Roodenburg actueel week 45 2009

De uitdaging door het vrijwilligerswerk

Wie vorige week aandachtig het verslag van de algemene vergadering heeft gelezen, heeft gemerkt dat het aantal leden dat zich vrijwillig inzet voor de club sterk is gegroeid. Nu gaan we ervan uit dat bijna iedereen talent heeft en het is de grootste kunst om dat aanwezige talent op de juiste plek in de club te gebruiken. De een heeft bijvoorbeeld veel verstand van de computer en zou zich daardoor verdienstelijk kunnen maken voor de administratie of de website. De ander kan goed voetballen en kan goed omgaan met jeugd en dan is jeugdtrainer een reële optie. Weer een ander is representatief, kan goed rekenen en is een voortreffelijke gastheer of gastvrouw. Nou, ons restaurant zit te springen om “helpende handjes”.

Het is het verhaal dat voor iedere club geschreven kan worden. Vrijwilligers moeten vaak worden gevraagd en velen zijn er huiverig voor om een verplichting aan te gaan. Ze willen je als trainer hebben, maar dan heb je wel de plicht om er iedere keer te zijn. Je kunt immers de kinderen niet teleurstellen door niet op te komen dagen. Wanneer die schroom is afgeworpen, pas dan ervaren mensen hoe mooi dit werk kan zijn en wat je er allemaal van opsteekt.

We gaan met u terug naar de ontwikkeling van de kledinglijn dit jaar. Een paar spelers van de zaterdagafdeling waren enthousiast geworden. Zij vonden dat er onvoldoende uitstraling was van met name de jeugdafdeling. Spelers in verschillende kleuren shirts met korte en lange broeken. Het moest anders. Ze hadden daar ideeën over die ze in eerste instantie binnen hun eigen groep ventileerden en daarna met het bestuur. Na een bepaalde tijd was het idee uitgewerkt en toen moest er een keuze worden gemaakt. Met welke outfit gaat Roodenburg in de toekomst spelen? Leveranciers met allen een andere insteek werden uitgenodigd en na wikken en wegen werd er een keuze gemaakt. Het werd iets heel herkenbaars. Maar dan ben je nog niet klaar, want je moet nadenken over voorraadbeheer, leveranties, distributie, betaling , passen en meten, continuïteit, etc. Al die zaken zijn opgelost door de werkgroep en in de loop van de tijd is er een goed werkproces ontstaan m.b.t. de kleding.

De volgende stap, die moest worden gezet was: hoe laat ik de leden zien dat er een nieuw tenue is ontworpen en waarin de gehele club in de toekomst gaat spelen? Het antwoord kwam van de werkgroep zelf. Via Marktplaats werd er een grote vitrinekast op de kop getikt. De kleding werd erin neergelegd en iedereen dacht dat het nu gepiept was. Neen dus, want het glas was toch wel erg dun en als er een kind tegenaan zou lopen, zouden de rapen gaar zijn. De beheerder had de oplossing; plastic glas zodat er geen schade kon ontstaan. Zo gezegd, zo gedaan.

En toch ontbrak er iets. Het was nog geen etalage. De werkgroep informeerde her en der en de oplossing werd aangedragen. Een torso werd op de kop getikt en die werd in de kast geplaatst. Wie nu kijkt ziet direct het complete tenue staan. Nu het klaar is, kan de werkgroep met voldoening terugkijken op wat is gepresteerd.

Jong en oud staat regelmatig voor de etalage te kijken en vriendjes worden gewezen op het tenue dat ze kunnen kopen als ze lid worden van de club. Er is zelfs gehoord dat Sint Nicolaas zijn ogen heeft laten vallen op spullen uit de etalage. Er zitten immers mooie cadeaus bij.

Dit verhaal omvat alles dat je meemaakt als vrijwilliger. Je vervult een taak en wordt geconfronteerd met allerlei extra zaken die je moet zien op te lossen. Dat maakt de uitoefening van een taak spannend en uitdagend. Of je nu bestuurslid bent, trainer of kantineman. Je moet je steeds verdiepen in nieuwe ontwikkelingen en je bent nooit te oud om te leren.

De overheid vindt vrijwilligerswerk steeds belangrijker. Het aantal maatschappelijke stages zal in de toekomst groeien. Sollicitanten krijgen bij hun gesprek steeds meer de vraag of zij lid zijn van een sportclub en of ze vrijwilligerswerk doen. Want wie dit doet is vaak maatschappelijk betrokken en werknemers die betrokken zijn bij een organisatie hebben nu eenmaal een stapje voor. Bij de toename van het aantal vrijwilligers ziet u een groot aantal “vreemde namen”. We zien het besef in allochtone kring ontstaan dat het doen van onbetaald werk goed is voor de Nederlandse samenwerking. Daardoor is de kans groot dat er nog een voetbalclub is in Noord in 2020. Sommigen zijn misschien enthousiast geworden door dit verhaal en gaan de uitdaging aan. Schiet eens een bestuurslid of jeugdbestuurslid aan in het weekend. Er is in de club nog genoeg te doen.


Deze week

Het regende woensdagavond onophoudelijk en het was al donker. Samen met de brandweer werd er door alle F-junioren op het kunstgrasveld getraind. Ineens een geweldige lichtflits en binnen 3 seconden een onweersklap. Iedereen vluchtte naar de huiskamer waar de moeders zaten. De brandweerlieden schuilden onder de kap, want bij de aanleg van het gebouw is besloten om de dakgoot wat verder te laten overhangen. Hierdoor kunnen mensen er schuilen als het gebouw niet open is. De moeders schonken limonade in voor de geschrokken kinderen en de brandweerlieden konden thee krijgen. Zij gingen echter weer door met hun partijtje, maar dat duurde niet lang. Inderdaad er kwam een melding en de ploeg haastte zich naar de katholieke kerk aan de Herensingel (op 1 kilometer afstand). Hier was de bliksem in de toren geslagen. Dit was het hoogste punt in de buurt en dat was een geluk bij een ongeluk, want we konden het onweer niet zien aankomen. De C-junioren besloten daarna niet te trainen, omdat de onweersbui wel een uur in de buurt bleef hangen.

Zakgeldjongeren waren woensdagmiddag op het terrein actief. Ze maakten de tribune schoon en haalden heel veel zwerfvuil weg. Het viel de jongens op dat er zoveel vuil lag. Normaal gesproken doen vrijwilligers dit werk en het is een goede zaak om de jeugd te confronteren met het gedrag van mensen die het niet zo nauw nemen met het afval.

>Donderdag kregen alle E-junioren een tenue. Ze waren door het dolle heen want de tenues werden voor de training uitgedeeld en dat ging natuurlijk ten koste van de les. De officiële tenues zijn er nog niet, maar voorlopig kunnen ze pronken in hun nieuwe blauwzwarte tenue dat ze mogen houden.

De regen die deze week viel was de spelbreker waardoor niet alle wedstrijden konden doorgaan. De E1 had zeven wissels en moest tegen Docos E3. Het werd een spannende wedstrijd met veel doelpunten. De D2 won van koploper Woubrugge, D3 en D1 wonnen uit in Lisse. De beide F-teams wonnen hun thuiswedstrijden en klimmen hierdoor weer een paar plaatsjes.

De wedstrijden van de C1 en A1 werden in de loop van de ochtend afgelast. De A1 ging trainen en na de training werden de spelers door hun trainer getrakteerd op de deze week geïntroduceerde halal snacks en een drankje.

Zaterdagavond was de Burcht het domein van de gehele zaterdagafdeling. Iedereen werd gefêteerd op een Indische maaltijd en salade die waren bereid door onze huiskok. Het kost heel wat voorbereidingstijd, maar het is elke keer weer super. En het werd door de deelnemers gewaardeerd.

Zondag waren nog niet alle velden bespeelbaar. De zondag 6 ging op bezoek bij GOL Sport 2 en won overduidelijk, gesteund door veel spelers van de zondag 1 selectie met 7-3. Zondag 4 moest de meerdere erkennen in Teylingen.

Waardering voor de mensen achter de bar, want er kwamen meerderen af op de wedstrijd Twente - Ajax van 16.30 uur en voor die Roodenburgsupporters bleef de Burcht open.

Uitslagen zaterdag 7 november

TAVV - Roodenburg: afg
Rijnvogels 3 - Roodenburg 2: 0-4
Voorschoten 4 - Roodenburg 4: afg
Roodenburg A1 - GHC A2: afg
Roodenburg C1 - SJC C3: afg
Lisse D3 - Roodenburg D1: 2-3
Woubrugge D3 - Roodenburg D2: 6-9
Roodenburg E1 - Docos E3: 5-5
Roodenburg F1 - boshuizen F1: 8-0
Roodenburg F2 - UVS F5: 3-1

Uitslagen zondag 8 november

Bernardus 4 - Roodenburg 3: afg
Roodenburg 4 - Teylingen 5: 0-2
Kickers 3 - Roodenburg 5: 2-2
Gol sport 2 - Roodenburg 6: 3-7
ASC 6 - Roodenburg 7: afg
Roodenburg Da1 - Alkmania Da 2: 3-8


Maandagavond 16 november jeugdleiders-/trainersvergadering

In de bestuurskamer of het jeugdhonk komen alle leiders/jeugdtrainers bij elkaar om het seizoen tot nu toe te evalueren en om plannen te maken voor de toekomst. De vergadering begint om 20.15 uur. Indien verhinderd, dan afschrijven bij Xander Hartevelt.


ING Bank Amsterdam schenkt loopscholingsset

Dankzij een gift van de ING Bank uit Amsterdam zijn wij in het bezit gekomen van een snelheid/behendigheidset .De complete set met trainingsmateriaal bestaat uit 2x een snelheidsladder van 4 meter, 12 horden van 30 centimeter welke uit zichzelf terug omhoog komen na omvallen en 10 kegels met een hoogte van 23 centimeter. Bij het pakket zit een instructie-dvd met een speelduur van 50 minuten en een draagtas. Het is de bedoeling dat onze jeugdtrainers en onze jeugd in aanraking komen met een apart onderdeel voor voetballers; de looptraining. Namens de club danken we de bank voor deze gift.


Essaoui Personenvervoerservice sponsor trainingspakken F2

Een taxibedrijf ofwel personenvervoersbedrijf heeft trainingspakken geschonken aan onze F2. Nouri is eigenaar van het bedrijf en leider/trainer van de F2. Binnenkort treft u een foto van dit team met ERREA trainingspakken aan op de website. Het bedrijf heeft 4 personenauto’s en een busje. U kunt bellen voor een luxe taxi, schoolvervoer, schipholvervoer of voor groepsvervoer voor meer dan 4 personen (menig zaterdagspeler huurt het busje als men een avondje gaat stappen). Het bedrijf is 24 uur per dag bereikbaar onder nummer 071-5767676.


Komende week

Komende week ontvangt Roodenburg Koudekerk. Koudekerk speelde beter dan Semper Altius, maar zij gingen wel met de punten naar huis. Koudekerk heeft dus wat goed te maken bij Roodenburg. Zaterdag 2 speelt een echte derby tegen RCL 3. Wie de site van RCL 3 bezoekt, weet dat de koude oorlog reeds is begonnen. Een aanval met sms-berichten, het paaien van de tegenstander in Stadscafé Van der Werff, alles wordt gedaan om het team van RCL via psychologische oorlogsvoering uit te schakelen. Of deze tactiek van de verschroeide aarde gaat werken, moet u zaterdag zelf aanschouwen. De voorwedstrijd begint om 12.00 uur. Na afloop, als de kruitdampen zijn opgetrokken, wordt er nagepraat met een goed glas. De zondag 1 gaat weer naar Delft, nu is Wippolder de tegenstander. Wippolder is sinds deze week de koploper van de 4e klasse A.

Programma zaterdag 14 november

Roodenburg - Koudekerk : 14.30 uur
Roodenburg 2 - RCL 3: 12.00 uur
Roodenburg 4 - Rijnsb Boys 8: 11.30 uur
Foreholte A2 - Roodenburg A1: 14.30 uur
Katwijk C4 - Roodenburg C1: 11.15 uur
Roodenburg D1 - GHC D2: 10.00 uur
Roodenburg D2 - UVS D9M: 9.30 uur
ASC E3 - Roodenburg E1: 8.30 uur
ASC F3 - Roodenburg F1: 11.30 uur
Gr WillemVAC F4 - Roodenburg F2: 10.15 uur
Foreholte F10 - Roodenburg F3: 8.30 uur

Programma zondag 15 november

Wippolder - Roodenburg: 14.00 uur
Alkmania 5 - Roodenburg 4: 10.00 uur
Roodenburg 5 - Alphense B 5: 12.30 uur
Rijnland 2 - Roodenburg 6: 10.30 uur
Roodenburg 7 - Docos 10: 14.30 uur

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.