Roodenburg Actueel week 43 2010

 

Het lidmaatschap van Roodenburg (3)

Roodenburg is een club die draait op de inzet van vrijwilligers. Mensen die de club besturen krijgen hiervoor geen vergoeding en dat geldt voor vele trainers, kantine medewerkers, scheidsrechters, enzovoort. De laatste jaren zijn er in de club vele actieve leden ingestroomd. Actieve leden komen naar de club om te voetballen. Maar door meer leden zijn er meer scheidsrechters nodig, meer kantinemensen, meer trainers. Zeg maar overal meer van en het zijn de actieve leden die als eerste in aanmerking komen om functies te gaan bekleden.

Maar zitten die actieve leden daarop te wachten? Hebben ze voldoende tijd en zijn ze gemotiveerd om een taak op zich te nemen? Wanneer men leden aanspreekt, merkt men dat vele leden een hart hebben voor de club. Het gevoel van “voor ons en door ons” is bij velen aanwezig, maar de angst om zich te binden, weerhoudt mensen om zich aan te melden voor een taak. Het hedendaagse lid is gemotiveerd om zich voor de club in te spannen, maar het moet passen in zijn vrije tijd.

Vroeger had je bij de Leidse voetbalclubs leden die het hele weekend te vinden waren op het sportpark. Die generatie die zich “eigenaar voelde” van de club is aan het verdwijnen. De nieuwe generatie verblijft een aantal uren per week op de club en binnen die uren kan men hem/haar vragen om iets terug te doen voor de club. Dit gedrag is bij Roodenburg goed zichtbaar. Op zaterdag zijn er iedere week 250 leden actief en zondags zijn dit 200 andere leden van de club. Men zal dus op zaterdag vooral moeten putten uit de zaterdagvijver en op zondag uit de zondagvijver.

De club gaat in de toekomst een beroep doen op de vrije tijd van velen, want alleen dan kunnen we de volgende stap vooruit maken. Naast de vrije tijd zal er worden gekeken naar de kwaliteiten waarover het individu beschikt.

Vele clubs hebben problemen met het vinden van nieuwe vrijwilligers. De ene club verhoogt de contributie. Voor € 50 tot € 75 meer contributie kan men een taak afkopen en dan is het te hopen dat het extra geld wel gaat naar de leden die wel een taak op zich nemen. Of dat ook daadwerkelijk gebeurt is de vraag, want voor hetzelfde geld wordt de vrijwilligersbijdrage gebruikt om de selectiespeler te verwennen. Het systeem van het heffen van extra contributie heeft iets van dwang. Als je niets doet, dan moet je er maar voor betalen.

Wil je het principe handhaven van “voor ons- door ons”, dan is er een ander type vrijwilligersmanagement nodig bij Roodenburg. Daarbij zijn twee zaken essentieel. Welke vrijwilligers hebben wij en hoe benaderen wij hen? Welke taken kunnen er worden verricht, wat houdt die taak in en hoeveel tijd gaat er in zitten?

Het bestuur is de laatste twee maanden volop bezig geweest met het vrijwilligersbeleid van de club. Met name Bert Lastdrager heeft zich hiervoor ingezet en op de komende jaarvergadering zal een plan van aanpak worden besproken met de leden.

Morgen, maandag 25 oktober om 20.15 uur, is de algemene ledenvergadering van de club en dan kunnen de leden en ouders van jeugdleden die interesse hebben in het wel en wee van de club deze vergadering bezoeken.

De agenda van de jaarvergadering heeft u vorige week ontvangen en een van de onderwerpen is de toekomstvisie van de club. Daar hoort zeker het vrijwilligersbeleid bij, iets waar ieder lid van Roodenburg mee moet bezig zijn.

Wilt u wat voor de club betekenen en bent u nog niet aangesproken, schroom dan niet en mail even naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Morgen is het een bijzondere vergadering. Ons motto – voor ons – door ons – klinkt aardig, maar wordt door vele Roodenburgers in de praktijk beleden. We zullen hier morgenavond wederom getuige van zijn.


Piet van der Burg overleden

Na een kort ziekbed is Piet van der Burg overleden. Piet is de vader van onze trainer Marcel van der Burg. Piet heeft een aantal jaren voor Roodenburg gevoetbald en hij moest het vooral hebben van zijn snelheid. Als supporter van zijn beide zoons stond hij wekelijks langs de zijlijn. Piet heeft vele jaren als vrijwilliger de club gediend. Op dinsdagavond bestierde hij samen met zijn zuster de bar. Spelers die hadden getraind konden na afloop nog even een consumptie nuttigen. Na de actieve loopbaan van Marcel en Peter bleef Piet op het sportpark komen. Vaak nam hij de hond mee. Hij was regelmatig aanwezig bij de zaterdag 1, zeker toen zijn jongste zoon Peter nog deel uit maakte van dit team. Veel spelers van de huidige en de oude zaterdag 1 waren vrijdag en zaterdag aanwezig om afscheid te nemen van Piet. Met hem verliezen wij een man die zich jarenlang verbonden voelde met de club.


De heer Lambertus Jansen overleden

Het bestuur heeft bericht ontvangen dat op 87-jarige leeftijd de heer L. Jansen op 19 oktober is overleden. De heer Jansen was jaren samen met zijn broer Piet Jansen bij iedere thuiswedstrijd van ons eerste zondagelftal present. Door ziekte getroffen was dit de laatste jaren niet meer mogelijk. De heer Jansen heeft jarenlang de club als donateur gesteund. Met hem verliezen wij een trouwe supporter.


Het voetbalgebeuren

Zaterdag was er slechts een wedstrijd. In een sportieve wedstrijd won de zaterdag 4 onder het toeziend oog van Popstars-winnaar Wesley met 3-1 van het eerste zaterdagteam van Van Nispen 1. De zaterdag 4 grossierde met kansen en uiteindelijk vlogen er 3 ballen in het net.

Uitslagen zaterdag 23 oktober

Roodenburg 4 za - Van Nispen 1: 3-1


Leuk intern straatvoetbal

De randvoorwaarden waren geschapen. Velden van 35 x 20 meter, doelen van 2 x 1 meter en 3 x 1 meter en maar liefst 24 F-junioren die deelnamen. De teams droegen de namen van Engelse clubs. Arsenal, Liverpool, Chelsea, Manchester United, Tottenham Hotspur en Manchester city. Er werden eerst voorronden gespeeld. Twee poules van 3 teams. Na drie voorwedstrijden was de eindklassering bekend en konden de wedstrijden beginnen om de 5-6e plaats en 3-4e plaats.

De eindstand

1e Liverpool, 2e Arsenal, 3e Chelsea, 4e Tottenham, 5e Man United en 6e Manchester City. De winnaars kregen een consumptiebon, net als de scheidsrechters en u begrijpt het al: een patat mayo speciaal en een kinderpatatje waren de favoriete snack van de winnaars die het tijdens het toernooi koud hadden gekregen.

Veel ouders moedigden de kinderen aan. We kunnen terugkijken op een geslaagde vakantieactiviteit.


Het voetbalgebeuren op zondag

Om 12.30 uur onderweg naar sportpark Noord kwam men allerlei plassen tegen. Er werd bij Roodenburg dus niet gespeeld en een aantal mensen kwam af op het live Eredivisievoetbal. Alleen het vierde kwam op het kunstgrasveld van Docos tot spelen toe. In een leuke wedstrijd werden de punten meegenomen naar de andere kant van Leiden.

Bij het live Eredivisievoetbal was er in de loop van de middag duidelijk sprake van een toename van het sms-verkeer. De Feyenoorders hadden het daarbij zwaar te verduren.

Op het kunstgras werd het eveneens steeds drukker. Het waren vooral oudere buurtbewoners die een balletje kwamen trappen. Met vijftig man tegelijk was er helaas geen ruimte meer voor de wijkjeugd.

Uitslagen zondag 24 oktober

Roodenburg - Zoetermeer: AFG
Roodenburg 2 - RKAVV 4: afg
Roodenburg 3 - Lugdunum 1: afg
Docos 7 - Roodenburg 4: 0-3
Roodenburg 6 - Docos 10: afg


Komende week

Maandagavond is de jaarvergadering gepland. Veel leden hebben aangegeven deze vergadering te bezoeken.

In het weekend krijgt de zaterdag 1 bezoek van DSVP uit Pijnacker. In de 3e klasse hebben de ploegen al eerder tegen elkaar gespeeld en nu gaat dit gebeuren op een hoger niveau.

De zondag gaat op bezoek bij GOL Sport. GOL Sport heeft het eigen complex verlaten en is als gast terecht gekomen bij FC Boshuizen. Tot nu toe hebben de investeringen van GOL Sport nog niet geleid tot veel extra punten, maar in dergelijke wedstrijden weet men het nooit. Op de Kade wordt er om 14.30 uur afgetrapt.

Programma woensdag 27 oktober

Oudewater - Roodenburg zo: 20.00 uur (2e ronde beker)

Programma zaterdag 30 oktober

Roodenburg za – DSVP: aanvang 14.30 uur
Roodenburg 2 - Ter Leede 4: aanvang 12.00 uur
Roodenburg 3 - Lisse 4: aanvang 11.30 uur
ARC 13 - Roodenburg 4: aanvang 16.15 uur
GHC 4 - Roodenburg 5: aanvang 15.00 uur
RCL A1 - Roodenburg A1: aanvang 11.00 uur
RCL C3 - Roodenburg C1: aanvang 8.30 uur
Roodenburg D1 - RKAVV D3: aanvang 10.00 uur
Roodenburg D2 - UVS D8 M: aanvang 10.00 uur
BSC 68 E2 - Roodenburg E1: aanvang 8.30 uur
Roodenburg E2 - UVS E6: aanvang 10.00 uur
UDO F2 - Roodenburg F2: aanvang 9.00 uur
Roodenburg F3 - Teylingen F3: aanvang 9.00 uur

Programma zondag 31 oktober

GOL Sport - Roodenburg: aanvang 14.30 uur
UDO 3 - Roodenburg 2: aanvang 10.30 uur
Lisse 4 - Roodenburg 3: aanvang 13.00 uur
Roodenburg 4 - ASC 5: aanvang 11.30 uur
ASC 6 - Roodenburg 5: aanvang 14.00 uur
Roodenburg 6 - ASC 7: aanvang 14.30 uur
RKDEO Da 3 - Roodenburg Da1: aanvang 12.00 uur

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.