Roodenburg Actueel Week 43 2009

De ouderbetrokkenheid

Een van de peilers van het project Tijd voor Sport is om de betrokkenheid van de ouders te vergroten. Daarbij moet u denken aan de betrokkenheid van de ouders bij de club en bij hun kind. Ouders spelen een belangrijke rol bij de sportbeoefening van hun kind. Een vader en/of moeder die regelmatig komt kijken naar de training of naar de wedstrijd toont belangstelling voor het doen en laten van zijn/haar kind. Wanneer meerdere ouders aanwezig zijn die hetzelfde doel nastreven, ontstaan er nieuwe vriendschappen en dat is bijvoorbeeld merkbaar wanneer ouders na afloop samen in het clubgebouw de wedstrijd nog eens doornemen.

Bij de jongste jeugd zien we tegenwoordig veel ouders die komen kijken, maar bij de groepen van de oudere jeugd kan het beter. Door ouderparticipatie kan een voetbalclub blijven voortbestaan. Vrijwilligerswerk verricht door ouders is de basis van het clubleven. Denk aan het geven van training, het leiden van een team, het draaien van een keukendienst en het schoonhouden van het gebouw. Al die taken moeten door vrijwilligers worden vervuld zodat de vereniging er in 2020 nog is voor de generatie die nu 5 tot 10 jaar oud is.

Net als de jeugdtrainer moeten ouders op een positieve manier werken aan de vorming van de persoonlijkheid van een kind. Kinderen willen graag met hun ouders over bepaalde zaken een gesprek voeren. In een gezin waar regelmaat heerst, wordt er tijd vrij gemaakt voor kindlief. Met regelmaat wordt gedoeld op het feit dat de kinderen weten dat er op een bepaalde tijd gezamenlijk wordt ontbeten of het avondeten wordt genuttigd. Regelmaat betekent verder dat kinderen op een vaste tijd hun huiswerk maken, buiten spelen en naar bed gaan. In de gesprekken met de ouders (bijvoorbeeld aan tafel) doen kinderen ervaringen op die ze nodig hebben als ze later zelfstandig worden. Gesprekken kunnen over allerlei onderwerpen gaan. In ons geval beperken wij ons tot het bedrijven van sport. Voor ouders, die een sportende zoon of dochter hebben, is het nuttig om kennis te nemen van onderstaande tips.


Oudertips

Als u langs de lijn staat en u schreeuwt uw kind steeds maar naar voren, maakt dit uw kind onzeker en het zal zeker de jeugdtrainer irriteren. Hij is immers aangesteld om het team te coachen. Niet doen is dus het devies. Laat het kind spelen en zelf ontdekken hoe er gevoetbald moet worden.

Kinderen hebben van nature het instinctief gevoel of ze genoeg hebben gegeten en gedronken. Het heeft dus geen zin om het kind te voeren met extra “gezonde voeding”. Wijs het kind wel steeds dat hij moet luisteren naar zijn lichaam en dat hij een signaal moet afgeven als hij honger heeft. Wanneer u gaat eten, neemt u daarvoor dan de tijd en eet gezamenlijk. Wanneer men de maaltijd nuttigt, vertel dan de betekenis en het nut van groenten, aardappelen, rijst, vlees, fruit, enz. U hoeft geen zoetigheid te verbieden, maar vertel het kind wel waarom chips, drop en cola niet dagelijks op het menu staan.

Vraag na de training of na een gespeelde wedstrijd of een kind met plezier heeft gespeeld en vraag niet direct naar de uitslag.

Druk u altijd positief uit tegenover het kind. Wanneer een kind heeft gespeeld en hij heeft verloren, kom dan met een opmerking als “De volgende keer gaat het beter” in plaats van “Je hebt mij teleurgesteld“. “Je had kunnen winnen” klinkt ook anders dan “Je had moeten winnen”. We willen geen druk op de ketel, zeker niet bij de jongste jeugd.

Stel het kind geen utopische doelen voor die hij willens en wetens moet bereiken. Zo in de trend van “Ik wil dat je beroepsvoetballer wordt” of “Ik heb er alles voor over, van jou verwacht ik hetzelfde”. Het gaat bij jonge kinderen om het spelplezier. Ze moeten lol hebben en vriendschappen opdoen. Hebben ze talent, dan komt dat er later vanzelf wel uit.


Roodenburg krijgt een nieuwe voorzitter

Maandag 26 oktober vindt de jaarvergadering plaats. Er zijn een aantal agendapunten waaronder de bestuursverkiezing. In de vorige RB actueel is het belang en de organisatie van de jaarvergadering uitgelegd. De agenda is zondagmorgen door het bestuur naar de leden gemaild. Een van de agendapunten is de bestuursverkiezing. Wanneer de Algemene Vergadering instemt met de voordracht van het bestuur, treden er 4 nieuwe bestuursleden toe. De kandidaten zijn Raymond Keur, Fer van Kampen, Nourdin Essaoui en Xander Hartevelt. Het bestuur nodigt alle leden en ouders van jeugdleden uit om deze vergadering bij te wonen. De start is om 20.15 uur in het clubgebouw.


Deze week

Er is de hele week hard gewerkt achter de schermen om van de wedstrijd Roodenburg – Rijnsburgse Boys een happening te maken. Dat begon al maandag toen onze wedstrijdsecretaris Bert Meijers contact zocht met de boys om deze wedstrijd te beginnen met een voorwedstrijd van de jongste jeugd. U kent dat wel, spelertjes op een kluitje, hollend en struikelend achter de bal aan. Het heeft voor ouderen iets vertederend, kinderen die nog wars zijn van aanwijzingen en systemen. Langs het veld staande dagdroomt men van de eigen jeugd.

De eigen jeugd werd deze week door de jeugdtrainers gemobiliseerd om te komen kijken naar de wedstrijd. Kantinemensen en leden van de sponsor- en de zaterdagcommissie troffen hun voorbereidingen. Het werd een echte happening. Een bekerwedstrijd zoals een bekerwedstrijd moet worden gespeeld. Roodenburg wachtte af en Rijnsburg had onvoldoende antwoord.

Vlak voor tijd ging het toch mis. Een speler van Roodenburg werd door de scheidsrechter naar hem toegehaald en op hetzelfde moment werd een vrije trap genomen. De scheidsrechter liet dit toe en beïnvloede het spelgebeuren. Organisatie weg en in 85e minuut verloor de ploeg de wedstrijd. Jammer, maar toch verlieten spelers en supporters met geheven hoofd het veld.

De voorwedstrijd van de minivoetballers werd eveneens verloren, maar de uitslag was minder belangrijk (3-6). Het ging om de kinderen en die genoten, evenals de ouders en supporters. Voor de Roodenburg mini F was dit de 2e wedstrijd.

Wel belangrijk was de uitslag van de A1. Ze wonnen voor het eerst een competitiewedstrijd van Wassenaar A1 met 4-2 en door deze overwinning komt de middenmoot in de 2e klasse in het zicht.

De C1 kwam vooral fysiek tekort tegen FC Lisse. De F1 speelde een oefenwedstrijd tegen 2e klasser Katwijk F2 en ook hier wordt zichtbaar dat het spelpeil van onze F omhoog schiet. De F1 won met 4-3.

Voor zaterdag 2 zit het bekeravontuur erop. Teveel basiskrachten waren niet beschikbaar en daardoor ging DSVP 2 met de punten aan de haal.

Op zondag werd er eveneens gebekerd. Zondag 2 won met 4-2 van SJC 6 en er waren een paar fraaie doelpunten bij. De eindstand van het vierde was 3-3, maar Roodenburg 4 nam de strafschoppen beter dan de tegenstander.

Het 7e team pakte in de 2e wedstrijd voor de competitie een punt. Het werd 7-7 en dan is er maar een conclusie: het publiek heeft zich niet verveeld. Dat deed het publiek zondagmiddag in het clubgebouw evenmin. Het live-eredivisievoetbal betekende dat veel jeugd het clubgebouw bezocht om te kijken naar het voetbal.

Uitslagen zaterdag 24 oktober

Roodenburg – Rijnsburgse Boys: 0-1
Roodenburg 2 - DSVP 2: 0-3
Sc’08 6 - Roodenburg 4: 3-0
Roodenburg A1 - Wassenaar A1: 4-2
Roodenburg C! - Liise C4: 0-5
Roodenburg F1 - Katwijk F2: 4-3
Roodenburg MG - Rijnsburgse Boys F6: 3-6

Uitslagen zondag 25 oktober

Roodenburg 2 - SJC 6: 4-2 en bekert door
Roodenburg 4 - Stompwijk 6: 3-3 RB wns en bekert door
Lugdunum 2 - Roodenburg 5: 2-1
SJZ 6 - Roodenburg 7: 7-7


Wedstrijdprogramma voor komende week en periode op internet

Het webteam en de jeugdafdeling hebben besloten om de wedstrijden voor de komende weken te publiceren op de website. Een wedstrijdperiode omvat 4 weken. Het is hierdoor mogelijk dat ouders een onderling vervoerschema maken voor de komende uitwedstrijden. Ga naar www.lvroodenburg.nl. Een mogelijkheid die wedstrijdsecretarissen sinds kort hebben via sportlink is om vooruit te kijken naar de thuiswedstrijden. Men kan via het computerprogramma zelf aanvangstijden aanpassen. Dit geldt uiteraard alleen voor degenen bij Roodenburg die geautoriseerd zijn.


Komende week

De spelers van zaterdag 1 beschikken momenteel over voldoende zelfvertrouwen, maar iedere wedstrijd is weer anders en dat geldt zeker voor de wedstrijd tegen Alphia. Er is afgelopen week aan klantenbinding gedaan en Alphia is een ploeg die niets te verliezen heeft. De rollen zijn dus omgedraaid. Voor Roodenburg is de wedstrijd tegen Alphia een wedstrijd waar de punten zeer belangrijk zijn. Een overwinning of een gelijkspel levert de eerste periode op en bij het behalen van deze titel is het zeker tijd voor het vieren van een feestje. Via een extra mail zijn onze leden zaterdagavond geattendeerd op deze wedstrijd en net als zaterdag rekenen we weer op een grote supportersschare.

De zondag 1 gaat op bezoek bij Concordia Delft. Vooraf was dit een van de titelpretendenten van de 4e klasse. Roodenburg zal met het koppie moeten spelen om punten te kunnen sprokkelen.

Programma voor zaterdag 31 oktober

Roodenburg - Alphia: 14.30 uur
Roodenburg 2 - Quick boys 5: 12.00 uur
Roodenburg 4 - Katwijk 7: 14.30 uur
Leiden A1 - Roodenburg A1: 14.30 uur
Foreholte C7 - Roodenburg C1: 9.00 uur
Roodenburg D1 - Foreholte D3: 10.00 uur
Roodenburg D2 - Lisse D 10M: 11.00 uur
Leiden E1 - Roodenburg E1: 10.30 uur
Ter Leede F4 - Roodenburg F1: 8.45 uur
Docos F6 - Roodenburg F2: 9.45 uur
ASC F8 - Roodenburg F3: 14.00 uur

Programma voor zondag 1 november

Concordia d - Roodenburg: 14.30 uur
Olympia 6 - Roodenburg 2: 12.00 uur
Roodenburg 3 - ROAC 3: 11.00 uur
Bernardus 6 - Roodenburg 4: 10.00 uur
Roodenburg 5 - ASC 4: 13.00 uur
Roodenburg 6 - Meerburg 3: 11.00 uur
Roodenburg 7 - Warmunda 4: 14.30 uur


Roodenburg A1 in het nieuw

Roodenburg A1 heeft afgelopen zaterdag voor het eerst gespeeld in het nieuwe Roodenburgtenue. Het team groeit qua aantal spelers, want de jongeren uit de buurt willen er graag bijhoren. Net als de zaterdagafdeling is er naast het tenue een presentatiepak en hebben de spelers tassen gehad. Het verplicht de spelers tot iets. Aan de ene kant kan men met trots door de wijk lopen en kunnen ze uitstralen dat ze bij Roodenburg voetballen. Aan de andere kant zul je ook in het veld moeten tonen dat je de naam van Roodenburg uitdraagt. Van de jongens worden er ook zaken terugverwacht. Zij zullen regelmatig worden ingezet om jeugdwedstrijden te fluiten en wie wil en de talenten heeft, mag assisteren bij het geven van jeugdtraining. Het A1 team wordt gesponsord door het jongerenwerk van Midden Holland.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.