Roodenburg Actueel week 48 2010

 

Voorbeeldgedrag

Het was deze week een wansmakelijke vertoning. Luis Suarez die in Othman Bakhal een hapklaar brokje zag. Het beeld kwam in bijna alle huiskamers binnen. Wat gebeurt hier, riep de verslaggever. Het is gedrag dat niet getolereerd kan worden. Ajax nam maatregelen door de desbetreffende speler twee wedstrijden te schorsen, de KNVB-aanklager vond de overtreding zo zwaar, dat hij maar liefst 7 wedstrijden eiste. Want stel je voor dat de Nederlandse jeugd massaal gaat bijten?

Het VVD-kamerlid Bart de Liefde vindt de straf van 7 wedstrijden te licht. In het amateurvoetbal worden regelmatig hogere straffen geëist en kunnen spelers zelfs worden geroyeerd. Hij vindt dat profspelers hun voorbeeldfunctie serieuzer moeten nemen en zeker vanwege het feit dat er miljoenen euro’s worden uitgegeven voor fair play projecten. Hij is een voorstander van minimum straffen bij de sport en voor een gelijkschakeling bij alle sporten. Een overtreding bij voetbal, hockey of basketbal wordt dan met dezelfde straf “beloond”.

In dit opzicht hebben alle senioren een voorbeeldfunctie. De jeugd komt kijken naar wedstrijden en de club eist dat spelers zich als volwassenen gedragen. Bij volwassen gedrag dient een speler verantwoording af te leggen voor zijn handelen. Een eerste elftalspeler die tevens de jeugd traint en in het weekend een rode kaart pakt voor een smerige overtreding, geeft een verkeerd signaal af.

Roodenburg heeft een Commissie Goed Gedrag. Dat is een commissie die regelmatig in actie komt. Dat kan preventief zijn, maar ook pro-actief. Spelers die een rode kaart pakken, moeten hun gedrag op maandag komen verantwoorden bij de commissie. En dat is een goede zaak, want de naam Roodenburg is in het geding en iedereen die in een blauwzwart shirt speelt, draagt de naam van Roodenburg uit.

Dat de commissie goed werkt doet, blijkt wel uit het feit dat het certificaat Normen en Waarden door de KNVB is verlengd.

Voorbeeldfunctie

Roodenburg heeft als club een belangrijke sportfunctie in de wijk. Kinderen komen graag voetballen en als ze zelf niet kunnen spelen, komen ze kijken naar de ouderen. Een paar jaar geleden werd door een groep spelers de zondagselectie opgericht en een van de doelstellingen daarbij is dat het team een voorbeeldfunctie heeft voor de jeugd. Zij moeten sportief en goed voetballen. Hetzelfde gedrag zien we terug bij onze A-junioren die nog wat dichter bij de jeugd staan. Naast beter leren voetballen, moeten ze kunnen omgaan met het randgebeuren. En daarbij worden spelers wel eens uitgedaagd door tegenstanders, publiek en scheidsrechters. Het leren omgaan met die omstandigheden behoort tot de instrumenten om als voetbalteam te overleven.

In het verleden ging het in de jeugd louter alleen om voetballen. Doordat het team qua bevolkingssamenstelling is veranderd, dien je als begeleiding en als speler rekening te houden met het randgebeuren in en om het veld. Jeugdtrainers/-leiders spelen een voorname rol in de sportieve opvoeding van spelers. Zij moeten zich niet laten meeslepen door de emotie van het spel. Veel leiders laten zich wat dat betreft niet gek maken, want het is niet leuk als er ouders van de tegenpartij een dikke speler aanduiden als “hij die te veel shoarma gegeten heeft”. Op dat moment moet je als coach rustig blijven en de ouders van de tegenpartij erop aanspreken. Trainer/coach zijn van een dergelijk team vormt je als trainer. Je leert omgaan met omstandigheden die jouw groepscohesie kunnen verstoren. Na de verloren wedstrijd gaf deze trainer de jongens een compliment voor hun gedrag.

De voorbeeldfunctie geldt verder voor de ouders langs de lijn. Vroeger hadden wij veel plakboekouders. Toen speelde A1 en B1 nog regionaal en alle bewegingen van hun zoon en het team werden vastgelegd. De betrokkenheid van die ouders was heel groot en als coach voelde je soms dat men invloed wilde krijgen op het gebeuren. Ze hielden het trainingsbezoek bij, wisten wie er geblesseerd waren en konden als het tegenzat, knap lastig zijn voor de eigen ploeg en de tegenstander. Tegenwoordig is de binding van de ouders wat minder. Ze zijn wel betrokken, maar bemoeien zich niet met de begeleiding/trainer. Die kunnen gewoon hun werk doen. De ouders zijn er om de kinderen van het team aan te moedigen, ze moeten belangstelling tonen en eventueel meerijden naar uitwedstrijden. Door dit te doen, tonen zij het juiste voetbalgedrag. En doen ze dat niet… dan ontstaan er problemen en komt de commissie Goed Gedrag er aan te pas. Want de commissie bemoeit zich met alles wat er rondom het voetbalgebeuren plaats vindt.


Deze week

Er gebeurde weer het een en ander op het complex. Koos de Nobel heeft de oprit naar het clubgebouw wat verhoogd. Dit was nodig, omdat de ouderen die met hun scootmobiel naar de kaartmiddag komen naar binnen kunnen rijden. De kleedkamers aan de achterzijde zijn opnieuw geschilderd en verrotte kozijnen werden vervangen. De verlichting op veld 2 is deze week hersteld. Er moest in de lichtmasten worden geklommen en dat was bij deze temperatuur geen pretje.

Donderdag heeft onze voorzitter Raymond Keur gebruik gemaakt van de inspraakronde bij de gemeenteraad. Na zijn betoog zijn meerdere partijen teruggekomen op het besluit om niet in zee te gaan met het jeugdsportfonds. Dit fonds zorgt ervoor dat de kinderen van minima kunnen blijven sporten. Het bedrijfsleven en de gemeente zorgen samen voor de middelen. Wij weten dat er al heel wat kinderen bij de Leidse clubs kunnen blijven sporten dankzij dit fonds. En het is goed om eens te noemen dat het Roodenburg is die voor al deze kinderen zijn nek heeft uitgestoken. De afgevaardigde van dit fonds deelde mee dat ongeveer 200 Leidse kinderen gebruik maken van dit fonds. Het aantal Roodenburg-kinderen ligt daarbij onder de 5%.

Vrijdag was het de feestdag voor onze Patricia. Patricia Vreeken is getrouwd en dat moet natuurlijk gevierd worden. Op het stadhuis was er een erehaag van onze mini F en werden er bellen geblazen. Witte ballonnen, enz.


Minikits (een idee voor een Sinterklaassurprise)

Heeft u deze gadget al? Deze vraag wordt gesteld aan de autorijders van Roodenburg en dan gaat het om de Roodenburg minikit. Een blauwzwart tenue dat men in de auto hangt als teken dat hier een Roodenburger rijdt. Dennis van der Pluijm heeft ze te koop. Een minikit kost slechts € 10. U kunt ze bestellen via e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Verslag van het straatvoetbaltoernooi

De organisatoren Oguzan Yazici en Oczan Bayram hadden alles uit de kast gehaald. Bij bevriende verenigingen hadden ze doelen geleend en bij aanvang van het toernooi stonden er 4 velden klaar. Door middel van talenten waren er voldoende begeleiders en het wachten was dus op de deelnemers. Meer dan 12 teams hadden zich ingeschreven. Om half twee betrok de hemel en begon het te ijsregenen. Het duurde tot ongeveer twee uur. Het gevolg was dat een groot aantal teams weg bleef, waardoor er maar 5 teams overbleven. Verder bleek dat Sinterklaas in de buurt was. Voor de winkel van Albert Heijn waren er 2 tenten neergezet en werd er gratis snoepgoed uitgedeeld.

De organisatie van sportopbouwwerk liet zich echter niet uit het veld slaan en er werden wedstrijden gespeeld door de E- en D-junioren. Winnaar bij de D-junioren werd een team met Oussama Nasla, Rachid, Umitcan en Abdul. Bij de E-junioren streek het viertal van coach Soufian Zoulali met de winst. Nadir, Amine, Rifan en Ayoub wonnen het toernooi.

Een woord van dank aan allen die zich hebben ingespannen om dit mogelijk te maken is op zijn plaats en in het bijzonder de mensen van de kantine die ervoor zorgden dat het clubhuis open was.


Hij komt, hij komt…

Woensdagavond 1 december hebben wij gehoord, zal Sint Nicolaas een bezoek brengen aan sportpark Noord. Om 16.45 uur is er een gezamenlijke training van alle F-junioren (F1, F2, F3 en F4). Onze mini F en ukken verzamelen om 17.45 uur in het clubgebouw. Gezamenlijk wordt dan het Sint Nicolaasfeest gevierd. Wij hopen dat de ouders meehelpen, zodat we kunnen terugkijken op een geslaagde avond. De kinderen waarvan de ouders een inschrijfformulier hebben ingeleverd, worden verwacht op het feest.


Het voetbalgebeuren op zaterdag

Waren de auto’s wit van de rijp? Dit bleek niet het geval te zijn. De kans dat er daardoor gevoetbald werd, nam aanzienlijk toe.

De F teams zetten de lijn van beter voetballen door. Wederom wonnen alle drie de teams hun wedstrijd. Voor de F1 was dit de laatste wedstrijd van de voorjaarsreeks. Er werden in de 2e klasse 13 punten gehaald uit 10 wedstrijden. Roodenburg F1 eindigde op de 4e plaats van onderen, maar boven hen moesten ze F1-teams dulden met meer F-teams dan Roodenburg. Ze bleven echter de F2-teams van Quick Boys, Katwijk en RCL de baas en dat is een goed resultaat. De F2 is ook klaar met de voorjaarsreeks. Hier is eveneens een 4e plaats behaald en werden er uit 11 wedstrijden 12 punten behaald. Met name de laatste wedstrijden waren goed. Uit de laatste twee wedstrijden werden 6 punten behaald, een teken dat er sprake is van vooruitgang. De F3 ging gelijk op en Jack had er zin in. Met zijn harde schot wist hij maar liefst 4x het net te vinden en won de F3 met 4-3 van Oegstgeest F3.

De E-teams kregen deze week veel tegendoelpunten te verwerken en de D1 leed een tweede nederlaag op rij. De D2 kwam achter, maar wist terug te komen. De E1 eindigde eveneens als 4e van onderen met 10 wedstrijden en 7 punten.

De zaterdag 1 kwam in de eerste helft met 2-0 achter. In de tweede helft werden er beweeglijkere spitsen ingebracht, maar de anschlusstreffer bleef uit. Toch waren er veel kansen om aan te sluiten. Roodenburg was in de 2e helft voornamelijk op de helft van de tegenpartij te vinden, maar dan heb je een doelpunt nodig en ondanks meerdere kansen lukte dit niet. Daardoor won Duno.

Zaterdag 4 en 5 wisten wel te winnen. Voor zaterdag 4 betekent dit dat men een bekerronde verder is.

Uitslagen zaterdag 27 november

Roodenburg - DUNO: 0-2
Lugdunum 3 - Roodenburg 4: 0-5
Roodenburg 5 - Noordwijk 12: 4-2
Leiden C1 - Roodenburg C1: 8-3
Lugdunum D1 - Roodenburg D1: 2-1
UVS D 8M - Roodenburg D2: 1-3
Lugdunum E1 - Roodenburg E1: 8-2
Roodenburg E2 - Teylingen E5: 0-8
Roodenburg F1 - RCL F2: 6-3
RCL F5 - Roodenburg F2: 0-4
Roodenburg F3 - Oegstgeest F3: 4-3


Jeugdspelers/ouders opgelet

Met jouw Roodenburg jeugdteam een wedstrijd spelen tegen New Castle United op James Park in Engeland? Hebben jullie daar weleens van gedroomd? Maak als jeugdteam nu kans op het spelen van een unieke wedstrijd tegen een jeugdelftal van Newcastle United op St. James Park in Newcastle.

Hoe kan je winnen?

Maak met je team een originele video van jullie juichmoment na een doelpunt. Upload deze video op www.zie.nl en win! Deze actie is bestemd voor alle jeugdelftallen (A t/m F). Voor meer informatie over deze actie kun je kijken op www.nusport.nl/juichen.


Voetbalgebeuren op zondag

Auto’s wit, gras wit, ijs in de sloot. Het heeft behoorlijk gevroren. Alle wedstrijden zijn afgelast. De echte voetballiefhebber liet het er niet bij zitten en schoof om 12.30 uur aan om te kijken naar de live eredivisiewedstrijd Feyenoord tegen Ado Den Haag in ons clubgebouw.


Wedstrijden volgende week

Zaterdag 4 december

Roodenburg - Soccer Boys: 14.30 uur
Kagia 2 - Roodenburg 2: 12.00 uur
Rijnsb B 7 - Roodenburg 3: 14.15 uur
Roodenburg 4 - RCL 9: 12.00 uur
Roodenburg 5 - VVSB 4: 12.00 uur
Roodenburg A1 - ASC A1: 14.30 uur
Roodenburg C1 - Blauw Zwart C2: 10.00 uur ( andere shirts)
Teylingen D1 - Roodenburg D1: 9.00 uur
Voorschoten D12M - Roodenburg D2: 8.45 uur

Zondag 5 december

Roodenburg - Celeritas: 14.30 uur
Roodenburg 2 - Foreholte 3: 11.00 uur
Roodenburg 3 - UDO 4: 12.00 uur
UDO 5 - Roodenburg 4: 14.00 uur
Roodenburg 5 - Lugdunum 4: 13.00 uur
Foreholte 10 - Roodenburg 6: 10.00 uur

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.