Roodenburg Actueel Week 36 2009

Deze week gaan we terug naar het jaar 1932. Op dat moment bestond Roodenburg 5 jaar, want de club is opgericht in 1927. Ter gelegenheid van dit eerste jubileum was er door het bestuur een jubileumwedstrijd georganiseerd. Om voetbalminnend Leiden voor deze wedstrijd te interesseren, had het bestuur een advertentie in de krant geplaatst. Met een glimlach lazen we de advertentie (zie hieronder) terug. Natuurlijk nog in de oude spelling:

Reclame
BEZOEK ZONDAG A.S. DEN JUBILEUM WEDSTRIJD
1 sten Paaschdag
ROODENBURG I - THE CONGO BOYS
(origineel negerelftal)
Aanvang 2 uur – Terrein Nieuwe Vaart – Dag lidmaat 20 cent – jongens 10 cent.

Het is een advertentie van 26 maart 1932, dus ruim 77 jaar geleden. De sportredactie besteedde eveneens aandacht aan deze wedstrijd en schreef naast het aankondigen van deze wedstrijd het volgende: “Om half een zullen The Congo Boys een toer door de stad maken.”

Nadat dit verhaal aan een paar allochtone jongeren vertelde werd, realiseerden zij zich dat in 1932 een donker persoon een bezienswaardigheid was die getoond moest worden aan de hele stad. Tientallen jaren later kijkt men in de stad niet meer op als er een donker persoon voorbij wandelt.

Maar er zijn nog 2 bijzonderheden in vergelijking tot het heden. Jongens betaalden 10 cent en het was in die tijd gewoon dat alleen jongens gingen voetballen en dus gingen kijken naar een wedstrijd. De derde bijzonderheid is de advertentie in de krant. Deze manier van communiceren heeft momenteel geen zin meer. Niet zoveel Leidenaren bezitten nog een Leidsch Dagblad. Het Leidsch Dagblad is niet meer het toonaangevende medium in de stad.

De gratis weekbladen die doordeweeks verschijnen en huis aan huis worden bezorgd, brengen veel stadsnieuws waardoor de krant voor menigeen overbodig werd. En voetbal speelt in de stad niet meer zo’n belangrijke rol in het leven van de Leidenaar. Er zal dus op een andere manier naar de toeschouwer toe moeten worden gecommuniceerd. De vraag die je jezelf daarbij kan stellen is: moet het aanplakbiljet weer terug? Andere hulpmiddelen die de hedendaagse club ter beschikking heeft, zijn teletekst (pagina 383 van Holland Centraal) en de website (www.lvroodenburg.nl). De beste manier is echter de buurtbewoner die tegen zijn buurman/ vrouw vertelt dat er in het weekend voetballen is.

Helaas is er geen verslag van deze jubileumwedstrijd. Zijn the Congo boys wel komen opdagen? Een wedstrijdverslag ontbreekt dus. Wie kent het antwoord op deze vraag?

Met dit verhaal slaan we een brug naar de activiteiten van onze archiefcommissie. Die komt dinsdag 8 september om 14.00 uur bijeen. Leden en oud-leden die iets leuks hebben, zijn die middag van harte welkom bij de commissie. Op dezelfde middag is het klaverjassen en sjoelen.


Niet meer roken in dug-out

De KNVB heeft er weer een regeltje bij. Vanaf heden is het niet meer toegestaan voor personen om te roken in en in de directe omgeving van de dug-out. Het argument is dat sporten en roken niet bij elkaar passen. Voor personen in de dug-out zijn er informele regels. In de dug-out mogen de trainer(s), verzorger, leider(s) en reservespelers plaatsnemen. Ouders, geblesseerde spelers en kinderen nemen plaats op de tribune. Alleen de personen die direct betrokken zijn bij een wedstrijd volgen deze wedstrijd vanuit de dug-out.


Scheidsrechterskleedkamer klaar

Onze bouwmensen hebben een geweldige prestatie geleverd. In de zomervakantie is de scheidsrechtersruimte onder de overdekte tribune gerenoveerd. Deze ruimte heeft nu een ingang aan de voor- en aan de achterzijde. In de kamer is een tafel met vier stoelen geplaatst. Het is niet de bedoeling dat de arbiter daar met een paar mensen een kaartje gaat leggen, nee, de arbiter gebruikt zijn kaarten op het veld. Deze tafel is geplaatst zodat waarnemers en praktijkbegeleiders met de arbiter van gedachte kunnen wisselen over zijn optreden. Met het gereed komen van deze kamer is de totale accommodatie gerenoveerd. Roodenburg beschikt nu over 10 kleedkamers, 2 scheidsrechtersruimten en een massageruimte die voldoen aan de eisen van deze tijd. Een woord van dank is hier op zijn plaats aan allen die ervoor hebben gezorgd dat dit project tot stilstand is gekomen.


Deze week Blauwzwarter in uw bus

Alle leden, niet-spelende leden, donateurs en relaties ontvangen deze week ons clubblad de Blauwzwarter in de brievenbus. In dit clubblad heeft veel informatie over de meeste afdelingen van de club en vele commissies stellen zich aan u voor.
Wij wensen u veel leesplezier toe. Misschien voelt u zich na het lezen verplicht om ook wat te gaan betekenen voor de club. Aarzel niet en spreek het bestuur of afdeling aan.


Uitslagen van dit weekend

Dit weekend werd er lustig op los gescoord bij de C1 die zijn eerste wedstrijd speelde als koploper. Verder verraste het eerste van de zondag door met 2-0 te winnen van Taurus. De zaterdag 1 pakte een belangrijke punt bij Kagia.

Uitslagen zaterdag 5 september

Kagia 1 – Roodenburg: 1 3-3
Kagia 2 – Roodenburg: 2 1-0
Katwijk 10 – Roodenburg: 4 6-0
Rohda A1 - Roodenburg A1: 7-2
Zoetermeer C8 - Roodenburg C1: 0-18
DSVP D7M - Roodenburg D2: 2-6
Roodenburg E1 - VVSB E4: 3-7
Rijnsburgse B F4 - Roodenburg F1: 2-12
Foreholte F5 - Roodenburg F2: 0-6
Roodenburg F3 - Koudekerk F3: 2-6

Uitslagen zondag 6 september

Roodenburg – Taurus: 2-0
RKAVV 9 – Roodenburg: 2 5-5
Roodenburg 3 - SVLY 3: 3-4
Roodenburg 4 – Teylingen: 6 4-2
Stompwijk 3 – Roodenburg: 5 6-2
Roodenburg 6 - HV Escamp: 2 4-5


Komend weekend de Leidse derby tegen GHC

Deze derby staat in de agenda van menig Leids voetbalsupporter. Kom zoveel mogelijk met fiets of openbaar vervoer. Doordat de ventweg een calamiteitenroute is geworden, zijn er een groot aantal parkeerplaatsen verdwenen. Met de bezoekers aan Overrhijn en Roodenburg is het duidelijk dat we parkeerruimte tekort komen.
De oplossing is om te parkeren in de Hoven of bij het Kooiplein. Men hoeft dan nog maar 100- 350 meter te lopen en is op het terrein. Let er verder op dat er entree zal worden geheven. De eigen leden hebben gratis toegang op vertoon van hun donkerrode lidmaatschapkaart. Het kenmerk van het voetbal van GHC is strijd en passie. Via een gesloten verdediging countert de ploeg bekwaam. Hoe zal het Roodenburg vergaan?


Aanpakbiljet is terug

Voor de wedstrijd tegen GHC is er een aanplakbiljet gemaakt. We gaan weer langs de winkels om die biljetten op te hangen. Misschien wordt er een traditie hersteld? Om dit mogelijk te maken zijn we op zoek naar 1 of 2 personen die eens in de week twee weken langs de winkels willen rijden en daar een biljet op willen hangen. Meld u aan bij het bestuur, het is een uurtje werk.


Programma zaterdag 12 september

Roodenburg – GHC : aanvang 14.30 uur
Roodenburg 2 - Noordwijk 5: aanvang 12.00 uur
Roodenburg 4 - Valken 3: aanvang 11.30 uur
Roodenburg A1 - GHC A2: aanvang 15.30 uur
Roodenburg C1 - DWO C4: aanvang 10.00 uur
Alphen D1 - Roodenburg D1: aanvang 10.30 uur
Roodenburg E1 - Voorschoten E4: aanvang 10.00 uur
Roodenburg F1 - SJC F3: aanvang 9.00 uur
Roodenburg F2 - RCL F9: aanvang 9.00 uur
Woubrugge F4 - Roodenburg F3: aanvang 8.45 uur


Programma zondag 13 september

Warmunda – Roodenburg: aanvang 14.00 uur
Roodenburg 2 - Docos 5: aanvang 12.00 uur
DWO 2 - Roodenburg 3: aanvang 14.00 uur
Foreholte 5 - Roodenburg 4: aanvang 10.00 uur
Roodenburg 5 - Reaal Zoetermeer 2: aanvang 12.30 uur

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.