Roodenburg Actueel Week 32 2009

Aan de start van een seizoen heeft iedereen er zin in. De vakantie zit er op en men begint uitgerust aan de voorbereiding. Met name bij de selectieteams streeft iedereen ernaar om een plek in het eerste team te veroveren. Om dat te bereiken, is discipline nodig. Discipline houdt onder andere in dat men zich aan de regels houdt. Bij de jeugdafdeling staat discipline hoog in het vaandel. Om die reden heeft de jeugdafdeling bij de contributiebrief een aantal regels meegezonden en zijn de ouders en de kinderen verzocht om die goed door te lezen. Pedagogisch gezien wordt er door het invoeren van regels structuur in een groep aangebracht. Regels zijn nodig om het individu binnen een groep te beschermen en dienen er voorts toe dat personen voortdurend op een positieve wijze met elkaar omgaan. Op die manier zorgen regels ervoor dat er een sfeer gaat heersen, waarbij men steeds bereid is om iets te leren.

Veel coaches en trainers beginnen momenteel met een nieuwe groep en voor hen en voor ouders en spelers willen we dit keer nader ingaan op de invoering van regels. Als je een sterke groep wilt formeren, geldt voor alle spelers dat zij zich moeten houden aan de spelregels van de KNVB. Een speler die deze regels iedere keer overtreedt en daardoor kaarten pakt, ondermijnt de groepssfeer en het prestatievermogen van de groep. Zijn de spelers doordrongen van de noodzaak dat je de spelregels moet respecteren, dan kun je verder. Het hangt  dan af van het eigen inzicht van de coach, hoe een speler zich in zijn groep moet gedragen, waar de grenzen voor hem liggen, welke regels de coach zal invoeren, etc. zodat zijn groep zo optimaal mogelijk gaat voetballen/presteren.

Bij het invoeren van regels gaat het er allereerst om dat je vaste regels afspreekt. Je moet niet iedere keer met andere regels komen, want dan weet een speler niet meer waaraan hij zich moet houden. De in te voeren regels moeten zinvol zijn. Een regel die men kan invoeren is dat iedereen een kwartier voor aanvang van de training op het veld staat. De gehele groep kan dan op tijd beginnen. Het is een regel waartegen nog wel eens wordt gezondigd. Wanneer u er als coach van overtuigd bent dat deze regel zinvol is, is de volgende stap dat u dit met de groep bespreekt en dat u uitlegt waarom de regel wordt ingevoerd. De ingevoerde regels moeten kort en duidelijk zijn. Een manier om spelers te attenderen kan door een kaart op te hangen in de kleedkamer met een paar belangrijke regels. Speler komen binnen en hun oog valt op wat er met de groep is afgesproken. Voorbeelden van regels zijn:
Wij zijn altijd stipt op tijd aanwezig.
Wij zijn samen vrienden.
Wij helpen elkaar.
Wij laten onze kleedkamer schoon achter.

Geef verder geen regels, die een afwijzing inhouden. Dat zijn regels in de trend van: Je mag NIET met je voetbalschoenen op de bank staan, je mag jouw voetbalschoenen NIET onder de douche uitkloppen, je gooit je voetbalkousen NIET zo in de grote tas, maar keert ze binnenstebuiten, etc. Al deze uitspraken wekken negatieve energie op. Veel ouders willen dat je de kinderen strak en hard aanpakt en dan kom je algauw tot het geven van bevelen. De juiste manier is echter de groep in totaal aan te spreken. Dat gaat op deze manier: we gaan met zijn allen de kleedkamer in en gaan rustig naast elkaar zitten; we hebben gespeeld, voordat we de kleedkamer betreden gaan we allemaal onze schoenen uitkloppen boven het gras. Wij keren onze sokken binnenstebuiten en doen de sokken in de wasmand, zodat ze zo de wasmachine in kunnen en onze wasman niet met zijn handen behoeft te graaien. Door iedere zin te beginnen met WIJ spelen we in op het groepsgevoel.

Regels moeten grenzen hebben. Hoe minder regels er gelden voor een groep, des te beter. Teveel regels verhinderen de flexibiliteit en nopen tot controle ervan. Afgesproken regels moeten worden nagekomen. Het kan zijn dat binnen een groep een individu steeds de regels overtreedt. In dat geval moeten trainer en spelersgroep met een oplossing komen voor dit probleem. Wat doet een trainer en groep als spelers steevast te laat komen? Dit moet bespreekbaar zijn. Belangrijk is dat een trainer consequent en duidelijk handelt. Iedere speler moet weten wat de consequenties zijn als hij in overtreding is.

Wij hopen dat regels voor u gaan leven en zijn ervan overtuigd dat hoe jonger men met regels begint, des te sneller er structuur ontstaat. Bij iedere club komen kinderen die structuur van huis uit niet hebben meegekregen. Dan is de sportclub er om te helpen, maar dat kan alleen met medewerking van de ouders. Om die redenen zijn de ouders, die belangstelling tonen voor het sporten van hun kind, zo belangrijk. Niet alleen voor hun kind, maar net zo goed voor de andere kinderen in de groep als voor de vereniging. Wij wensen u veel succes met de invoering van uw regels.


Deze week

Er zijn deze week meerdere groepen gestart. De zondagselectie begon dinsdag en het waren niet allemaal Sonja Bakkertypes die op het appel van trainer Abdel verschenen. Woensdag was het de beurt aan zaterdag 2. Ze begonnen met rondjes draaien, maar daarna schakelde men over op klein veldvoetbal wat de handelingssnelheid ten goede komt. Donderdag volgden zaterdag 3 en zondag 5.
Zaterdag werd er voor het eerst in Monster gevoetbald.
Polanen 2 – Roodenburg 2: 2-5
Polanen 1 – Roodenburg za 1: 4-2

Op zondag 9 augustus organiseert de zondagafdeling een trainingsdag. Om 10.30 uur vertrekt de groep naar het strand voor het bekende rondje Wassenaarse slag. Bij terugkomst wordt er een broodje gegeten en kan er worden gekeken naar Vitesse – Feyenoord (12.30 uur op groot scherm). De zondag besluit de dag met een partijspel op kunstgras om 13.30 uur en voor de liefhebbers is er dan FC Twente – PSV.

Op het kunstgras hebben we te maken met recreatief medegebruik. In de zomer komt op zaterdagavond een groep mensen uit Sri Lanka naar Noord om elkaar via voetballen te ontmoeten. Deze zomer is er een groep Soedanezen neergestreken. Zij spelen regelmatig wedstrijden tegen vrienden uit andere steden. Voor zondag staat er een wedstrijd tegen een team uit Nijmegen op het programma.


Dinsdag 11 augustus

Start training A-junioren om 18.00 uur.


Programma zaterdag 15 augustus

Roodenburg 2 zaterdag - DSO 2 :12.00 uur
Roodenburg 1 zaterdag - DSO 1 14.30 uur

DSO komt uit in de 2e klasse en het accent van deze grote vereniging ligt op de zaterdag. DSO heeft maar liefst 17 zaterdag seniorenteams.


Programma zondag 16 augustus

Roodenburg 1 zondag - GSC Esdo: 14.30 uur

Op 23 november 1940 (dus bijna 70 jaar geleden) kwamen de beide verenigingen in Leiden ook tegen elkaar uit. Roodenburg kwam met 3-1 voor door doelpunten van Piet van Polanen en Wim van Dorp. Koploper Esdo kwam langszij en scoorde zelfs 3-4. Het was Andries du Prie die de eindstand bepaalde op 4-4. Beide teams speelde in 1940 in de 4e klasse NVB; de geschiedenis herhaalt zich?


Bewaarnummer KNVB digitaal

Het bewaarnummer van KNVB district West 2 is digitaal te downloaden. Vroeger kwam dat nummer bij de wedstrijdsecretaris binnen en daar bleef het. In het informatietijdperk kan deze informatie worden gedeeld met u allen. Een aantal belangrijke zaken uit dit bewaarnummer:

Geen scheidsrechter

Behalve onze standaardteams geldt dat 15 minuten na de officiële aanvangstijd een wedstrijd moet doorgaan. De thuisspelende vereniging moet dan zorgen voor een scheidsrechter. Die moet lid zijn van de KNVB. De verenigingen zijn onvoorwaardelijk verplicht deze scheidsrechter te aanvaarden.

Promotie-/degradatieregeling zaterdag 1

3e klasse A-B-C-D (West II)
De nummers 1 en 2 promoveren naar de 2e klasse. De periodekampioenen van de 3e klassen spelen een nacompetitie met de nummers 11 van de 2e klasse. De winnaars van de halve finales van deze nacompetitie plaatsen zich voor de 2e klasse. De verliezers van de halve finales van de nacompetitie 2A-3A-3B en de verliezers van de halve finales van de nacompetitie 2B-3C-3D spelen een beslissingswedstrijd. De winnaar van 2A-3A-3B speelt tegen de winnaar van 2B-3C-3D om 1 plaats in de 2e klasse. De nummers 11 van de 3e klasse spelen een nacompetitie tegen de periodekampioenen van de 4e klasse om 4 plaatsen in de 3e klasse. De nummers 12 degraderen naar de 4e klasse.

Promotie-/degradatieregeling zaterdag 2

Reserve 3e klasse A t/m H
Promotie:
De kampioenen en de twee beste nummers 2 promoveren naar de reserve 2e klasse. De periodekampioenen van de reserve 3e klasse spelen met de nummers 11 van de reserve 2e klasse om vier plaatsen in de reserve 2e klasse.
Degradatie:
De nummers 12 degraderen naar de reserve 4e klasse.

Promotie-/degradatieregeling zaterdag 3

Reserve 4e klassen (categorie B)
Promotie:
De kampioenen en de beste nummer 2 promoveren naar de reserve 3e klasse.

Promotie-/degradatieregeling zondag 1

4e klasse A-B-C-D-E-F-G-H (West II)
De nummers 1 en 2 promoveren naar de 3e klasse. De periodekampioenen van de 4e klasse spelen een nacompetitie met de nummers 11 van de 3e klasse om 8 plaatsen in de 3e klasse.

Overige zondagteams

Reserve 5e, 6e, 7e en 8e klasse en alle veteranenklassen (categorie B)
Van alle klassen promoveren de nummers 1, 2 en 3 naar de naastgelegen hogere klasse.  Van alle klassen degraderen de nummers 10, 11 en 12 naar de naastgelegen lagere klasse.

Invallers bepalingen jeugd

In overeenstemming met het gestelde in artikel 38, lid 6 van het Reglement Wedstrijden Amateur Veldvoetbal gelden de volgende verruimende (invallers)bepalingen voor het jeugdvoetbal:  In het gehele jeugdvoetbal zijn vijf invallers toegestaan.
In de categorie B van het juniorenvoetbal en in het gehele pupillenvoetbal is daarbij doorlopend wisselen toegestaan


Deadline Blauwzwarter

Leden en commissies worden hierbij nog even herinnerd aan de deadline om kopij in te sturen voor ons clubblad. Voor 23 augustus moeten stukjes, foto’s voor ons themanummer (presentatie) zijn ingeleverd bij Henk Tegelaar. Zijn e-mailadres is: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.