Roodenburg Actueel week 28 2010

 

WELKE BELISSING NEEMT  DE SCHEIDSRECHTER ?

(1)  Het komend seizoen zal het aantal teams van Roodenburg weer verder toenemen. En meer teams betekent, meer wedstrijden, meer kantinemensen, meer trainingsuren, meer scheidsrechters,  en ga zo maar door. Om die reden is de club bezig met het opzetten van een scheidsrechterscursus. Want de leiding van een wedstrijd moet als het even kan in handen zijn van een gediplomeerde arbiter. En hoe meer arbiters er zijn, des te makkelijker kunnen alle wedstrijden worden geleid en kan een arbiter ook nog eens een weekendje vrijaf nemen.  Wanneer een scheidsrechter fluit, dan geeft hij vaak  via een armgebaar aan, wat hij heeft waargenomen en welke beslissing hij heeft genomen.. Een groot aantal spelers heeft echter geen benul wat een arbiter bedoelt als hij een armbeweging maakt.. En niet alleen spelers, het publiek toont soms ook dat ze er geen kaas van heeft gegeten.. Ik bedoel van de spelregels. Daarom leek het een goed idee om de komende weken aandacht te besteden aan de armgebaren van de referee in relatie met de spelregels.  Ons eerste artikel gaat over de gele en rode kaart en de voordeelregel. Wanneer dient iemand een gele of een rode kaart te krijgen? Zelf op TV zijn de meningen van de analisten nog wel eens verdeeld, maar dat komt waarschijnlijk omdat ( oud) scheidsrechters geen deel uitmaken “ van de kenners”.  Voor allen, die geïnteresseerd zijn in het vak van arbiter, is het artikel misschien een aanzet om zich verder te verdiepen. Onderaan dit artikel leest u wanneer de cursus wordt gehouden.

 

DE ARMGEBAREN VAN DE REFEREE

(1)  Een scheidsrechter, die aan de wedstrijd begint, heeft een gele en een rode kaart bij zich. Afhankelijk van de overtreding kan hij de gele en de rode kaart tonen. Maar wanneer komt iemand voor geel of voor rood in aanmerking.  Overtredingen die met een waarschuwing worden bestraft Een speler ontvangt een waarschuwing en wordt de gele kaart getoond, indien hij één van de zeven hieronder volgende overtredingen begaat:

1. onsportief gedrag;

2. het door woord of gebaar tonen het niet eens te zijn met een beslissing van de scheidsrechter;

3. herhaaldelijk de spelregels overtreden;

4. de uitvoering van een spelhervatting vertragen;

5. niet de vereiste afstand in acht nemen bij een hoekschop, vrije schop of inworp;

6. het speelveld (opnieuw) betreden zonder toestemming van de scheidsrechter;

7. doelbewust het speelveld verlaten zonder toestemming van de scheidsrechter.

Een wisselspeler of vervangen speler ontvangt een waarschuwing en wordt de gele kaart getoond, indien hij één van de volgende drie overtredingen maakt:

1. onsportief gedrag;

2. het door woord of gebaar toont het niet eens te zijn met een beslissing van de scheidsrechter;

3. de uitvoering van een spelhervatting vertragen.

 

Overtredingen die met een veldverwijdering worden bestraft Een speler, wisselspeler of gewisselde speler wordt van het speelveld gezonden en wordt de rode kaart getoond, indien hij één van de zeven hieronder volgende overtredingen begaat:

1. ernstig gemeen spel;

2. gewelddadig gedrag;

3. een tegenstander of een ander persoon bespuwen;

4. de tegenpartij een doelpunt of een duidelijke scoringskans ontnemen, door opzettelijk de bal met de hand of arm te spelen (dit geldt niet voor de doelverdediger binnen zijn eigen strafschopgebied);

5. een tegenstander die zich in de richting van het doel van die speler begeeft, een duidelijke scoringskans ontnemen door middel van een overtreding waarvoor een vrije schop of strafschop moet worden toegekend;

6. grove, beledigende taal of een scheldwoord gebruiken en/of gebaren maken;

7. het ontvangen van een tweede waarschuwing in dezelfde wedstrijd. Een speler, wisselspeler of gewisselde speler die van het speelveld is gezonden, dient de nabijheid van het speelveld en de instructiezone te verlaten.

 

In figuur 2 toont de scheidsrechter de voordeelregel. Met zijn armen wijst hij dat het spel in die richting kan worden voortgezet.  Hoewel er een overtreding is gemaakt, wordt er niet gefloten.   De voordeelregel De scheidsrechter mag de voordeelregel toepassen bij elke overtreding van de regels. De scheidsrechter moet de volgende omstandigheden in ogenschouw nemen wanneer hij besluit om de voordeelregel toe te passen of het spel te onderbreken: • De ernst van de overtreding: als de overtreding met een veldverwijdering moet worden bestraft dan moet de scheidsrechter het spel onderbreken en de speler wegzenden, tenzij er direct een mogelijkheid is om een doelpunt te scoren. • De plaats van de overtreding; hoe dichter bij het doel van de tegenstander des te effectiever het kan zijn; • De mogelijkheid tot een onmiddellijke, kansrijke aanval op het doel van de tegenpartij. • De sfeer van de wedstrijd. De beslissing om de oorspronkelijke overtreding te bestraffen moet binnen enkele seconden worden genomen. Als de overtreding met een waarschuwing moet worden bestraft, dan moet deze worden gegeven bij de volgende onderbreking. Echter, aangeraden wordt dat de scheidsrechter het spel onderbreekt, tenzij er sprake is van écht voordeel, en de speler direct waarschuwt. Wanneer de waarschuwing NIET gegeven wordt bij de volgende onderbreking, kan deze later niet alsnog gegeven worden.

 

 

NIEUW in het assortiment van komend seizoen: De ROODENBURG Minikit Als gevolg van het afgelopen succes van ons eerste elftal en de vraag naar extra merchandising hebben wij besloten om voor de club een eigen Minikit te ontwerpen en aan ons assortiment toe te voegen. De MiniKit bestaat uit een shirt met een broekje en wordt compleet met zuignap geleverd. Je kan dot overal opplakken, maar het meest voor de hand liggende is het gebruik in de auto. Het resultaat is als voorbeeld toegevoegd en straalt onze blauw/zwarte kleuren volledig uit. Tevens zijn al onze extra clubkenmerken (leidse sleutels, 1927 en watermerk) erin terug te vinden. De minikit zal verkocht worden voor een bedrag van € 12,-. Wil jij al, voordat de verkoop begint, verzekert zijn van deze minikit? Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en vermeld daarin hoeveel stuks je wilt bestellen. Je krijgt dan een reply met de vervolgstappen tot betaling. Betaling vooraf betekent dat je zeker bent van deze schitterende Roodenburg minikit.

 

DEZE WEEK Afgelopen zaterdag vond het toernooi plaats om de Coppa di Geerti. De felbegeerde wisselbokaal ging naar het team van Lazio Roma, met Geert Visbeen, Rik Bijl en Jorn Trousselot.  Peter Ederveen en Rik Bijl scoorden beiden 11 doelpunten. De topscorerbokaal was voor Peter Ederveen. Beste speler van het toernooi was volgens de aanvoerders van de teams Vincent van Jaarsveld. De BBQ vond plaats onder een zeiltje, want er kwam regen uit de lucht. Volgend seizoen zal het vijfde toernooi plaatsvinden, het 1e lustrum?

 

Dinsdagavond Nederland Uruguay. De supporter zit op de Lammermarkt. De kenners in klein gezelschap op Noord. Tijdens de wedstrijd wordt er niet veel gezegd, de spanning heeft de mensen in een houdgreep. De opluchting is groot als het 3-2 blijft. Zondagavond is de finale en die wordt eveneens weer op groot scherm vertoond. Als u het ergens anders te druk vindt, dan kiest u voor Noord.

 

Deze week zijn onze vrijwilligers begonnen met het plaatsen van  “schoenpoetsers”  Het is de bedoeling dat kleedkamers 1 t/m 8 worden voorzien. Schoenpoetsers bestaan uit 3 bezems. Spelers, die klei onder de schoen hebben, maken hun schoenen schoon voor de kleedkamer en uiteraard niet in de kleedkamer. Met deze schoenpoetsers komt er minder vuil de kleedkamer in en dat is prettig voor de mensen, die ze schoon houden.

 

Woensdagavond en donderdagavond spelen zaterdag 2 ( met aanhang = vrienden) en zondag 5 ( met kennissen) zomeravond voetbal. Op donderdag van 19.00 – 20.15 uur lekker 5-5, 6 tegen 6 spelen. Heerlijk weer, na afloop uiteraard niet direct naar huis. Leeftijd 30+  Op hetzelfde tijdstip vergadert de jeugdafdeling op terras. Laptops er bij, wireless internet, want diverse afspraken worden direct bevestigd.

 

Op deze donderdag hangt Rinus de Bruin een nieuw reclamebord op. Het is het 4de bord van dit seizoen. Met een oranje achtergrond begroeten we Naaiatelier De Sterren. Rosmolen 26,  2317 SK te Leiden  tel 5220221. Dit bedrijf heeft alles op gebied van gordijnen, vitrages,  panelen, binnen zonwering, Hamstra horren en bang. Kortom alles als het gaat om interieur. Een bedrijf dat wij graag bij u aanprijzen. Bezoek maar eens de website: www.desterrenleiden.nl

 

De laatste WK wedstrijd DE FINALE VAN DE WK OP GROOT SCHERM BIJ ROODENBURG Zondag 11 juli 2010 Een historische datum en  activiteit op Noord De finale NEDERLAND – SPANJE Aanvang 20.30 uur U bent van harte welkom.

 

CURSUS PUPILLENSCHEIDSRECHTER Op vrijdagavond 17 september en zaterdagmorgen 18 september vindt de KNVB scheidsrechterscursus plaats bij Roodenburg. Vrijdagavond is de theorieavond, zaterdagmorgen de praktijkmorgen. Verschillende personen hebben zich aangemeld, A junioren en andere jongeren, ouders van jeugdleden , ervaren rotten. Wie deze cursus volgt, krijgt het begeerde diploma en mag in het vervolg de jeugdwedstrijden van de jongste jeugd fluiten. Misschien heeft men na het volgen van deze cursus de smaak te pakken. Dan kan met de Basiscursus Scheidsrechter doen (B.O.S. cursus). Want topscheidsrechters gaan tegenwoordig qua salaris richting de Balkenendenorm. De cursus zit bijna vol. Wil men er nog bij mail dan even naar onze verenigingsbegeleider. Anass Eddini. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

VOETBAL HUISWERK (5)   Iedere week kan de jeugd kijken naar een voetbalfilmpje. Ouders, die dit bericht lezen , raden wij aan om samen met de kinderen te kijken.   Deze week aandacht voor het : JONGLEREN MET DE RECHTERVOET.   We gaan weer naar de PSV jeugdsite. Dan ga je onderin naar PSV HUISWERK Daarna gaan we naar het zomerhuiswerk van 2008. Ga dan naar HOOGHOUDEN. Kijk naar het filmpje RECHTS.   Voordat we verder gaan eerst een paar tips van de mensen van PSV. Probeer per dag een vast tijdstip aan te houden. Gebruik naast de normale bal, ook het kleine balletje. Technisch ben je nooit klaar, zelfs Ibrahim Afellay is nog elke dag aan het trainen om technisch beter te worden. Probeer zoveel mogelijk te herhalen. Schenk net zoveel aandacht aan rechts als aan links. Ga vaak de straat, het pleintje of het veldje op, om alles ook in partijspelletjes    te oefenen. Noteer je persoonlijke score per dag Hoe meer keer het lukt, des te beter heb je de bal onder controle.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.