Roodenburg Actueel week 14 2010

 

De concentratie van de scheidsrechter tijdens het spel

Artikel 4 over de scheidsrechter

Eerdere artikelen verschenen in Roodenburg Actueel nummers 3, 6 en 11. De bedoeling is om leden en lezers meer kennis te laten opdoen over het vak van scheidsrechter. Dit leidt misschien tot meer arbiters voor de KNVB en de club. De bedoeling is dat er binnenkort een cursus Pupillenscheidsrechter wordt gegeven bij Roodenburg en er is nog plaats voor 2 kandidaten.

Zoals we vorige keer hebben gelezen, heeft de arbiter zich degelijk voorbereid en nadat hij zijn boekje, zijn munt, zijn pen, de rode en gele kaart zijn opgeborgen, is hij klaar om de wedstrijd te gaan leiden. Belangrijk is dat een arbiter geconcentreerd is en beschikt over een portie gezond verstand. Op concentratie en een gezond verstand moet hij de hele wedstrijd kunnen terugvallen. De scheidsrechter kan veel dingen nalaten, maar deze twee, samen met een goede interpretatie en toepassing van de spelregels, garanderen hem in grote mate dat hij zijn taak goed uitvoert.

Tijdens de wedstrijd heeft de arbiter steeds te maken met druk. Hij moet gedurende de hele wedstrijd geconcentreerd zijn en kan geen enkel moment verslappen. Het is niet eenvoudig als er elf spelers roepen “penalty”, terwijl de andere elf zeggen “geen penalty”. Wie moet je geloven?

Een van de vaardigheden die de arbiter moet hebben is om de spelers te overtuigen dat hetgeen hij aangeeft, overeenkomt met wat er gebeurd is. Wat hij waarneemt is juist, hij verzint niets. En dat is geen eenvoudige taak. De arbiter neemt tijdens een seniorenwedstrijd ongeveer 150 beslissingen. Die beslissingen omvatten niet alleen het fluiten voor overtredingen. Hij kan ook aangeven dat hij voordeel geeft en dan wordt er niet gefloten. Om zich geen enkele keer te vergissen is een taak die veel lichamelijke en geestelijke inspanning vergt. Daarom traint hij gedurende zijn loopbaan zijn gezichtsvermogen en stelt zich eindeloos vaak bloot aan druk in situaties en onder omstandigheden die hem vormen en waardoor hij leert te internaliseren (hij laat zich bij het nemen van een beslissing niet leiden door het randgebeuren). In zijn gedachte zondert hij zich af van alles wat een voetbalwedstrijd omringt. Al schreeuwt het publiek nog zo hard, al proberen spelers hem te beïnvloeden, hij neemt waar wat hij ziet en fluit.

Het is niet vreemd dat veel toparbiters in Nederland een achtergrond hebben bij justitie. In die hoedanigheid moet je ook waarnemen, beslissen en je niet van de kook laten brengen door omstandigheden. De concentratie van de arbiter speelt dus een belangrijke rol in het verloop van een wedstrijd. Als een arbiter ’s morgens ruzie heeft gehad met zijn vrouw of zijn schoonmoeder en hij is niet bij de les dan heeft dat zijn weerslag op de wedstrijd. Hij kan zich niet concentreren, denkt hoe het er thuis aan toe gaat en begint zich af te reageren op de spelers. Omdat hij niet lekker in zijn vel zit, praat hij zijn frustraties van zich af op de spelers. De gezonde spanning is bij de arbiter verdwenen.

Spelers, die beschikken over een goede wedstrijdconcentratie, zullen niet reageren. Maar wat te denken van spelers, die door foute beslissingen op achterstand zijn gekomen. Deze gaan geheid mekkeren en trekken over het algemeen aan het kortste eind. Met gele en rode kaarten bewijzen ze de club geen dienst. Want één zaak moeten spelers weten: van een scheidsrechter win je het tijdens de wedstrijd nooit.

In dit artikel las u dat u de spelers moet overtuigen van de waarneming die u heeft gedaan. Overtuigen is meer dan alleen maar iets vertellen over de waarneming, je legt als arbiter ook iets uit. Bij de antwoorden op de spelregelvragen wordt er steeds uitgelegd waarom een regel op die manier wordt toegepast. Wie dat ook tijdens de wedstrijd kan, krijgt over het algemeen meer krediet van de spelers. Waarvan acte!


Drie nieuwe spelregelvragen

Vraag 1.

De keeper heeft de bal in de handen onder controle. Hij blijft nu met de bal in één hand staan en zoekt een medespeler die hij zal aanwerpen. Van de zijkant en van achteren komt een aanvaller aangelopen die de bal uit zijn hand kopt en een doelpunt maakt. Wat moet de scheidsrechter doen nu de aanvaller heeft gescoord?

Vraag 2.

Bij het nemen van een vrije trap van binnen het eigen strafschopgebied trapt de uitvoerende speler de bal tegen een medespeler op die zich ook nog in het strafschopgebied bevindt. Via deze medespeler caramboleert de bal voor de voeten van een correct opgestelde aanvaller die de bal aanneemt en scoort. Moet de scheidsrechter dit doelpunt goedkeuren?

Vraag 3.

Een strafschop moet opnieuw worden genomen, omdat de schutter voor het doelpunt de keeper ongeoorloofd heeft misleid. Dezelfde schutter neemt opnieuw de bal. Daarbij wordt zijn aanloop opnieuw duidelijk onderbroken. Ondanks dat weet de keeper de ingeschoten bal te keren, maar de bal stuit opnieuw voor de voeten van de schutter die nu wel scoort. Welke beslissingen worden er genomen? De antwoorden weer onderaan deze Actueel.


Deze week

Maandagavond moest de A1 een inhaalwedstrijd spelen tegen GHC. De wedstrijd eindigde in het donker. De punten bleven op Noord.

Dinsdag vond er een sportdag plaats van de Merenwijkschool. Er waren vele spelonderdelen uitgezet op het hoofdveld en het wetraveld. De kinderen waren voor de buien klaar en konden vergezeld van ouders en leerkrachten op tijd terug naar school.

Dinsdagmiddag vond het kaarten en sjoelen plaats. Voor de 25 deelnemers was er een paasprijs. Chocolade eieren, visfilet (zalm, paling), een luxe stol, een slof, ragout en soep, het stond deze middag allemaal op tafel. De winaars mochten het eerste kiezen en zo ging het door tot nummer twintig van het klaverjassen.

Woensdag was het koud en winderig. Geen prettig weer voor de jongste jeugd om te trainen. Op woensdagavond was de hele C1 actief op het sportpark en werd al het zwerfvuil verwijderd. Onder andere dankzij Ben. Hierdoor zag het complex er al een stuk schoner uit. Daarnaast deed Kees van der Voort een duit in het zakje. Klasse mensen!

Donderdag verscheen Ali Hussein van de D1 op krukken. Ali had geen blessure opgelopen in de wedstrijd, maar het waren de groeistuipen. Een paar maanden rust is in dit geval het advies van de huisarts.

Vrijdagavond werd er bekervoetbal gespeeld door de zondag 4. De tegenstander was al eerder door leden van het team bespioneerd. In een leuke wedstrijd was Alphense Boys 8 de slimste ploeg. Men liet Roodenburg 4 komen en toen er voldoende mannen voor de bal waren, counterde de ploeg en kwam er met snelle combinaties uit. Het werd 3-0 voor de Alphenaren, waardoor zij Roodenburg in de 5e ronde uit de beker stootten.

Zaterdagmorgen was er een ontbijt geregeld voor de ukken. Croissantjes, eieren en limonade; het stond allemaal op het menu. De ukken begonnen met paaseitjes zoeken in de kantine, daarna was er het Paasontbijt en er werd nog even buiten gespeeld met de kinderen. De vrouw van de kantine werd door de ukken verrast met een groot Paasei. Een leuke verrassing, wat dwong tot blozen.

In de loop van de week publiceerde v.v. Noordwijk dat Robin van Vliet een contract heeft getekend bij deze club. Ze vinden het sneu voor Roodenburg, want de speler die de gouden schoen won, vertrekt. Vanuit Roodenburg wensen wij Robin toe dat hij zal slagen aan de Duinwetering. Waarschijnlijk maakt v.v. Noordwijk geen bedrag over voor opleidingskosten. In de toekomst wil men dat op € 500,- per opleidingsjaar vaststellen.


Het voetbalgebeuren tijdens het Paasweekend

Zaterdagmorgen vertrokken de ukken om 8.15 uur naar Voorburg. Tegen Wilhelmus MP 5 werd gespeeld en de eerste overwinning was een feit. Met 13-3 werd er in een 6 tegen 6 wedstrijd gewonnen.

Alle F-junioren vertrokken iets later voor een toernooi bij HBC te Heemstede. De F1 won het toernooi en er waren fraaie tweede plaatsen voor de F2 en F3.

’s Ochtends waren er 2 wedstrijden. Roodenburg zaterdag 2 speelde de derby tegen RCL. De “afvalligen” tegen RCL 3. Via internet is er een hevige koude oorlog gevoerd. RCL had het betere van het spel en kwam met 1-0 voor. Ook in de 2e helft speelde RCL beter, maar ging Roodenburg beter met de kansen om. Vlak voor tijd scoorde Michel Buyn koppend de 2-1 in voor Roodenburg en er waren alleen maar hossende spelers te zien. De eerste 3 punten zaten in de knip. En zoals een goed RCL-er betaamt, zoek je de schuld niet bij jezelf, maar bij de coach.

Op veld 2 won de C1 van Oegstgeest.

In de middag waren er weer twee wedstrijden. Roodenburg liet Kagia niet in de wedstrijd komen en won met 2-0. De A1 wist wederom te winnen. Uit was men kansloos tegen Rijnsburgse Boys. Er werd toen verloren met 9-1, maar nu waren de rollen omgedraaid en werd er met 5-4 gewonnen.

De zaterdag 1 deed die middag goede zaken. De overwinning op Kagia en het verlies van de concurrenten bracht de zaterdag op Paaszaterdag aan de kop van de competitie. De zondag en zijn tegenstander stonden op het veld, maar hevig noodweer zorgde er voor dat Haagse Hout onverrichter zake terug kon naar ’s Gravenhage.

Maandag ging het gebeuren verder en speelden 2 mini P-teams van 6 spelers een toernooi bij RCL. De MP 1 won het toernooi, terwijl de MP 2 streed voor, zoals de jongens het noemen, “de allerlaatste beker".

Op Paasmaandag stonden er 10 wedstrijden gepland. Vanwege de regen werd zondag 3 afgelast. De zondag 1 speelde een gelijk opgaande wedstrijd. De eindstand was 1-1.

Zondag 6 verloor op routine van Docos 3. Daarna speelde zaterdag 1 thuis tegen v.v. Leiden en in het begin van de wedstrijd scoorde Robin Ravensbergen snoeihard, wat achteraf de winnende bleek te zijn. V.v. Leiden kreeg geen kans, maar Roodenburg speelde na de openingstreffer onzuiver en te snel de bal lang. De kenners constateerden dat als de bal in plaats van over 20 meter over 10 meter op sprintende spitsen werd gespeeld, dit veel meer rendement had gegeven.

Het was een Paasmaandag waarbij over de hele dag heel veel mensen op Noord vertoefden en waarbij de mensen in de kantine een topprestatie leverden. Terwijl dit verhaal werd geschreven, was het nog niet afgelopen met het voetbalgebeuren. De A1 begon pas om 19.00 uur en dat betekende dat veel mensen een klokkie rond in de weer waren voor hun club.

Uitslagen van het Paasweekend
Zaterdag 3 april - Paaszaterdag

Roodenburg - Kagia: 2-0
Roodenburg - Haagse Hout: afg
Roodenburg 2 - RCL 3: 2-1
Roodenburg A1 - Rijnsb Boys A2: 5-4
Roodenburg C1 - Oegstgeest C2: 2-1
Wilhelmus MP 5 - Roodenburg MP: 3-13

Maandag 5 april - tweede Paasdag

Roodenburg zo – Sep: 1-1
Roodenburg za - Leiden: 1-0
Noordwijk 5 - Roodenburg za2: ?
Roodenburg 3 - SJC 6: afg
DOSR 5 - Roodenburg 4: 4-1
Roodenburg 5` - Alphense B 5: 0-9
Docos 3 - Roodenburg 6: 4-2
Roodenburg 7 - Teylingen 7: 7-0
Unio Da1 - Roodenburg Da1: 5-0
Roodenburg A1 - Valken A1: ?

Overige uitslagen zaterdag

GHC - Alphia: 3 - 1
Roodenburg - Leiden: 1 - 0

Overige uitslagen zondag

Haagse Hout – Taurus: 2 - 2
Wippolder - Warmunda sv:3-0
GOL Sport - van Nispen: 0-0
Roodenburg – SEP: 1-1
Concordia – Rijnland: 4-0
Leidse Boys – ASC: 1-6


Trainingspakken voor E1 en F2

Ze zijn er apetrots op en daarmee worden de trainingspakken van de E1 en F2 bedoeld. In Leiden Noord en de Merenwijk wordt dat steeds meer de standaardkleur. Een donker trainingspak, maar een blauwzwart logo en de Leidse sleutels. De pakken voor de E1 ,14 stuks, want E1 heeft inmiddels een dubbele bezetting, zijn gekocht van de Richard Krajicek Award. De F2 pakken zijn gesponsord door taxibedrijf Essaoui. Dit is het bedrijf van ons bestuurslid Nourdin Essaoui van het zondagbestuur. Roodenburgkleding is uitgestald in de vitrinekast in het clubgebouw en bestelformulieren treft u aan bij de snoepbar. Dennis van der Pluijm en Bert Meijers zijn contactpersonen voor de kleding.


F1 op de film

Vorige week speelde de F1 een spannende thuiswedstrijd tegen UDO F1. Een UDO-supporter maakte er een film van. Deze film is op onze website geplaatst. Misschien moet u als ouder/grootouder het filmpje wel downloaden, want het is toch een document waar men later met plezier naar terug kijkt. En misschien moeten we naast een archief met documenten, waar onze archiefcommissie actief mee is, wel een filmarchief gaan aanleggen?


45-plus voetbal ook bij Roodenburg?

Steeds meer voetbalverenigingen en voetballers starten met 45+-voetbal, een nieuwe voetbalvorm speciaal gericht op 45+'ers. Plezier hebben in het spel staat voorop bij het 45+-voetbal. Juist daarom zijn enkele spelregels aangepast. Zo wordt er bijvoorbeeld gespeeld in zeventallen op een half speelveld tegen spelers die minimaal 45 jaar oud zijn. Ook mag er onbeperkt worden gewisseld en is de buitenspelregel afgeschaft.

De KNVB organiseert wederom de succesvolle 45+-toernooien voor leden en niet-leden. De toernooien vinden door het hele land plaats en starten op 28 en 29 mei 2010.

De inschrijvingsprocedure loopt van 25 maart tot en met 7 mei. Inschrijven is mogelijk via de secretaris van de voetbalvereniging, maar ook digitaal op de website www.voetbal.nl/45plus. Teams die zich inschrijven, ontvangen de exclusieve en unieke (voetbal)heldenkalender die geheel in het teken staat van het totaalvoetbal uit de jaren zeventig.

Meer informatie is te vinden op www.voetbal.nl/45plus.


Programma voor komende week

Programma woensdag 7 april

ASC F2 - Roodenburg F1: aanvang 18.30 uur

Programma donderdag 8 april

Gol sport 3 - Roodenburg 7 zo: aanvang 20.00 uur
Roodenburg Da1 - Voorschoten Da1: aanvang 18.30 uur

Programma zaterdag 10 april

Roodenburg - TAVV: aanvang 14.30uur
Roodenburg 2 - Rijnvogels 3: aanvang 12.00 uur
GHC A2 - Roodenburg A1: aanvang 10.15 uur
SJC C3 - Roodenburg C1: aanvang 12.30 uur
Roodenburg D2 - Ter Leede D8M: aanvang 10.45 uur
Roodenburg F1 - Nieuwkoop F1: aanvang 10.00 uur
Rijnvogels F6 - Roodenburg F3: aanvang 9.45 uur
Roodenburg MP1 - GHC MP 1: aanvang 9.00 uur

Programma zondag 11 april

Leidsche Boys - Roodenburg: aanvang 14.30 uur
Roodenburg 3 - Bernardus 5: aanvang 11.00 uur
Teylingen 5 - Roodenburg 4: aanvang 14.00 uur
Roodenburg 5 - Kickers 3: aanvang 13.00 uur
Roodenburg 6 - Gol Sport 2: aanvang 11.00 uur
Roodenburg 7 - Leidsche B 6: aanvang 14.30 uur
Alkmania Da 2 - Roodenburg Da1: aanvang 12.15 uur


Antwoorden op de spelregelvragen

Vraag 1.

Iedere aanval op een keeper die de bal vasthoudt is verboden. Ookal wordt de bal hier gespeeld met het hoofd. Daarom wordt het spel in dit geval onderbroken en voortgezet met een indirecte vrije trap. Er wordt geen waarschuwing gegeven.

Vraag 2.

Omdat de bal een eigen medespeler raakt binnen het strafschopgebied is dit voor de arbiter het signaal om het spel onmiddellijk af te breken. De bal is pas in het spel als de bal het strafschopgebied heeft verlaten. Pas daar mag de bal worden aangeraakt. Dit is niet het geval, dus het voordeeltje van de aanvaller gaat niet door.

Vraag 3.

Als een speler voor de 2e keer een penalty verkeerd neemt, moet de arbiter onmiddellijk affluiten. Probeer zelfs voordat de man opnieuw inschiet al te fluiten. Nu de schutter twee keer regel 14 overtreedt, moet hij een waarschuwing ontvangen en krijgt de tegenpartij de bal. Het spel wordt hervat met een indirecte vrije trap.

© LV Roodenburg 2014. Alle rechten voorbehouden.