Roodenburg Actueel Week 39 2009

Het fenomeen voetbalschool

Wie tegenwoordig het woord voetbalschool intikt op Google krijgt heel veel hits te zien. Het blijkt dat het oprichten van een voetbalschool een lucratieve bezigheid is en dat er een markt voor is. Voetbalscholen profileren zich als een soort instituut waar kinderen de individuele techniek kunnen aanleren. Trucjes, traptechniek en het keepersvak: je moet er voor naar de school. Een argument dat ze gebruiken is dat de aanvullende training noodzakelijk is, omdat er bij de training van de gewone club te weinig tijd kan worden besteed aan deze facetten. Via extra lessen wordt dit dan gecompenseerd, maar in vergelijking met de club hangt er wel een prijskaartje aan het volgen van deze lessen of clinics. Een 10 tot 12 lessen van anderhalf uur kosten al gauw € 150,- tot € 190,- per persoon en voor het volgen van een dagje moves brengt men € 40,- in rekening.

Waarom gaan kinderen naar zo’n beweegschool? Ouders die het verstandig vinden dat een kind niet dagelijks achter de computer gaat zitten nemen bijvoorbeeld een abonnement. Andere ouders zien in hun zoon een kleine Van Persie waarin je nu moet investeren en waarvan je over 10 jaar de revenuen gaat plukken. En zo zijn er allerlei beweegredenen om het kind op de voetbalschool te doen. De voetbalscholen spelen hier handig op in en maken allerlei cursussen om de kinderen zo lang mogelijk te binden. Je kunt een oorkonde in brons, zilver of goud verdienen wanneer je steeds een cursus van 10 tot 12 lessen volgt. Dit geeft nog geen garantie dat men in de D1 of E1 terecht komt. Dat hangt weer af van mentaliteit of talent.

Naast de training aan kinderen bieden sommige bedrijven cursussen aan voor leiders en trainers bij een club. De voetbalschool bezoekt een club, alle leiders en trainers zijn opgetrommeld en er wordt ’s avonds een themabijeenkomst uitgevoerd. Men richt zich daarbij op allerlei facetten van het voetbal, zoals leiding geven, trainingsvormen, etc. De KNVB bekijkt deze zaken argwanend, want deze scholen bevinden zich op het werkterrein van de monopolist. Je kan je de kritische vraag stellen: wanneer wordt het volgen van dergelijke cursussen als een beroepsopleiding erkend? Nu kun je bij een club aan de slag wanneer je een door de KNVB erkende opleiding hebt gevolgd, maar zou dit in de toekomst niet kunnen via een particuliere voetbalschool?

De invloed van de voetbalschool groeit dus, maar is het effect op het veld merkbaar? Kijkend naar menig wedstrijd zie je nog nauwelijks een speler die zijn directe tegenstander voorbij gaat met een flitsende schijnbeweging. Komt dit door het gebrek aan techniek of is tegenwoordig het verdedigen tot kunst verheven? De attractiviteit van het voetbal is hierdoor wel tanende. Door de stortvloed van wedstrijden op tv hoor je toch regelmatig dat men tijdens de wedstrijd wat anders is gaan doen.

Hoe moet de club inspelen op deze ontwikkelingen? Het echte voetbal leert men vooral op straat en door veel te voetballen. Door het kunstgrasveld is het straatvoetbal weer mogelijk bij Roodenburg. De vele doelen nodigen kinderen uit om lekker op doel te schieten en het net te laten bollen, maar je kunt er ook lekkere partijtjes spelen. Extra bewegingen kunnen zeker geen kwaad. Een bekende voetballer of voetballers van het eerste team die eens langs komen bij een training of in de vakantie en daar hun bewegingen tonen, kunnen rekenen op aandachtige toeschouwers die deze trucs ook willen leren.


Deze week

Donderdagmiddag was wethouder Pieter van Woensel op Noord om het startsein te geven voor de eerste fase van de Tuin van Noord. Hij opende de speeleilandjes bij Roodenburg en op de eilandjes vonden er waterspelen plaats. Het is de bedoeling dat er de komende jaren veel gaat veranderen in het park. De waterhuishouding wordt aangepakt en het park moet toegankelijker worden voor buurtbewoners.

Zaterdagmorgen waren er een paar teams al vroeg op pad. De C1 was niet compleet, maar er was afgesproken dat er op tijd zou worden vertrokken. Voor sommige spelers/ouders was dit een leermoment.

Alle jeugdteams speelden een wedstrijd. De mini F speelde de eerste wedstrijd en ze deden het verdienstelijk tegen de F3. De ukken waren bezig met naamspelletjes op veld 2. De F1 zit duidelijk te laag ingedeeld, want men scoort er lustig op los. De F2 en E1 wonnen beiden hun uitwedstrijd, terwijl de D1 thuis tegen Noordwijk beter met de kansen omging.

Tegen 12 uur vond er een fotosessie plaats van de zaterdagafdeling en er werden tijdens de wedstrijden foto’s gemaakt. Een en ander wordt binnenkort zichtbaar op de website bij de teampagina’s. De drie zaterdagteams speelden allen gelijk. En ieder gelijkspel kwam toch weer anders tot stand. Het 4e team stond achter en wist in de laatste minuut langszij te komen. De zaterdag 2 stond met 3-0 voor tegen 10 man en liet de tegenstander nog terugkomen in de wedstrijd. De zaterdag 1 bleef op 0-0 steken. Er werden redelijk veel kansen gecreëerd en een zuivere strafschop werd helaas niet gegeven.

Het was zaterdagmiddag een drukke bedoeling. Door het goede weer waren er veel mensen op de wedstrijd afgekomen en het blijkt dat onze eerste actie om op zoek te gaan naar de toeschouwer werkt.

De zondag 1 speelde tegen FC Rijnland 0-0. Roodenburg was de bovenliggende partij, maar wist niet te scoren. Het 2e team won, het 3e verloor. Maar liefst 19 Roodenburgteams kwamen dit weekend in wedstrijden uit. Daarbij het damesteam. Ze stonden met 2-0 voor, uiteindelijk werd het 2-2. De oorzaak moet worden gezocht in personele problemen. De dames zijn nog op zoek naar 2-3 dames die de ploeg willen versterken. Op de website leest u, waar u zich kunt aanmelden.

Uitslagen zaterdag 26 september

Roodenburg - Valken 68: 0-0
Roodenburg 2 - Rijnsburgse Boys 4: 3-3
Roodenburg 4 - Valken 6: 3-3
Roodenburg A1 - Blauw zwart A1: 3-5
Quick boys C5 - Roodenburg C1: 6-0
Roodenburg D1 - Noordwijk D2: 4-2
Roodenburg DZ - DWO DM D9: 10-4
GHC E3 - Roodenburg E1: 0-4
Docos F4 - Roodenburg F1: 0-16
Leiden F1 - Roodenburg F2: 0-4
Roodenburg F3 - Roodenburg MF: 8-2

Uitslagen zondag 27 september

FC Rijnland - Roodenburg: 0-0
VEP 4 - Roodenburg 2: 4-5
Alphense B 4 - Roodenburg 3: 8-3
Leidse B 4 - Roodenburg 4: 1-3
Roodenburg 5 - Warmunda 3: 3-2
Roodenburg 6 - VVSB 4: 2-1
MMO Da 1 - Roodenburg Da1: 2-2


Roodenburg 5 zondag heeft nieuwe tenuesponsor

Albert Heijn, Ahold, de winkel aan het Kooiplein, de winkel waar heel veel Roodenburgers wekelijks hun boodschappen doen, is de nieuwe tenuesponsor van de zondag 5. Zondagmiddag werden er elftalfoto’s gemaakt die een plaats krijgen op de website en mogelijk in de winkel.

Het bestuur van Roodenburg is zeer content met de sponsoring van bedrijven die in de wijk hun klanten hebben. Zondag 5 heeft een mascotte genaamd Brammetje. Brammetje staat met shirt nummer 14 op de foto. Of hij net zo goed is als de legendarische nummer 14 Johan Cruijff, daar zijn de meningen over verdeeld. Wij heten Ahold Kooilaan van harte welkom in onze sponsorgroep.


Vlaggenparade

Deze week is er weer een project afgerond op het sportpark. Aan de lange staantribune zijn vlaggenmasten gemonteerd door Piet Blankensteijn. De masten langs het veld zijn verwijderd en achter de tribune op hoogte gebracht. Bedrijfs- en Roodenburgvlaggen wapperen nu fier als men het sportpark betreedt. Via het monteren aan de tribune blijven de masten recht staan en omdat de vlag nu hoger hangt komt dit onze uitstraling ten goede. Tien vlaggen van bedrijven en van Roodenburg zijn er deze week geplaatst. Op de hoeken van de overdekte zittribune werden eveneens vlaggen opgehangen.


Nieuwe sponsorborden

Deze week zijn er 2 nieuwe borden geplaatst van Heineken. Er komt dus een groen kleurtje bij. Heineken brouwt onder andere Amstel en Heineken. Amstel is een stoer biertje dat past bij voetballers. Heineken wordt vooral gedronken bij hockeyclubs, maar een enkele voetbalclub tapt Heineken. Daartoe behoort Roodenburg. Een goed glas Heineken na de wedstrijd smaakt als een engeltje op de tong. Wij heten deze bordensponsor van harte welkom op Noord.


Programma volgende week

Vanwege de viering van 3 oktober zijn er zaterdag 3 oktober geen wedstrijden. De wedstrijden van het 2e en 1e zaterdagteam worden eerder deze week in de avond gespeeld. De dag na 3 oktober moet iedereen weer aan de bak en staat er een derby op het programma. De zondagafdeling ontvangt ASC.

Programma dinsdag 29 september 2009

Leiden 2 - Roodenburg 2: 20.00 uur

Programma donderdag 1 oktober 2009

Leiden 1 - Roodenburg 1: 20.00 uur

Programma zondag 4 oktober 2009

Roodenburg - ASC: 14.30 uur
Roodenburg 2 - SJZ 4: 12.00 uur
UDO 5 - Roodenburg 3: 14.00 uur
Lugdunum 2 - Roodenburg 5: 13.00 uur
Lisse 3 - Roodenburg 6: 12.00 uur
Roodenburg Da 1 - Nicolaas B da 1: 13.15 uur

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.