Roodenburg actueel week 48 2009

Kunstgrasveld vergroot leefbaarheid in Noord

Het is al weer ongeveer tien jaar geleden toen er samen met Caroline Schippers, vroegere directrice van het Sportbedrijf Leiden, een werkbezoek werd gebracht aan de stad Utrecht. In die stad werden er voor het eerst sportaccommodaties opengesteld voor wijkbewoners. Men was onder de indruk en toen is er een plan gemaakt door de instanties om zoiets in Leiden Noord te realiseren. Het werd een zand uitgestrooid kunstgrasveld dat door de club, de school en de wijk gebruikt kon worden. Terugkijkend over het gebruik in deze laatste tien jaar kan men alleen maar concluderen dat het een schot in de roos is geweest. Mede door de positieve ervaringen, worden er binnenkort opnieuw kunstgrasvelden aangelegd in Leiden Zuidwest. Die velden zullen dan door de clubs en de wijk kunnen worden gebruikt.

Het Mullier Instituut heeft een onderzoek ingesteld naar de Cruijff-veldjes en die hebben geconstateerd dat niet alleen de jeugd meer in beweging is gebracht, maar dat het tevens de wijk een impuls geeft. Het is belangrijk dat de kinderen daarbij trots zijn op het veld. Om dat te bereiken zijn er een aantal spelregels nodig. Zwerfvuil hoort daarbij thuis in de afvalbakken. Fietsen blijven in de stalling en mogen niet op het kunstgras. Recent hebben we daarom het toegangshek naar de velden verhoogd. Verder moet de accommodatie hufterproof zijn. De verplaatsbare doelen hebben nog wel eens te lijden, omdat er met de doelen wordt geschoven in plaats van getild. Netten moeten regelmatig worden vervangen, want als netten dagelijks “bollen” vergroot dit de slijtage. En de afrastering moet tegen een stootje kunnen.

Het kunstgrasveld heeft aan de andere kant de tijdgeest niet tegen. Juist in tijden van crisis moeten partijen investeren in de toekomst. Te dikke kinderen is bijna gezondheidsprobleem nummer 1 in het westen. Als we nu niets doen, gaat het de samenleving straks miljoenen kosten. Lagere scholen spelen daarbij een belangrijke rol. Wanneer er een goede samenwerking is met de voetbalclub, kan dit betekenen dat er meer kinderen gaan sporten bij een club. De club kan echter kinderen pas opnemen als er voldoende opgeleid kader is. Anass Eddini is daarom hard bezig met het werven van personen die een trainersopleiding willen volgen.

In de komende jaren zal er flink gebouwd worden in Leiden Noord. De Willem de Zwijgerlaan gaat ondergronds bij de Kooilaan, maar het verkeersaanbod zal toenemen. Door al die drukte zal de jeugd op zoek gaan naar een veilige speelplek en die ligt in de Tuin van Noord. Daar ligt de ruimte en het zal de komende jaren alleen maar drukker worden. De organisatie rondom het kunstgras zal straks mogelijk in handen zijn van sportopbouwwerkers/talenten die dagelijks ’s middags en ’s avonds activiteiten organiseren. Nu zijn ze vooral te vinden op de kleine trapveldjes, maar het grootste trapveld heeft straks wel begeleiding nodig, want anders geldt daar de wet van de sterkste.

Naast de jeugd hebben ouderen het kunstgras gevonden: mannen die doordeweeks of in het weekend tegen een bal willen trappen. Het zorgt voor een grotere sociale cohesie. De conclusie is dus gerechtvaardigd dat de leefbaarheid in Noord door de aanleg van het kunstgrasveld is vergroot. Kijkend naar de jeugd in andere wijken zie je een verschijnsel dat je niet zou willen. Veel kinderen zitten achter de computer, gevangen in hun virtuele wereld. Een op de vijf kinderen komt al niet meer buiten spelen. Het is een verontrustend signaal. Je hoeft in deze individualistische maatschappij bijna niemand meer te spreken om te kunnen functioneren. Maar zo hoort een samenleving er niet uit te zien. Daarom zijn wij blij met onze ontmoetingsplek.

De komende jaren wordt het drukker in Noord: meer scholen die schoolsport bedrijven op de kunstgrasvelden en er worden meer huizen gebouwd in de directe omgeving van het sportcomplex. Al die mensen willen sporten en de vraag is: redden we dat met 1 kunstgrasveld? Het huidige kunstgrasveld moet worden verbreed, want met een nieuwe mat moeten er straks competitiewedstrijden kunnen worden gespeeld. Maar als die wedstrijden worden gespeeld is er geen ruimte meer voor recreatief medegebruik. Is er nog een mogelijkheid om een klein speelveld of om een extra veld aan te leggen.

De komende jaren is er weer een visie nodig hoe we de volgende tien jaar overbruggen, want een ding staat vast. Een wijkclub is de ontmoetingsplek voor de hele wijk en hoe meer wijkbewoners betrokken raken, des te groter wordt de club en hoe sterker de sociale cohesie De nieuwe bewoners komen er aan en de wijkclub blijkt nu al de club van de toekomst te worden. Mensen die straks zo vanuit het winkelcentrum nog even willen sporten of naar sport willen kijken. Een nieuwe uitdaging biedt zich aan en zal door instanties moeten worden ingevuld. Wie neemt het voortouw?


Deze week

Het hoofdbestuur heeft samen met de consul regels opgesteld voor het gebruik van het wetraveld. Door de sterke groei van het aantal teams is dit veld overbelast en zullen vanaf heden tot begin maart meerdere teams gebruik gaan maken van het kunstgrasveld.

De vriescapaciteit in de keuken is opgevoerd naar maximaal. De nieuwe vriezer moet ervoor zorgen dat we allerlei snacks en soepen kunnen blijven verkopen.

Het heeft deze week flink gestormd, zowel letterlijk als figuurlijk. De commissie Goed Gedrag bewaakt de normen en waarden van de club. Leden die buiten het boekje gaan worden hier direct op aangesproken, want geen enkel lid is anoniem. De commissie heeft verder een opvoedkundige taak, want we mogen niet verwachten dat iedere jongeling direct volwassen gedrag vertoont. Juist daarom helpt de commissie de spelers en trainers in de ontwikkeling naar het gewenste gedrag.

Zaterdagmorgen had menigeen gerekend op een algemene afgelasting, maar omdat veel verenigingen in West 2 over kunstgrasvelden beschikken, gingen er toch een aantal wedstrijden door. De F2 speelde in de stromende regen tegen RCL en won moeizaam met 2-0. De F1 dacht in de rust dat de buit al binnen was. De ruststand was 5-0, maar in de 2e helft kwam Blauw Zwart goed terug en werd het aan het eind nog spannend.

De zaterdag 1 verloor in de 89e minuut op het kunstgrasveld van Semper Altius haar ongeslagen status en het 4e deed dat in Valkenburg.

Op gebied van lief en leed is er deze week van alles te melden. Ravi is de naam van de zoon van vader Marcel Langerak, speler van het eerste zaterdagteam, en moeder Davina, terwijl Suze de naam is van de kleindochter van onze kaderleden Paul en Martine Rijsbergen.

Vrijdag overleed Kees van Beusekom. Hij begon dit jaar bij de dinsdagmiddag kaartclub maar moest al na een paar keer door ziekte afhaken.

Zondagmiddag gingen er toch nog 2 wedstrijden door. Op het kunstgrasveld van SJZ moest het derde het onderspit delven. Het vijfde speelde op het wetraveld van Boshuizen gelijk.

Uitslagen zaterdag 29 november

Semper Altius - Roodenburg: 1-0
Katwijk 5 - Roodenburg 2: afg
Valken 5 - Roodenburg 4: 2-1
Roodenburg A1 - Rijnvogels A1: afg
Roodenburg C1 - Oegstgeest C2: afg
Lugdunum D1 - Roodenburg D1: 3-1
Stompwijk D2 - Roodenburg D2: afg
Roodenburg E1 - Meerburg E4: afg
Roodenburg F1 - Blauw Zwart F3: 6-4
Roodenburg F2 - RCL F8: 2-0
Roodenburg F3 - RCL F11: 8-2
Roodenburg MF - GHC MF: 2-8

Stand van de zaterdag 1
Programma 28 november

Wassenaar – Leiden: afg
Koudekerk – Kagia: afg
TAVV – GHC: afg
Alphia – Oegstgeest: afg
LSVV ’70 – Valken ’68: afg
Semper Altius – Roodenburg: 1-0

 

GS
GW
GL
VL
PT
V
T

Roodenburg

11

7

3

1

24

24

7

P1

Semper Altius

11

6

2

3

20

14

11

 

Kagia

9

5

3

1

18

19

7

 

Oegstgeest

10

5

3

2

18

16

11

 

Koudekerk

10

4

1

5

13

18

15

 

Valken'68

10

3

4

3

13

12

12

 

GHC

9

3

3

3

12

10

11

 

Leiden

10

3

3

4

12

12

15

 

LSVV'70

10

3

2

5

11

15

28

 

Alphia

8

3

1

4

10

16

14

 

TAVV

10

2

0

8

6

9

20

 

Wassenaar

10

1

3

6

6

10

24

 

Uitslagen zondag 30 november

Roodenburg - Haagse Hout: afg
SJZ 4 - Roodenburg 3: 3-1
Boshuizen 4 - Roodenburg 5: 2-2
Roodenburg 6 - van Nispen 2: afg
Teylingen 7 - Roodenburg 7: afg

Bij de zondag 1 werd er ook gespeeld.

Hieronder de uitslagen en nieuwe stand.

Zondag - 4e Klasse A
Programma 29 november

Rijnland – GOL Sport: afg
Meerburg – Leidse Boys: 2-2
Warmunda sv – Concordia: afg
SEP – Wippolder: afg
ASC – Van Nispen: afg
Roodenburg – Haagse Hout: afg

 

 

GS
GW
GL
VL
PT
V
T

Meerburg

11

6

3

2

21

21

13

 

Wippolder

9

5

2

2

17

22

13

 

Concordia

9

5

2

2

17

18

9

 

SEP

9

5

2

2

17

16

11

 

Roodenburg

9

5

1

3

16

17

9

 

van Nispen

9

4

3

2

15

15

10

 

ASC

8

4

2

2

14

18

13

 

Haagse Hout

9

4

1

4

13

27

21

 

Taurus

10

3

2

5

11

19

21

 

Warmunda sv

10

1

5

4

8

8

14

 

Rijnland

8

1

4

3

7

12

17

 

GOL Sport

9

1

0

8

3

5

33

 

Leidse Boys

10

1

3

6

3

15

29

 


Hij komt, hij komt

Die goede, oude sint. Want woensdagmiddag 2 december is het zo ver. Die middag wordt er niet getraind door de mini F en de F-junioren. Samen met de ukken wordt er feest gevierd. De sinterklaasviering die wordt georganiseerd door een werkgroep vanuit de jeugdafdeling begint om 15.30 uur en zal duren tot ongeveer 17.00 uur. Er zijn briefjes uitgedeeld waarbij de kinderen zich kunnen aanmelden. Saskia de Roode coördineert dit vanuit de jeugdafdeling. We verwachten tussen de 40-50 kinderen dus het wordt reuze spannend!


Charmeoffensief aan de kassa

Bij bezoek aan wedstrijden van de andere Leidse clubs is de eerste indruk de mensen die bij de kassa staan. Bij de ene club zijn dat de bestuursleden die dit klusje erbij doen, bij de andere club zijn dat de oudere heren of mannen die het kaartje verkopen. Vorige week heeft er op onze site een oproep gestaan voor “kassapersoneel”. Er is op gereageerd en vanaf zaterdag 2 december zal de kassa worden bezet door een caissière. Zij zal alle bezoekers op vriendelijke wijze ontvangen. Haar vuurdoop krijgt ze tegen Kagia. Een belangrijke wedstrijd, want nummer 3 komt op bezoek. Wij rekenen op veel toeschouwers.


Komende week

De eerste wedstrijd van de 2e helft van het seizoen en direct is er een wedstrijd tussen de nr. 1 en nr. 3. De eerste wedstrijd eindigde in 3 – 3 en zaterdag kan het 1e team aantonen dat men weer snel op koers wil komen. Op zondag komt nog een “oude bekende“ op bezoek. De zondag 1 speelt tegen het sterke van Nispen uit de Zilk.

Programma zaterdag 5 december

Roodenburg - Kagia: 14.30 uur
Roodenburg 2 - Kagia 2: 12.00 uur
Roodenburg 4 - Lugdunum 2: 11.30 uur
Roodenburg A1 - Rijnsb B A2: 14.00 uur
Foreholte C4 - Roodenburg C1: 12.45 uur
Alkmania D7M - Roodenburg D2: 8.45 uur
RCL E4 - Roodenburg E1: 11.45 uur
Roodenburg F1 - Quick boys F5: 10.00 uur
Roodenburg F2 - Voorschoten F7: 9.00 uur

Programma zondag 6 december

Roodenburg - Van Nispen: 14.30 uur
SJC 6 - Roodenburg 3: 14.00 uur
Roodenburg 4 - DOSR 6: 12.00 uur
Leidse boys 2 - Roodenburg 5: 12.15 uur
Roodenburg 6 - Docos 3: 10.00 uur
Roodenburg 7 - GHC 2: 14.30 uur
UNIO Da1 - Roodenburg Da1: 14.00 uur


Steunbetuiging uit de Verenigde Staten

In 2001 t/m 2003 speelde John Dermegis in het eerste en tweede elftal van Roodenburg. Hij studeerde op de Webster University aan de Boommarkt. Het voetballen had hij in de Verenigde Staten vooral geleerd door het bestuderen van de video’s van Wiel Coerver. Zijn nadeel was zijn lengte als spits. In 2005 ging hij terug naar de VS en speelde daar voor San Diego Gauchos, (US division 2) en Detroit Arsenal. Inmiddels is John trainer van de jongens en meisjes van Michigan Wolves Hacks. Een premier level soccerclub in Livion Michigan. Hij traint daar de jongens (Hawks) van 14 jaar en de meisjes (Wolves) van 9 jaar. De volgende boodschap ontving Jan Lovink van hem.

Jan,
Good to hear from you. That's excellent news. There are a lot of familiar faces on the Roodenburg Zaterdag 1. I had a great time while I was with Roodenburg. I wish I got a t-shirt to support the club.
Best of luck!
John

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.