Roodenburg Actueel week 22 2010

 


De overschrijvingskieswijzer

Van 1 mei tot 15 juni kunnen leden van een voetbalclub van club veranderen. Ieder jaar zijn er weer spelers die het niet meer naar hun zin hebben, die wat willen verdienen, die hoger op willen spelen, die een leuke en stabiele groep zoeken en/of die een club zoeken met een schappelijke contributie waardoor zij niet hoeven mee te betalen aan de premies van “het eerste elftal”. Het zijn voorbeelden van argumenten om van club te ruilen. Men kan dit doen uit vrije wil, maar heel vaak wordt men door derden aangezet om zich aan te sluiten bij de “andere club”. Naast het verkassen van club zijn er heel veel ouders die op zoek zijn naar een club en vaak bepalen moeders op het schoolplein waar zoon-/dochterlief gaat spelen.

In Leiden zijn er verschillende voetbalclubs en iedere club heeft zijn eigen karakter. Iedere club is ergens goed in, maar er zijn ook zaken die beter georganiseerd kunnen worden. Voetballers en ouders die zich willen aanmelden, stellen bepaalde eisen. De ene speler wil graag geld voor zijn inspanning, de ander vindt het sociale contact belangrijker. Weer een ander vindt dat hij/zij ook nog wat moet terugdoen voor de maatschappij of doet alleen aan sport, omdat het een gezonde bezigheid is. Daarom leek het een leuk idee om de eerste dating wijzer te maken voor voetballers of ouders die wanhopig op zoek zijn naar de juiste club in Leiden. Het blijft wel een momentopname, want net als in de politiek veranderen clubs van visie en/of ledensamenstelling.

Een aantal eisen die een voetballer (senior) stelt, zijn hieronder uitgewerkt.
- Ik wil graag in een eerste elftal spelen, liefst op niveau en daarbij worden betaald voor de inspanning die ik moet leveren. Is dat de drijfveer dan kan men kiezen uit FC Boshuizen, UVS of GHC. Op lager niveau is er bij Lugdunum wel wat te halen.
- Ik wil graag in een eerste elftal spelen op niveau. Ik hoef geen geld, maar wil wel dat alles er omheen goed is geregeld. Dan komen Roodenburg za of v.v. Leiden in aanmerking.
- Ik wil in een eerste elftal spelen, geld is geen drijfveer, maar het moet wel een goed georganiseerde club zijn. Docos zo of Roodenburg zo zijn dan opties. Mogelijk komt daar UVS za in de toekomst bij.
- Ik wil in een eerste elftal spelen, maar na afloop moet het wel gezellig zijn. De keuze van Leidsche Boys of FC Rijnland ligt voor de hand.
- Ik wil in een eerste elftal spelen, het liefst met soortgenoten. Behoor je tot de “eeuwige studentengroep”, dan is LSVV een optie, het snuiven van de Turkse cultuur doet men bij Gol Sport en muticult bij Roodenburg zo.
De alternatieve sporter ziet misschien iets in the Football Factory?

De recreatieve voetballer zal graag 1x per week willen trainen en op zaterdag of zondag een wedstrijd willen spelen. Bij het zoeken van de juiste club spelen dan de volgende factoren een rol: de groep, de accommodatie, het clubgebouw en de contributie. In Leiden zijn er verschillende mogelijkheden, maar ook de contributie verschilt nog wel eens van club, waarvan acte.

Veel ouders, die geen kijk hebben op hoe een voetbalclub reilt en zeilt, laten zich bij het nemen van een beslissing leiden door de buren, kennissen of de gesprekken op het schoolplein. De jeugd kan niet bij alle clubs in Leiden terecht. FC Rijnland, LSVV en The Football Factory hebben geen jeugdafdeling. Leidsche Boys heeft slechts een G-jeugdteam voor autistische kinderen. Ook UVS beschikt over G-voetbal. Voor meisjesvoetbal zijn Docos en UVS het grootst in hun soort. Maar ook v.v. Leiden en Boshuizen hebben meidenteams en naar alle waarschijnlijkheid zijn die volgend seizoen bij Roodenburg te aanschouwen. Damesvoetbal is er bij Lugdunum, UVS, v.v.Leiden, Docos en Roodenburg. Het vrouwenvoetbal is een van de snelst groeiende onderdelen van de KNVB.

Wie voor topvoetbal in de jeugd gaat, kiest voor UVS. Maar dan alleen voor de selectie van de eerste twee teams van een bepaalde leeftijdsgroep. Dus bij de B-junioren alleen voor B1 en B2. Speelt men in een lager team, bijvoorbeeld B3, dan betaalt men wel dezelfde contributie, maar zijn de faciliteiten veel minder. Geen selectie training, minder oefenwedstrijden, etc.

Wie gaat voor redelijk voetbal met de bedoeling om het eerste elftal te halen van de desbetreffende vereniging kan als A-junior kiezen uit GHC (1e of 2e klasse), Docos (1e klasse), Roodenburg (2e klasse), v.v. Leiden (2e klasse) of Lugdunum (4e klasse). Docos, Roodenburg, Leiden en Lugdunum krijgen steeds meer seniorenteams die recreatief voetbal bedrijven. Het verenigingsleven speelt net als bij de hockeyclubs een belangrijke rol. En die zijn de voetbalclubs allang voorbij qua ledenaantal.

De jongere jeugd zoekt vaak een club op die in de buurt ligt. FC Boshuizen krijgt zijn aanwas vooral uit Zuid-West, GHC ook en een deel uit Oost. Meerburg heeft als niet-Leidse club de meeste kinderen uit de Professorenwijk, Rivierenbuurt en Roomburg. Docos en Leiden hebben de Stevenshof en de Mors als hun achtergebied. Roodenburg heeft Leiden Noord (de Kooi, Noord en de Merenwijk). Lugdunum en UVS moeten het vooral hebben van jeugd uit de hele stad.

Vindt u naast voetballen andere waarden belangrijk, dan kent Roodenburg de Commissie Goed Gedrag. Deze commissie bekijkt het gedrag van jeugdspelers in de groep en tijdens de wedstrijd en treft waar nodig maatregelen. Als u nevenactiviteiten belangrijk vindt voor uw kind, organiseren clubs als Docos en GHC bijvoorbeeld vakantiekampen. Maar ook Lugdunum en Leiden zijn actief buiten het voetbal. GOL Sport heeft een jeugdafdeling waar vooral Turkse kinderen op afkomen. Wanneer u vindt dat uw zoon sociaal betrokken moet zijn bij de club, denk bijvoorbeeld aan het helpen bij trainingen voor de jongere jeugd of het fluiten van wedstrijden, dan zijn clubs als Docos, GHC en Roodenburg actief op zoek naar jongeren.

Het is de eerste Leidse kieswijzer. Een instituut zou de mensen moeten kunnen inlichten wat iedere vereniging te bieden heeft en dat controleert of clubs dit ook waar maken. Maar wie zou dit moeten zijn? De KNVB die alle clubs kent? Het Sportbedrijf Leiden waar alle clubs contact mee hebben? Een voetbalconsumentenbond? Deze kieswijzer is vermoedelijk niet compleet. Het is slechts een aanzet. Het kiezen van een school is voor ouders een belangrijke zaak. Het kiezen van de juiste sportclub is als het gaat om recreatie net zo gewichtig. Misschien wordt met dit verhaal het overleg van de voorzitters van de Leidse voetbalclubs op een idee gebracht?

Nu voetballen bij een andere club en volgend seizoen bij Roodenburg. Wat te doen?

Als men bij Roodenburg wil gaan voetballen en men speelt nu nog bij een andere club, moet men bij Roodenburg een overschrijvingsformulier en aanmeldingsformulier ophalen. De administrateur is van maandag- tot en met donderdagavond bij de club van 19.00 uur tot 20.30 uur. Hij kan precies vertellen wat men moet doen. De formulieren moeten voor 15 juni 2010 binnen zijn, dus haast is geboden en het is druk aan de poort!


Deze week

Dinsdagmiddag was de laatste kaart- en sjoelmiddag van het seizoen. De zomerstop wacht, want pas op dinsdag 24 augustus gaan we opnieuw starten. Veel ouderen zullen de middag missen, maar we moeten even gas terug nemen.

Dinsdagavond vond er een wedstrijd plaats om de Leiden Cup tussen UVS en Roodenburg zaterdag. Wat Voorschoten za kan, kunnen wij ook moeten de onzen hebben gedacht, want zij trakteerden de Blauwwitten op een 0-1 nederlaag in eigen huis.

Woensdagmiddag vond de Sterrenslag plaats. Veel teams, hele leuke attracties, een optreden van een Zuid-Afrikaanse band BCUC uit Soweto op het terras en op het parkeerterrein een aantal spellen voor de jeugd tot 8 jaar. Het kon niet op. Een reportage van het geheel is gemaakt voor de website. Leden van de Drie Octobervereniging waren op zoek naar figuranten voor hun optocht. Hun optocht heeft als thema Grenzeloos Feesten en daarbij wil men bruidsparen en bruiloftgasten uit verschillende landen laten meelopen. Aan de Sterrenslag namen 23 teams deel. 170 sporters en 130 kleintjes vermaakten zich op de parkeerplaats. Terugkijkend was het weer een perfect georganiseerd wijkfeest waar zo ongeveer 500 man op is afgekomen.

Donderdagavond speelde het zevende team een uitwedstrijd tegen ASC. Op Noord was er eveneens een wedstrijd. Roodenburg 4 en RCL 6 speelden een kennismakingswedstrijd. Op het kunstgrasveld vond de selectietraining plaats voor het toernooi om de Danone Cup.

Vrijdag begon het schrapen van de toplaag van het wetraveld. Deze kleilaag was een van de oorzaken dat het wetraveld te snel werd afgekeurd. Een andere oorzaak was zeker geweest de overbelasting door training. Na het schrapen en opnieuw inzaaien wordt gehoopt dat er komend seizoen meer wedstrijden kunnen worden gespeeld op dit veld.

Zaterdagmorgen was er het strafschoppentoernooi voor de F-junioren. Het werd een zeer geslaagd toernooi (3 teams van 8 spelers). Bij de F1 groep had Nadir de overwinning voor het grijpen, maar zijn laatste penalty werd gestopt. Nu was het Jordy die als eerste 10 keer scoorde. Bij de F2 won mini F Ilias voor Ayoub en Feisal. Bij de F3 bleek Rifano de sterkste te zijn, gevolgd door Mohammed. Saskia de Roode verzorgde namens het Jeugdbestuur de prijsuitreiking. De drie winnaars kregen een beker, terwijl alle andere deelnemers een aandenken ontvingen.

Zaterdagmiddag speelde een Roodenburgteam thuis tegen The Footballfactory. Het Roodenburg mixteam bestond uit spelers van de zaterdag en de zondag. Roodenburg won met 3-0 in een wedstrijd, waar het gemoedelijk aan toe ging. Er was wederzijds veel respect en er werd gedold. Roodenburg speelt nu de finale om de Leiden Cup op zaterdagmiddag bij FC Boshuizen.

Zaterdagavond was onze A1 te gast op het toernooi van RCL. In een leuk toernooi werd beslag gelegd op de 2e plaats. Inmiddels was het weer omgeslagen. Het kwam met bakken uit de lucht. De zondag 4 had zijn jaarlijkse barbecue en als zij aan het geroosterd vlees/kip gaan, hebben zij daar graag regen bij. Net als vorig jaar bood onze partytent uitkomst. Eerst aten de kinderen, daarna de spelers en de gasten. Lamsvlees, griesmeelpuntjes, burgers, kipsaté en heel veel sauzen zorgden ervoor dat niemand wat te kort kwam. Het organisatiecomité van de zondag 4 had zich uitgesloofd en kreeg van alle eters waardering voor wat er was geserveerd en ongewild tips van Dirk. Co van de keuken nam nog een paar griesmeelpuntjes mee naar huis. Ze kunnen namelijk worden ingevroren. Deze puntjes zijn in Leiden niet te koop, men moet ervoor naar Den Haag.

Zaterdag 4 was de stad uit. Het team was een weekend neergestreken in ’s-Hertogenbosch. En wie kent niet het lied over zoete lieve Gerritje? Er gaat een verhaal dat Zoete Lieve Gerritje een als vrouw vermomde struikrover was die tussen Antwerpen en ’s-Hertogenbosch opereerde. Op die manier beroofde hij mensen. Vermoedelijk wemelde het dit weekend van struikrovers in Den Bosch en of ze wat hebben buit gemaakt, zal wel niet in de boeken komen.

Zondag waren er 2 wedstrijden. De zondag 3 stond met 11 spelers en toen er twee geblesseerd raakten, moest men het onderspit delven. De zondag 4 speelde thuis tegen SJZ. SJZ kon kampioen worden, maar Roodenburg wilde het de gasten lastig maken. Vijfentwintig minuten na rust stond het nog 3-2 voor de Blauwzwarten, maar de tegenstander bleek over meer conditie te beschikken en won uiteindelijk met 3-5. Hierna gingen ze hossend en met buikschuivers het veld af, richting het dorp.

Uitslagen dit weekend

Roodenburg - The Football Factory: 3-0
Bernardus 4 - Roodenburg 3: 5-3
Roodenburg 4 - SJZ 5: 3-5


Programma komende week

Programma dinsdag 1 juni

De laatste competitiewedstrijd van het seizoen

Roodenburg 7 zo - Foreholte 6: aanvang 19.00 uur

Programma zaterdag 5 juni

Het Marcel Straathof toernooi voor de mini F-junioren en F1. Het toernooi begint om 10.00 uur. Verzamelen en vertrek om 9.00 uur.


Zaterdagavond 5 juni het Roodenburg Voetbalgala

Op zaterdag 5 juni organiseert Roodenburg voor de 3e keer het Roodenburg Voetbalgala. De locatie is het clubgebouw. Het gala begint om 20.30 uur. Alle leden, medewerkers, donateurs en sponsoren zijn welkom. Er is live muziek en de van Dobben bitterbal ontbreekt niet. En zoals gebruikelijk doet de keuken zijn uiterste best om u te verrassen met de lekkerste hapjes. De toegang is gratis. Het wordt een fantastische afsluiting van een “spannend seizoen”.En uw partner mag natuurlijk niet ontbreken bij dit feest van de grote Roodenburg familie. Met zijn allen het afgelopen seizoen “evalueren” of noem “bijkletsen” en daarna lekker op vakantie.


Bestuursmededeling

Uitnodiging voor Voorjaarsvergadering

Geachte dames en heren, leden van l.v. Roodenburg, ouders van jeugdleden,

Op 7 juni 2010 vanaf 20.00 uur zal in de kantine van onze vereniging, de voorjaarseditie van onze Algemene Leden Vergadering worden gehouden. Velerlei zaken zullen wederom de revue passeren, zoals onder andere financiële zaken. Hoe staat onze vereniging ervoor? Hoe gaan we in de nabije toekomst verder? De financiële verantwoording van dit seizoen zal echter niet eerder dan in de Jaarvergadering in het begin van het volgende seizoen worden afgelegd.

Natuurlijk passeert het huidige seizoen het gezichtsveld. Zo kunnen we terugblikken op de recent afgedwongen promotie van onze zaterdag 1 naar de 2e klasse. In het volgende seizoen kunnen we derby's verwachten tegen mogelijk RCL, GHC en wederom Oegstgeest. Natuurlijk komen de besturen van de zaterdagafdeling, zondagafdeling, en jeugdafdeling vertellen wat zij in het bijna voorbije seizoen hebben ervaren, wat de minpunten zijn, maar vooral wat de pluspunten zijn. Naast deze gemelde besturen verwachten wij als bestuur informatie t.b.v. de leden van onze vereniging te verkrijgen vanuit de diverse commissies.

Kortom, vele onderwerpen zullen worden besproken en dat zal in principe wederom gebeuren aan de hand van een Powerpoint presentatie op het grote scherm in de kantine, zodat voor iedereen zichtbaar is wat besproken wordt. Onze penningmeester Ronald van Weerlee zal deze presentatie op zich nemen.

Het bestuur nodigt u van ganser harte uit deze voorjaars ALV bij te wonen. Wij zien u graag in onze kantine op 7 juni 2010, vanaf 20.00 uur.

Namens het bestuur van l.v. Roodenburg,
Ger van Gemert, secretaris


Zaterdag 12 juni Familiedag/Medewerkersmiddag

Voorbeschouwing

Het wordt de afsluiting van het seizoen van de jeugd en de medewerk(st)ers. Inmiddels wordt er gewerkt aan de voorbereiding van deze middag. De planning is dat er wedstrijden worden gespeeld tussen de ouders en de kinderen. Er zijn voorlopig toezeggingen van Mini F, F1, F2 en F3. Verder zullen de leiders ouders uitnodigen die dit jaar betrokken waren bij de diverse teams. Het bestuur nodigt alle medewerkers uit. De wedstrijden beginnen vanaf 12.30 uur. Er komen 3 barbecues, waaronder 1 voor halal vlees. Er is vernomen dat moeders salades gaan maken, waardoor we een rijk assortiment krijgen voorgeschoteld. Vanaf 16.00 uur kijken we daarna naar de WK kraker tussen Argentinië en Nigeria. Het wordt onze eerste familiedag. Volgende week hopen wij het definitieve programma te kunnen melden. De organisatie is in handen van hoofdbestuur en jeugdafdeling.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.