroefeningen en de medicijnbal. In de andere kleedkamer werden er sprongoefeningen en een conditieprogramma met de bal gedaan, waarbij gebruik werd gemaakt van de banken. Spelers waren op die manier toch ruim een uur bezig, want het was vaak intervaltraining. De ene speler oefende, de ander hield de score bij.

 

Achter de Groenoordhal

Bij vorst was een baggerveld onbespeelbaar, maar de jongens werden nooit naar huis gestuurd. Het parkeerterrein achter de Groenoordhal was een alternatief..Een duurloopje heen en een duurloopje terug. Het wegdek was redelijk vlak en via de oranje halogeenverlichting was het toch nog mogelijk om techniekoefeningen of een partijtje te doen. Zo nu en dan moest de training wel worden onderbroken voor veewagens die hun vrachtje kwamen brengen. Er werden pionnen meegenomen voor het partijtje dat werd gespeeld onder de halogeenlampen. Kwam men te ver van een lichtmast, dan werd het al gauw donker.

 

Langs de Zijl

Indien een veld begin januari niet kon worden gebruikt en de straten waren goed, ging de trainer met de groep mee en werd er gelopen langs de zijl. Er waren twee afstanden: tot de Molen en tot het einde. Langs de Zijl kon je niet smokkelen. Op de heenweg werd er als groep gelopen en bij het eindpunt aangekomen, werden de spelers gecontroleerd op hartslag en aanwezigheid. Op de terugweg haastte de leider (Gerard Theunissen) zich naar Noord. Hij noteerde dan de tijden van de snelst aankomende spelers. Op de terugweg ging het er om wie er in het hoogste tempo het eerste terug was. Het samen iets doen gaf een sterk groepsgevoel.

 

Trainen in de sneeuw

Een laag sneeuw was geen beletsel om niet te trainen. In die tijd was er geen kunstgras. Jan herinnert zich dat het veld met een laag van 40 centimeter sneeuw was bedekt. Wat gaan we doen? “Trainen!”, riepen de A-junioren in koor. Leider Vogelenzang vette een bal in, waardoor de rollende bal geen sneeuw opnam, maar ze gingen ervoor en hadden er de grootste lol. Na afloop was er dan een sneeuwballengevecht en had menigeen het gemunt op “vogel”. Die liet zich echter niet uit de tent lokken en wachtte rustig zijn kans af. Wanneer de heren te lang onder de douche bleven staan, want dat kostte de vereniging geld, kwam Vogel wel even orde op zaken stellen. Voorzien van een sneeuwbal wist hij wel raad met de heren. Een ijsbal op een vervelend plekje was vaak voldoende om de mannen hollend onder de douche vandaan te zien sprinten.

 

Trainen op strand

Waar bijna altijd kon worden getraind was het strand. In de voorbereidingstijd werd door menig club het ronde Panbos of een rondje Wassenaar gelopen. Indien in de winter het (kunstgras)veld onbespeelbaar was, volgde er een strandbezoek. Als trainer van zaterdag 1 werd er daarom een keer uitgeweken naar Katwijk en stond er na een duurloop op het strand een partijtje op het programma. Het was flink koud, want er was zelfs sprake van “schotsvorming”. En de Oostenwind deed er die middag ook al geen goed aan. Tijdens het spel verdween de bal in zee. De aflandige wind was er de oorzaak van dat de bal richting Engeland dreigde te willen. En toen kwam Jeroen Philipsen. In korte broek dook hij de bal in het ijskoude water achterna en na 50 meter had hij het kleinood te pakken. Er kon weer verder worden gespeeld. Zover kwam het niet, want onze Jeroen had toch onderkoelingsverschijnselen. We zochten een strandtent op, namen een kop erwtensoep en hij kon opdrogen in de buurt van de kachel.

 

Het moraal van het verhaal is dat trainers zich niet uit het veld moeten laten slaan als er eens een keer geen optimale omstandigheden zijn om te trainen. Juist dan moet men met alternatieven komen, waarbij een groep toch wordt uitgedaagd om er samen tegenaan te gaan. Geen zin, te koud, het past niet in dit plaatje en door deze manier van aanpak werd er vaak een heel sterke tweede helft van het seizoen gedraaid.

 

Om dit te kunnen uitvoeren is er maar een leuze: TGAD. De Training Gaat Altijd Door.

Jan Lovink


Deze week

De gemeente is maandag begonnen met het inzaaien van het wetraveld. Veld 2 mag vanaf heden niet meer worden betreden.

 

Dinsdagavond waren 32 man van zondag 1 en zondag 2 bezig met de laatste training voor de beslissende wedstrijden van Hemelvaartsdag.

 

Hemelvaartsdag was de dag van de waarheid. Zaterdag 2 moest aantreden tegen SVC’08. Roodenburg had pech met een schot binnenkant paal, dat weer uit het doel kwam. Na rust maakte de blauwzwarten gelijk en was SVC weer aan de beurt. 1-3 was een eigen doelpunt. Zelden zo’n mooi doelpunt gezien. De rechtsback wilde de bal langs de zijlijn op 25 meter van het doel via een tegenspeler uit trappen. Hij nam de bal als volley en vanaf de zijlijn verdween de bal in een keer over de verraste doelman Michiel Hugens.

 

De zondag 2 speelde de bekerfinale tegen Schoonhoven 2. Men startte te slap. Zondag 1 was met een aantal jeugdspelers meegereisd om de ploeg aan te moedigen. Het mocht niet baten. Schoonhoven 2 kwam met 3-2 voor en in een alles of niets poging werd het uiteindelijk 4-2 en werd de finale om de KNVB beker verloren. Terugkijkend is er een goed resultaat behaald.

 

Zondag 1 was dus al vroeg op weg en had misschien wel te lang in de zon gestaan. De scherpte bij de afwerking ontbrak. Voor een sfeerverslag bezoekt u de website www.leidenamateurvoetbal.nl. Deze site besteed aandacht aan het Leidse Amateurvoetbal en in deze fase van de strijd zijn er verslagen van RCL en Roodenburg zondag.

 

In deze Roodenburg Actueel eveneens een advertentie. Een gezamenlijk project van 3 sportverenigingen in Leiden Noord en het kan geen kwaad als verenigingen met elkaar samen werken. Nu gaat het om het werven van een combifunctionaris. In het verleden organiseerden Roodenburg en de Zijl LGB met BS Leiden en Saturnus een zeskamp. Met zaalvoetbal, handbal, basketbal, zwemmen enz. Teams van alle verenigingen kwamen tegen elkaar uit in de diverse sporten die zij beoefenden. Wanneer een team de eigen sport beoefende, was dit voor de andere teams een handicap en daarmee werd bij de puntentelling rekening gehouden.

 

Zaterdag vond het Marcel Straathoftoernooi plaats voor de F1. Ze hebben een heel goed toernooi gespeeld . Wat opviel in vergelijking met de tegenstanders waren al de goede kopballen op het doel van de tegenpartij. In de eerste twee partijen werd er door Feisal eenmaal met het hoofd gescoord en werd in de 2e wedstrijd door Yussef op de kruising gemikt.


Advertentie

De sportverenigingen Roodenburg (voetbal), Pernix (korfbal en tennis) en de Zijl Zwemsport (elementair, zwemmen, waterpolo, triatlon) hebben de handen ineen geslagen en zoeken een

 

Verenigingscoördinator
(sport-opbouwwerker)

 

Je verzorgt kennismakingsprogramma’s, participeert bij trainingen, ontwikkelt beleid t.a.v. Ouderparticipatie. Je onderhoudt diverse contacten met als doel kinderen te enthousiasmeren voor de activiteiten van Roodenburg, Pernix en de Zijl Zwemsport.

Je draagt bij aan sociale activiteiten gericht op de ontwikkeling van kinderen, activeert deelname en instrueert, begeleidt en stimuleert.

 

Heb je minimaal CIOS met aantekening zwemmen, ervaring met minstens twee van de bovengenoemde sporten, ben je initiatiefrijk, maak je gemakkelijk contacten en kun je mensen overtuigen en enthousiasmeren, dan nodigen we je uit om te solliciteren. Je kunt je sollicitatie sturen naar de heer Raymond Keur, voorzitter Roodenburg, door een email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Er is een uitgebreid functieprofiel beschikbaar. Heb je vragen? Neem dan contact op met Raymond Keur tel. 06-61072164 of Albert Spijker (voorzitter de Zijl Zwemsport), 06-55853287 of Thom van Alphen (voorzitter Pernix).


Woensdagavond 8 juni

Jeugdtrainers overleg m.b.t. het oude en het nieuwe seizoen

Plaats van handeling: het jeugdhonk

Aanvang: 19.30 uur

Alle jeugdtrainers zijn langs deze weg uitgenodigd.


Zaterdagavond 11 juni

Voetballer van het jaar verkiezing seizoen 2010-2011

Aanvang 20.00 uur. Vorig jaar ging de titel naar Robin van Vliet . Hij vertrok naar v.v. Noordwijk en mede dankzij zijn inbreng zijn die nu topklasser. Welke zaterdagspeler volgt hem op? U kunt er bij zijn, want dit wordt een groot feest voor alle senioren, sponsors, supporters. De toegang is gratis en er speelt een goede band. Het is een mooie afsluiting van een spannend seizoen.


Toernooi voor verliezers nacompetitie

Op een neutraal terrein wordt op maandag 13 juni ( 2e Pinksterdag) een toernooi gespeeld door de verliezers van de tweede ronde van de nacompetitie. Twee teams kunnen alsnog promotie afdwingen voor een plek naar de 3e klasse.

 

De zondag 1 speelde zich na 20 minuten al uit de wedstrijd. Spits Feisal Bounif liep tegen zijn 2e gele kaart aan en zorgde ervoor dat Roodenburg met 10 man kwam te staan. Ondanks het feit dat men met 10 man liep te ballen wist men 3x te scoren, maar uiteindelijk won Hoekpolder en daar valt niets op af te dingen.

 

Ze wonnen vier keer van Roodenburg en spelen volgend jaar 3e klasse.

 

Op 2e Pinksterdag is er een toernooi voor de volgende ploegen:

Nicolaas Boys, Graaf Willem VAC, ASW, Gouderak, RVC 33, FC Maense, DRGS en de verliezer van Sikkerveer Transvalia en Roodenburg.

Twee teams van de negen ploegen kunnen alsnog promoveren naar de 3e klasse.  

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.