Roodenburg Actueel week 40 2010

 

De groene competitie voor de B-categorie

Roodenburg gaat voor groen

De competitieleiders in Rotterdam hebben een computerprogramma waar als men een naam van een club invoert er direct de namen van een aantal clubs aan worden gekoppeld, zoals bijvoorbeeld de indeling van de jongere jeugd en van de teams die uitkomen in de B-categorie. Met name in de B-categorie geeft dit vaak problemen, want bij C3-teams of B3-teams staan de ouders vaak niet te trappelen om te rijden naar een uitwedstrijd. En in ons geval en voor meer verenigingen geldt dit zelfs al bij een C1. Maar een vervoersprobleem kan veel minder worden als er een nieuwe indeling wordt uitgevoerd met de computer De lagere teams worden dan ingedeeld bij clubs uit hun omgeving.

Waar is dit goed voor? Het milieu ondervindt minder schade, want veel wedstrijden kunnen per fiets of via minder autogebruik worden bereikt. De spelers komen weer eens vriendjes tegen. Het is in West 2 mogelijk om tien jaar in de jeugd te spelen, zonder te hebben gevoetbald tegen een vriendje. Iets wat in de tijd van de Leidse voetbalbond onmogelijk was. Er komen meer derby’s en daardoor neemt de beleving toe.

In de kop gaat het over de groene competitie-indeling. Deze indeling is niet alleen gebaseerd op het voordeel van het milieu, maar tevens speelt de sociale component een rol. In de loop van de laatste 25 jaar zien we een trek van de inwoners met een grotere portemonnee vanuit de stad naar de buitengemeenten. In de grote steden zijn veel inwoners achtergebleven die minder te makken hebben. Vaak hebben die mensen geen auto, terwijl er in buitengemeenten veel gezinnen zijn met meerdere auto’s. Met die component wordt door een bestuur van West 2 geen rekening gehouden, waarschijnlijk omdat ze er nog nooit op zijn geattendeerd. Er zou een indeling gemaakt moeten worden met als vertrekpunt de grote steden als Leiden, Den Haag, Gouda en Rotterdam. Welke clubs zitten dicht in de buurt van een grote stad? Vanuit dat gegeven ga je dan indelen.

Voor de regio Leiden zou dat de volgende indeling geven:
v.v. Oegstgeest, UDO, ASC, UVS, Lugdunum, Roodenburg, DOCOS, v.v. Leiden, GHC, Boshuizen, GOL Sport, Meerburg, RCL, Warmunda, Voorschoten en SJZ.
16 verenigingen die een jeugdafdeling hebben.

Clubs uit de Bollenstreek:
Quick Boys, Katwijk, Rijnvogels, Noordwijk, SJC, VVSB, van Nispen, FC Lisse, Kagia, Abbenes, Valken 68, Ter Leede, Teylingen, Foreholte en Rijnsburgse Boys.
16 verenigingen met over het algemeen een grote jeugdafdeling.

Clubs uit de Rijnstreek:
MMO, ROAC, DOSR, Alkmania, Kickers, Koudekerk, Bernardus, Alphense Boys, ARC, Alphia, Alphen, TAVV, Aarlanderveen, Nieuwkoop, NSV, Zevenhoven, Altior, Nicolaas Boys en SVOW.
19 verenigingen met jeugd.

Verenigingen als Hazerswoudse Boys, Stompwijk en BSC zouden in een competitie met teams uit de omgeving van Zoetermeer en Leidschendam kunnen spelen. In dit verhaal ga je dus terug naar een meer regionale indeling. Een regionale indeling, waarbij velen elkaar ook kennen. Dat komt de sfeer rondom de velden zeker ten goede, want de kans is groot dat men “bekenden” aantreft langs de lijn.

Er is door de regering heel veel geld gestoken in het project Tijd voor Sport. 60 miljoen euro om jeugd in Nederland meer te laten voetballen. Maar als ouders het laten afweten om iedere week te rijden, zullen veel jeugdleden gedwongen moeten afhaken. Ze komen gewoonweg niet bij de uitwedstrijd tot grote frustratie van de begeleiders. Die willen voetballen, maar als dat vanuit Leiden naar bijvoorbeeld Zoetermeer is, terwijl Lugdunum of RCL om de hoek liggen en die clubs niet in de competitie zitten, is dat een hard gelach. Door een meer regionale indeling kan een ouder ook eens een wedstrijdje overslaan.

Het is goed mogelijk dat een club straks de maatregel moet nemen om een team uit de competitie te nemen. De ouders werkten niet mee is dan algemeen de conclusie die wordt getrokken. Of mag je hardop zeggen dat de competitieleiders onbewust ook niet hebben meegewerkt?

Tijd om de beleidsmakers en de pers wakker te schudden. Weet u hoeveel B-juniorenteams (14-16 jaar) er in Leiden nog competitie spelen? Dat zijn er 12 ( 140 jongens op een stad met 117.000 inwoners). Vorige week heeft Lugdunum haar B-team uit de competitie genomen vanwege herhaaldelijke vechtpartijen. Een deel van de B jeugd van v.v. Leiden is tijdens de overschrijvingsperiode vertrokken naar GHC. GHC heeft dit seizoen 3 B-teams, Docos 4, UVS 3 en verrassend GOL Sport 2. Bij v.v. Leiden, Lugdunum, Roodenburg en Boshuizen speelt er geen B-jeugd en daarbij moet worden aangetekend dat Roodenburg destijds opnieuw is begonnen met jeugd en dat als het C-team doorstroomt er volgend jaar een B-team komt.

Dit alles in ogenschouw nemend is het tijd dat de clubs in Leiden opstaan en een voorstel indienen voor een groene competitie. Iets voor het Leids voorzittersoverleg.


Deze week

Maandagavond is er in de bestuurskamer een diapresentatie voor leden van de Tuin van Noord. Dit zijn de gebruikers van het Noorderpark. Ze bespreken onder andere hoe de Tuin van Noord verder ontwikkeld moet worden. Een van de doelstellingen is dat het park toegankelijker moet worden voor het publiek. De bereikbaarheid van Roodenburg is momenteel moeizaam. Maar het gekke is dat nieuwe leden ons massaal weten te vinden. En als we dan in de toekomst kijken, hoe zal dit zijn als straks de overkluizing van de Willem de Zwijgerlaan klaar is? Dit in relatie met een nieuw en groot Kooiplein? Wordt Roodenburg straks de eerste club waar je eerst gaat winkelen en daarna een balletje gaat trappen of waar je winkelt en de kinderen zich vermaken op het sportveld? Dat betekent een stroom nieuwe bezoekers die kennis maken met de club. Dan zouden we straks twee kunstgrasvelden nodig hebben, overdwars voor de kantine en op het hoofdveld. Een parkeergarage onder deze velden zou dan erg mooi zijn. Het plan werd al eens eerder geopperd bij AFC Amsterdam. Buurtbewoners, bezoekers van het sportpark en bezoekers van het winkelcentrum en Overrhijn parkeren onder de grond en wandelen daarna 250 meter en zijn op de plaats van bestemming. Een gedurfd plan, toekomstgericht. Utopie of waarheid?

Dinsdag staat er een foto in het Leidsch Dagblad van de groep jongeren 10-12 jaar. die deze week verblijven in Zuid-Afrika, het Wereldkampioenschap voetballen voor jongens tot 12 jaar. De reis van hun leven, waar ze vele indrukken zullen opdoen. De meeste kinderen hebben een Roodenburg verleden of spelen nog bij Roodenburg. Is dit de foto van Roodenburg 1 van 2019?

Vorige week gingen er 4 kaderleden naar de trainersdemonstratie voor F-junioren. Fer van Kampen en Dennis van der Pluijm hebben een workshop clubcommunicatie gevolgd en zijn dolenthousiast teruggekeerd. Hoe schrijf je een persbericht en welke indruk heeft de buitenwacht van onze website. Met een bagage aan tips zijn ze teruggekeerd en gaan ermee aan de slag. Dit alles overziend is het zaak dat er regelmatig vrijwilligers op een cursus worden gestuurd. Denk daarbij aan trainerscursussen, maar ook aan workshops. Via de interne mail zullen we ons kader op de hoogte houden van het cursusaanbod.

Woensdagavond is er bij Hart van Nederland (SBS 6) een sfeerreportage van het vertrek naar Zuid-Afrika van de teams van Amsterdam en Leiden en zien we knuffelende moeders die afscheid nemen van hun zonen.

Donderdagavond komt de commissie van de jubilea bijeen. Ruud Wiggers, Ger van Gemert en Arnold Barends zijn “de wijze mannen” die de club van haver tot gort kennen. Binnenkort is de algemene jaarvergadering en krijgen leden die 25, 40, 50 of 60 jaar lid zijn een speld van de club. Ze worden tijdens deze vergadering naar voren gehaald en bedankt voor hun trouwe steun aan de club. Een andere taak die deze commissie heeft, is om mensen voor te dragen die zich jarenlang verdienstelijk hebben gemaakt voor de club. Dergelijke leden komen in aanmerking voor de titel lid van verdienste, erelid, enz. Bij Roodenburg zijn dergelijke leden op één hand te tellen en wat aanvulling kan geen kwaad!


Het voetbalgebeuren

De zaterdag 1 spelers hadden een speakerbox met microfoon gekocht. Die is bestemd voor de kleedkamer. Een beetje ritme vooraf. Maar mogelijk was een dergelijke voorbereiding te relaxed? Oegstgeest gaf Roodenburg een lesje.

De zaterdag 2 concentreert zich volledig op de competitie. Bij Leiden werd de derde overwinning op rij behaald. Roodenburg 2 won met 1-4 en kruipt naar de middenmoot.

Veld 1 was afgekeurd, op veld 2 speelden de zaterdag 3 en 5. Ze speelden tegen typische zondagclubs waar het zaterdag voetbal zijn intrede doet. Voorheen kon je bij UDO en Teylingen niet op zaterdag terecht, maar sinds een paar jaar is daar verandering in gekomen.

Bij de jeugd was Meerburg fysiek veel te sterk voor onze E1 en onze D2 te sterk voor de meisjes van Lisse D 10 M.

De F2 heeft deze week getraind op duelleren. Ze verschalkten Voorschoten D6, een team dat moeite had om ons complex te bereiken.

Uitslagen zaterdag 2 oktober

Oegstgeest - Roodenburg: 5-1
Leiden 2 - Roodenburg 2: 1-4
Roodenburg 3 - Teijlingen 1: 2-0
Roodenburg 5 - UDO 3: 5-0
Alphense B C3 - Roodenburg C1: 11-2
Roodenburg D2 - FC Lisse D10M: 9-0
Roodenburg E1 - Meerburg E3: 0-13
VVSB E10 - Roodenburg E2: 1-2
ASC F1 - roodenburg F1: 3-2
Roodenburg F2 - Voorschoten F6: 4-0
Valken 68 F3 - Roodenburg F3: 10-4


Het zondaggebeuren

Met op de achtergrond het geluid van de kermis trad Roodenburg zondag aan tegen een van de favorieten SVLY. Het werd 0-5 en de eerste twee goals waren wonderschoon.

Zondag 3 sprokkelde de punten binnen, het vierde liet de punten in Voorhout.

Uitslagen zondag 3 oktober

Roodenburg - SVLY: 0-5
Roodenburg 3 - SJC 7: 5-4
Foreholte 5 - Roodenburg 4: 5-3


Roodenburg zondag loot OVS Oudewater

De loting voor de tweede ronde van de KNVB beker heeft deze week plaatsgevonden en Roodenburg zondag gaat uit naar Oudewater. Tegenstander is voor ons het onbekende OVS Oudewater. De wedstrijd wordt eind oktober gespeeld.


Programma zaterdag 9 oktober

Roodenburg - SVC’08: aanvang 14.30 uur
Roodenburg 2 - RCL 3: aanvang 12.00 uur
RCL 5 - Roodenburg 3: aanvang 13.45 uur
Voorschoten 9 - Roodenburg 4: aanvang 14.30 uur
ARC 11 - Roodenburg 5: aanvang 16.15 uur
Roodenburg A1 - Docos A2: aanvang 14.30 uur
Forum sport D3 - Roodenburg D1: aanvang 13.30 uur
Alkmania D4M - Roodenburg D2: aanvang 10.00 uur
RCL E6 - Roodenburg E1: aanvang 11.30 uur
Roodenburg E2 - UDO E5: aanvang 10.00 uur
Roodenburg F1 - Docos F1: aanvang 10.00 uur
Leiden F1 - Roodenburg F2: aanvang 10.30 uur
Roodenburg F3 - RCL F10: aanvang 9.00 uur


De minikits zijn gearriveerd

Deze week zijn ze gearriveerd en daarmee bedoelen we de minikits. Het kleine Roodenburgshirt dat je ophangt in je auto. Daarmee geef je aan dat je erbij hoort. In onze vitrinekast is een exemplaar tentoongesteld. Donderdagavond op de trainingsavond van de senioren gingen er meerdere exemplaren over de toonbank. Een minishirt kost € 12. Deze gadget kan worden gekocht bij Dennis van der Pluijm. Hij is op donderdagavond en zaterdagmiddag bij de club. Men kan contant afrekenen, maar het is ook mogelijk om het bedrag te storten op giro 88089 van Roodenburg. Vermeldt uw naam en minikit en daarna ontvangt u dit artikel.


Programma zondag 10 oktober

Docos - Roodenburg: aanvang 14.00 uur
Van Nispen 2 - Roodenburg 2: aanvang 11.00 uur
Foreholte 4 - Roodenburg 3: aanvang 14.00 uur
Roodenburg 4 - Docos 6: aanvang 11.30 uur
Warmunda 4 - Roodenburg 5: aanvang 10.30 uur
Roodenburg 6 - Alkmania 7: aanvang 14.30 uur
VUC Da2 - Roodenburg Da1: aanvang 10.00 uur


Mededeling van het bestuur

Aan alle leden van de L.v. Roodenburg en andere belanghebbenden

Bij deze nodigt het bestuur u van harte uit om de Algemene Ledenvergadering (ALV) bij te wonen die zal worden gehouden op maandag 25 oktober 2010. Zoals gebruikelijk wordt de ALV gehouden in onze kantine. De ALV begint om 20.15 uur, maar houdt u rekening met het “Leidse kwartiertje”. Alle leden van Roodenburg hebben toegang tot de ALV, waarbij geen onderscheid wordt gemaakt tussen spelende en niet-spelende leden. Zij hebben allen stemrecht. Jeugdleden worden èn bij de ALV èn bij de stemmingen vertegenwoordigd door hun ouders of verzorgers. Andere belanghebbenden als donateurs zijn eveneens van harte welkom. Zij hebben wel spreekrecht, maar geen stemrecht.

Momenteel kan ik u slechts een voorlopige agenda presenteren. Hierbij kan ik stellen dat elke week deze oproep, zowel via de rondzending per email als via vermelding op onze website www.lvroodenburg.nl, herhaald zal worden. De agenda krijgt in de komende weken zijn definitieve vorm.
De volgende punten zullen deels zeker op de agenda worden opgenomen:
1. Opening
2. Mededelingen en ingekomen post
3. Vaststellen van de agenda
4. Verslag van de vorige ALV van 7 juni 2010
5. Jaarverslag van het seizoen 2009 - 2010
6. Financieel verslag
Verslag van de kascontrolecommissie
7. Verslagen uit geledingen en commissies
8. Huldiging van jubilarissen
9. Vertrek van bestuursleden en verkiezing van komende bestuursleden; verkiezing van leden van de kascontrolecommissie
10. Begroting
11. Organisatie van en rond Roodenburg
12. Toekomstvisie
13. Wat Verder Ter Tafel Komt (WVTTK)
14. Rondvraag
15. Sluiting

Wat nadere toelichting vraagt is verkiezing van bestuursleden; hierop kom ik nog terug in de volgende editie(s).

Aandacht ook voor het punt WVTTK. Onder dit item bent u, lid van Roodenburg, in staat een onderwerp ter bespreking aan te dragen, waarover in de ALV een besluit dient te worden genomen. U kunt een WVTTK-onderwerp als volgt aandragen bij de secretaris. U zet het te behandelen onderwerp op papier en vermeldt uw naam als opsteller daarbij. De indiening van dit onderwerp dient bekrachtigd te worden door minimaal vier andere leden van Roodenburg die daartoe hun naam en handtekening plaatsen bij het te behandelen onderwerp. Dit WVTTK-onderwerp dient u in bij de secretaris met als uiterste aanbiedingsdatum zondag 17 oktober a.s. Een vooraankondiging per e-mail (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) is van harte welkom.

Ger van Gemert, secretaris

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.