Roodenburg Actueel week 50 2010

 

Vaderkoorts

 

In meerdere artikelen hebben wij al geschreven over het belang van voetbalouders langs de lijn. Wij vinden het positief als ouders hun zoon of dochter op de juiste wijze aanmoedigen. In Vaderkoorts (2010) beschrijft Martin Hendriksma zijn alter ego, de voetbalvader. Gebeurtenissen van vroeger, toen de vader zelf nog juniorenvoetballer was, worden vermengd met de ervaringen van de vader met zijn zoon, voetballend in een jeugdteam. Enkele passages maken waarschijnlijk de sfeer van het boekje voldoende duidelijk. Een uitwedstrijd tegen Vennepse Boys loopt door het boek heen. De wedstrijd wordt gespeeld op een regenachtige, druilerige zaterdagochtend. Het leest als een jongensboek waarin alles tegenzit en verkeerd uitpakt.

Hoewel:
“Ik wijs naar drie paarswitte megaparaplu’s, waaronder de F-side van Vennepse Boys samenklit. In de miezerige regen zijn de gezichten van de vaders amper te herkennen. Toch zie je dat ze naar ons kijken, ons inspecteren. Ze kennen de wet van het pupillenvoetbal: de tegenstand langs het veld is minstens zo belangrijk als die er op.
Vennepse boys speelt de bal soepel rond. Hun spelers zijn voortdurend in beweging. Onze jongens kijken een geslaagde pass vol bewondering na, bij Vennepse boys lopen ze meteen door om de bal tien meter verder op volle snelheid weer te kunnen ontvangen.

Aan de trukendoos van de linkerspits mankeert ook niks. Met één beweging schudt hij Bas van zich af en schiet feilloos onder Thijs door in de verre hoek (1-0) De Vennepse vaders juichen alsof zojuist de Champions League is gewonnen. Vooral de grote man in een knalgroene regenjas, die al vanaf de eerste seconde langs de zijlijn staat te krijsen. Potsierlijk danst hij in het rond.

Corner: Ongehinderd kopt de lange aanvoerder bij de tweede paal 2-0 binnen. Shit. “He, doen we niet meer aan dekken of zo? ‘, schreeuw ik naar mijn zoon. Hij gebaart naar Mees, zijn man was het die heeft gescoord.
De Knalgroene regenjas is niet meer te stuiten. Hij rent het veld in om zijn scorende zoon te omhelzen en loopt met gebalde vuisten terug naar zijn stek aan de zijlijn. Hi-five met twee moeders. Dan ziet hij ons naar hem kijken en steekt opzichtig zijn duim op.
Voor de rust wordt het nog 3-0. Het doelpunt schrijf ik regelrecht toe aan mijn zoon, die toestaat dat zijn man bij een voorzet binnendoor knijpt en ongehinderd de bal in het doel knalt. “Ja, jouw man”, schreeuw ik, “Moet je heb-bén”. De zoon heft zijn middelvinger en draait zich van me af.
 
Na de rust hebben ze de wind mee, en heeft de keeper van Vennepse Boy moeite met de bal uit te trappen.

Weer een mislukte uittrap van hun keeper. De wind maakt alles uit. We pinnen de Vennepse Boys vast op eigen helft. Nu snel scoren, dan is alles nog mogelijk. Hun aanvoerder, die ik al in Jong Oranje zag voetballen, verspeelt de bal bij een lichtzinnige passeeractie in zijn eigen verdediging. Robin zet voor. De bal komt recht op mijn zoon af, die raakt de bal maar half, waardoor hij precies voor de voeten van Mees rolt. Een streep, - doelpunt 3-1. We springen op. De coach van Vennepse Boys scheldt zijn aanvoerder de huid vol. Knalgroene regenjas doet het daarna als vader nog eens dunnetjes over. Huilend wendt de jongen zich af. Hebben we voorlopig geen last meer van... Ik kijk naar de vaders van de tegenpartij. Hun hoofden gebogen onder de paraplu’s. Ze beginnen te knijpen.”
 
Hoe het afloopt in de wedstrijd moet u zelf maar lezen. Het thema is duidelijk. Hoe ga je als coach om met de ouders en hoe gaan ouders om met kinderen. We zien betrokken ouders, maar is dit de goede manier om betrokken te zijn bij een team? Wanneer ouders een team aanmoedigen, adviseren wij om het hele team aan te moedigen en zeker niet alleen de eigen zoon. Het kind weet op een bepaald moment niet meer waar hij aan toe is, de aanwijzingen van de coach of van zijn vader. Verder dient er geen strijd te ontstaan met de ouders van de tegenpartij. We moedigen alleen de eigen kinderen aan. Met de ouders van de tegenpartij maken we een praatje en nodigen hen eventueel uit in ons clubhuis. Maar elkaar uitdagen is geen optie. Het is een wedstrijd van de jongens, niet van de ouders.

Dit verhaal zo schrijvende zou dat gewenst gedrag van ouders wel eens een goed item kunnen zijn op de volgende ouderavonden. Tot zover een boekbespreking en een overweging. Het boek is van Martin Hendriksma, Vaderkoorts 2010, 79 pagina’s, uitgeverij B for Books: ISBN 9789085161868). 

 


 

Deze week

Afgelopen maandag vergaderden de kantine medewerk(st)ers. Het kantinegebeuren staat aan het begin van een nieuwe periode. Oudgedienden gaan afhaken en nieuw bloed stroomt in. De grote uitdaging is dat we meer mensen krijgen die minder uren behoeven te draaien.

Op dinsdagmiddag ontbraken een aantal vaste kaartspelers. De wegen waren verraderlijk, maar toch waren er 22 personen present. Nieuwe mensen namen een kijkje en wilden meedoen. Op deze middag werd besloten om tijdens kerst en nieuw een Oudejaarsdrive te organiseren. Jongere Roodenburgers en supporters kunnen deze middag komen kaarten en sjoelen. Zet de datum alvast in uw agenda. Dinsdag 28 december, aanvang 14.00 uur.

Woensdag werd begonnen met het versieren van de kantine. Het Leidsch Dagblad organiseerde zelfs een wedstrijd van de leukst versierde kantine. De redacteuren hopen waarschijnlijk op kersthuizen die we nu dagelijks voorbij zien komen bij tv West. Om u uit de droom te helpen: sinds de brand in Volendam zijn de brandvoorschriften voor kantines verscherpt. Alles wat men ophangt, mag niet branden en dat is een reden dat vele kantines er sober zullen uitzien.

Donderdagmiddag ging er een extra Actueel uit met het bericht dat wedstrijden van de B-categorie door konden gaan, maar dat de eerste elftallen waren afgelast.

Donderdagavond begon het te regenen en dit versnelde de dooi.

Vrijdag werd er ’s middags al weer voetbaltraining gegeven voor leerlingen van de school De Elkerlyc en wisten we dat de bal op de kunstgrasvelden dit weekend zou gaan rollen.

 


 

Het voetbalgebeuren op zaterdag

Categorie B mocht dit weekend dus toch wedstrijden spelen. Voor sommige teams van vooral grote clubs een zegen, want als de velden slecht zijn en er is kans op afgelasting, worden er over het algemeen alleen oefenwedstrijden gepland voor de selectie-elftallen. Die mochten dit weekend als toeschouwer fungeren.

Om 8.15 uur vertrok de F3 naar Rijnvogels. Tegen het hoger staande F5 van Rijnvogels bleef de ruststand 1-1, hoewel onze mannen veel corners moesten incasseren. In de 2e helft had Roodenburg het windvoordeel. (In Katwijk waait het immers altijd.) Na de rust liep Roodenburg uit naar 4-2. Uit de laatste vier wedstrijden werden maar liefst 10 punten behaald en eindigde de F3 knap op een vijfde plaats. Waar de trainers heel tevreden over zijn, is dat de bal niet hard door de lucht naar voren wordt getrapt als ze een aanval opbouwen, maar dat ze van achter uit op zoek gaan naar de middenspelers. Terugkijkend naar het spel heeft de F3 veel geleerd en hebben ze een leuke eerste helft van het seizoen achter de rug.

De C1 verloor bij Quick boys C5 met 6-2. De A1 speelde in de eerste helft te nonchalant tegen Voorschoten A2. Er werd een penalty gemist en het combinatiespel tussen achterhoede, middenveld en spitsen was het ene moment oogstrelend en het andere moment dreigde er gevaar voor de eigen achterhoede. Daarom de opmerking van nonchalant. Uiteindelijk werd de wedstrijd met 1-4 gewonnen en klom de A1 naar de 4e plaats in de 2e klasse.

De E 2 won de laatste wedstrijd met 2-3 bij RCL. Hierdoor bereikte het team de middenmoot. Met 14 punten uit 11 wedstrijden werd de 7e positie veroverd en dat is na een wat slappe start een keurige plek.

Zaterdag 4 en 5 staan beiden aan kop van hun klasse. De beide teams leden dit weekend een nederlaag. Ze houden waarschijnlijk van een spannende competitie.

Uitslagen zaterdag 11 december

Kagia 5 - Roodenburg 4: 3-0
Lisse 6 - Roodenburg 5: 3-1
Voorschoten A2 - Roodenburg A1: 1-4
Quick boys C5 - Roodenburg C1: 6-2
Boshuizen D2 - Roodenburg D1: 6-1
RCL E 15 - Roodenburg E 2: 2-3
Rijnvogels F5 - Roodenburg F3: 2-4

 


 

Maandag 20 december jeugdleiders/jeugdtrainersvergadering

De jeugdafdeling nodigt alle leiders/alle jeugdtrainers uit voor een leidersvergadering. Deze wordt gehouden in het jeugdhonk en begint om 20.00 uur. De meesten hebben per e-mailbericht de uitnodiging ontvangen. Bent u verhinderd? Stuur dan even een berichtje naar Guy Loth.

 


 

Geboorte

Op 11 december zijn we gezegend met een jongen. Zijn naam Iyad Mohammed Jermouni. Moeder en kind maken het goed.
Abdelhaq en Hanan Jermouni.

Langs deze weg willen wij hen feliciteren met hun 2e zoon.

 


 

Oud-jeugdtrainer Frans van der Zeeuw overleden

Op 83-jarige leeftijd is deze week ons oud-lid en oud-jeugdtrainer Frans van der Zeeuw overleden. Frans van der Zeeuw voetbalde in de jeugd en in de senioren voor Roodenburg en vertrok samen met zijn broer Cor van der Zeeuw in 1952 naar UVS. Dat was in die tijd een aderlating voor de club. Het was het moment dat het bestuur besloot om deze eerste elftalspelers niet meer op te stellen en door te gaan met jongere spelers. De krant sprak van een dapper besluit. In 1969 kwam Frans terug en ging als jeugdtrainer aan de slag. Het was de tijd met spelers als Aad de Groot, Hans Tisseur en Reinier Verkuylen. In die tijd legde Frans de basis voor het kampioenselftal dat in 1973 speelde voor het landskampioenschap. Frans was voor de jeugdspelers een vaderfiguur, soms streng, soms heel belangstellend. Bekend was dat de spelers regelmatig zijn huis wisten te vinden in de Herenstraat, waar ze gastvrij werden onthaald door Frans en zijn vrouw. .Na 5 jaar jeugdtrainer werd hij na 5 jaar opgevolgd door Peter Ciere, die als 22-jarig broekie net zijn CIOS-diploma had behaald. Frans ging aan de slag als seniorentrainer en was o.a. actief bij Docos, LFC en Katwijk.
 
Veel oudere Roodenburgleden hebben onder Frans getraind. De crematie is dinsdagochtend om 9.45 uur op Rhijnhof.


Het voetbalgebeuren op zondag

In het bericht van de KNVB West 2 stond dat de natuurgrasvelden het weekend afgekeurd zouden zijn. Maar valt daar een wetraveld onder? Bij FC Boshuizen en Voorschoten 97 werd er zaterdag op wetra gespeeld. Bij Roodenburg kon op zondag de bal weer eens rollen. Veel clubs hebben in deze periode problemen om de manschappen weer bij elkaar te krijgen. Twee weken kon er niet worden getraind en dat heeft invloed op het groepsgebeuren. Komende week is het weer afwachten, want de vorst schijnt terug te komen.

De zondag 4 verloor van Boshuizen 3. Zondag 6 speelde thuis tegen Boshuizen 4. De jeugd gaf de doorslag en vooral de derde goal was fraai en maakte een eind aan de illusies van de mannen uit Zuidwest die voor de wedstrijd eveneens op zoek waren naar teamgenoten.

Uitslagen zondag 12 december

SJC 5 - Roodenburg 2: 4-4
ASC 4 - Roodenburg 3: 8-0
Roodenburg 4 - Boshuizen 3: 0-1
Docos 8 - Roodenburg 5: afg
Roodenburg 6 - Boshuizen 4: 5-1


Wedstrijden volgend weekend

Programma voor zaterdag 18 december

Roodenburg 2 - Noordwijk 5: 12.00 uur
Roodenburg D1 - Wassenaar D1: 10.00 uur
Voorschoten D12M - Roodenburg D2: 10.30 uur
Docos E2 - Roodenburg E1: 9.00 uur

Programma voor zondag 19 december

Roodenburg - Haagse Hout: 14.30 uur
Roodenburg 2 - RKAVV 4: 10.30 uur
Roodenburg 3 - DOSR 3: ` 12.00 uur
Roodenburg 4 - Teylingen 5: 10.00 uur
Roodenburg 6 - Voorschoten 6: 14.30 uur


Voorjaarreeksen

De D2, E1, E2, F1, F2, F3 en F4 en mini F spelen vanaf januari een nieuwe competitie. Ben je benieuwd wie de nieuwe tegenstanders zijn? Deze indeling kwamen wij tegen op www.voetbal.nl.
 
D2 8e klasse, maar nu als elftal
ARC D12M, DOSR D4, DWO D7M, GHC D4, Roodenburg D2, Woubrugge D3
 
E1 4e klasse als elftal
DOSR E2, Foreholte E4, Quick Boys E4, Rijnvogels E2, Roodenburg E1, 6 SVOW E1
 
E2 8e klasse.
Lisse E 12, Quick Boys E 10, Rijnsb B E 8, Roodenburg E2, SJC E8, Voorschoten E15
 
F1 2e klasse
DOSR F1, Kagia F1, Katwijk F2, RCL F2, Roodenburg F1, UDO F1
 
F2 6e klasse
Foreholte F4, Lisse F4, Oegstgeest F2, Quick Boys F6, Roodenburg F2, Voorschoten F6
 
F3 8e klasse
Foreholte F9, RCL F12, Rijnvogels F4, Roodenburg F3, Valken F4, Voorschoten F9
 
F4 10e klasse
Foreholte F13, Katwijk F8, Leiden F3, RCL F14, Roodenburg F4, UVS F9
 
Mini F 1e klasse
DOSR MP 1, Forum Sport MP 1, GHC MP 1, Leiden MP 1, RCL MP 1 en 2, RKAVV MP 1, Roodenburg MP 1, Wilhelmus MP 2 en 4, Zoetermeer MP 1


Binnenkort spelregelvoetbalquiz

Deze week is het materiaal binnengekomen. Daarbij doel ik op spelregelvragen en voetbalquizvragen voor teams. Deze quiz wordt ondersteund door beeldmateriaal. De quiz bestaat uit meerdere onderdelen, spelregelvragen en voetbalvragen waarbij men het juiste antwoord moet kiezen, beeldvragen, waarbij men als scheidsrechter de beslissing moet nemen en open vragen. De quiz is geschikt voor de oudere jeugd, vanaf D-junioren. Mocht het voetballen de komende week zijn afgelast, dan gaan we quizzen.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.