Roodenburg Actueel week 24 2010

 

Betaalde oefenstof

Deze week ontving de vereniging een brief van Ajax waarbij erop werd gewezen dat trainers in de gelegenheid worden gesteld om de oefenstof van Ajax te bekijken op internet. Iedere trainer kan voortaan opleiden en trainen volgens de Ajax-methode. Aan het kijken zit wel een prijskaartje verbonden. Het is weer een fase in de manier waarop oefenstof wordt aangeboden aan de vakman.

In het jaar 1984 Bracht Piet de Wolf een bezoek aan Jan Lovink. Hij was in het seizoen 1955-1956 en 1958-1959 trainer van Feyenoord en in 1984 bestuurslid van de VVON (vakvereniging van voetbaltrainers in Nederland). Deze vereniging gaf 10x per jaar een vaktijdschrift uit en omdat de Roodenburg jeugdopleiding een goede naam had, werd er een interview gehouden. In dat interview gaf Jan Lovink aan dat een basisplan voor de jongste jeugd noodzakelijk was om talent beter op te leiden. Roodenburg was op dat moment zijn tijd ver vooruit.

Op zijn verzoek schreef Jan destijds van 1984 t/m 1986 trainingslessen (E- en D-pupillen) voor alle trainers van Nederland. In die tijd was de training van de jongste jeugd nog een onontgonnen terrein. Maar er was wel beweging. Rinus Michels en Bert van Lingen waren intensief bezig met de ontwikkeling van het jeugdvoetbal via het 4 tegen 4. Er werd zelfs een landelijk toernooi 4 tegen 4 gespeeld, waarbij een Roodenburgteam in de finale kwam. Aan de andere kant was Wiel Coerver actief in Beekbergen. Onze C1-ploeg mocht zich, nadat de ouders geld hadden ingezameld, een week lang gedurende de hele dag bekwamen in “Coerverbewegingen”.

In die tijd was dat heel veel kappen en draaien, waarbij er zowel met de binnenkant als met de buitenkant van de voet werd gekapt. Er werd iedere dag ’s morgens en ’s middags getraind (6 tot 8 uur per dag) o.l.v. de oude meester.

Een van onze leiders in die tijd Lex Muller, werkzaam bij de KRO en het AD, waarschuwde al voor de gevolgen van de uitvoering van de bewegingen. “Jan, het gaat knieën kosten.” En inderdaad bleek later dat meerdere spelers een meniscusblessure opliepen en moesten stoppen met voetballen.

Daarmee mag niet worden gezegd dat deze methode niet goed was. In Nederland werd er een beetje lachwekkend over gedaan. Internationaal is Wiel Coerver een begrip geworden. Alfred Galustian zette de zaak internationaal op en nu worden er over de hele wereld trainers opgeleid volgens deze methode en zijn er voetbalkampen waar de moves worden aangeleerd.

Tot slot zijn er door trainers voetbalscholen opgericht, waar kinderen de bewegingen kunnen aanleren. De oefenstof is veranderd en is veel meer wedstrijdecht geworden. Terugkijkend mag men stellen dat zowel Michels als Coerver internationaal toonaangevend zijn bij de ontwikkeling van oefenstof. Coerverbewegingen en 4 tegen 4-vormen zijn de basis geworden voor het internationale jeugdvoetbal.

In de jaren negentig zagen wij voor het eerst dat beeldmateriaal kon worden gekocht. Het vakblad Elf bood trainers de mogelijkheid om een abonnement te nemen op een maandelijkse videoband. Jack van Gelder was een van de eerste globetrotters die inzag dat er voor het tonen van beelden een markt was. Een van de onderdelen was de beweging van de maand. Men hoopte dat abonnees de videoband kochten en dat ze dit o.a. deden omdat er techniektraining in werd aangeboden.

Met de komst van internet brak een nieuwe fase aan in de ontwikkeling van het presenteren van oefenstof. Tegenwoordig is er op het gebied van jeugdvoetbal zoveel te zien en te koop. Eerst de cd en nu de dvd geven de trainer de mogelijkheid om in te spelen op de actualiteit. You tube zorgt ervoor dat veel bewegingen en oefeningen met de ogen kunnen worden aanschouwd.

Is er bij Roodenburg na 1984 nog wat gebeurd? Vanaf 2002 gebruikt de jeugd bij Roodenburg oefenstof die afkomstig is van de KNVB en de DFB (Duitse voetbalbond). Je moet je internationaal richten. Inmiddels hebben wij een groot archief en voor iedere leeftijd en voor ieder voetbalprobleem zijn er kant en klare trainingen voorhanden.

Wanneer spelers wekelijks (het liefst dagelijks) deze lesstof zouden uitvoeren, krijgen we topspelers, als ze over talent beschikken. Daarbij moet de trainer wel meerdere jaren met die speler kunnen werken.

Maar daar wringt de schoen. In vergelijking met vroeger is het bijna onmogelijk om een groep jarenlang bij elkaar te houden. Het wemelt van de scouts die allemaal op zoek zijn naar die ene kanjer. Ze beïnvloeden het groepsproces. Er vertrekken op die manier al vroeg talenten en je kunt je afvragen of het bij de buurman beter is. Zou het geen goede voetballer zijn geworden als die alle lessen had doorlopen? Je hebt er geen invloed meer op, maar er zijn niet zoveel clubs die precies in kaart hebben wat een speler moet kunnen als A-junior tot mini F. Het bleek weer eens bij een bijeenkomst van jeugdcoördinatoren in Voorhout.

De bijeenkomst in Voorhout was zeer interessant. De KNVB heeft een nieuwe dvd uitgebracht met oefenstof voor E-junioren. Bij de KNVB is er veel aandacht voor het positiespel. Nederland is daar sterk in en voor ons opleidingsplan is dit een prettige aanvulling. Als we naast het Nederlandse materiaal ook nog een snufje Duitse grundligkeit doen, vaart het Roodenburgschip de juiste koers.


Deze week

Dinsdagavond vond de finale plaats om het kampioenschap van Leiden. Leiden loopt nog niet massaal warm voor zo’n wedstrijd. FC Boshuizen bleek technisch en conditioneel sterker. De ruststand was 3-1 voor de Kadebewoners. De einduitslag was 3-2 en met deze wedstrijd werd het seizoen 2009-2010 voor de vereniging afgesloten.

Donderdagavond kwam het oude vierde bij elkaar. De avond voor het vertrek naar Groningen werd er “druk overlegd”. Vrijdag vertrokken zij. Dit weekend zijn de mannen te vinden in Groningen. Het wordt cultuur happen en op zijn tijd wordt de tong gesmeerd.

Zaterdag vond de eerste familiedag en medewerkersmiddag plaats met ruim 120 bezoekers. Na de wedstrijd was het druk op het terras en binnen. Groepen zochten elkaar op en genoten van zon, terras en eten.


Verslag van de voorjaarsvergadering

30 leden, vooral kaderleden, waren aanwezig. Er waren ook 8 leden die kennis hadden gegeven van hun verhindering. Onder deze 8 leden was onze erevoorzitter Henk Uiterdijk die met goed gevolg een staaroperatie heeft ondergaan en die hoopt bij de najaarsvergadering weer present te zijn. Het werd een positieve en inhoudelijke bijeenkomst met PowerPoint-presentaties van de zaterdagafdeling, de zondagafdeling, de jeugdafdeling, de PR commissie, de financiële commissie en de commissie Goed Gedrag.

Een voorstel tot wijziging van de contributie werd aanvaard. Evenals de termijn waarbinnen de contributie moet zijn voldaan en daaraan gekoppeld de speelgerechtigheid. De contributie moet zijn voldaan voor 1 augustus, anders komt er een opslag op van € 10 en er worden alleen nog maar automatische incasso’s afgegeven.

Een commissie vrijwilligersbeleid onder leiding van Bert Lastdrager maakt een inventarisatie en voorstellen richting najaarsvergadering. Dezelfde Bert gaat ook het zondagbestuur bijstaan/versterken.

Er zal de komende periode tijd worden besteed aan de versterking van de arbitrage. Er komen immers meer teams bij.

Om 22.30 uur was de vergadering voorbij en kon er worden nagepraat.


Inzameling oud papier stopt

Op 10 juni 2010 is de laatste papiercontainer weggehaald en kwam er een einde aan een actie die tientallen jaren heeft plaatsgevonden. Vroeger had Roodenburg een papierploeg die er iedere maandag- en donderdagavond op uittrok om papier op te halen bij de leden. De overleden Loek van Steenbergen ging dan met zijn bedrijfsbus op stap. In de coupe ome Jan Keijzer, Wim Neuteboom en Toon van der Blom. Tonnen papier hebben ze opgehaald.

Wanneer op maandagavond het werk klaar was, was het tijd voor een potje kaarten. Na het overlijden van Loek nam John Soudan de honneurs waar en Kees van der Voort heeft veel energie gestoken in het opstapelen van kranten en karton.

Langs deze weg willen wij allen, ook hen die niet zijn genoemd die aan deze actie hebben meegewerkt, hartelijk dank zeggen. Het doel van de actie was om extra geld te krijgen voor de clubkas. Dit is gelukt. Nu de container is verdwenen, zal het schoner worden op sportpark Noord.


Geslaagde familiedag

Een jaar geleden opperde Kees Glasbergen van het jeugdbestuur al het idee om het seizoen af te sluiten met een familiedag. En wat moet je dan doen? Het werden wedstrijden ouders tegen de kinderen en omdat Jan Lovink 2 aanvangstijden had gecommuniceerd, moesten er 4 wedstrijden worden gespeeld.

Om 12.30 uur waren de eerste twee wedstrijden. De ouders van F1 en de ouders van F3 speelden tegen de zonen. Er werd gespeeld op een half veld en niemand wilde voor de ander “onder doen”. Het vrat conditie en de ouders van de F3 vonden het niet erg dat de bal in de sloot terecht kwam en er geen ballenhengel aanwezig was. Na de wedstrijd werden er penalty’s genomen en mochten de vaders en moeders schieten op het doel dat werd verdedigd door hun zoon. Daarna was de zoon aan de beurt. Vaak stond de eer van de familie op het spel.

Om 13.30 uur was het de beurt aan de ouders van de mini F en F2. Van alle groepen zijn foto’s gemaakt, waarbij alle mini F-spelers alleen op de foto wilden als ze mochten hangen aan de lat. En dat deden ze langer dan 1 minuut.

Inmiddels was de barbecue aangezet en na een uur is zo’n barbecue pas goed heet.

Aan de familiedag had het hoofdbestuur een medewerkersmiddag gekoppeld. Velen waren gekomen om te genieten van een stukje vlees, een drankje en een hapje. Het vlees werd geroosterd op 3 barbecues. Twee waren er bestemd voor het vlees van onze keurslager en sponsor Jaap LaLau en een voor halal vlees van slager Mbarki uit de Beatrixstraat. Er was de overbekende salade van Dirk en nieuw was de salade met veel vruchten die was gemaakt door de moeder van Nourdin Essaoui. Het was druk aan de barbecue, er werd nog extra halal vlees gehaald en aan het eind van de middag was alles op.

In zijn speech dankte voorzitter Raymond Keur alle vrijwilligers die zich dit jaar weer belangeloos hadden ingezet voor de club en hij verwelkomde verder de vele nieuwe mensen die vaak als ouder betrokken raken bij de club. Juist die vrijwilligers zijn de jus van een club, want alleen met voldoende vrijwilligers kan een club draaien.

Na het voetbal kon er worden gekeken naar live voetbal Argentinië – Nigeria, er kon een terrasje worden gepakt of men kon nog een balletje trappen op het kunstgras. Er was dus van alles te doen en niemand hoefde zich te vervelen. Xander Hartevelt als jeugdvoorzitter kijkt terug op een zeer geslaagde middag.

Er is een fotoreportage gemaakt voor de website, maar ouders die leuke foto’s hebben genomen, kunnen deze doormailen naar het e-mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..


Komende week

Volgende week is het clubgebouw op donderdag open van 18.30 uur tot 23.00 uur en op zaterdag van 12.00 uur tot 17.00 uur. Zaterdag speelt het Nederlands elftal tegen Japan om 13.30 uur. Samen voetbal kijken, het hoort bij de sociale contacten.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.