Roodenburg Actueel week 33 2010

ALLEMAAL UITBLINKERS

Het is de titel van een nieuw boek van de KNVB voor de begeleiders van E junioren teams. Een maand geleden kreeg ik het boek tijdens een demonstratietraining. Momenteel ben ik het boek aan het doorworstelen en mag u schrijven dat ik enthousiast ben geworden. Daarbij gaat mijn enthousiasme meer uit naar de manier waarop wordt geschreven over de gang van zaken rondom een E junioren team dan om de oefenstof.

Wat betreft de oefenstof zit ik op een kruispunt. De KNVB stelt dat E juniorenleeftijd een uitstekende leeftijd is om doelgericht te leren samenspelen. We hebben het over kinderen van 8-10 jaar.

De Duitse Voetbalbond legt het accent bij deze leeftijd in het kennis maken en aanleren van de basistechnieken, zoals dribbelen, koppen, trappen, aannemen, het maken van schijnbewegingen enz. Die technieken worden dan aangeleerd met acties aanvallend en verdedigend voor het doel en daar gaat het in oorsprong om. Doelpunten maken en doelpunten voorkomen.

Om de jeugd goed te kunnen laten voetballen heb je naar mijn mening beide bronnen nodig.  De KNVB Academy gaat er van uit dat je dit leert door de techniek te gebruiken in positie – en partijspelen.

Bij de DFB wordt techniek eerst beoefend en later in wedstrijdvormen en spelvormen toegepast. Om die reden kiezen we bij Roodenburg eerst voor de basis via de DFB en schakelen daarna door naar de KNVB.

Maar het sterkste gedeelte van het KNVB boek is de gang van zaken van de begeleiding rondom een E team. Uitvoerig wordt beschreven hoe de zaken verlopen met kinderen voor, tijdens en na de wedstrijd. Het verzamelen in de kantine, het vertrek naar een wedstrijd, het verblijf in de kleedkamer, de eerste helft, de rust, de tweede helft, penalty’s en het vertrek naar huis. In al die situaties worden er tips gegeven , waarmee je als begeleider kan worden geconfronteerd. Hoe organiseer je bijvoorbeeld het vervoer naar uitwedstrijden? Welke afspraken maak je als leider met je teamleden? Met de ouders? Enz.

 

Bij Roodenburg hebben we veel leiders/ trainers, die op gebied van voetbal voldoende bagage in huis hebben. Ze weten precies welke aanwijzingen ze geven omdat de meesten zelf op redelijk niveau hebben gespeeld.

Wat er allemaal nodig is buiten het voetbal , is een terrein waar de kennis vaak ontbreekt. Het heeft allemaal te maken met historie en traditie. Hun ouders zijn vroeger geen lid geweest van een Nederlandse voetbalvereniging en daardoor kennen zij de gangbare gebruiken van een club niet. Deze trainers hebben wel bij een Nederlandse club gespeeld, maar hun ouders behoefden zich niet voor die club in te spannen. De jongens reden mee met Nederlandse ouders, het ging hun om het voetballen en wat er voor nodig was om een club te organiseren, was een ver van mijn bedverhaal. Bij Roodenburg zien we steeds meer ouders, die wel doorzien dat participeren belangrijk is voor later.

Dit boekje beschrijft juist deze gebruiken en  is naar mijn mening een van de beste uitgaven om te integreren in de Nederlandse “voetbal”maatschappij.

 

Met dit boek bij de hand, ben ik begonnen om de lessen voor onze E trainers aan te passen. Bij de E junioren gebruiken we dit jaar modules, waarbij er eerst een situatie wordt beschreven “om het voetbal”, daarna is er lesmateriaal en methodieken van basistechnieken (DFB)  en tot slot vergeten we de KNVB niet.

 

Op die manier scholen wij onze trainers intern bij, want ik vind dat clubs vooral zelf hun trainers moeten opleiden. Hierdoor is een clubtraditie gewaarborgd. Maar trainers moeten wel met andere visies in aanraking komen. Het is daarom het streven van de club om dit jaar meerdere trainers een KNVB cursus aan te bieden. Hoe meer kennis trainers opdoen, des te beter kunnen zij het straks overdragen en daar zijn drie partijen bij gebaat. De spelers, de trainers en de club, want via kennis gaat het voetbalniveau omhoog.

 

DEZE WEEK

De bal gaat zo langzamerhand weer rollen. Afgelopen zondag speelde de zondagselectie op een toernooi van RKTVC te Tiel. Drie wedstrijden van 1 uur met een grotere groep is een ideale manier om je voor te bereiden. De andere tegenstanders waren het Belgische Arendonk en zondag 2de klasser CVV de Zwervers uit Capelle aan de Ijssel.

Dinsdagavond regen, training op het kunstgras en een oefenwedstrijd van Roodenburg zat 2 bij Meerburg. Roodenburg 2 zat bleek over meer routine te beschikken dan “de jeugd”van Meerburg. Na een 5-0 voorsprong mochten de jonkies terugkomen tot 5-2.

Op woensdag waren er vakantie activiteiten van Sleuteldrop. Een maaltijd op Noord en daarna naar de speeltuin in de Anna van Saksenstraat.

Woensdagavond speelde een zondag combinatie tegen The Footbal Factory. Onder leiding van onze Engelse arbiter Howard Cartz bleek dat the Factory veel directer richting doel tegenpartij speelde. Men liet Roodenburg breed opbouwen en komen en men had de snelheid om als een aanviel vastliep snel te counteren. Dankzij goed keeperswerk van Thieu bleef de schade beperkt, maar er is nog veel werk aan de winkel.

Zaterdagmiddag oefenden zaterdag 1 en 2 thuis tegen Westlandia. Een heerlijk veld en een heerlijke temperatuur. Zaterdag 2 won wederom en nu werd het 6-2.

De zaterdag 1 bleef niet achter, maar door goed sprintwerk in de vrije ruimte kwam Roodenburg snel voor en wist dit uit te bouwen. Spits Hans van Schie van Westlandia was voor de verdedigers een kwelgeest, maar uiteindelijk werd het 5-1 voor Roodenburg.

Dinsdag ontvangt de zaterdagafdeling DOSR en is er een nieuwe testcase op Noord. De zondagafdeling komt pas weer dinsdag in actie. Vanwege de Ramadan wordt er zondagavond om 19.00 uur getraind.

 

PROGRAMMA VOOR DINSDAG 21 AUGUSTUS

KNVB beker

ROODENBURG ZA             - DOSR          aanvang 19.00 uur

VVSB ZA       - ROODENBURG ZO          aanvang 19.00 uur

Rijnland 2       - Roodenburg 3 za               aanvang 19.00 uur

 

PROGRAMMA VOOR ZATERDAG 21 AUGUSTUS

Bekerwedstrijden voor de jongste jeugd

Roodenburg D1        - Kagia D1                 aanvang 10.00 uur

Stompwijk D3           - Roodenburg D2     aanvang 13.00 uur   vertrek 12.00 uur

Koudekerk E2          - Roodenburg E1      aanvang   9.45 uur   vertrek 8.45 uur

Roodenburg E2        - Oegstgeest E5       aanvang 10.00 uur

RCL F1                      - Roodenburg F1      aanvang 10.30 uur   vertrek 9.30 uur

Roodenburg F2        - RCL F6                   aanvang 10.00 uur

Roodenburg F3        - DOSR F3                aanvang   9.00 uur

 

Het eerste zaterdag heeft dit weekend een trainingsweekend. Op zaterdag wordt er thuis getraind. Daarna vertrek met richting het zuiden.

Zondag wordt het weekend afgesloten met een wedstrijd tegen de zondagselectie.

Aanvangstijd  14.00 uur of 14.30 uur. Het weekend wordt afgesloten met een barbecue, waarbij de dames aansluiten.

 

 

SUCCESVOLLE AFTRAPDAG VOOR JONGSTE JEUGDTEAMS

Zaterdag 14 augustus werd er voor het eerst in de Roodenburg geschiedenis begonnen met een aftrapdag. Een aftrapdag is een dag waarop meerdere trainingsgroepen tegelijkertijd aan een seizoen beginnen.

In vergelijking met vrijdagmorgen waren de weergoden ons goed gezind. Niet alle ouders hadden de RB actueel aandachtig gelezen, maar een groot aantal kinderen was present. Om half tien begonnen de mini F onder leiding van de trainers Michel en Nouri met hun speeluur. Guy, Patrick en Jan deden dit met de 18 F junioren.

Om half elf kwamen de E junioren onder leiding van Kamal het veld op en 12.00 uur sloot trainer Robin de morgen af met een training voor D junioren.

Bij 3 trainingen was er in jeugdhonk en op het terras een ouderbijeenkomst. Hierin werden een aantal zaken voor het lopende seizoen uiteengelegd door jeugdvoorzitter Xander. Direct contact is nog altijd de beste manier van communiceren.

Saskia en Bert van het jeugdbestuur waren in de weer met het uitdelen van inschrijfformulieren en van spelers, die een nieuw Roodenburg tenue nodig hebben werd de maat gemeten. Intussen zorgde Henk voor de limonade .

De trainers, die nieuw zijn, kregen een Roodenburg trainingspak en al het trainingsmateriaal werd uitgereikt, cq besteld.

Met in ochtend konden dus vele zaken worden geregeld en aan het eind van de morgen kwam iedereen tot de conclusie dat een dergelijke start voor herhaling vatbaar is.

Sommigen weten nog niet wanneer ze moeten trainen. Het trainingschema voor de jeugd is bijgevoegd.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.