Roodenburg Actueel 2011 - week 27

 

Heel Duitsland schakelt bij D-junioren komend seizoen over naar 9 tegen 9

In heel Duitsland is het voetballen op een heel veld voor D-junioren verleden tijd. Vanaf het seizoen 2011/2012 spelen alle D-junioren bij onze Oosterburen 9 tegen 9 van strafschopgebied tot strafschopgebied. Achter het invoeren van een dergelijke stap zit een spelfilosofie.

 

Maar eerst de regels

1. Er wordt gespeeld van strafschopgebied naar strafschopgebied.

2. Het strafschopgebied is een ruimte van 12 meter voor het doel en 12 meter vanaf iedere doelpaal naar buiten.

3. De zijlijn ligt op 10 meter vanaf het strafschopgebied.

4. De penaltystip komt op 9 meter.

5. De doelen zijn de verplaatsbare jeugddoelen van de E junioren ( 5 x 2meter)

6. De begrenzing wordt kenbaar gemaakt met lage pionnen of hoedjes. De hoekvlaggen worden vervangen door grote pionnen.

7. Er wordt op buitenspel gespeeld en het terugspelen naar de keeper moet net zo gebeuren als bij de ouderen. De keeper mag een door de eigen speler teruggespeelde bal niet zo maar oppakken.

8. Wisselen gebeurt bij de middellijn en er wordt gespeeld met een bal maat 5 van 350 gram. ( de Blauwe derbystar!)

9. Er doen 9 spelers mee aan de wedstrijd en 4 wisselspelers zijn geoorloofd.

 

Waarom 9 tegen 9?

Voordat dit wordt ingevoerd is er jarenlang nagedacht, maar men denkt dat 9 tegen 9 meer aansluit op het spelniveau en spelbeleving van de kinderen. Er ontstaan meer doelkansen en er wordt op kleinere doelen afgerond. Wie nu tijdens een D-wedstrijd een hoge bal op doel trapt, weet dat hij bijna zeker het doel zal treffen, want de keeper kan gewoon niet bij de lat.

 

Spelen met 9 heeft verder als voordeel dat spelers meer balcontacten ondergaan en dat is weer goed voor de voetbaltechnische ontwikkeling. En de overgang van een half veld naar een heel veld is voor veel E-junioren/eerstejaars D-junioren een crime. In dit model gaan we van een half veld eerst naar 2/3 veld en pas in de C-junioren komt het hele veld om de hoek kijken.

 

Een andere reden is dat voetbal veel dynamischer is geworden en wordt gespeeld in hele kleine ruimten. Waarschijnlijk geniet u nog na van het spel van FC Barcelona tegen Manchester? Maar een dergelijk spel kan je alleen maar ontwikkelen als je bij de D-junioren de grootte van het veld aanpast. Op de training van FC Barcelona spelen de profs vaak 11 tegen 11 in een dubbel strafschopgebied. De ruimte is dan heel klein en het vraagt veel handelingssnelheid.

 

Dit alles overziende is dit de beweegreden geweest dat Duitsland terug gaat naar 9 tegen 9 op een kleiner veld. Ze willen op die manier bereiken dat de voorwaarden om op oudere leeftijd te presteren al bij de D-jeugd worden geschapen.

 

P.s.: Vele verenigingen hebben een D-selectie van 15 man. Spelers die niet meedoen aan de echte wedstrijd, spelen tegelijkertijd op een kleiner veld 5 tegen 5, zodat allen in een speeluur aan het voetballen zijn. Internationaal wordt er ook 9-9 gespeeld. Bij de Danone Nationscup in Zuid Afrika was dit het geval en speelden 40 landen op die manier.

 

Misschien dat Nederland zal meegaan met deze ontwikkeling, want een ding is zeker: E-junioren die naar de D gaan zijn een jaar aan het ploeteren om te wennen aan een groot veld en dit likt de ideale tussenstap. 


Deze week

Afgelopen zondag sloot de zondag 5 het seizoen af met een barbecue. Uitstekend weer. Piet Paulusma gaf een TIEN en dat was merkbaar. Tafels en stoelen naar buiten. De barbecue was zo opgesteld dat de rook de andere kant op ging. Op die manier werd er nog eens nagepraat over weer een seizoen.

 

Woensdag werd er een boekje verspreid met daarin het programma voor de D-jeugd ter voorbereiding van het komend seizoen. Vorige week is er een leuk boekwerk gemaakt over de gang van zaken van de E2. Het blijkt dat onze trainers Said en Ismael schrijftalent hebben. Dat is een prettige constatering, want met dit talent kunnen zij straks ook de teampagina’s gaan vullen van de “nieuwe” website. Jeugdspelers kijken graag op de website als er regelmatig stukjes en/of wedstrijdverslagen staan. Het is weer een nieuwe stap in de ontwikkeling van de website.

 

Donderdagavond werd er om 19.00 uur nog een partijtje gespeeld door de overige senioren. Sommigen zijn al op leeftijd, maar ze hielden zich kranig. Ze hebben geen last van verdwenen kraakbeen tussen de gewrichten. Met een rechte rug verlieten ze na ruim een uur ons zand uitgestrooid kunstgrasveld.

 

Er werd deze avond ook nog vergaderd. Dit alles had te maken met de voorbereiding voor het nieuwe seizoen.

 

Vrijdagavond stond trainer Ramon Paardekooper met zijn linkspoot Abdel Ali el Baroudi op het veld. Ze wilden allemaal nog een balletje trappen en kijk eens wie er zijn. Op advies van Jan Lovink speelden ze 1 tegen 1 voetvolley, een spelletje dat past bij het voetbal aan het einde van het seizoen. Terwijl ze bezig waren, arriveerde er een gemêleerd gezelschap. Via kleinveldvoetbal kon men toch nog even “zweten”.

 

Zaterdag begon voor velen de schoolvakantie. Met de Willem de Zwijgerlaan gaat men intussen gewoon verder, want eens wordt Roodenburg weer beter bereikbaar.

 

De actueel blijft in de lucht, op zoek naar wat er bij Roodenburg gebeurt en naar de actuele ontwikkelingen in het voetbal. 


Eindstanden van het afgelopen seizoen

Wilt u alle eindstanden nog eens raadplegen, misschien wilt u ze wel uitprinten voor het nageslacht? Ze zijn vanaf heden raadpleegbaar. Ga hiervoor naar de website van KNVB West 2 en klik op de rubriek eindstanden veldvoetbal, seizoen 2011-2012. 


Maandag 4 juli

Vergadering met de E-trainers voor het nieuwe seizoen. Aanvang 19.30 uur. 


Zaterdag 16 juli schoonmaakdag

Het is voor velen een doorn in het oog en dan wordt het zwerfvuil op het complex bedoeld, maar er zijn meer plekken waar het vuil blijft liggen. In de maand mei vond er een eerste grote schoonmaak plaats en toen werd er al geopperd dat een vervolg noodzakelijk was. Dat vervolg komt er nu dus aan. Het bestuur heeft verder nagedacht hoe het zwerfvuil in de toekomst te beperkten en u zult daar wat van gaan merken. Op zaterdagmorgen om 10.00 uur start de tweede schoonmaakcampagne. Wit u als oudere of als jeugdlid meedoen? Het kan: zorg dat u om 9.45 uur aanwezig bent op het sportpark. 

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.