Roodenburg Actueel week 17 2010

De relatie tussen arbiter en spelers tijdens de wedstrijd

Artikel 5 over de scheidsrechter

In een aantal artikelen wordt er ingegaan op het scheidsrechtersvak. Eerdere artikelen treft u aan in oude exemplaren van Roodenburg Actueel. Zie hiervoor op de website het menu Info en ga dan naar Archief Roodenburg Actueel. Artikelen verschenen in de nummers 3,6,11 en 14.

De wedstrijd is begonnen en de wedstrijd verloopt niet zoals het team had gedacht en gehoopt. Er zijn dan spelers bij die zich focussen op de arbiter. Wanneer hij een fout maakt waardoor een strijdplan in duigen valt, is er maar een persoon de gebeten hond en dat is de scheidsrechter van dienst. Hoe je als scheidsrechter met die druk omgaat, wordt in dit artikel besproken.

Een goede trainer heeft zijn spelers voorgehouden dat het maken van fouten bij de wedstrijd hoort en dat er fouten worden gemaakt door spelers en door de scheidsrechter. Helaas zijn er ook trainers die spelers wijzen op manieren om de arbiter “in te pakken”. Zo bijvoorbeeld de manier dat als de tegenstander een overtreding maakt, je met een kreet alsof je al halfdood bent, ter aarde gaat. Of proberen voor de bal te gaan staan, zodat de tegenpartij de vrije trap niet snel kan nemen.

De eerste spanningen tijdens een wedstrijd ontstaan wanneer spelers de genomen beslissingen van de arbiter niet begrijpen, als men zich benadeeld voelt of als de arbiter gemaakte fouten aan de spelers voorliegt.

Voorbeeld: een linksbuiten staat aan de zijlijn in buitenspelpositie. De verdediger heft zijn arm om de arbiter daarop attent te maken. De arbiter laat echter doorspelen, omdat de linksbuiten niet deelneemt aan de actie. Wanneer er wordt gescoord, is de verdediger pisnijdig en begint tegen de scheidsrechter aan te praten. De scheidsrechter is echter zeker van zijn zaak, probeert de opgewonden speler te kalmeren en geeft hem desnoods een gele kaart om hem op die manier weer in het gareel te krijgen. Lukt dit niet en blijft hij bijvoorbeeld de arbiter beledigen, dan is er maar een middel en dat is de rode kaart en wegwezen. Sprint de verdediger naar de assistent-scheidsrechter, waarom die niet gevlagd heeft, dan is die sprint kansloos. De arbiter zal ten alle tijden zijn assistent beschermen.

Een ander voorbeeld: een aanvaller komt in het strafschopgebied ten val. Een paar minuten hiervoor heeft de arbiter de tegenpartij in dezelfde situatie een penalty gegeven. De aanvaller voelt zich ongelijk behandeld en gaat verhaal halen bij de arbiter. Door te reclameren jaagt hij de arbiter tegen zich in het harnas, het komt tot een woordenwisseling, de arbiter is geërgerd en reageert overtrokken. Op dat moment zie je vaak ervaren spelers ingrijpen. Ze halen het heethoofd bij de arbiter vandaan om hem te behoeden voor een zwaardere straf.

Nog een voorbeeld dat vaak leidt tot hectische taferelen: een verdediger maakt hands op de doellijn. Spelers en publiek zien het, maar de scheidsrechter die niet goed staat opgesteld heeft het niet gezien. De assistent-scheidsrechter is van de tegenpartij en heeft als opdracht om punten binnen te halen. De aanvallers zijn razend, sprinten op de arbiter af en eisen een strafschop. De scheidsrechter die niets gezien heeft wordt onzeker en kan niet bouwen op zijn assistent. Hij heeft niet door dat hij fout is en ziet de opgewonden spelers als vijanden. Er is dus een conflict tussen spelers en scheidsrechter en dat wil nog wel eens eindigen in rode kaarten. Zeker als de spelers niet van de arbiter kunnen afblijven. Deze scheidsrechterlijke blunder leidt vaak tot wrevel, ze kan niet worden gecorrigeerd net zoals het missen van een kans voor open doel niet kan worden overgedaan. Scheidsrechters en trainers moeten leren leven met dergelijke fouten.

De huidige toparbiters leren hoe ze spanningen uit de weg kunnen gaan of kunnen verminderen. Om een toparbiter te worden dient men zeer geconcentreerd te fluiten, maar moet men ook steeds kalm blijven. Het wordt tricky als een arbiter door zijn eigen houding spanning opwekt. Geen wijsvinger opsteken, niet te dicht op spelers afstormen, niet de dictator uithangen, voorkom spanning. Het is veel beter om als arbiter weg te lopen als een speler in discussie wil gaan. Wat ook helpt is om in het voorbijgaan de speler nog even te wijzen op zijn gedrag. Via persoonlijke aandacht geef je aan dat je zijn gedrag afkeurt.

Spanning kan een arbiter ook bij het publiek verminderen. Is er hands gemaakt, dan kan de arbiter wijzen naar zijn hand. Is er een duidelijke overtreding tijdens de sprong, dan is het verwijzen naar een elleboog een middel om het publiek te laten zien welk soort overtreding er is begaan.

Het fascinerende van voetbal is dat emotie een grote rol speelt. De scheidsrechter is echter de man of vrouw die de emoties wel onder controle moet hebben. De spelregels geven hem daarvoor voldoende handvaten.


Nieuwe spelregelvragen

1. De scheidsrechter verduidelijkt via een teken met zijn hand dat hij een vrije trap aan de aanvallers heeft toegekend. Nadat de verdedigers zich van de plek waar de bal ligt hebben teruggetrokken, komt er van 10 meter plots een nieuwe verdediger voor de bal staan. Hij doet dit zodat de muur goed kan worden neergezet. De aanvaller trapt de bal en de verdediger die voor de bal staat, controleert het leder.
Wat moet de scheidsrechter doen?

2. Een verdediger speelt de bal van grote afstand gecontroleerd terug op zijn eigen keeper. De keeper drukt de stuiterende bal uit voorzorg bij de strafschoplijn die dwars voor het doel loopt met de hand tegen de grond. De bal dribbelt hij daarna enkele stappen met de voet, pakt de bal op en trapt de bal uit de handen. De scheidsrechter die zich in de middencirkel bevindt, grijpt niet in. Is dat goed?

3. Een speler wordt door de trainer gewisseld en een nieuwe speler bevindt zich met toestemming van de scheidsrechter reeds in het veld. Voordat het spel wordt voortgezet met een inworp ziet de scheidsrechter dat de gewisselde speler zijn trainer met grove taal beledigd. Wat moet de scheidsrechter doen?

De antwoorden weer onderaan deze Roodenburg Actueel.


Deze week

Dinsdag werden de velden gesproeid. De automatische regeninstallatie stond aan. Het is al weken droog en de velden snikten naar water. Water en zon zijn de ingrediënten om de wereld om ons heen weer groen te maken.

Dinsdagmiddag vond de “grote verwenparty” plaats voor de ouderen van de kaart- en sjoelclub. Twee appeltaarten werden aangesneden en het smaakte best: een appelpunt met slagroom. Als tussendoortje kregen de deelnemers en bezoekers toast met paling en cups met garnalensalade. Deze Hollandse garnalensalade werd door Dirk zelf gemaakt.

Dinsdagavond vond de eerste wedstrijd plaats van de Leiden Cup. GOL Sport was de tegenstander voor een mixteam van Roodenburg. Dit mixteam bestond uit spelers van zaterdag 1, 2 en 4, zondag 1 en A-junioren. Het werd 3-3, maar vooral jonge spelers konden in een dergelijke samenstelling veel ervaring opdoen. Het team werd begeleid door Vincent van Jaarsveld, Joost Visbeen, Tjeerd den Os en Nouri Essaoui.

Woensdagmorgen was er een training van het jongerenwerk in de bestuurskamer. In de middag waren er laptops in de kantine en was een groep kinderen met begeleiders bezig met een project van Digital Playground.

Woensdagavond speelde de F3 een uit wedstrijd tegen Quick Boys. Op Nieuw Zuid werd het 1-5 voor Roodenburg.

Donderdagavond waren er 3 teams met competitievoetbal bezig. Op het hoofdveld speelde de zondag 3 tegen de routiniers van Alphense boys 4. De einduitslag was 1-1. Het team bezet nog de laatste plaats, maar de ploeg heeft duidelijk minder wedstrijden gespeeld dan de concurrentie. Het zevende speelde uit bij Teylingen. De wedstrijd moest eerder beginnen omdat er geen lichtinstallatie beschikbaar was. Op de Rodemolen worden binnenkort kunstgrasvelden aangelegd. De zondag 7 is bezig met een opmars en heeft de middenmoot bereikt. De zondag 1 speelde uit in Den Haag. Een collectieve wanprestatie werd er in het Haagse afgeleverd. Met 6-1 dropen onze mannen huiswaarts.

Het voetbalgebeuren

Om 9.00 uur werd er onder een stralend zonnetje afgetrapt door de F2 tegen Oegstgeest. De F2 won de wedstrijd met 2-0.

De 13 jongens van de Mini F en 2 F3-spelers speelden een onderling toernooi. We zien dat de kinderen vooruit zijn gegaan, want er werd al behoorlijk gespeeld. Op het hoofdveld waren 9 ukken actief. Het mooie weer lokte veel kinderen naar het veld en verschillende ouders kwamen informeren wanneer hun kind kan gaan voetballen bij Roodenburg.

De D1 verloor in Noordwijk en deze wedstrijd krijgt nog een staartje. De E1 miste zijn smaakmakers en moest de overwinning aan Teylingen laten.

De F1 deed goede zaken tegen FC Lisse. Roodenburg won met 6-3 en voor FC Lisse restte niet anders dan het kijken naar de bloemencorso.

De C1 combineerde beter dan de weken ervoor en dat leverde een 2-0 overwinning op.

De A1 won met 3-0 van Foreholte A2. De wedstrijd werd door redelijk veel publiek bekeken.

De zaterdag 1 speelde de moeilijke uitwedstrijd tegen Koudekerk. De wedstrijd eindigde in 3-3 en het waren vooral individuele fouten die zorgden dat de tegenstander in de wedstrijd bleef. Omdat GHC won is dit de zoveelste koploper van de 3e klasse A.

Komende zaterdag is de laatste thuiswedstrijd van onze zaterdag 1 en het zal er om spannen. Een overwinning of gelijk spel betekent promotie naar de 2e klasse, maar wint Semper Altius, dan promoveren zij.

De zaterdag 2 speelde tegen RCL 3 een degelijke wedstrijd. Nadat het in de rust 1-1 was, kwam Roodenburg op het vijfde veld veel sterker uit de startblokken. Het werd 2-1 omdat Tim Bleiji in de diepte werd gestuurd, hij speelde de bal direct laag voor de goal en Arie Siera schoot de bal hoog in het kruis (one touch voetbal en het was voor Arie waarschijnlijk de mooiste goal uit zijn carrière). Drie minuten later werd de wedstrijd beslist door een afstandsschot van “zuidervaart” dat naar de hoek draaide. Deze wedstrijd deed veel pijn voor menig Leiderdorper, maar voor de Roodenburgers was dit de wedstrijd van het seizoen. Met opgeheven hoofd verlieten ze veld 5.

Het duurde tot een kwartier voor tijd voordat de zondag 1 een doelpunt tegen kreeg. Op dat moment liepen een paar spelers op de laatste tandjes en werd de wedstrijd verloren.

De dames speelden in een doelpuntrijke wedstrijd gelijk.

Zondag 4 en 6 wisten te winnen.

Uitslagen zaterdag 24 april

Koudekerk - Roodenburg: 3-3
RCL 3 - Roodenburg 2: 1-4
Roodenburg A1 - Foreholte A2: 3-0
Roodenburg C1 - Katwijk C4: 2-0
Noordwijk D2 - Roodenburg D1: 4-0
SJC D7M - Roodenburg D2: 2-4
Roodenburg E1 - Teylingen E2: 1-5
Roodenburg F1 - Lisse F2: 6-3
Roodenburg F2 - Oegstgeest F2: 2-0

Uitslagen zaterdag 24 april – 3e klasse A

Wassenaar – Valken 68: 0-8
Koudekerk – Roodenburg: 3-3
TAVV – Kagia: 4-2
Alphia – GHC: 0-1
LSVV 70 – Oegstgeest: 1-1
Semper Altius – Leiden: 2-0

Uitslagen zondag 25 april

Roodenburg - Concordia Delft: 0-2
Roodenburg 4 - Alkmania 5: 3-0
Alphense b 5 - Roodenburg 5: 4-0
Roodenburg 6 - FC Rijnland 2: 2-1
Warmunda 4 - Roodenburg 7: ?
Roodenburg Da1 - Lekkerkerk Da1: 4-4

Uitslagen - 4e Klasse A
Donderdag 22 april

GOL Sport – ASC: afg
Rijnland – Concordia: 1-3
Roodenburg – Haagse Hout: 1-6

Zondag 25 april

Meerburg – Rijnland: 2-0
Warmunda sv – ASC: 1-5
SEP – Leidse Boys: 3-1
Wippolder – Van Nispen: 1-0
Taurus – GOL Sport: 4-1
Roodenburg – Concordia: 0-2


Programma deze week

Maandag 26 april

Katwijk A2 - Roodenburg A1: 19.00 uur

Dinsdag 27 april

Docos 5 - Roodenburg 3zon: 20.00 uur

Woensdag 28 april

Roodenburg C1 - SJC C3: 19.00 uur
Roodenburg F3 - Rijns B B F7: 18.30 uur (wordt verplaatst)
UDO F1 - Roodenburg F1: 19.00 uur

Donderdag 29 april

Roodenburg 7 zon - Lugdunum 4: 19.00 uur

Programma komend weekend

De laatste thuiswedstrijd en misschien wel de belangrijkste wedstrijd van het seizoen, want als Roodenburg wint of gelijk speelt, promoveert het eerste rechtstreeks naar de tweede klasse. Wint Semper Altius, dan gaan zij met de prijs aan de haal. GHC is inmiddels zeker van promotie. Het spreekt vanzelf dat we veel publiek verwachten. Kom op de fiets, vergeet je lidmaatschapskaart niet en moedig de ploeg aan. Het zaterdagbestuur roept alle jeugdleden op om het eerste te komen aanmoedigen en misschien is er nog een oud laken, waar je een tekst op kunt schilderen? Wie maakt het origineelste spandoek?

Zaterdag 1 mei

Roodenburg - Semper Altius: 14.30 uur
Roodenburg 2 - Katwijk 5: 11.00 uur
Roodenburg 4 - Valken 5: 13.00 uur
Rijnvogels A1 - Roodenburg A1: 10.00 uur
Oegstgeest C2 - Roodenburg C1: 10.45 uur
RCL D3 - Roodenburg D1: 12.15 uur
Roodenburg D2 - Valken D3M: 11.00 uur
UVS E3 - Roodenburg E1: 11.30 uur
UVS F4 - Roodenburg F2: 9.00 uur
Lisse F 7 - Roodenburg F3: 8.45 uur
Roodenburg MP - DWO MP 4: 9.00 uur

Zondag 2 mei

Roodenburg 3 - SJZ 3: 11.00 uur
MMO 5 - Roodenburg 4: 11.00 uur
Roodenburg 5 - Boshuizen 4: 12.30 uur
Van Nispen 2 - Roodenburg 6: 11.00 uur
Roodenburg 7 - ASC 6: 14.30 uur
Voorschoten Da1 - Roodenburg Da1: 11.00 uur


Jan van Berkel overleden

Vrijdagavond is ons lid Jan van Berkel overleden. Jan heeft in zijn jeugd bij Roodenburg gevoetbald. Jan was de vader van Arjan van Berkel. Arjan speelde in de C1, een team dat in 1970 kampioen werd en waarin o.a. Paul Pikaar, Peter Eekel, Bernard Disseveld, Maurice Barends en Simon van der Linden jr. speelden. Jan was een man die altijd wat wilde regelen.

Zo was hij actief betrokken bij het zaalvoetbal. Ruim 12 jaar was hij voorzitter van de zaalclub ZVLN (Zaalvoetbalclub Leiden Noord). Een van zijn spelers was keeper Ruud Ipenburg en deze keeper haalde bij elke wedstrijd de voorzitter op in een “grote Amerikaan”. Zittend in een kuipstoel genoot Jan met volle teugen en als het aan Jan had gelegen, mocht Ruud vanuit Leiden zo doorrijden naar Parijs.

Na zijn zaalvoetbaljaren keerde Jan terug op het oude nest. De teruggang van de club deed hem pijn en met veel energie trok hij erop uit om “zijn zaterdagteam” te voorzien van sponsors. Jan had daarbij alles over voor zijn groep, of het nu het eerste of een lager seniorenteam was. Een kratje bier moest na de wedstrijd kunnen. En hij was de drijvende kracht achter het tenue van onze mini’s.

Zijn vaardigheid als loodgieter kwam de club zeer ten pas. Het was Jan die het sanitair aanlegde in de toiletten van het clubgebouw en die de keuken voorzag van de nodige leidingen voor water en gas. Om geld terug te verdienen voor de club was hij actief in de kleedkamers. Bijna alle toiletten, douches en wasbakken werden door hem gemonteerd, maar ook de koperen leidingen waar het koude en warme water doorheen moest stromen. En toen werd hij getroffen door “de ziekte".

Thomas van der Steen, keeper van Oegstgeest, maakte zijn werk af. Jan leefde in een periode van hoop en vrees. In de kantine werd er voor hem speciaal Bitburger besteld. Twee maanden geleden kreeg Jan het bericht dat hij was uitbehandeld. Dit bericht wilde hij persoonlijk verwerken. Hij had geen zin meer om naar de club te gaan, bang om te worden aangeschoten met de vraag hoe het met hem ging. Een man met passie is van ons heengegaan.

Namens de club wensen wij zijn vrouw Hennie en zijn kinderen veel sterkte met het werken van dit verlies. Wij zullen hem missen.


Contractverlenging met kledingfabrikant Errea

In navolging van de contractverlenging met onze hoofdsponsor Fred Vermeer heeft Roodenburg ook het contract met kledingfabrikant Errea opengebroken en verlengd met 6 jaar. Errea en Roodenburg zijn begin van dit seizoen een overeenkomst van 3 jaar met elkaar aangegaan met een optie van verlenging tot 6 jaar.

Voor Roodenburg is in samenspraak met enkele leden van het kledingteam een volledig nieuw tenue ontworpen. Dit tenue beschikt over enkele unieke eigenschappen van de club, zoals een afbeelding van de Leidse sleutels op beide mouwen en het Roodenburg-embleem als watermerk in de blauwe banen op het shirt. Ook de sokken zijn zoals in vroegere dagen, namelijk blauwe sokken met een zwarte band.

Roodenburg hoopt dat alle teams binnen 2 - 3 jaar de nieuwe tenues zullen dragen om exclusiviteit en eenduidigheid uit te stralen zowel binnen als buiten de club. De kledinglijn is te bewonderen in de twee vitrinekasten in de kantine.

Na een zeer positieve evaluatie in de afgelopen maanden en gezien de goede kwaliteit van het geleverde materiaal is aan het bestuur van Roodenburg voorgelegd om het contract open te breken. Dit is positief ontvangen door het bestuur en er is besloten de samenwerking voort te zetten.

Errea heeft met diverse amateur- en betaald voetbalverenigingen in binnen- en buitenland een contract. Globaal leveren zij kleding op contractbasis aan ongeveer 300 sportverenigingen. Enkele voetbalhoofdklassers die al jaren met Errea werken zijn voetbalverenigingen Katwijk en Rijnsburgse Boys. Dit zegt uiteraard iets over het bedrijf Errea en de tevredenheid over het materiaal.

Zowel Errea als Roodenburg zijn zeer content met deze verlenging.


Antwoorden op de spelregelvragen

1. Enige spelers hebben zich reeds verwijderd van de plek waar de bal ligt. Een nieuwe speler komt van afstand toelopen en gaat voor de bal staan. Hierdoor verhindert hij het voortzetten van het spel. Nadat de vrije trap is genomen, controleert hij de bal. Op dat moment moet de arbiter onmiddellijk affluiten, de vrije trap moet worden overgenomen en de verdediger ontvangt een waarschuwing.

Vanaf de zijkant het spelgebeuren in de gaten houden, helpt bij nemen van beslissingen.

2. Hoogstwaarschijnlijk kan de arbiter vanuit het midden niet zien dat de keeper de bal al met de hand heeft gespeeld. De bal werd gecontroleerd teruggespeeld. De juiste beslissing is dat er een indirecte vrije schop moet worden gegeven op de plaats waar de bal voor het eerst met de hand is aangeraakt. Als de assistent het voorval wel had herkend, had hij zijn vlag moeten opsteken.

3. Omdat de speler het veld heeft verlaten en de nieuwe speler met toestemming van de scheidsrechter het veld is opgestapt, betekent dit dat de wissel perfect is uitgevoerd. Toch moet het grove en onsportieve gedrag van de gewisselde speler alsnog worden bestraft. Hij moet worden verbannen uit de technische zone en mag niet op de bank plaatsnemen. Dit doet de arbiter door hem alsnog de rode kaart voor de neus te houden. De ploeg mag echter wel met 11 spelers de wedstrijd uitspelen.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.