Roodenburg Actueel week 41 2010

 

Het lidmaatschap van Roodenburg (1)

Jeugdvoorzitter Maarten van Geffen heeft een boek dat de overlevingsstrategieën van hedendaagse verenigingen behandelt. Maar wat is een vereniging? Nederland is een echt verenigingsland. Er zijn bijna 100.000 verenigingen ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Bijna de helft van alle burgers is lid van één of meerdere verenigingen.

De verenigingsvorm is een belangrijk onderdeel in ons maatschappelijk bestel. Het recht op vereniging is een van de verworven grondrechten en daar wordt gretig gebruik van gemaakt. Voor elk doel of elke hobby is er een vereniging. Dat kan dus een patiëntenvereniging zijn, een sportclub, een vakbond, een omroep, een kerkgenootschap, enz.

In 1927 besloten een aantal mannen in de buurt van de Rijndijkstraat een voetbalvereniging op te richten. De voetbalvereniging Voor Ons Genoegen was de naam. Mannen en jongens die ook wilden voetballen konden zich aansluiten.

De kenmerken van een vereniging

Bij een vereniging is er een achterban van (betalende) en bij naam bekende leden. Om die reden wordt ieder lid bij Henny onze administrateur ingeschreven en moeten alle leden contributie betalen. De club is aangemeld bij de KNVB, de overkoepelende vereniging, en ieder lid van Roodenburg wordt daarom aangemeld bij de KNVB.

Het formele eigenaarschap van de vereniging ligt bij de leden die daardoor gezamenlijk besluiten over de koers van de vereniging. Dit gebeurt op de algemene jaarvergadering waar de leden het bestuur advies kunnen verstrekken over welke koers er door het bestuur moet worden gevaren. Op de algemene vergadering worden bestuursleden door de leden gekozen/voorgedragen. Het bestuur geeft op die vergadering uitleg van het gevoerde beleid en vraagt de leden via stemrecht of ze het gevoerde beleid goedkeuren.

Verenigingen verenigen een door de leden gedeelde waarde. In ons geval is dat een ideaal. Wij willen bij Roodenburg dat onze leden zo goed mogelijk voetballen. Hun persoonlijk belang om dit te doen wordt een collectief belang. Wat verder opvalt is dat een vereniging geen winstoogmerk heeft. De eventuele meeropbrengst van de club wordt weer besteed aan de club (onderhoud gebouwen, aanschaf materiaal, enz). De winst wordt niet uitgekeerd aan de leden. Spelers hoeven niet te rekenen op een premie die is behaald omdat er winst is gedraaid.

Voor Ons Genoegen

Roodenburg startte de competitie onder de naam V.O.G. Wie het verhaal leest over het ontstaan van Roodenburg krijgt te zien dat de naam V.O.G. in 1929 door de KNVB niet werd geaccepteerd en dat men daarom startte onder de naam Roodenburg. Onderzoek wijst echter anders uit.

In het Leidsch Dagblad van 2-10-1929 stond het volgende bericht: Voor Ons Genoegen is alsnog tot de Leidse Voetbalbond toegelaten. Haar elftallen zijn ingedeeld in de 1e en 3e klasse. Het terrein dezer vereniging is gelegen bij de koekfabriek “de Bij ‘ aan de Nieuwe Vaart (nu in buurt van de Kanaalweg).

Leuk om te lezen: Een verzoek van de vereniging L.D.O. te Zegwaart (nu Zoetermeer) om tot de LVB te mogen toetreden is afgewezen met het oog op het feit, dat de lagere elftallen (nu B-categorie) der Leidsche clubs reeds tal van vrij zware en verre reizen te maken hebben (ons verzoek voor Groene competitie is dus nog niet zo gek).

Op 24-5-1930 staat de eindstand van de 1e klasse en de 3e klasse LVB in de krant. Die krant besteedde in die tijd veel aandacht aan gespeelde voetbalwedstrijden. Er waren zelfs wedstrijdverslagen van tweede en derde elftallen. Roodenburg deed in 1929 mee als V.O.G.

Dit zijn dus de eerste einduitslagen van het allereerste seizoen dat Roodenburg uit kwam voor de competitie. Leuk is het om te zien dat een zaterdagclub gewoon zat bij clubs die speelden op zondag.

Dit weekend stond de wedstrijd Roodenburg 2 – RCL 3 op het programma. Voor de mannen een wedstrijd die vanwege de rivaliteit niet verloren mocht worden. En dan te realiseren dat deze wedstrijd 80 jaar geleden voor het eerst werd gespeeld.

Deelname aan een voetbalvereniging werd vroeger vooral bepaald door geloof, wijk of werkgever. Geestelijken waren vaak betrokken bij de oprichting van Katholieke voetbalclubs en dat betekende dat Rooms-Katholieke jongeren kozen voor bijvoorbeeld Meerburg, Docos en de protestantse jongeren voor de zaterdagclubs als RCL.

Veel clubs werden opgericht in een bepaalde buurt. Roodenburg had veel leden uit de buurt van de Kanaalweg, UVS uit de buurt van de Morsweg. In de jaren zeventig/tachtig zag je vaak dat jongeren uit een buurt kozen voor de voetbalclub, die dichtbij was. Kinderen uit de Kooi kozen voor Roodenburg, kinderen uit Noord voor Lugdunum en kinderen uit Zuid-West voor LFC.

Werkgevers organiseerden eveneens voetbal voor hun werknemers. De Sleutels, tegenwoordig GHC, had een band met de Grofsmederij, VWS was van wolfabriek Van Wijk en VTL van de Verenigde Touwfabrieken. In die tijd was Leiden nog een fabrieksstad met veel fabrieken midden in de stad.

Kijken we naar de hedendaagse verenigingen, dan is er veel veranderd. De zuilen zijn verdwenen, heel veel leden van Docos zijn niet meer Rooms -Katholiek en een echte Protestantse club is er niet meer in Leiden. Leden kiezen nu voor andere zaken.

Men kiest omdat de club om de hoek ligt of omdat de jeugd er goed wordt opgevangen. Het kan zijn dat er familie of vrienden voetballen. Een goede accommodatie kan een reden zijn om er te gaan spelen of de andere leden van die club zijn prettig in de omgang. Men kan kiezen voor een club waar prestaties voorop staan of voor een club waar gezelligheid de boventoon voert. Iedere club heeft wat.

Van belang voor het Roodenburg-bestuur te weten is wat het motief is om bij ons te komen spelen. Er is momenteel veel aanwas, dus we gaan de goede kant op. Maar een vereniging “beweegt” en scherp blijven is een must.


OUalid Elfedg overleden

Verbijsterd hebben wij kennis genomen van het overlijden van ons oud-jeugdlid Oualid Elfedg. Oualid behoorde tot de eerste groep ukken van onze vereniging. Hij speelde een jaar in de mini F en een jaar in F1. Vorig jaar moest hij stoppen met voetballen. Recent werd nog gepoogd via een stamceltransplantatie de ziekte te bedwingen, maar het lichaam stootte de cellen af. Op de leeftijd van slechts 9 jaar is er donderdag op indrukwekkende wijze afscheid genomen van Oualid. Wij willen de ouders en naasten veel sterkte toewensen met het verwerken van dit verdriet.


Deze week

Na drie oktober moet iedereen weer even bijkomen. Op woensdagmiddag werd er door het sportbedrijf zand over de beide velden gestrooid. De velden werden kleiachtig en door vermenging met zand, hopen wij dat het water makkelijk door de bovenlaag gaat.

Op woensdag wordt bekend dat sportwethouders van clubs die betaald voetbal binnen de grenzen hebben 300 miljoen euro hebben uitgegeven aan die clubs. Het gaat over een periode van 5 jaar en dan maar te denken dat dit commerciële bedrijven zijn. We mogen blij zijn dat er in Leiden geen BVO is en de mensen aan, die dat wel zien zitten, de stichting die topvoetbal in Leiden onderzoekt, worden aangeraden eens een nachtje te slapen voordat ze een beslissing nemen. Het moet wel een bedrijf zijn, dat op eigen benen kan staan.

Op donderdag krijgen we bericht dat Roodenburg F3 een eigen teampagina heeft gemaakt op teamwebs.nl. Tycho Chrispijn, speler van de F3, is de initiatiefnemer. Op de Roodenburg website krijgen alle teams eveneens een eigen teampagina. Het wordt dus leuk.

Vrijdag was de tweede studiebijeenkomst met E- en D-trainers. De trainers hebben weer de nodige vitamientjes opgedaan voor de komende weken.

Hierboven werd geschreven dat een reden om lid te worden de familieband kan zijn. Op uitdrukkelijk verzoek van opa Van Kooperen werd deze week als lid ingeschreven Brett den Os. Pas geboren, maar nu al lid. De kleinzoon van Maarten van Kooperen en Sam den Os. Puur blauwzwart bloed. Wij heetten hem van harte welkom.

Het voetbal in het weekend

SVC ’08 had de hele week gepraat, want men wilde de nederlaag tegen GHC wegpoetsen. Na 1 minuut stond het op sportpark Noord 0-1 en die voorsprong werd met verve verdedigd.

Roodenburg 2 won van aartsrivaal RCL 3. In 1929 was Roodenburg al de bovenliggende partij en dat werd in 2010 herhaald.

Roodenburg 5 won voor de vierde maal en heeft inmiddels 12 punten en de koppositie in handen.

Roodenburg A1 won van Docos A2 en veroverde op die manier de eerste 3 punten.

Roodenburg F1 won van Docos F1 met 3-1. Voor het eerst na vele jaren weer een wedstrijd tussen de beide F1 teams. Jarenlang is Roodenburg bezig geweest met het formeren van een team op niveau. Roodenburg won, het passen en trappen van de bal kon beter en hoewel de opa Peter Dubbeldeman (oud spits van Roodenburg) van keeper Dubbeldeman achter het Docos-doel stond, kon zijn kleinzoon driemaal worden verschalkt.

De F2 verloor, het team had veel wissels. Datzelfde gold voor de E2, waar een overwinning met passie werd behaald.

Mogelijk komt er een nieuw team bij. Roodenburg E3 staat in de steigers.

Uitslagen senioren zaterdag 9 oktober

Roodenburg - SVC’08: 0-2
Roodenburg 2 - RCL 3: 2-0
RCL 5 - Roodenburg 3: 2-4
Voorschoten 9 - Roodenburg 4: 5-3
ARC 11 - Roodenburg 5: 3-5

Uitslagen jeugd zaterdag 9 oktober

Roodenburg A1 - Docos A2: 2-1
Forum sport D3 - Roodenburg D1: 0-1
Alkmania D4M - Roodenburg D2: 0-7
RCL E6 - Roodenburg E1: 10-0
Roodenburg E2 - UDO E5: 3-2
Roodenburg F1 - Docos F1: 3-1
Leiden F1 - Roodenburg F2: 3-1
Roodenburg F3 - RCL F10: 2-5


SPOED: grensrechter gezocht

Roodenburg zaterdag 1 zoekt met spoed een grensrechter. Voor meer informatie kunt u terecht bij Fer van Kampen via telefoonnummer 06-24659169.


Stem op teampagina Roodenburg F3

Ons team is genomineerd voor de TeamWebs TeamAwards 2010. Kijk op roodenburg-f3.teamwebs.nl om meer over ons team te lezen. Het team met de meeste stemmen wint de TeamAwards 2010. Jij stemt toch ook mee? Je kunt elke dag op ons stemmen op www.teamawards.nl of via ons TeamWeb op roodenburg-f3.teamwebs.nl. Help jij ons mee?! Willen jullie a.u.b. op ons team stemmen en dit naar al je vrienden doormailen? Alvast bedankt voor je stem! Groetjes, Tycho Chrispijn


Het zondaggebeuren

Op de website van Docos werden de leden opgeroepen om te komen kijken naar de wedstrijd Docos – Roodenburg. Met het mooie weer een reden om naar de Mors te trekken en te kijken hoe de Roodenburg-verdediging zou reageren op de lopende Docos-spitsen. Docos mocht de handen dichtknijpen. Men leunde in de verdediging achterover en de spitsen werden alleen lang aangespeeld. Het betekende dat Roodenburg gedurende het grootste gedeelte van de wedstrijd een optisch veldoverwicht had en wanneer de Roodenburg-spitsen meer oog voor elkaar hadden gekregen, had Docos niet met drie punten van het veld gegaan..

De zondag 2 won de uitwedstrijd tegen Van Nispen, het vierde was duidelijk minder dan Docos 6 en het zesde scoorde er in het zonnetje lustig op los. De dames hielden ten slotte de schade beperkt tot 3 doelpunten.

Uitslagen zondag 10 oktober

Docos - Roodenburg: 2-1
Van Nispen 2 - Roodenburg 2: 1-4
Foreholte 4 - Roodenburg 3: 9-1
Roodenburg 4 - Docos 6: 1-3
Warmunda 4 - Roodenburg 5: 2-1
Roodenburg 6 - Alkmania 7: 7-0
VUC Da2 - Roodenburg Da1: 3-0


Komende week

Zaterdag de uitwedstrijd in de Lier. Lyra imponeerde op de Vliet, maar ging slechts met een punt naar huis.

Zondag een thuiswedstrijd voor de zondag 1. Juventas is de tegenstander en we moeten jaren terug om mee te delen dat er deze zondag 5 thuiswedstrijden zijn te aanschouwen.

Programma zaterdag 16 oktober

Lyra - Roodenburg: aanvang 14.30 uur
Valken 68 3 - Roodenburg 2: aanvang 12.00 uur
Katwijk 8 - Roodenburg 3: aanvang 12.00 uur
Roodenburg 4 - Lisse 5: aanvang 12.00 uur
Roodenburg 5 - RCL 7: aanvang 13.00 uur
Roodenburg A1 - Leiden A1: aanvang 14.30 uur
Roodenburg C1 - ARC C5: aanvang 10.00 uur
Docos D3 - Roodenburg D1: aanvang 10.15 uur
Roodenburg D2 - FC Lisse D9M: aanvang 11.00 uur
Roodenburg E1 - ASC E3: aanvang 10.00 uur
RCL E15 - Roodenburg E2: aanvang 11.30 uur
GHC F1 - Roodenburg F1: aanvang 9.00 uur
Roodenburg F2 - UVS F3: aanvang 10.00 uur
Rijnvogels F7 - Roodenburg F3: aanvang 12.00 uur
Training mini F: aanvang 9.30 uur

Programma zondag 17 oktober

Roodenburg - Juventas: aanvang 14.30 uur
Roodenburg 2 - VVSB 4: aanvang 11.00 uur
Roodenburg 3 - Teylingen 3: aanvang 12.00 uur
Leidse boys 2 - Roodenburg 4 : aanvang 12.15 uur
Roodenburg 5 - Rijnland 3: aanvang 10.00 uur
SJC 13 - Roodenburg 6: aanvang 14.00 uur
Roodenburg Da1 - SVLY Da2: aanvang 13.00 uur


Players Escort Nederland - Zweden

Dinsdagavond speelt het Nederlands elftal de belangrijke kwalificatiewedstrijd voor het Europees Kampioenschap. Tegenstander is Zweden en de wedstrijd wordt gespeeld in de Arena. Een van onze jeugdspelers van de F3, Diego van Zelst, is uitgekozen om de spelers te begeleiden naar het veld. Wij wensen hem een fijne avond toe en hopen dat Nederland de punten in eigen land zal houden.


Let op: de algemene jaarvergadering

Het lidmaatschap biedt de leden de mogelijkheid om de jaarvergadering te bezoeken. Die vindt plaats op maandag 25 oktober om 20.15 uur. U komt toch ook als lid?

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.