Roodenburg Actueel week 45 2010

 

Adressenlijst Roodenburg Actueel verdwenen

Op 2 plaatsen bewaren wij vele e-mailadressen van leden en geïnteresseerden in Roodenburg. Roodenburg Actueel is destijds opgezet om leden wekelijks te informeren over het wel en wee van de club. Velen zitten op zondagavond te wachten op het Roodenburgnieuws. Door een fout zijn alle e-mailadressen onbereikbaar geworden en moet iedereen zich opnieuw aanmelden. De Actueel was het grootste voetbalvriendennetwerk van Leiden. Naast wetenswaardigheden kan men ook veel zaken regelen of vragen beantwoorden die anders op het conto komen van secretaris/jeugdsecretaris.

Elk voordeel heeft ook zijn nadeel. Door de opbouw van een nieuw bestand, krijgen alleen de werkelijk geïnteresseerden straks nog de Roodenburg Actueel in hun mailbox. Dus wilt u de Roodenburg Actueel (blijven) ontvangen? Stuur dan een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vermeld daarin uw voornaam, achternaam en e- mailadres en dan maken we weer een nieuwe verzendlijst aan.

Hieronder kunt u in ieder geval de Actueel van deze week lezen.


Wat is een vrijwilliger en hoe zit het met de levensverwachting?

Bij Roodenburg is een van de speerpunten het vergroten van het aantal vrijwilligers van de club. Vorige week werd nog de stelling geponeerd wat is dat dan voor een organisatie? Er wordt bijvoorbeeld gevraagd waarom iets niet is geregeld of waarom de kantine niet open is. Maar dan wordt de bal keurig teruggekaatst, want alles staat bij de inzet van een ieder. Die inzet neemt steeds meer toe en daarom wordt hieronder uitgelegd wat een vrijwilliger is.

Wat is een vrijwilliger?

Een vrijwilliger is volgens Wikipedia ‘iemand die UIT VRIJE WIL werkzaamheden verricht buiten een vast dienstverband. In het algemeen zijn deze werkzaamheden onbetaald of staat er een vergoeding tegenover die lager ligt dan het minimumloon bij betaald werk. Een vrijwilliger verricht vrijwilligerswerk.’ Het is een mooie definitie, maar om er echt achter te komen moet je je gewoon eens verdiepen in de wondere wereld van dit vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerswerk bij Roodenburg

Tot op heden is er met veel kunst- en vliegwerk voorzien in de uitvoering van de diverse noodzakelijke activiteiten. Maar er vallen gaten en er komt teveel werk bij enkelen terecht. Daarom wordt er nu een beroep gedaan op ALLE leden om naar vermogen en vaardigheid een bijdrage te leveren
Als Roodenburg stellen we dat de inzet van leden noodzakelijk is om de lusten en lasten van het lidmaatschap eerlijker te verdelen. Natuurlijk heeft ieder zijn persoonlijke motivatie om vrijwilligers- werk te doen. Aan vrijwilligerswerk is veel voldoening te beleven.
- je legt contacten met leden die anders niet zo gemakkelijk plaatsvinden;
- het wordt gewaardeerd;
- het verbreed je levenservaring;
- het is zondermeer leerzaam;
- het draagt ook bij aan persoonlijke ontwikkeling en zal je sociale vaardigheden bevorderen;
- allemaal zaken die ook in dagelijks leven van pas komen. Een gratis leerschool voor het leven.

Indien nodig kan een opleiding of cursus gevolgd worden op kosten van de club om over de nodige kwalificaties te beschikken om het werk naar behoren te kunnen doen.
 
Wat wil ik doen?

Hoe weet je nou wat je wil gaan doen? Het advies is: laat je leiden door je gevoel. Je kunt pas gericht vrijwilligerswerk gaan zoeken als jij weet wat je leuk vindt. De één kan goed omgaan met kinderen en de ander goed koken en vindt het leuk om mensen te bedienen. De een wil organiseren, de ander helpen bij klussen. Op die manier moet je voor jezelf en als club een inventarisatie maken. De een wil daarom trainer worden van een team, de ander heeft talent voor de keuken, de derde kan de ballenkast repareren en weer een ander organiseert op die manier een toernooi.

Hoeveel tijd wil ik aan vrijwilligerswerk besteden?

Er is een ding die je je goed moet realiseren voor je dolenthousiast dat aanmeldingsformulier invult of als je een vraag krijgt om wat te gaan betekenen voor Roodenburg. Bedenk goed hoeveel tijd je aan vrijwilligerswerk wilt besteden. Wil je dagelijks, wekelijks, maandelijks of af en toe? Overleg ook met je partner en maak goede afspraken met de club. Wat is er nog schrijnender dan dat je ergens aan begint en na 2 maanden aankomt met de mededeling dat je er geen tijd meer voor hebt.

In de komende weken zal er een inventarisatie plaats vinden van personen die zich vrijwillig willen inzetten. De eerste resultaten hiervan zijn al zichtbaar, zoals nieuwe mensen bij de bar en in de keuken, nieuwe begeleiders, nieuwe commissieleden, etc. En dan dit nog. Mensen die vrijwilligerswerk doen LEVEN LANGER. De verschillen in overlijdenskansen zijn schokkend, zegt onderzoeker Rene Bekkers van de VU te Amsterdam.

Vrijwilligers zijn langer gezond

Het onderzoek waaraan Bekkers werkt, volgt sinds 1992 een groep 55+-ers uit heel Nederland. De deelnemers kregen om de 2-3 jaar een enquête en een persoonlijk interview en werden getest op hun fysieke gesteldheid. In dit geval betrof het ouderen en een deel van de onderzoeksgroep is overleden. Uit onderzoek bleek dat mensen die vrijwilligerswerk doen een overlijdenskans van 20% hebben en mensen die dit niet doen een kans van 45%. Bekkers stond versteld dat het verschil zo groot is. Uit cijfers blijkt daarnaast duidelijk dat mensen in de loop van de tijd besluiten om vrijwilligerswerk te doen DAARVAN OPLEVEN. Ze blijven langer gezond. Ze hebben minder last van fysieke aandoeningen en chronische ziekten en antwoorden positiever op de vraag hoe zij zich voelen.

Gevoel van controle maakt het verschil

Belangrijke reden is het gevoel van controle over het eigen leven. Mensen ervaren verlies aan controle als negatief. Deze psychologische beleving heeft effect op de gezondheid. Mensen die controle houden, gaan minder snel achteruit. Het gevoel dat je iets betekent voor een ander heeft eveneens een stressverlagend effect. Gezondheid is natuurlijk een voorwaarde om actief te zijn, daar is rekening mee gehouden in dit onderzoek. Mensen die gezond zijn doen om die reden vaker vrijwilligerswerk.
(Bron: Health Benifits of Volunteering by Rene Bekkers)

Bij Roodenburg is vrijwilligerswerk niet alleen iets voor ouderen. Bij onze C-junioren zien we de eerste verschijnselen van erbij willen horen en worden opgenomen in de club. Regelmatig worden we momenteel benaderd met het verzoek of ze een F- of E-wedstrijd mogen fluiten of mogen meehelpen bij de F-training. Dit is een goede zaak want nog altijd geldt de volgende spreuk: JONG GELEERD, OUD GEDAAN.


Deze week

Maandagavond is het topdrukte in de Burcht. De huiskamer is het domein van de jeugdafdeling en wie in het jeugdbestuur wil, moet “tegen gebak” kunnen. Want sinds kort begint iedere vergadering met een versnapering. Uit de vergadering blijkt onder andere dat er eind mei weer een jeugdtoernooi wordt georganiseerd door leden van het Jeugdbestuur. Patrick Bierhuis, Johan van Tongeren en Bert Meijers zijn de aanjagers.

In het jeugdhonk zitten leden van het Zaterdagbestuur en werkgroep Wintercup. In de winterstop organiseren zij voor de tweede keer het toernooi om de Wintercup.

Boven is er een bijeenkomst van de commissie Goed Gedrag. Op de overloop worden gesprekken gevoerd met nieuwe kandidaten voor deze commissie. Leden van het hoofdbestuur hebben in de bestuurskamer hun eigen agenda.

Dinsdagmiddag begroeten we een nieuwe klaverjasser. Jan Webster die vroeger al op vrijdagavond bij Roodenburg kaartte. Misschien een goed idee om ook anderen erop te wijzen dat het vrijdaggebeuren is verplaatst naar de dinsdagmiddag. Aan het eind van de middag blijkt Jan de winnaar te zijn. Beginnersgeluk? Dat zal de komende weken moeten blijken.

Woensdag een artikel in het Leidsch Dagblad over voetbalclubs die kunnen omvallen vanwege de verhoging van de veldhuur door de gemeente Leiden. Onze voorzitter Raymond Keur wordt geïnterviewd. Hij verklaart dat de financiën van de club mager zijn, maar dat de club kerngezond is. Wie de algemene ledenvergadering heeft bezocht, heeft inzicht gekregen in het financiële reilen en zeilen van de club. Om u en de buitenwacht gerust te stellen, Roodenburg is daar niet bij.

Donderdagavond is de eerste jeugdkeeperstraining. Mario van der Pluijm en Michiel Hugens beginnen met de basistechnieken van het keepen.

Vrijdag is onze voorzitter wederom aanwezig in het Leidsch Dagblad. Nu wordt er gereageerd op het voorstel van de PVV om een allochtonenstop af te kondigen bij voetbalclubs. Raymond Keur vertelt dat het ledenbestand van 500 leden een afspiegeling is van de wijk en dat er niet wordt geselecteerd op zwart en wit. Om lid te worden bij Roodenburg zijn er een aantal andere voorwaarden. Die komen er in het kort op neer dat men zich gedraagt binnen en buiten de lijnen, dat men zijn contributie voldoet en zo mogelijk deelneemt aan het clubleven.

Vrijdag in de voormiddag wordt er in twee ruimten les gegeven en op het kunstgrasveld is de Engelse school bezig. Dit is een lagere school uit Leiderdorp, waar de kinderen wekelijks voetbaltraining hebben in hun rooster. In Leiden zijn de lagere scholen nog niet zo ver. Het gebruik van die ruimten doet denken aan de BVO’s. In de stadions zijn er doordeweeks geregeld vergaderingen, workshops, enzovoort. Een paar clubs zijn momenteel hun nek aan het uitsteken voor de bouw van sponsorruimten in Leiden. Een sponsorhome boven het oude Praethuys is een mooie gedachte. De fundering is berekend op een tweede etage. Het is een ruimte van ongeveer 20 x 10 meter en men heeft een mooi uitzicht over de velden en het Noorderpark.


Het voetbalgebeuren op zaterdag

Met name waren er uitwedstrijden afgelast en omdat onze eerste thuiswedstrijden pas om 10.00 uur begonnen, konden er twee groepen nog drie kwartier trainen.

De E1 kwam net iets te kort tegen Valken E1, de F2 was duidelijk te zwak voor GHC F2 en de C1 speelde een thriller,die slecht was voor het hart van de begeleiders. Ze kwamen met 4-1 voor, gingen uit de organisatie spelen (u kent dat wel, op de voorgrond willen treden en dus alleen gaan voor het scoren). Men kwam met 5-4 achter, het werd 5-5 en dankzij een vrije trap werd het uiteindelijk 6-5 voor Roodenburg.

Bij de mini F was het ook druk, hier werd gezocht naar extra begeleiding, want het is de bedoeling dat mini F nu echte wedstrijden 4 tegen 4 gaat spelen.

De tussenstand van zaterdag 1 was 4-3 en de einduitslag is 5-3. De zaterdag 2 won uit bij Quick Boys en opteert voor het 1e periodekampioenschap. Tim Bleiji is in deze wedstrijd de man van de assists, Pascal Zuidervaart wist driemaal het net te treffen.

De zaterdag 4 kon thuis nog zijn wedstrijd afmaken, maar een gordel van regenbuien die te volgen zijn via www.buienradar.nl vertellen dat het daarna afgelopen is met het voetballen op gewone grasvelden.

Uitslagen zaterdag 6 november

Ras - Roodenburg: 5-3
Quick Boys 4  - Roodenburg 2: 1-3
Quick Boys 12 - Roodenburg 3: 3-1
Roodenburg 4 - Quick boys 14: 6-2
Roodenburg 5 - Noordwijk 12: afg
Roodenburg A1 - Alkmania A1: afg
Roodenburg C1 - Forum Sport C4:  6-5
Lugdunum D1 - Roodenburg D1: afg
Boshuizen D1 - Roodenburg D2: afg
Roodenburg E1 - Valken E1: 2-3
Leiden E1  - Roodenburg E2: 3-0
Foreholte F1  - Roodenburg F1: 3-2
Roodenburg F2 - GHC F2: 0-9
Rijnvogels F5 - Roodenburg F3: afg


Het zondaggebeuren

Uitslagen zondag 7 november

Roodenburg - Haagse Hout: afg
Roodenburg 2 - SJC 3: afg
Roodenburg 3 - DOSR 3: afg
Kickers 6 - Roodenburg 4: afg
Roodenburg 5 - SJC 10: afg
G Willem VAC 9 - Roodenburg 6: ?

Op zondag ging het zesde door uit bij Graaf Willem VAC. De uitslag moet u verschuldigd blijven.


Programma donderdag 11 november

Roodenburg 2 zo - RKAVV 4: aanvang 20.00 uur
Roodenburg 6 zo - Docos 10: aanvang 20.00 uur
Dit zijn bekerwedstrijden die nu zijn verplaatst naar de uitspelende club. Roodenburg speelt dus uit!


Nieuwe vrijwilligers

Misschien wordt dit wel onze wekelijkse rubriek en dat zou een goed teken zijn. Bij de E1 is de vader van Max de nieuwe leider geworden.


Programma zaterdag 13 november

Roodenburg - Duno: aanvang 14.30 uur
Roodenburg 2 - Noordwijk 5: aanvang 12.00 uur
Roodenburg 3 - UVS 2: aanvang 12.30 uur
VVSB 3 - Roodenburg 4: aanvang 16.15 uur
Kagia 3 - Roodenburg 5: aanvang 13.45 uur
SJZ A1  - Roodenburg A1: aanvang 14.30 uur
Wassenaar C1 - Roodenburg C1: aanvang 12.00 uur
Roodenburg D1 - Quick Boys D5: aanvang 10.00 uur
Roodenburg D2 - Voorschoten D12: aanvang 11.00 uur
Docos E2  - Roodenburg E1: aanvang 8.45 uur
Roodenburg E2 - Docos E7: aanvang 10.00 uur
Roodenburg F1 - Oegstgeest F1: aanvang 10.00 uur
Blauw Zwart F3 - Roodenburg F2: aanvang 9.00 uur
Roodenburg F3 - Quick Boys F9: aanvang 9.00 uur


Programma zondag 14 november

Leidse Boys - Roodenburg: aanvang 14.30 uur
Warmunda 2 - Roodenburg 2: aanvang 11.00 uur
Voorschoten 4 - Roodenburg 3: aanvang 11.00 uur
Roodenburg 4 - Warmunda 3: aanvang 11.30uur
GHC 1 - Roodenburg 5: aanvang 10.00uur
Roodenburg 6 - Voorschoten 6: aanvang 14.30 uur
Roodenburg Da1 - UDO Da1:  aanvang 13.00 uur


 

Is jouw team al ingeschreven voor het straatvoetbaltoernooi?

Wanneer? Woensdagmiddag 24 november.
Hoe laat? Van 14.00 uur tot 16.30 uur
Wie kunnen er meedoen? Teams in de E-poule bestaande uit kinderen die geboren zijn in het jaar 2000 en 20001 en teams in de D-poule die zijn geboren in 1998 en 1999.
Wie is de leider? Ieder team moet een leider hebben die minstens 16 jaar oud is.
Kost het iets? De deelname is gratis.
Wanneer moet de inschrijving binnen zijn? Voor 17 november a.s.
Waar kan ik inschrijfformulier halen? In het Roodenburggebouw bij het sportopbouwwerk op de eerste etage.
Waar spelen we voor? Voor de beste straatvoetballers van Nederland.
Wij hopen op de deelname van veel ouders als leider van een team en als toeschouwer bij het toernooi.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.