Roodenburg Actueel week 20 2010

 

In aanloop naar de Fair play dag

Op woensdagmiddag 26 mei vindt de fair play dag plaats bij Roodenburg. Maar wat houdt Fair Play in?

Vrijwel iedereen die aan sport doet of heeft gedaan kent de naam fair play. Globaal kunnen we het omschrijven als “het hanteren van een aantal afspraken en regels om de sport voor zo veel mogelijk mensen aantrekkelijk en plezierig te houden”. Fair play is in feite een gedragscode voor de manier waarop we samen aan sport willen doen. Door bewust met de onderlinge afspraken en regels om te gaan, kunnen we het voetbal ook in de toekomst eerlijk en aantrekkelijk houden.

Heel veel heeft te maken met het respect dat men heeft voor de ander (de andere vereniging, de tegenpartij, de tegenstander). Daarvoor zijn er afspraken gemaakt. Die afspraken moet men nakomen. Te denken valt bijvoorbeeld aan de spelregels van het voetbalspel. Wie een wedstrijd speelt, moet zich houden aan die regels. Dat zijn afspraken die alle spelers over de hele wereld dienen na te komen. Wie zich niet aan die regels houdt, zal worden bestraft door de scheidsrechter. Hij zal dit doen door te fluiten. Maakt een speler een zwaardere overtreding, dan zal de scheidsrechter de overtreding bestraffen met een gele kaart. Een overtreding die niet door de beugel kan, verdient rood en zijn er meerdere spelers tegelijkertijd bezig, dan is het staken van een wedstrijd een optie.

Fair play is niet alleen het handelen volgens de spelregels, maar houdt in dat men zich ook houdt aan de voorschriften die de KNVB/FIFA heeft vastgesteld. Tegen die regels wordt nog regelmatig gezondigd, zoals bijvoorbeeld het opstellen van een ongerechtigde speler. Je hebt trainers die een bloedhekel hebben aan verliezen en daarom stellen ze een te oude of een geschorste speler op. In het ergste geval moet een teamspeler in de dug-out plaatsnemen en speelt de geschorste speler, die onmisbaar is, gewoon zijn partijtje mee.

Bij Fair Play dien je respect te hebben voor de tegenstander en moet je een eerlijke wedstrijd spelen. Dus leeftijdsgenoten tegen elkaar waarbij spelers die dispensatie hebben gehad mogen meedoen. Geschorste spelers moeten voelen dat zij zich misdragen hebben en hun team duperen. Niet laten spelen, het corrigeren van het gedrag is belangrijker dan de uitslag van de wedstrijd. Het respecteren van de tegenstander doe je ook door zijn ledematen heel te laten. Je bent als speler verkeerd bezig als de tegenstander naar het ziekenhuis moet.

Fair play geldt niet alleen voor spelers. Ook trainers en bestuurders dienen respect op te brengen voor de andere verenigingen. En juist in die categorie is sportiviteit vaak ver te zoeken. Het is momenteel weer overschrijvingstijd en menigeen is bezig om op slinkse wijze spelers te lokken. Want er moet volgend jaar weer een representatief eerste elftal of jeugdteam staan of verloren terrein moet worden teruggewonnen. En waarom dan niet even kijken bij de buurman?

Wat dat betreft is het mooi om te zien dat de KNVB wel normen en waarden verlangd van vooral de spelers, maar dat bestuurders buiten schot blijven als het om die praktijken gaat. De ingezonden stukken in het Leidsch Dagblad spreken boekdelen als het gaat om laakbaar gedrag met betrekking tot het ronselen. Maar ter glorie van de club is heel veel toegestaan. De beste willen zijn, is vaak over lijken gaan, want dat is topsport of tobsport?

Etalagefunctie

Trainer-coaches en (jeugd)leiders hebben in eerste instantie de taak hun pupillen de technische aspecten van de beoefende sport bij te brengen. Daarnaast spelen ze een niet te onderschatten rol met betrekking tot fair play. Voorbeelden hiervan zijn de omgang met de (jeugdige) sporter, de ouders en de scheidsrechters. Trainer-coaches en andere begeleiders hebben een 'etalagefunctie'. Zij dienen tevens rekening te houden met de verschillende capaciteiten en mogelijkheden van de sporter. Natuurlijk proberen zij met hun team of individuele sporter een zo goed mogelijk resultaat te behalen. Winnen is nu eenmaal plezieriger dan verliezen. Maar hoe ver moet je hierin gaan? Wil men ten koste van alles winnen of worden er grenzen gesteld? Dat laatste is belangrijker. De (technische) leiding heeft dus een grote invloed op de sporter, vooral op de (jongere) jeugd. Die invloed wordt nog weleens onderschat. Hoe kan men immers van een sporter verwachten dat hij of zij fair play hoog in het vaandel heeft staan als zijn of haar trainer-coach daar totaal anders tegenaan kijkt? Gelukkig zijn veel trainer-coaches zich ervan bewust dat fair play bij sport hoort. Zoals toestellen bij het turnen en een bal bij een voetbalwedstrijd.

Ouders

Trainer-coaches die betrokken zijn bij jeugdsport, hebben eveneens te maken met de ouders van hun pupillen, zowel in positieve als in negatieve zin. In positieve zin uit zich dat bijvoorbeeld in oprechte belangstelling en het bijwonen van wedstrijden van hun kinderen, zonder zich daadwerkelijk met de gang van zaken te bemoeien. Helaas zijn er ook ouders die het liefst op de stoel van de trainer-coach zouden gaan zitten. Hun kritiek is dan niet van de lucht. Toch moet een trainer-coach ook in dergelijke gevallen proberen on speaking terms te blijven met deze ouders en hen ervan overtuigen dat het voor zowel hun kind als voor het team verreweg het beste is om de coaching aan de trainer en begeleiders over te laten.
(Bewerking artikel sportzorg)


Het Roodenburg Voetbalgala

Op zaterdag 5 juni organiseert Roodenburg voor de 3e keer het Roodenburg Voetbalgala. De locatie is het clubgebouw. Het gala begint om 20.30 uur. Alle leden, medewerkers, donateurs en sponsoren zijn welkom. Er is live muziek en de van Dobben bitterbal ontbreekt niet. En zoals gebruikelijk doet de keuken zijn uiterste best om u te verrassen met de lekkerste hapjes. De toegang is gratis. Het wordt een fantastische afsluiting van een “spannend seizoen”.En uw partner mag natuurlijk niet ontbreken bij dit feest van de grote Roodenburg familie. Met zijn allen het afgelopen seizoen “evalueren” of noem “bijkletsen” en daarna lekker op vakantie.


Deze week

Het is half mei en de winterjas kan nog niet in de kast. Met de jongste jeugd werden er daarom oefeningen gedaan waarbij men intensief oefent met de bal. De zogenaamde Wiel Coerverbewegingen vonden gretig aftrek. De jongens werden gestimuleerd om de komende tijd deze bewegingen veel te oefenen met vriendjes.

Veel commotie bij het zaterdag 2 team. Een verkeerd ingevuld wedstrijdformulier, (een verkeerde eindstand) was er de oorzaak van dat op woensdag de reeds gespeelde wedstrijd tegen Kamerik verviel. Na overleg met Katwijk werd de zaak weer teruggedraaid en daardoor speelde Roodenburg 2 weer wel voor de nacompetitie. Roodenburg 2 zaterdag en RCL 3 plagen elkaar graag. Maar er zit ook talent bij de mannen. Een paar redactieleden voor de Blauwzwarter en de Bloemerd (het clubblad van RCL)? Een komisch jaarverslag van een bewogen seizoen is toch wel het minste wat de beide redacties verwachten.

Donderdag was het recreatietoernooi van onze zondagafdeling. Het was een vuurdoop voor de organisatie. Het toernooi begon met een wedstrijd tussen de ouders en het bestuur. De einduitslag was 2-2 en voor de beide teams was er een beker beschikbaar. Deze werd uitgereikt door algemeen voorzitter Raymond Keur. Daarna was er een toernooi met 6 recreatieteams. In een poule van 3 waren er 2 voorrondewedstrijden. Daarna speelde nummer 3 van iedere poule om de 5-6e plaats. De nummers 1 speelden om de 1e en 2e plaats en een team uit Sassenheim werd uiteindelijk de winnaar. De zondagafdeling zal een verslag maken van dit evenement voor het clubblad en de website.

’s Avonds was er op Hemelvaartsdag nog van alles te doen. De A-junioren en het 2e team van de zaterdag werkten een training af, want beide teams speelden zaterdag nog een wedstrijd.

Vrijdagavond speelden onze F-teams een toernooi bij v.v. Koudekerk. De F1 won het toernooi door overwinningen op Koudekerk F1, WDS F1 en Alphen F1. Na afloop kregen zij de gouden medaille omgehangen. De F2 won bijna goud, maar moest genoegen nemen met de zilveren medaille. De F3 mocht in een fantasieopstelling opereren. Keeper Maurice ging voetballen en Shahid nam zijn plaats in het doel in. Het leverde uiteindelijk een bronzen plak op. Het was een leuk en goed georganiseerd toernooi.

Op zaterdag was er een feestelijk speluur van de ukken. Spelletjes in de kantine en pannenkoeken stonden er op het menu. De mini F trainde tegelijkertijd en leider Michel besloot om even wat pannenkoeken in te kopen bij ome Albert. Met 15 kinderen aan tafel en een heleboel stroop werd de lekkernij verorberd.

De E-junioren deden een training en de zaterdag 2 had een nacompetitiewedstrijd tegen Kamerik 2. Roodenburg 2 zaterdag won en komt in de volgende ronde uit tegen Kagia 2 dat sterker bleek te zijn dan Alphia 2.

De A1 speelde de laatste wedstrijd van het seizoen. Men verloor met 4-0 van Foreholte A2. Er werden te veel kansen gemist en dan gaat de tegenpartij met de kansen aan de haal. Het seizoen voor de A1 zit er op. Een middenmootpositie in de 2e klasse. Een goed resultaat voor een nieuw team waarvan sommige jongens dit jaar pas voor het eerst in clubverband gingen voetballen. Volgend seizoen wil men verder presteren.

Zaterdagavond was de finale van de DFB pokal. Niets bijzonders zou men zeggen. De spelers van Bayern vormden een erehaag voor het podium, een nieuwe trend? Zij wonnen deze finale met dominant voetbal. Eerst kreeg het arbitrale viertal van hen applaus, daarna de tegenstander Werder Bremen. Op tv toonden zij respect voor allen die hebben deelgenomen aan de wedstrijd. Spelers schudden handen en gaven schouderklopjes. Het was een handeling die past bij onze fair play gedachte. In Nederland zagen we het omgekeerde. Daar dropen de verliezers af terwijl de kampioen werd gehuldigd.

Uitslagen zaterdag 15 mei
Nacompetitie

Roodenburg 2 - Kamerik 2: 4-2

Competitie

Foreholte A2 - Roodenburg A1: 4-0

Zondag werd er weer volop gevoetbald. Het eerste team speelde zijn laatste wedstrijd tegen Van Nispen. Nasr Essaoui scoorde driemaal. Tegen Van Nispen is het altijd leuk spelen, dus bleef de ploeg lang hangen in De Zilk. Het zesde kreeg intikkertjes, maar de tegenstander ging beter om met de kansen en nam de punten mee richting De Zilk.

Bij het derde kon SJC 6 kampioen worden. De Noordwijkers waren vergezeld van behoorlijk wat publiek met toeters. Het kon alle kanten op, maar uiteindelijk bleek SJC even iets meer voetbalvermogen in huis te hebben. Zij wonnen met 0-3.

Het vierde won en de dames speelden gelijk tegen UNIO. Onze dames waren numeriek in de minderheid, maar kwamen wel met 1-0 voor. Uiteindelijk werd het 2-2 en namen de dames waardig afscheid van het seizoen.

Uitslagen zondag 16 mei

Van Nispen - Roodenburg: 4-4
Roodenburg 3 - SJC 6: 0-3
Roodenburg 4 - MMO 5: 3-2
Roodenburg 6 - van Nispen 2: 0-1
Roodenburg Da1 - UNIO Da 1: 2-2


Fairplay

Op woensdagmiddag 26 mei 2010 wordt een Fair play sportdag 10-kamp Sterrenslag georganiseerd op het sportcomplex Noord bij v.v. Roodenburg. De start is om 14.00 uur. De Fair play sportdag is voor alle bewoners, ambtenaren, organisaties en medewerkers van organisaties uit Leiden Noord. Schrijf u in als team en doe mee aan een survivalbaan, touwtrekken, etc. Voor de jeugd tot 8 jaar is er ook een programma. Er wordt gestart met een spectaculaire openingsact. Doe mee met de Fair play tienkamp en geef uw team op! Een team bestaat uit minimaal 6 sporters en een begeleider. De begeleider kan ook mee sporten. De minimale leeftijd is 8 jaar. De begeleider is minimaal 18 jaar. Het team is herkenbaar door bijvoorbeeld een t-shirt met bedrijfsnaam of iets anders herkenbaars. Robin van Wieringen kan je meer vertellen over deze dag


Programma voor deze week

De competitie is voor sommige teams nog niet afgelopen. De zaterdag 2 heeft de tweede ronde van de nacompetitie bereikt en moet volgens het schema op zaterdag 22 mei uit spelen tegen Kagia 2 en op maandag 24 mei spelen ze dan een thuiswedstrijd. Kijkend naar het schema is 15:15 uur een goede optie om te beginnen.

Programma donderdag 20 mei

Roodenburg 7 - Docos 10: aanvang 19.15 uur

Programma zaterdag 22 mei

‘s Avonds is de Champions League finale tussen Inter en Bayern. Die wedstrijd begint om 20.45 uur. De E-junioren en hun ouders sluiten het seizoen gezamenlijk af door in de kantine te gaan kijken naar deze wedstrijd.

Programma maandag 24 mei

Roodenburg 3 - ASC 3: aanvang 11.00 uur
Roodenburg 4 - GHC 1: aanvang 11.30 uur
Roodenburg 6 - Docos 3: aanvang 13.00 uur
Roodenburg 7 - SJC 10: aanvang 14.30 uur

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.