Roodenburg Actueel week 27 2010

DE JABULANI + DE BAL VOOR HET WK VAN 1978

 

Het WK voetbal kan niet zonder sponsoring. Om die reden onderhandelt de Wereldvoetbalbond FIFA met multinationals, die geld willen doneren en die sponsors willen wat terugzien voor hun centen. Budweiser is een Amerikaans biermerk en wil graag naamsreclame. Wanneer dan Bavaria inbreekt, dan kunt u begrijpen dat Bud not amused is. Adidas is een Duits sportmerk en zij sponsoren al jaren het WK. Hun reclame bestaat bijvoorbeeld uit het feit dat zij de bal maken en leveren, waarmee er tijdens het toernooi wordt gespeeld. En omdat de verkoop van ballen niet mag stagneren, komt deze sponsor iedere vier jaar met een nieuwe bal op de markt. Daarbij wordt dan het nieuwste materiaal gebruikt dat op dat moment voor handen is. Als zo’n bal wordt geïntroduceerd, dan krijgt die nieuwe bal een naam. In 1970 werd begonnen met de Adidas Telstar, in 1978 was er in Argentinië de Adidas Tango, in 2006 werd er gespeeld met de Adidas Teamgeist ( WK in Duitsland) en in 2010 met de Jabulani in Zuid Afrika. Ook voor het Europees kampioenschap en de Champignonleague finale levert Adidas de bal, in dit geval de Europass.

 

De bedoeling is uiteraard om ballen te verkopen en om dit product  aan te prijzen wordt er een link gelegd tussen het materiaal en de plaats waar het evenement plaatsvindt.

De teamgeist werd geïntroduceerd bij het WK van 2006 in Duitsland. De kleuren waren zwart en wit, de bal bestond uit 14 vakken. Om de wereldbeker omhoog te kunnen houden, heeft men teamgeest nodig. En is die er niet, zoals we dit jaar hebben bemerkt bij het Franse elftal, dan zit men zo thuis.

De Europass werd gebruikt tijdens het EK dat werd gehouden in Oostenrijk en Zwitserland. Het is een verwijzing naar de bergpassen die de twee landen met elkaar verbinden. Het is ook een speelse verwijzing naar een van de belangrijkste spelelementen van het voetbal “de pass”. Het spelen van de bal van de ene speler naar de andere speler.

In dit WK van 2010 in Zuid Afrika heet de bal Jabulani. De naam Jabulani komt uit het Zoeloe, de taal van de grootste etnische groepering in Zuid Afrika. Jabulani betekent “feestelijk vieren”. De bal heeft elf kleuren, die symbool staan voor de elf officiële talen en elf Zuid Afrikaanse stammen. De bal bestaat nog maar uit 8 vlakken en werd gepresenteerd als “ de beste voetbal ooit”.

 

De oudste bal waarmee ooit werd gevoetbald en die nog bestaat,  werd in 1855 ontworpen door Charles Goodyear ( van de autobanden)  en was gemaakt van gevulkaniseerd rubber. Daarvoor werden er in Engeland enige varianten van het voetbalspel gespeeld met een opgeblazen varkensblaas. Rond 1900 bestond een voetbal uit zwaar bruin leer dat de vervelende eigenschap had nogal in gewicht toe te nemen als het veld nat was.

Woog de bal normaal 450 gram, dan woog de natte bal misschien wel het dubbele en het was toen geen pretje om een uittrap van de keeper te moeten wegkoppen. In die tijd, 1927 het jaar dat Roodenburg werd opgericht, moest er natuurlijk wel worden gespeeld met een bal. De eerste voetbal van Roodenburg was een “tweedehands bal”, die werd gekocht van ASC uit Oegstgeest.

Rond 1930 werd het 18-paneels ontwerp populair. Dat is voor te stellen als een ( afgeronde kubus waarbij ieder van de zes zijden verdeeld is in drie evenwijdige stroken van leder. Eén van de middenstroken kon door middel van een zware veter worden geopend en gesloten om de binnenblaas te kunnen oppompen. Vele oudere Roodenburgers hebben nog gespeeld met deze bal. Een bal die dicht ging met een veter en als je de bal op je hoofd kreeg waar de veter zat, dan had je wel direct strepen op je voorhoofd. Ging de bal aan de buitenkant kapot, dan werd er in die tijd niet onmiddellijk een nieuwe bal uit de kast gehaald. Daarvoor had de club geen geld, maar een van de leden was schoenmaker en die repareerde de bal. Ik doel hier op de heer Labrujère, die een schoenenzaak had in de Vrouwenkerkkoorstraat.

Rond 1950 waren ventielen ontwikkeld waardoor de veter kon komen te vervallen. Ook werd rond deze tijd het leer geverfd om waterabsorptie tegen de gaan. Al snel verschenen de eerst witte voetballen op de velden en was het gedaan met het bruine monster. In de jaren 1970 en 1980 had de club dus lederen ballen, die bij de naad en het ventiel nog wel eens kapot konden gaan. Nu wordt zo’n bal gewisseld voor een nieuwe bal. In die tijd was er in Leiden een “ballen reparateur”, die woonde in de Zeeheldenbuurt. Piet van Staden,  kwam op zijn fiets, nam de kapotte ballen mee en repareerde ze thuis. Op die manier had een bal “vele levens”.

 

Een anekdote is hier op zijn plaats. Eind jaren 1970 was Jan van Wezel leider van het eerste elftal. Jan werkte bij Lucas Bols en was hoofd van de personeelsafdeling. In die hoedanigheid had hij veel verstand van arbeidszaken en als er een Roodenburg speler werd benaderd door een betaalde club, dan onderhandelde Jan namens de speler en de club. Spelersmakelaars waren er toen nog niet. Via de bemiddeling van Jan kregen op die manier o.a. Marco van Alphen , Ron de Roode, Wout Holverda, maar ook UVS speler Alphons Groenendijk hun eerste profcontract.

In 1978 was Bols een van de eerste bedrijven, die wat zag in reclame tijdens een WK. In 1974 had Nederland in Duitsland geschitterd. Om die reden kocht Bols bij Adidas een paar honderd lederen ballen, die als reclamemateriaal terecht kwamen in etalages van slijterijen. Het waren oranje ballen en nadat het WK voorbij was, werden de ballen teruggenomen. Dit was het moment dat Jan toeslag, want hij kocht voor Roodenburg een partij van 100 ballen op voor NLG 33 per stuk. Een record bedrag in die tijd. Het waren voor die tijd super goede ballen, van leer en oranje geschilderd.

 

Begin jaren 80 had Roodenburg 2 vrijwilligers, die de taak van materiaalman vervulden. Jan du Prie ( een van de oudste leden, speelde al in het eerste elftal aan de Rijndijkstraat) deed het voor de senioren, Herman voor de jeugd. Zij beheerden het materiaal, dan werd gebruikt bij de training en de wedstrijd.

Wanneer de trainer van het eerste elftal ballen nodig had, dan ging hij naar Jan du Prie. “Jan, ik heb vanavond 15 ballen nodig”. De trainer ging zich omkleden en Jan haalde 15 ballen uit de ballenkast. De ballen werden door Jan opgepompt met een drukmeter. Menig speler vond de ballen te hard, maar dit terzijde. De ballen gingen in de kruiwagen en Jan bracht ze op het trainingsveld. Jan wist precies hoeveel ballen er waren uitgegeven en was er een bal zoek, dan werd er net zo lang gezocht, totdat die gevonden werd.

Na de training was Jan niet klaar. Iedere bal werd gewassen onder de koude kraan, afgedroogd met een doek en daarna ingevet. Pas dan ging de bal terug de kast in. Deze ballen gingen jaren mee, soms tot ongenoegen van de selectie. De coating sleet na een aantal jaren en dan werd zo’n lederen bal wel zwaar.

Tijdens het WK van 1986 werd voor het eerst een polyurethaan voetbal gebruikt. Door deze synthetische vervanger van leer werd de voetbal lichter, sneller en minder gevoelig voor vocht.

 

In Zuid Afrika wordt nu gespeeld met de Jabulani. Er is nog nooit een bal geweest waar zoveel commentaar op is geleverd. De bal zou zwabberen en oncontroleerbaar zijn. Keepers durven hard ingeschoten ballen niet meer te klemmen en zij zijn het die de meeste kritiek hebben op de nieuwe bal. Dezelfde bal stuit hoog op, als je halfhoog een medespeler wil bereiken. Een Britse onderzoeker stelt dat niet de bal, maar het verschil van hoogte zorgt dat de bal gaat zwabberen. Johannesburg ligt  1700 meter hoger dan andere steden en het luchtdrukverschil zou de oorzaak zijn.

Binnenkort weten wij het zeker als de Jabulani in West Europa zal worden gebruikt. Tot nu toe zijn de kritieken niet mals.

 

Bij dit WK heeft de sponsor veel invloed op het speeltuig. Zij heeft contractueel bepaald waarmee wordt gespeeld. In de eredivisie ( op advies van spelers en trainers)  koos men vorig jaar voor de Derbystar Briljant en menig amateurclub nam die keuze over. Roodenburg zaterdag en zondag spelen met dezelfde bal. Een bal, die niet zwabbert en waar men zuinig op moet zijn. Want aan deze bal hangt een behoorlijk prijskaartje. Wat dat betreft mogen spelers/ leider/ trainer nog wel eens worden herinnerd aan de zuinigheid en toewijding uit het verleden.

 

De kritiek bleef tijdens het WK en nu gaat men achteraf evalueren. Te laat, men had de spelers en trainers vooraf moeten laten kiezen! Zij moeten er immers mee spelen en de sponsor moet ze daarna verkopen.

 

DEZE WEEK

Wanneer het over de Tuin van Noord gaat, dan verwijst  men naar het groene gedeelte achter de Willem de Zwijgerlaan. Het gebied met volkstuinen, sportvelden en speelweiden. Het is bedoeld als recreatiegebied voor de bewoners en voor bezoekers. De bezoekers van verzorgingshuis Overrhijn zien we in deze tijd veelvuldig met patiënten in rolstoelen een ritje maken door het park.

Zondag was het de beurt aan de zondag 5 om te barbecueën “in het groen”. Met een tent en een terras, windstil en warm weer, was het prettig toeven op Noord.

Maandag was de kantine open voor de wedstrijd tegen Slowakije. Het was bij weinig Roodenburgers bekend, maar wie er wel was, zat “ereloge”.

Dinsdag zie ik dat na dit seizoen 4 verenigingen in West 2 ophouden te bestaan. En dan denk ik aan de leden, die vaak hun hele ziel en zaligheid in zo’n club hebben gestoken. Voordat clubs worden opgeheven is er een opheffingsvergadering en moet er worden gestemd. Ik kan mij heel goed voorstellen dat er dan mensen blanco stemmen in plaats van voor opheffing te stemmen.  KFC ’71 uit Delft, van oorsprong een damesvoetbalclub en zelfs 2 x kampioen van Nederland stopt. De namen van de andere verenigingen klinken bij menig Roodenburger bekend in de oren. Texas DHB uit Den Haag, Tonegido uit Voorburg en HION uit Rotterdam zijn opgeheven.

Woensdagavond was het druk op het kunstgras. Een groot aantal zaterdagspelers bereidt zich voor op de Coppa del Geerti. Er wordt een partij gespeeld op de doelen van de mini F.

Donderdag teken ik het stageverslag van Said Hamdi. Said studeert maatschappelijk werk aan de Leidse Hogeschool. ( een HBO opleiding). Said heeft dit jaar een maatschappelijke stage gedaan bij onze C1. Training geven, groepsdynamiek, hij heeft alles meegemaakt. Said is de eerste leerling, die bij Roodenburg zijn maatschappelijke stage heeft volbracht en knoopt er volgend jaar nog een jaartje aan vast.

Vrijdag is het Nederland – Brazilië. Het publiek kiest voor de hete zon. De kenners zitten ereloge en de temperatuur is aangenaam. Geen publiek brengt geluk en deze oproep wordt beloond, want Nederland verslaat de “goddelijke kanaries”.

Dinsdag is het clubgebouw wederom open. Al is het alleen maar voor de kenners.

Zaterdag is de Coppa di Geerti aan de gang. Voor een stille zaterdag is het redelijk druk. Een vrouwtje, die haar hond uit laat op het fietspad, verbaast zich over het fanatieke gedoe. Zaterdag 2 is luid hoorbaar. Het gaat natuurlijk ergens om, de Coppa, een jaar eeuwige roem. De uitslag blijf ik u verschuldigd. Misschien een verslag op onze website van de organisatie?

Deze week heeft de KNVB West 2 de speeldagenkalender klaar voor het seizoen 2010-2011. Wanneer de nummerindeling bekend wordt, dan kunnen de wedstrijdsecretarissen het schema maken voor zaterdag 1 en zondag 1. PS: In een speeldagenkalender staan de wedstrijddagen, de dagen dat er beker en inhaalwedstrijden mogelijk zijn.

 

 

DINSDAG 6 JULI   LIVE WK VOETBAL

Op groot scherm samen kijken

Nederland      - Uruguay                   aanvang  20.30 uur

Voor de kenners!

 

 

HET VOETBALHUISWERK VOOR ONZE JEUGD ( 4)

 

Het filmpje tref je aan op de website van de PSV jeugd. Die hebben een aparte site. Ga aan de onderkant naar PSV huiswerk. Daarna naar zomerhuiswerk 2008 en dan gaan we naar het VOETENWERK.

 

Kies het filmpje links-rechts.  TIK –TAK MET DE BINNENKANT VOET.

Je ziet de jongens de bal heen en weer pendelen tussen de binnenkanten van de voet, terwijl ze zich voortbewegen.

 

Waar moet je op letten?

Je voert de oefening uit op je voorvoeten

De bal snel en met gevoel tussen de voeten laten dansen

Je oefent de beide benen.

Maak niet te grote stappen als je voorwaarts beweegt.

 

OPM: als je iedere dag 5 minuten oefent, dan wordt je na een aantal weken heel goed. Deze oefening gebruik je als je naderhand moet aanzetten met de bal nadat je een schijnbeweging hebt gemaakt.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.