Roodenburg Actueel Week 37 2009

Een kijkje in de keuken

Iedere week krijgt de club complimenten over de keuken. Ruim opgezet, iedereen kan in de keuken kijken en zien hoe het voedsel wordt bereid. De hele opzet van het gebouw is dat het mensen moet uitnodigen om binnen te komen. Treffend daarbij zijn de vele deuren en de open keuken. Maar met een mooie keuken alleen ben je er niet, de kok moet wel liefde voor zijn vak hebben. Dirk, onze kok, merkt dat het steeds drukker wordt. Mensen die vorig jaar op bezoek zijn geweest, weten blindelings zijn toko te vinden.

Een van zijn specialiteiten is de huzarensalade. De Huzaren waren van oorsprong Hongaarse ruiters die in het Keizerlijk Oostenrijkse leger ten strijde trokken tegen de Turken. De Huzaren werden vooral ingezet om vijandelijk gebied te verkennen. Eenmaal tussen de vijand moesten ze wel onopgemerkt blijven. Een vuurtje stoken om een maaltijd op te warmen, was er niet bij. Daarom namen de huzaren vooraf bereid voedsel mee. Door dit voedsel te mengen, ontstond er een koude salade. Die werd al snel huzarensalade genoemd.

In een huzarensalade moeten niet te veel ingrediënten zitten. Een huzarensalade bevat aardappelen, vlees, augurk en ui en wordt aangemaakt met een Franse dressing (vinaigrette) en geserveerd met een garnituur. De ingrediënten moeten in de juiste verhouding met elkaar zijn. Niet te veel aardappel en te weinig vlees. Er zijn nogal eens salades die worden gemaakt van restjes, maar daar doen wij niet aan mee. Onze salade heeft structuur, is luchtig. In de salade zit geen mayonaise. Pas als de salade de juiste structuur heeft, komt de mayonaise er aan te pas en wordt de salade rijkelijk gegarneerd met onder andere ei, ham, enzovoorts. Dit gebeurt meestal op het laatste moment, want wat is er nog lekkerder dan een vers 'slaatje'?

Roodenburg beschikt momenteel over een groot huzarenleger. Ieder weekend trekt men er op uit. Bivakkerend tussen de groenwitte en blauwwitte linies worden de slaatjes verorberd. Een groot aantal mensen bestelt op donderdagavond al het voedsel dat op zaterdag als proviand tussen de linies door mee naar huis zal gaan. Naast onze kok zijn Henk en Bram iedere week bezig om ons leger te fourageren. Henk schilt de aardappelen en Bram zorgt voor de garnering.

Wilt u ook tot ons huzarenleger behoren, probeer dan de 'slaatjes' van Dirk.


Koos van der Steen overleden

Het bestuur deelt mee dat deze week op 81-jarige leeftijd Koos van der Steen is overleden. In de jaren 80 was Koos de leider van het 2e en 3e elftal en van het zaalvoetbalteam van Roodenburg. Als er een Sint Nicolaasfeest was, werd Koos gevraagd. Met zijn filmprojector van het museum zorgde hij voor het aanvullende programma. Aan een film van de Dikke en de Dunne beleefden de kinderen veel plezier. Afgelopen vrijdag is hij begraven. In het Leidsch Dagblad stond vrijdag 11 september 2009 een indrukwekkende afscheidscolumn van Ad van Kaam met als kop: Koos.


Nieuw tenue gepresenteerd

Zaterdag 5 september speelde onze zaterdag 1 tegen Kagia voor het eerst in het nieuwe Roodenburgtenue. Foto’s zijn natuurlijk te bekijken op de website onder In Beeld. Heel veel waardering is er voor de goed zichtbare Leidse sleutels op de beide mouwen. De zaterdagspelers hebben verder presentatiekleding ontvangen. Voor en na de wedstrijd zijn de spelers duidelijk herkenbaar via hun presentatiepak. Het is een hulpmiddel om de uitstraling van de club te vergroten.


Het weekendgebeuren

Zaterdagmorgen was er om 9.30 uur geen plek meer vrij op onze parkeerplaats. Het is jaren geleden, dat dit voor het laatst voorkwam. Overal stonden brommers en fietsen en de gekscherende opmerking werd gemaakt om voortaan te vermelden dat bezoekers lopend moeten komen!

Wisselende uitslagen bij de jeugd, waarbij onze E-groep helemaal van begin af aan opnieuw moet worden opgebouwd. Een paar weken geleden bestond deze groep nog uit 4 kinderen, nu waren er 14-16 kinderen die allemaal mee wilden doen aan de wedstrijd. De praktijk leert dat kinderen graag willen voetballen, maar dat staat bij deskundige begeleiding en de betrokkenheid van de ouders.

Zaterdagmiddag was er de derby tegen GHC. Een uur voor de wedstrijd werden een zestal nieuwe Roodenburgvlaggen opgehangen door de sponsorcommissie.
De Zaterdagafdeling en sponsorcommissie hadden alles uit de kast gehaald om er een ware happening van te maken. 400 toeschouwers waren op dit duel afgekomen, in de wedstrijd werd bijna niets weggegeven, maar ook niet gecreëerd. De eindstand bleef 0-0. Het tweede zaterdagelftal speelde een puike partij tegen Noordwijk 4 en won gedecideerd met 6-2. Op veld 2 was er nog een derby: Roodenburg A1 – GHC A2. De eindstand was 5-3. Roodenburg A1 is een team met vele nationaliteiten en in dit team van jongens van 16-19 jaar speelt een dame. Dat is uniek, want er zullen niet veel A-junioren teams zijn van deze samenstelling die dat ook hebben. San Stewart staat haar mannetje en liet zien dat ze goed mee kan.

De zondag won opnieuw en voert nu de koppositie aan van de 4e klasse A. De zondag 2 won van Docos 5, het vierde won eveneens. Het derde kwam met 4-0 achter en nog terug op 4-3, maar het leed was al geleden.

Uitslagen zaterdag 12 september

Roodenburg – GHC: 0-0
Roodenburg 2 – Noordwijk: 5 6-2
Roodenburg 4 – Valken: 3 1-6
Roodenburg A1 - GHC A2: 5-2
Roodenburg C1 - DWO C4: 3-6
Alphen D1 - Roodenburg D1: 3-0
Roodenburg E1 - Voorschoten E4: 0-8
Roodenburg F1 - SJC F3: 13-0
Roodenburg F2 - RCL F9: 5-0
Wouburgge F4 - Roodenburg F3: 0-8

Uitslagen zondag 13 september

Warmunda – Roodenburg: 0-2
Roodenburg 2 - Docos 5: 5-2
DWO 2 - Roodenburg 3: 4-3
Foreholte 5 - Roodenburg 4: 2-7
Roodenburg 5 - Reaal Zoetermeer 2: 2-2


Huiskamerbemanning op zaterdag

Het jeugdbestuur is heel content met het feit dat 5 personen bereid zijn om onze huiskamer te bemannen. De huiskamer wordt door de jeugdafdeling op zaterdag gebruikt om de leiders en scheidsrechters te ontvangen. Het is die morgen eigenlijk de kamer van het wedstrijdsecretariaat. Henk Singeling, Joop Ravensbergen, Paul Rijsbergen, Bert Meijers en Johan van Tongeren zullen op toerbeurt op zaterdagmorgen van 8.00 tot 12.30 uur aanwezig zijn en fungeren als vraagbaak voor leiders, trainers en ouders. Men zorgt verder voor het uitreiken van sleutels voor de kleedkamers, de limonade en het doorgeven van uitslagen.


Nieuwe sponsorborden rondom ons hoofdveld

Rinus de Bruin, lid van de sponsorcommissie, was dinsdag bezig met passen en meten. Dat alles had te maken met nieuwe sponsors die reclame gaan voeren op ons sportpark. Als eerste werd het bord van Ramon Paardekooper (Stomerij Zuidwest) verplaatst naar onze A-locatie (voor de overdekte tribune). Donderdagmorgen heeft Rinus de sponsorborden van de volgende bedrijven opgehangen: ziektekostenverzekeraar Zorg en Zekerheid, administratiekantoor Slingerland & Slingerland uit Leiderdorp, Brandt schilderwerken, Horecabakkerij Akerboom uit Warmond, straatmakers- en grondbedrijf Koos de Nobel en Stucadoorsbedrijf Leiden. U begrijpt dat de club zeer content is met de komst van zoveel nieuwe sponsors en volgens ingewijden zit er nog meer in de pijplijn.


Komende week

De zaterdag 1 gaat op bezoek bij koploper Oegstgeest. Op zondag kunnen er wedstrijden van de lagere seniorenteams niet doorgaan door de viering van het Suikerfeest. Let op teletekst pagina 383 van Holland Centraal.

Zondag gaat de wedstrijd Roodenburg-Meerburg wel door. Om 14.30 uur ontmoet ons team een van de titelkandidaten. Er wordt een behoorlijke publieke belangstelling verwacht, omdat na familieverplichtingen in de ochtend de kinderen ’s middags naar het voetballen gaan. Live eredivisie is er eveneens want de topper PSV – Feyenoord is live te zien vanaf 14.30 uur.

Programma zaterdag 19 september

Oegstgeest – Roodenburg: 14.30 uur
Oegstgeest 2 - Roodenburg 2: 12.00 uur
Roodenburg 4 - BSC 3: 11.30 uur
Zevenhoven A1 - Roodenburg A1: 14.30 uur
DSO C5 - Roodenburg C1: 11.15 uur
RCL D3 - Roodenburg D1: 12.15 uur
Roodenburg E1 - RCL E6: 10.00 uur
Roodenburg F1 - RCL F5: 10.00 uur
Roodenburg F2 - Blauw Zwart F6: 9.00 uur
Roodenburg F3 - UVS F6: 9.00 uur

Programma zondag 20 september

Roodenburg – Meerburg: 14.30 uur
Roodenburg 2 - Voorschoten 3: 12.00 uur
Roodenburg 3 - Docos 4: 11.00 uur
Stompwijk 7 - Roodenburg 4: 11.00 uur
Zoetermeer 9 - Roodenburg 5: 10.00 uur
Graaf Willem VAC 3 - Roodenburg 6: 11.30 uur

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.